Dodaj do ulubionych

Godajta, na nic nie zważajta...

21.02.07, 21:49
W razie czego gajowy wachuje...
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 21.02.07, 22:16
      i jest bramka dla Angli smile
      • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 21.02.07, 22:16
        2:1 Anglia
        Bziedni Kaladończycy
        • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 22.02.07, 11:28
          No jó, chyba Katalończycy. A dzisioj cało Katalonia płacze i jo z nió pospołu.
          Moja Barca przegroła na Camp Nou z Angolami 1:2 . Ło jeny !
          Visca el Barca!!!!
    • gietpe Re: Godajta, na nic nie zważajta... 22.02.07, 14:06
      Ale sie trzeba tero nawitać Pozdrawziamsmile
      • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 22.02.07, 20:27
        i jó pozdraziam

Jo mom takó sprawe. Ciasto wspomniajó w ksiójżkach stare nazewnictwo
        miejscowości po mniecku. Cy może zrobić link z nazwami mniast , tak jek we
        słownicku z nazwami miast i po polsku i po niemiecku ? Jak sie tego nie używa to
        ciajżko skojarzyć ło jeka mniejscowośc łazi.
        • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 22.02.07, 21:14
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=57712447&v=2&s=0
          Można się załamać
          • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 22.02.07, 21:19
            zabieram sie do łobrazecków, trocha sia zjadoziłam na Smętka.
            • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 24.02.07, 21:12
              Zicie co, musza skanowac dalsze łobrazecki , tak zajme sia pracó.
              A jutro , to może i na Wawel sia wybziore, tlo ciiicho coby ni zapeszyć.
              • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 27.02.07, 20:23
                slownik_bajkowy.republika.pl/cyfusowy/index.html
                Ale fejn - Brawo, brawo !
                • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 27.02.07, 20:32
                  Tero na ziecierza pofligram smile
        • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 28.02.07, 09:32
          rita100 napisała:
          > Jo mom takó sprawe. Ciasto wspomniajó w ksiójżkach stare nazewnictwo
          > miejscowości po mniecku. Cy może zrobić link z nazwami mniast , tak jek we
          > słownicku z nazwami miast i po polsku i po niemiecku ? Jak sie tego nie używa to
          > ciajżko skojarzyć ło jeka mniejscowośc łazi

No jó, można zrobzić, tlo trza wyszperać te mniemnieckie nazwy i jich polskie
          łodpoziedniki i tak jek zrobzilim słowniczki, tak i z nazwami stronka możem
          pewnie zrobzić. A jekby jescze łobroziki do tygo dołożyć, to cołkiem fejn by
          wyszło...
          • fedar Re: Godajta, na nic nie zważajta... 28.02.07, 10:37
            Ja gdzieś u siebie mam taki spis nazw miejscowości. Muszę poszperać.
            • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 28.02.07, 20:18
              Gajowy i Fedar no jó. To myśla co noma brok tyż kóntek wyrychtować, a moze je
              dzieś stronka z takimi nazewnictwem ? Ale tak przejżysta jek noju słozniczki.
              A w nowym kóntku byśma wpsisywali takie co napotkalim łuż. Taki kóntek, dzie w
              tytułach byśmy psisali mniasta i wsie po polsku i po mnieniecku.
              To co ziymy.
              • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 28.02.07, 20:20
                No jó, tak Fedar mózi to co takó stronka, tlo poszperać trza.
                Poczkamy i łobaczym, a kóntek tyż założyć łoddo...
                • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 28.02.07, 20:22
                  Pewnie co możem, bo i wsie trzeba tyż trzeba ująć w spisie.

A mym z Tralala ?
                  Tralala, cy nie cias abyśmy posortowali pieśniczki warnijskie i psieśniczki
                  mazurskie łosobno. Am prazie zaboczyła ło nich, nie brok nowe kóntki wyrychtować
                  coby je podzielić i eszcze roz łodnalyź?
                  • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 28.02.07, 20:25
                    Gajowy, to i trza kóntek sportowy wyrychtować
                    sport.onet.pl/74410,1248715,1494915,wiadomosc.html
                    Bo i kadra siotkarek ma nowego trenera smile
                    • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 28.02.07, 20:33
                      rita100 napisała:
                      > Gajowy, to i trza kóntek sportowy wyrychtować
                      > sport.onet.pl/74410,1248715,1494915,wiadomosc.html
                      > Bo i kadra siotkarek ma nowego trenera smile

No jó, ale chyba tlo ło łolstyńskich sportowcach, abo warmińsko-mazurskich...
                      • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 28.02.07, 20:44
                        No ni ziam, dowolny temat , który bandzie na tapecie. I w polskim sporcie ziele
                        sia dzieje.
                        • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 28.02.07, 20:49
                          Ziysz co jo robzia w domu ?
                          Mowam remont i wszystkie starocie przeglóndam. Fejn prachajstwa.
                          Gajowy, a Ty łuż szukałeś swoje ?
                          • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 28.02.07, 20:50
                            Esce ni szukołem, ciasu brukuje i chanci. Przesilenie zimowo-ziosenne...
                            • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 28.02.07, 21:02
                              No łu ma , to sporo rewolucji bandzie. Cieplociągi wymieniają rure i przydą
                              kopać w łogródku, wszystko pokopsió, razem ze szczepami. Rewolta bandzie zielka.

• gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 28.02.07, 21:39
                                To musowo za szczepy zapłacić muszó. Toc to barbarzyństwo. Zadzwóń do
                                Greenpeace, niech obóz zainstalujó we łogrodzie i ketami do szczepów sia
                                przywiążó. A jek to nie pomoże, to esce je Unia ...
                                • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 28.02.07, 21:57
                                  No jó, żebys ziedział co smialim sia całó gambó, bo przysli z ciepłociągu
                                  inwentaryzacje robić łogródków sójsiedzkich.
                                  To mowam tero zabazie smile

Zamniast godania , tom cytoła ło Marii Zientara -Malewskiej, coby połónczyć jó z
                                  Felksem tym łod hymnu 'Uo Warnijo moja mniło'

A że nie psisze mi klawiaturka duże 'ł' to psisze duże U smile
                                  • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 11:42
                                    rita100 napisała:
                                    > Zamniast godania , tom cytoła ło Marii Zientara -Malewskiej, coby połónczyć jó
                                    > z Felksem tym łod hymnu 'Uo Warnijo moja mniło'
                                    > A że nie psisze mi klawiaturka duże 'ł' to psisze duże U smile

No jó, a w jekim jajzyku psiszesz. Sprawdź w ustawieniach. Ma być język: "polski
                                    programisty". Może to je przyczyna, co Ci Ł,Ś,Ć,Ę,Ą,Ź nie psisze?
                                    • gajowy555 Re: Kamera 01.03.07, 12:35
                                      No jó, przeglóndom linki na forum i zidza co kamerka przy Ratuszu nie działa.
                                      Łobeszłem jinternet i nie znalozłem fejn działajóncy kamery.
                                      Może znocie jaki link, cobyśwa mogli Łolstyn bez kamerka łoglóndoć?
                                      Tak napsiszta...
                                      • gajowy555 Re: Fajrowanie 01.03.07, 20:03
                                        No jó, fejn je fajrować, a jo tak bym chcioł z kimś pogodać po naszamu...
                                        • rita100 Re: Fajrowanie 01.03.07, 20:06
                                          Jó am je, łuż godam smile
                                      • rita100 Re: Kamera 01.03.07, 20:06
                                        To łobacze na kamerke
                                        • rita100 Re: Kamera 01.03.07, 20:11
                                          Ni jidzie kamera i nie jidzie Slójskie radio - je awaria ?
                                          • gajowy555 Re: Kamera 01.03.07, 20:13
                                            rita100 napisała:

> Ni jidzie kamera i nie jidzie Slójskie radio - je awaria ?

Łóni pozmnieniali adresy, trza bandzie nowych poszukać. Jek bandziesz mnioła, to
                                            jo wstawie na mniejsce tamtych i bandzie fejn...
                                            • rita100 Re: Kamera 01.03.07, 20:17
                                              gajowy555 napisał:

> rita100 napisała:
                                              >
                                              > > Ni jidzie kamera i nie jidzie Slójskie radio - je awaria ?
                                              >
                                              >
                                              > Łóni pozmnieniali adresy, trza bandzie nowych poszukać. Jek bandziesz mnioła, t
                                              > o
                                              > jo wstawie na mniejsce tamtych i bandzie fejn...

Zapytaj sia Oso1 na Klubie , łón pozinien ziedzieć, jaki je link nowy.
                                    • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 20:07
                                      A dzie to sprawdzić , te literki polskie ?
                                      • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 20:10
                                        Tak po prowdzie to Fedar bandzie ziedzioł. Jo tlo ziem, co jek sia system
                                        operacyjny wgrywo, to sia łustazio jajzyk"polski programisty". Tak zaczkoj na
                                        Fedara...
                                        A daly na Windows NT klikasz, abo na Windows XP ?
                                        • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 20:12
                                          Na Windows XP klikam , ale na Mozilla Firefox
                                          • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 20:17
                                            rita100 napisała:
                                            > Na Windows XP klikam , ale na Mozilla Firefox

To musowo klawiaturka działa, tlo może co nie tak klikasz.
                                            Spróbuj esce roz: wciśnij jednocześnie lewa rangkó klawisz lewy "Shift" + prawą
                                            rangkó klawisz prawy"Alt"+ wybranó literke np.n. Mus pokozać "Ń" itd...
                                            • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 20:19
                                              nie, nie , musowo , musze zmnienic to co godosz wczesniej, nastawic jajzyki.
                                              Rychtycznie tak bandzie.
                                              A tero na ziecierze leca, zawija am kiece i lece.smile
                                              • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 20:27
                                                Znalazłem, musisz tak zrobić po kolei, jak pisze w tym poście:

www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=5389&st=0&#
                                                • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 20:28
                                                  gajowy555 napisał:

> Znalazłem, musisz tak zrobić po kolei, jak pisze w tym poście:
                                                  >
                                                  > www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=5389&st=0&#

Pardon, lijk nie działa, więc po prostu zrób tak:

Panel sterowania >>> Ustawienia regionalne >>> Języki >>> Szczegóły >>> ustawić
                                                  Polski (Programisty)
                                                  • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 21:15
                                                    Panel sterowania - gdzie on jest ?
                                                  • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 21:32
                                                    Menu Start >>> Panel sterowania >>> Opcje regionalne >>> Języki >>> otwórz
                                                    okienko na górze i ustaw >>> Polski programisty >>> Zastosuj >>> OK
                                                  • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 21:39
                                                    zara zrobzie , bo niose tero wyliczanke i musze jó wpsisać do kóntka
                                                  • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 21:46
                                                    To jak, bandzieta w kóntku ło Nowowiejskim ło Zientarze-Malewskiej łozprowiać,
                                                    czy nie? Bo nie zim, czy kóńczyć kóntek...
                                                  • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 21:49
                                                    Ni , bo łuż łukończony , czkam na pogrzeb Nowowiejskiego, bo chyba bandziesz
                                                    kóńczyć. A ziemy co ło pogrzebie Nowowiejskiego ?
                                                  • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 21:51
                                                    rita100 napisała:

> Ni , bo łuż łukończony , czkam na pogrzeb Nowowiejskiego, bo chyba bandziesz
                                                    > kóńczyć. A ziemy co ło pogrzebie Nowowiejskiego ?

Jutro poszukom i napsisze, a teroz łuż dobranoc...
                                                  • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 21:48
                                                    Dziękuje Gajowy, dokładnie szłam tą ścieżką i zauważyłam , ze mam tak ustawione
                                                    - polski programista - czyli tu jest ok.
                                                  • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 21:51
                                                    rita100 napisała:

> Dziękuje Gajowy, dokładnie szłam tą ścieżką i zauważyłam , ze mam tak ustawione
                                                    > - polski programista - czyli tu jest ok.

To już tlo Hanys abo Fedar pomóc mogo...
                                                  • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 22:45
                                                    miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,78967,3938203.html
                                                    A ten konkurs zidzieliśta ?
                                                  • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 01.03.07, 23:11
                                                    Sprawdź swoją wiedzę - czy jesteś prawdziwym Olsztyniakiem?

Twój wynik: 11. Wygląda na to że jesteś nietutejszy...

czyli moja kompromitacja
                                                  • gajowy555 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 02.03.07, 10:12
                                                    Sprawdź swoją wiedzę - czy jesteś prawdziwym Olsztyniakiem?
                                                    Twój wynik: 18. Orientujesz się wystarczająco dobrze, żeby np wskazać drogę
                                                    turystom.

No jó, nie jadoź sia Rita, na niechtóre pytania trudno łodpoziedzieć np:
                                                    Pytanie 24: Ile kosztuje sieciówka na przejazdy MPK?
                                                    86 zł
                                                    90 zł
                                                    116 zł - jo oftobusami nie jeżdża, to skond mom ziedzieć?
                                                    abo
                                                    Pytanie 19: Gdzie mieściła się siedziba olsztyńskiej cenzury?
                                                    W ratuszu
                                                    Przy ul. Partyzantów
                                                    Przy ul. Szrajbera - chto tam sia zajmowoł, tan zie

Na te rychtyczne ło historyji Łolstyna, to myśla com łodpoziedzioł bezbłędnie.
                                                    Tak nie bzierz do głowziczki...
                                                  • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 02.03.07, 22:27
                                                    Ciajżkie pytania buły. Trza sia znać współcześnie tyż. No ale i Tobzie wyszło co
                                                    może wskazywać droge turystom. Te jich łodpoziedzi só cikawe.
                                                  • tralala33 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 02.03.07, 22:32
                                                    Twój wynik: 15. Chu=yba od niedawna mieszkasz w ... Poznaniu.
                                                    Rozwiązałam pyrlandzki quiz, ale strzelałam jek łużarty jeger wink
                                                  • rita100 Re: Godajta, na nic nie zważajta... 04.03.07, 20:50
                                                    tralala33 napisała:

> Twój wynik: 15. Chu=yba od niedawna mieszkasz w ... Poznaniu.
                                                    > Rozwiązałam pyrlandzki quiz, ale strzelałam jek łużarty jeger wink

To też pięknie - nie mamy powodów do dumy smile
                                                    A może zrobią konkurs na wiedzę o Warmii i historii ?
                • fedar Nazwy miejscowości w Prusach 02.03.07, 14:49
                  Znalazłem stronę, o której wspomniałem:
                  www.nowemiasto.com.pl/prusy.htm
                  Trochę mało, ale na początek może wystarczy. Szukam dalej...
                  • rita100 Re: Nazwy miejscowości w Prusach 02.03.07, 22:28
                    Dziankujem Fedar. Ma sia tyz widziało co tó stronke zidziołam dzieś. To ta. To
                    możem tlo tero tlo dodawać i łodzielic łod gdańskich nazw. Wybrać tlo warmińskie
                    i mazurskie.
                    • rita100 Re: pogodoowam 03.03.07, 22:19
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=58390217
                      To jest ciekawe. Bardzo grzeczna rozmowa.
                      • tralala33 Re: pogodoowam 04.03.07, 20:36
                        Niestety trafiła na Oślą Ławkę. Na ile NIE znam niemieckiego, to jednak mogłam
                        się zorientować, że kogoś w tej dyskusji poniosło wink
                        • rita100 Re: pogodoowam 04.03.07, 20:41
                          Ja tylko sie domyślałam, że Giercia chce rozmawiać po niemiecku.
                          No ale nic nie rozumię. W ten sposób dialogu się chyba nie prowadzi. Powinien
                          tłumaczyć co pisze, bo czujemy się jak na mniemnieckim kazaniu.

Jak widać , Smętek nie śpi.
                          • rita100 Re: pogodoowam 04.03.07, 20:44
                            O Gerci pisał Wańkowicz - że taka była symbolika pisania w obozie. Jeden napisał
                            do drugiego Gercia pociągnie do wiosny (że już zbliża się koniec wojny), a
                            Niemiec odpisał - Gercia ma się dobrze i za mordę dalej będzie trzymał.
                            • tralala33 Re: pogodoowam 04.03.07, 20:52
                              A jak określano aliantów? Ja pamiętam tylko ciocię Franię (Francję).
                              • rita100 Re: pogodoowam 04.03.07, 20:58
                                A nawet nie wiem, bo właśnie w tym momnecie przestałam czytać Ziele na kraterze.
                                Czytam Ją w przerwie między innym ksiązkami.
                                A wiesz ?
                                • tralala33 Re: pogodoowam 04.03.07, 21:06
                                  Nie, i to chyba nawet nie w "Zielu na kraterze" były te zaszyfrowane nazwy
                                  państw. Coś mi się kołacze w głozicce - może przybańcze potam?
                                  • rita100 Re: pogodoowam 05.03.07, 10:09
                                    Tralala , jo to napotkała tlo u Wańkowicza, no eszcze pamnientacie - kasztany
                                    na placu Pigal ? wink

Gajowy, łogródecek czka i żabki kum kum robzió.
                                    • gajowy555 Re: pogodoowam 05.03.07, 13:04
                                      rita100 napisała:
                                      > Gajowy, łogródecek czka i żabki kum kum robzió.

Ni ma żabek esce, a we stawku lód sia panoszy. Tlo łogródeczek czko. To je
                                      rychtyczno prowda, nie fałsz...
                                      • rita100 Re: pogodoowam 06.03.07, 21:48
                                        Tandaradei !
                                        To brzmi jak 'kuwaka' Wańkowicza.
                                        Gajowy, nic sia ni martw, z dnia na dziań je cieplej. Ziosna łuż tuż, tuż.
                                        Może łobacz w łogródecku cy cosik ni ksitnie pod płotem.
                                        • gajowy555 Re:Rita i Tralala 07.03.07, 10:29
                                          Dziywczoki, tak myśla coby tan kóntek ło Adalbercie skasować, a Wasze rozmówki
                                          przenieść tutaj, a potam byśta na nowo kóntek ło Adalbercie - św. Wojciechu
                                          łótwarli.
                                          Co Wy na to???
                                          • gajowy555 Re : ROTA 07.03.07, 11:19
                                            Zapraszom do codziennygo słuchanio. To psieśń mowam na wiyrchu, wystarczy
                                            kliknóńć na linka...

pozytywny.wrzuta.pl/audio/7dJHyoMXYj/
                                            • rita100 Re: Re : ROTA 07.03.07, 21:43
                                              Pięknie gra. Dziankuje Gajowy. Ale myślisz fejn. Ale wzniośle mi sie zrobziło i
                                              dumnie. Piankna ROTA.
                                          • rita100 Re:Rita i Tralala 07.03.07, 20:47
                                            Jó myśla, co Kętrzyński to tak szyroki temat, co warto mnieć taki kóntek jek
                                            zalożyła Tralala. Uón je nojwaznyjszy człoziek na Warniji !
                                            I ni jyden kóntek mu sia należy ale ziele, ziele, ziele, bo jygo trza zrozumnieć
                                            , by zrozumnieć historie Mazur. Uobaczysz Gajowy jeke śliczniuchne ziersze
                                            psisał i nikt jygo ni docenił. Karol Małłek to nowet godał , co ziersze na
                                            pamnieć w szole dzisiejszej młodzieży powinni zalecać. I mo recht - psiankne.
                                            • rita100 Re: Mecz 07.03.07, 21:44
                                              Ciekawy, trzyma w napięciu i taki energiczny. Ta pierwsza minuta to nas
                                              wszystkich zaskoczyła.
                                              • gajowy555 Re: Mecz 07.03.07, 21:49
                                                rita100 napisała:

> Ciekawy, trzyma w napięciu i taki energiczny. Ta pierwsza minuta to nas
                                                > wszystkich zaskoczyła.

Jeszcze sia Hiszpany dobrze ni rozeznali, gdzie grajó, a łuż buło jedan zyro.
                                                Tlo Albercik Carlos sia ni popsisoł...
                                                • gajowy555 Re: Nie zaboczta 07.03.07, 21:51
                                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=58321670&a=58597410
                                                • rita100 Re: Mecz 07.03.07, 22:34
                                                  Ale ciekawy mecz, trzyma emocje do końca i 2:1
                                                  • rita100 Re: Mecz 07.03.07, 22:36
                                                    juz by było 2:2 - horror
                                            • tralala33 Re:Rita i Tralala 07.03.07, 22:41
                                              Jekto skasować Adalberta? To nie je świanty Wojciech, tlo Kętrzyński. A tero je
                                              za późno na kasowanie - łuż Rita zapełnia kóntek.
                                              • rita100 Re:Rita i Tralala 07.03.07, 22:48
                                                hehe, no ma to i jek śwanty, tyle no Polski zrobził.
                                                To nowet tak sia fejn złożyło, wart je Kętrzyński takiego kóntaka.
                                                • tralala33 Re:Rita i Tralala 07.03.07, 22:54
                                                  Może i tu coś ciekawego o nim wyczytamy? Mnie zainteresował los jego nagrobka
                                                  na Cmentarzu Łyczakowskim. Byłam tam - i to nawet koło pomnika Marii
                                                  Konopnickiej - gdybym wiedziałam wtedy więcej o Kętrzyńskim sad
                                                  www.lwow.com.pl/naszdziennik/ketrzynski.html
                                                  • rita100 Re:Rita i Tralala 07.03.07, 23:07
                                                    Oj, tak, warto wcześniej zapoznac się z historią okolicy do której się wyjeżdza.
                                                    Dzisiaj to łumenczonam jest potwornie poezją. I tyć sia wdałam w dialog ło
                                                    Warnijakch na FO - cikawie chopy psiszó.

Dobrz Tralala co łuż sia zajmujesz Kętrzyńskim łod tej strony, bo ło tam to je
                                                    najmniej. To sia noma przyda.
                                                  • tralala33 Re:Rita i Tralala 08.03.07, 21:37
                                                    Rito - ja do Lwowa pojechałam z całym tłumem najwpanialszych przewodników,
                                                    jakich można sobie wymarzyć. To była pierwsza wycieczka Towarzystwa Miłośników
                                                    Lwowa smile Łoni tamoj we Lwowie kożden kamnień znali i prazili takie geszichty co
                                                    noju łukraińska przewodniczka nie ziedziała co godać. Bo to eszcze buł Związek
                                                    Radziecki. Roz łona rzekła co 'Semper Fidelis' w herbie Lwowa znaczy 'Zawsze
                                                    wolny' to cołen oftobus w śniech, bo to przecie 'Zawsze Zierny' (zierny
                                                    Rzeczpospolitej znaczyło). A jek noju do Muzeum Ateizma (he he) zabrała, a tu
                                                    jena kobzita na kolana pada i mózi co łona w tam kościele ślub broła w maju
                                                    1939 roku. Na Cmentarz Łyczakowski cole nie mnieliśwa jechać, no nie buło
                                                    mocnych coby noju zatrzymać. Tlo ciasu mnieśliwa za mało wsie pomniki i
                                                    kamnienie łodszukać. Brok eszcze roz jechać.
                                                  • rita100 Re:Rita i Tralala 08.03.07, 21:44
                                                    Jok mosz tlo łokazje , to rychtycznie. To piankny wyjozd i tera kedy sia gwołt
                                                    zie ło Kętrzyńskim. A ni ma wycieczek śladami Kętrzyńskiego ?
                                                    Oj, tak Mazurzy to do Lwowa pielgrzymki powinny robzić. Mają za co. Choć ich łuż
                                                    ni ma , no ale je historia.
                                                    Jo tyz raz była, ale tlo przebiegła i ło historii nic ni ziedziała, tlo ło
                                                    handlu i tak mojygo kolege w bramie łokradły kobzity. Mnioł torbe, a jek wyszedł
                                                    z bramy ni mnioł. I kobzit tyż ni buło.

Fejn co mnieliśta przewodniczki, mym sami tak bziegali. No ale tam to mym sia
                                                    wszystkiego bali.
                                                  • rita100 Re:Rita i Tralala 08.03.07, 21:47
                                                    Roz łona rzekła co 'Semper Fidelis' w herbie Lwowa znaczy 'Zawsze
                                                    wolny' to cołen oftobus w śniech, bo to przecie 'Zawsze Zierny' (zierny
                                                    Rzeczpospolitej znaczyło).

To je świetne !
                                                    A czytałaś o Wielkim Głodzie Ukrainy. To straszne było. Czytałam u Sołżeńcyna.
                                                    Aż ciarki przechodziły, że tak może wyglądac bieda na Ukrainie i nikt im nie
                                                    pomógł wtenczas, tylko tero lecieli na pyski nasi politycy.
                                                  • rita100 Re: pogadawam 09.03.07, 22:51
                                                    Jutro sobota, mowacie jekie plany ?

Acha, co do tego slownika nazw miejscowości, to będzie to trudne, bo przydałoby
                                                    sie też nazwy najwcześniejsze dać, te mazurskie , warmińskie, niemieckie i
                                                    polskie. Jedno miasto ma trzy nazwy.
                                                  • tralala33 Re: pogadawam 10.03.07, 10:13
                                                    Akszugora noma brukuje coby pruskie mniana doł smile
                                                    Co robzim w ta sobota? No jo, za pu godziny jida do roboty. A pozietrze takie
                                                    psiankne dzisiaj - ło Jenu, lepsi by na szpcyr jiść.
                                                  • rita100 Re: pogadawam 10.03.07, 18:09
                                                    To eszcze pruskie - to mowam prace naukową. Bandziem lepsi łod Ketrzyńskiego wink
                                                    A może sia porwiemy na tó prace ?
                                                    Jak myślita.
                                                    Akszugor robzi stronke to może tyż zapracowany. A ło Prusch eszcze bandziem
                                                    godac , to sia łodezwie.
                                                    Tralala nic sia nie trapś, pracuj spokojnie. Jó jidze na FO bo kóntka Warnijaków
                                                    eszcze.
                                                  • rita100 Re: pogadawam 11.03.07, 21:28
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=393&pos=6
                                                    łobaczta co dzisioj robziła am. Krzewy trze było poprzycinać, bo takie duże
                                                    łurosły w góre, a godajó co co trzy lota trza je rychtycznie przycinać i
                                                    wycinac stare gałęzie. Fej buło, bo słóneczko świyciło. Mnilutko cias mninoł.
                                                  • gajowy555 Re: Rita 12.03.07, 11:44
                                                    Może to bandzie ciykawe...

fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,48841666,58801496.html?wv.x=2
                                                  • gajowy555 Re: UWAGA !!! 12.03.07, 15:00
                                                    23 marca zbliża się wielkimi krokami ...
                                                  • rita100 Re: UWAGA !!! 12.03.07, 20:03
                                                    gajowy555 napisał:

> 23 marca zbliża się wielkimi krokami ...

A co to zadziań ?
                                                    Ziosna ?
                                                  • gajowy555 Re: UWAGA !!! 13.03.07, 10:07
                                                    rita100 napisała:
                                                    > 23 marca zbliża się wielkimi krokami ...
                                                    > A co to zadziań ?
                                                    > Ziosna ?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=39047507
                                                  • rita100 Re: UWAGA !!! 13.03.07, 22:50
                                                    gajowy555 napisał:

> rita100 napisała:
                                                    > > 23 marca zbliża się wielkimi krokami ...
                                                    > > A co to zadziań ?
                                                    > > Ziosna ?
                                                    >
                                                    > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=39047507

ło jenu, jek tan cias leci. To bandzie fajer znowój smile
                                                  • gietpe Re: UWAGA !!! 13.03.07, 23:15
                                                    No jo taka łokazyja to rzadko sie trafsia podane na półmnisku dziankuje
                                                  • rita100 Re: Gietpe 13.03.07, 23:20
                                                    gietpe napisał:

> No jo taka łokazyja to rzadko sie trafsia podane na półmnisku dziankuje

Bez smyka ni ma muzyka smile
                                                    Bez gorzołki tyż sia ni łobejdzie
                                                  • gietpe Re: Gietpe 13.03.07, 23:24
                                                    No jo w poście to strach nawet myślić ło gorzałce-ale po jednym na nóżke dla
                                                    zdrowzia nie zaszkodzi.
                                                  • rita100 Re: Rita 12.03.07, 20:02
                                                    Gajowy, dziankuje. Ni ziedziołam tygo wpsisu. Trza łodpisać, bo eszcze ludziska
                                                    łuwierzó, ale po czajści i prowda, no ale trza tyż popatrzeć jinacej.
                                                  • rita100 Re: Rita 12.03.07, 20:27
                                                    gajowy555 napisał:

> Może to bandzie ciykawe...
                                                    >
                                                    > fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,48841666,58801496.html?wv.x=2

łodpisałam
                                                    fejn cy ni, a może co trza dodać ?

fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,48841666,58907716.html
                                                  • gajowy555 Re: Rita 13.03.07, 12:26
                                                    Fejn, myślam co wystarczy. Łobaczym, czy coś z tygo dotrze do Pawcia.
                                                    Esce lepsi by buło, jekby łóni do noju wleźli pogodać. I Pawcio, Dyzio i jinni -
                                                    zamiast na forum Łolstyn sia wadzić. A dyć tu mowam forum Warnijo. Może ty gwary
                                                    sia bojó. Trza jim napsisać coby sia gwary nie bali, po polskamu godać przeca
                                                    potraszó i tyż linka do noju zapodać i psianknie zaprosić...
                                                  • gajowy555 Re: Rita 13.03.07, 14:03
                                                    A tu mowam ciąg dalszy dyskusyji ło Małłku...

fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,48841666,58939997.html?wv.x=2
                                                  • rita100 Re: Gajowy 13.03.07, 22:55
                                                    Gajowy. Nie trza zapraszać do noju. Komu w lepa tyn przylezie. Nic na siłe.
                                                    Pewnie eszcze sporo wody w rzece łupłunie za czam przyjdó. Nie wszyscy lejdujó
                                                    gadke i majó cias jó cytać ze zrozumieniem. To ni je łatwo - uwierz.
                                                    Ale jek badó chcieć przyjśc to rychtycznei przyjdó. Nas zidać na Forum.

Bardzo byśma sia ledowali.
                                                    Ale lejduja sia co só ludzie co chcó z noma być.
                                                  • rita100 Re: Gajowy 14.03.07, 20:13
                                                    Hallo, z tymi nazwami miast to bandziem mnieć kłopot.
                                                    U Kosserta só. Je słowniczek nazw niemieckich i polskich miejscowości
                                                    mazurskich. I co tera ?
                                                    Jak myślita ? Ja myśle coby nie robzić słowniczka, a nuż chto wpadnie na pomysł
                                                    nazwać miejscowości dwojga imion.
                                                    Licho ni śpi.
                                                  • rita100 Re: Gajowy 14.03.07, 20:14
                                                    witaj seteczko, tak Gajowy bandzie mnioł do wyrychtowania nowyj kóntek smile
                                                  • rita100 Re: Tralala 14.03.07, 20:48
                                                    Czytałaś Kosserta ?

Ale heca tam jest napisana też tradycja Mazurów.
                                                    Ziysz co to só 'listy niebzieskie' ? łoj, jeke to fejn, a Mniemcy ni mogli
                                                    sobzie z nimi poradzić. Tyj tradycji ni znołam.
                                                  • rita100 Re: Tralala 14.03.07, 20:58
                                                    Cytołaś Tralala, poznaje po łopozieści ło Zydach i ło królu koleji w Prusach.
                                                    smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka