Dodaj do ulubionych

Reforma komunikacji nocnej

IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.64.* 03.09.03, 18:56
W Gazecie napisali o problemach z nocnym powrotem z Lumumbowa na Widzew
www1.gazeta.pl/lodz/1,35136,1648770.html W artykule znalazł się
ciekawy fragment: "- Właśnie opracowujemy nową koncepcję autobusów nocnych -
mówi Adam Żeberkiewicz, rzecznik zarządu dróg. - Ma ruszyć od przyszłego roku.

Pomysł jest taki, by wszystkie autobusy nocne spotykały się w jednym
miejscu. - Oświetlonym, z całodobowym kioskiem, prowadzącym sprzedaż biletów.
A czas oczekiwania na przesiadkę nie byłby dłuższy niż 15 min - mówi
Żeberkiewicz."

I jak pomysł się podoba??
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: Reforma komunikacji nocnej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 19:55
      Chce się krzyknąć: "Nareszcie!" Tyle, że nieco dalej czytamy, iż planują
      jedynie "korekty" niektórych tras. A łódzkiej komunikacji nocnej potrzebne są
      nie korekty, ale wyjątkowo gruntowna przebudowa. Ale cóż. Dobre i to.
      (a "spotykanie" się autobusów w jednym miejscu to normalna praktyka we
      wszystkich niemal miastach, rzecz jasna z wyjątkiem Łodzi:( )
      • sluzbowo Re: Reforma komunikacji nocnej 03.09.03, 23:00
        Na przykład w takim Londynie nocniaki spotykają się przy Dworcu Wiktorii.
        Można? Można!

pzdr

sluzbowo
        • multumesc Re: Reforma komunikacji nocnej 09.09.03, 13:47
          sluzbowo napisał:

> Na przykład w takim Londynie nocniaki spotykają się przy Dworcu Wiktorii.
          > Można? Można!
          >
          > pzdr
          >
          > sluzbowo
          >
          Raczej na Trafalgar Sq
          • sluzbowo Re: Reforma komunikacji nocnej 09.09.03, 14:56
            Być może się zmieniło. Ładnych parę lat mnie już tam nie ma ...

pzdr

sluzbowo
          • sluzbowo Re: Reforma komunikacji nocnej 09.09.03, 15:06
            Wszystkich zainteresowanych zapraszam tu:

www.tfl.gov.uk/buses/spiders/pdf/central-london-night.pdf

Okazuje się, że i na Placu Trafalgarskim, i przy Dworcu Wiktorii. i jeszcze w
            paru innych miejscach są węzły londyńskich nocniaków.

pzdr

sluzbowo
    • Gość: Jypli Re: Reforma komunikacji nocnej IP: *.tvsat364.lodz.pl 03.09.03, 23:49
      1 - Janów - olechów - przybyszewskiego-puszkina-pilsudskiego- central -
      mickiewicza- bandurskiego -wyszynskiego

2- dąbrowskiego- feliksińskiego- broniewskiego- rzgowska - piotrkowska -
      central- zeromskiego - zielona - zachodnia - lutomierska - aleksandrowska -
      aleksandrow

3- zgierz - zgierska - pl.wolnosci - kosciuszki - pilsudskiego - central -
      smiglego rydza - broniewskiego - rzgpowska - czmp

4 - pabianice - pabianicka - politechniki - central - pilsudskiego -
      kilinskiego - pl.dabrowskiego - uniwersytecka - strykowska - wojska polskiego -
      dw.pks.pólnocny

5- konstantynow - konstantynowska - krzemieniecka - mickiewicza - central -
      kopcinskiego - narutowicza - konstytucyjna - pomorska - janosika - stoki

6- janow -rokocinska - puszkina - przybyszewskiego - kilinskiego - wigury -
      piotrkowska - central - wlukniarzy - konstantynowska - al.unii - srebrzynska -
      nowe zlotno

7 - retkinia - wyszynskiego - obywatelska - politechniki - mickiewicza -
      central - kilinskiego - narutowicza - zachodnia - zgierska - julianowska -
      łagiewsnicka - sikorskiego

hmm takie linie by mi pasowały, mnie osobiscie przydalyby sie tylko 1, 3 i 6
      • qoortschak Re: Reforma komunikacji nocnej 04.09.03, 22:16
        Witam

3 Zgierską, 7 Zgierską, a Łagiewnicką nic? Kiepski pomysł, szczególnie, że
        przy Łagiewnickiej często w nocy muszą się pojawiać pracownicy pewnej firmy
        i często jadą komunikacją nocną.

Pozdrawiam, Q = MarcinK
      • geograf Re: Reforma komunikacji nocnej 04.09.03, 22:56
        Tylko nie zapomnij, że miasta ościenne musiałby by się zgodzić (również
        finansowo) na takie autobusy. wątpię.
      • sluzbowo Re: Reforma komunikacji nocnej 05.09.03, 18:59
        Chciałbym stanowczo zaprotestować przeciwko nieuwzględnieniu w trasach nocnych
        ulicy Tatrzańskiej !

:-)

Lokalny patriotyzm, rzecz jasna...

pzdr

sluzbowo
    • igrek_oficjalny Re: Reforma komunikacji nocnej 04.09.03, 08:14
      "Ten punkt planowany jest na al. Kościuszki przy pasażu Rubinsteina."

Zaraz zaraz, logiczne dla mnie byłoby, że np. o godzinie 3 do 3.10 wszystkie
      linie nocne stoją na tym samym przystanku i czekają na pasażerów, którzy
      przesiadają się z jednych autobusów do drugich. A o 3.11 każdy autobus udaje
      się w swoją stronę. Inaczej przesiądzie się część chętnych, a inni będę
      musieli czekać na następny autobus...

Nie wyobrażam sobie, żeby na al. Kościuszki stało w jednym czasie np. pięć
      autobusów zajmując znaczną część jezdni. Z tego punktu widzenia pasowałaby
      krańcówka na dworcu Łódź Kaliska, ale czy ona nie jest za daleko od centrum?
      pozdr
      • Gość: Ja Re: Reforma komunikacji nocnej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 18:23
        Jeśli ustawić 5 przystanków jeden obok drugiego, to czemu nie? W nocy ruch jest
        na tyle niewielki, że by to raczej nie przeszkadzało. A sama lokalizacja -
        bardzo dobra, tak mi się zdaje.
        • sluzbowo Re: Reforma komunikacji nocnej 04.09.03, 19:22
          Ja patrzę na ten pomysł z punktu widzenia blachosmrodziarza i mam wątpliwość.

Za dnia trzeba by te przystanki demontować, gdyż - jak mówi Ustawa Prawo o
          Ruchu Drogowym - niedozwolone jest parkowanie pojazdu w odległości mniejszej
          niż 15 metrów od znaku oznaczającego przystanek komunikacji (cytowałem z
          pamięci), a tamten odcinek al. Kościuszki (nie tylko tamten zresztą) jest
          masowo eksploatowany jako parking, płatny zresztą.

Inna wątpliwość zrodziła mi się w trakcie pisania.

Powiedzmy - 5 przystanków, osobny dla każdej linii, i autobusy czekają na
          siebie. Już widzę tych kierowców, jak wjeżdżają między siebie, gdy - powiedzmy -
          stoją już autobusy na 1-szym i 3-cim przystanku, a podjeżdża ten, który ma
          stanąć przy 2-gim. Raczej niemożliwe do wykonania, chyba że rozrzedzimy
          przystanki i będą stać co 30 metrów.

Sensownym rozwiązaniem byłby dworzec podobny do tego przy Dworcu Kaliskim. Może
          reaktywować Plac Barlickiego? Tylko okolica mało przyjemna ... Policja też się
          boi tam zajechać...

pzdr

sluzbowo
          • Gość: Ja Re: Reforma komunikacji nocnej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 19:34
            sluzbowo napisał:

> Ja patrzę na ten pomysł z punktu widzenia blachosmrodziarza i mam wątpliwość.
            >
            > Za dnia trzeba by te przystanki demontować, gdyż - jak mówi Ustawa Prawo o
            > Ruchu Drogowym - niedozwolone jest parkowanie pojazdu w odległości mniejszej
            > niż 15 metrów od znaku oznaczającego przystanek komunikacji (cytowałem z
            > pamięci), a tamten odcinek al. Kościuszki (nie tylko tamten zresztą) jest
            > masowo eksploatowany jako parking, płatny zresztą.

W wielu iejscach, gdzie są przystanki nocnych autobusow w dzień się parkuje.
            Przystanki nocne oznaczone są stosownym napisem. Wystarczyłoby określić w
            jakich godzinach jest tam parking i z przepisami byłoby ok.
            >
            > Powiedzmy - 5 przystanków, osobny dla każdej linii, i autobusy czekają na
            > siebie. Już widzę tych kierowców, jak wjeżdżają między siebie, gdy -
            powiedzmy
            > -
            > stoją już autobusy na 1-szym i 3-cim przystanku, a podjeżdża ten, który ma
            > stanąć przy 2-gim. Raczej niemożliwe do wykonania, chyba że rozrzedzimy
            > przystanki i będą stać co 30 metrów.

Ale po co autobus przypisywać do przystanku. Ten, który jest pierwszy staje na
            pierwszym, ten, który podjedzie drugi na drugim itd.
            > Sensownym rozwiązaniem byłby dworzec podobny do tego przy Dworcu Kaliskim.
            Może
            >
            > reaktywować Plac Barlickiego? Tylko okolica mało przyjemna ... Policja też
            się
            > boi tam zajechać...
            No właśnie. to musi być miejsce "bardzo w cewntrum" i w miarę bezpieczne.
            Ewentualnie - przy Centralu, ale Kościuszki to lepszy wybor.
            > pzdr
            >
            > sluzbowo
            • sluzbowo Re: Reforma komunikacji nocnej 04.09.03, 20:30
              Gość portalu: Ja napisał(a):

>
              > Ale po co autobus przypisywać do przystanku. Ten, który jest pierwszy staje
              na pierwszym, ten, który podjedzie drugi na drugim itd.

A w jaki sposób podróżni wysiadający z jednego autobusu (czy też przybywający
              na przystanek, powiedzmy, z imprezki) mają zorientować się jakiej linii jest
              ten, który akurat dzisiaj, akurat o tej porze stoi na 1-szym przystanku? A na
              ostatnim? No bo już następny kurs może stanąć przy innym przystanku! Już widzę
              te sprinty między... no właśnie - co teraz jeździ na nocnych? Daaawno nie
              korzystałem ...

Nie, to nie jest dobry pomysł. Autobus musi być przypisany do przystanku, tak
              jak pociąg do toru i peronu, bo inaczej zapanuje straszliwy chaos i nikt nie
              dojedzie do celu na czas. No, chyba że na burtach wymalujemy numery linii
              wysokości metr pięćdziesiąt.

> to musi być miejsce "bardzo w cewntrum" i w miarę bezpieczne.
              > Ewentualnie - przy Centralu, ale Kościuszki to lepszy wybor.

A ja mam pomysła! Wyburzyć "Central", przecież i tak mało kto robi tam zakupy -
              są markety, nie? - i w jego miejscu wybudować dworzec autobusów nocnych! Może
              być nawet wielopoziomowy!
              .
              .
              .
              .
              .
              .
              .
              .
              Żartowałem ...

pzdr

sluzbowo
              • Gość: Ja Re: Reforma komunikacji nocnej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 18:43
                No dobra, rozumiem, że po imprezce to się jeszcze nie wszystko dobrze kojarzy,
                ale bez przesady. po Kościuszki jeżdżą 4 tramwaje i zatrzymują się na tych
                samych przystankach i ludzie jeszcze nie poginęli z tego powodu. Coś takiego
                jak tablice w autobusach są. Oczywiście kierowcy nie mogą "uciekać" pasażerom
                po 10 sekundach od przyjazdu. Każdy z autobusów powinien spokojnie ze 2 minuty
                postać, żeby każdy na spokojnie zdążył i już. Wtedy nie powinno być problemu.
                • sluzbowo Re: Reforma komunikacji nocnej 05.09.03, 18:57

> po Kościuszki jeżdżą 4 tramwaje i zatrzymują się na tych
                  > samych przystankach i ludzie jeszcze nie poginęli z tego powodu.

Możesz mi wskazać przystanek, na którym mieszczą się cztery dwuwagonowe składy
                  jeden za drugim?

> Coś takiego
                  > jak tablice w autobusach są. Oczywiście kierowcy nie mogą "uciekać" pasażerom
                  > po 10 sekundach od przyjazdu. Każdy z autobusów powinien spokojnie ze 2
                  > minuty postać, żeby każdy na spokojnie zdążył i już. Wtedy nie powinno
                  > być problemu.

Nie powinno, ale rzeczywistość jak a jest, każdy widzi. Nie zaprzeczysz chyba
                  że lepszym rozwiązaniem jest przypisanie linii do przystanku, zwłaszcza że
                  mówimy nie o czterech, ale o co najmniej siedmiu. I dlatego taki
                  węzeł "nocników" należałoby umieścić nie na ulicy, a na placu. Inna sprawa że
                  nie bardzo jest gdzie, chyba że na Pl. Dąbrowskiego, z tym że tam też jeden za
                  drugim, bo obok siebie bez przebudowy nie da rady ...

Może jednak zburzymy "Central" ?

pzdr

sluzbowo
                  • Gość: Ja Re: Reforma komunikacji nocnej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 09:52
                    sluzbowo napisał:

> Gość portalu: Ja napisał(a):
                    >
                    > > po Kościuszki jeżdżą 4 tramwaje i zatrzymują się na tych
                    > > samych przystankach i ludzie jeszcze nie poginęli z tego powodu.
                    >
                    > Możesz mi wskazać przystanek, na którym mieszczą się cztery dwuwagonowe
                    składy
                    > jeden za drugim?

A czy ja mówię, że jeden za drugim? Jeden odjeżdża podjeżdża inny. Ma numer
                    lini po to by sobie zobaczyć dokąd jedzie. jeszcze raz podkreślę, że jeżeli
                    kierowcy nie będą uciekać pasażerom sprzed nosa, to każdy spokojnie zdąży
                    wysiąść z jednego autobusu i znaleźć ten właściwy. A jeżeli nie będzie w
                    stanie, to nie będzie również zdolny do tego by wsiąść do autobusu:)

Lokalizacja na ul Kościuszki ma ogromną zaletę. Miejsce to położone jest blisko
                    wielu miejsc, które się w nocy odwiedza. Ani Pl. Barlickiego, ani Pl.
                    Dąbrowskiego ani nawet Central nie spełniają tego warunku tak dobrze.
                    > pzdr
                    Również
                    >
                    >
                    • ukalo Re: Reforma komunikacji nocnej 06.09.03, 13:38

> Lokalizacja na ul Kościuszki ma ogromną zaletę. Miejsce to położone jest
                      > blisko wielu miejsc, które się w nocy odwiedza. Ani Pl. Barlickiego, ani
                      > Pl. Dąbrowskiego ani nawet Central nie spełniają tego warunku tak dobrze.

Wiesz, to zależy... ja odwiedzam mało miejsc w pobliżu pasażu Rubinsteina, a za
                      to pasował by mi jak najbardziej plac Dąbrowskiego lub plac Wolności...
                      Wszystkim nie dogodzisz.

Pozdrawiam,
                      Łukasz
                      • geograf Re: Reforma komunikacji nocnej 07.09.03, 11:49
                        sęk w tym, ze w przypadku gdy chce się zrobiuć miejsce do przesiadki to to musi
                        być jakis PLAC.
                        W Warszawie, Wrocławiu-spotykają się pod dworcem.
                        w Łodzi-ja widze tylko Plac Dąbrowskiego, Kaliski wykluczam.

Kościuszki-czy ktoś sobie wyobraża 7 (a może i więcej,w końcu Łódź to duże
                        miasto) autobusów jeden za drugim i przesiadkę z pierwszego, do ostatniego? albo
                        przesiadkę na autobus po drugiej stronie ulicy??
          • qoortschak Re: Reforma komunikacji nocnej 04.09.03, 22:19
            Może Plac Dąbrowskiego, albo Plac Wolności?

Q.
    • Gość: STUDI Re: Reforma komunikacji nocnej IP: *.waw.prokom.pl 04.09.03, 11:14
      Pamietacie jak trabiono jak bedzie wspaniale po reformie tramwjowej. Mowiono
      ze wszystkie lini beda juzdzic co 7 - 8 minut. Ze szczyt komunikacyjny bedzie
      trwal od 6:00 do 20:00. A co z tego zostalo.......

Tak samo bedzie i z ta reforma. Po roku na tym wpsonym przystanku bedziesz
      czekal 30 i 40 minut na przesiadke. A pewnie na tymze przystanku zrobia jako
      usprawnienie postoj taksowek.

• Gość: barnaba Re: Reforma komunikacji nocnej IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 04.09.03, 17:19
      Gość portalu: łażej napisał(a):

> W Gazecie napisali o problemach z nocnym powrotem z Lumumbowa na Widzew
      > www1.gazeta.pl/lodz/1,35136,1648770.html W artykule znalazł się
      > ciekawy fragment: "- Właśnie opracowujemy nową koncepcję autobusów nocnych -
      > mówi Adam Żeberkiewicz, rzecznik zarządu dróg. - Ma ruszyć od przyszłego roku.
      >
      > Pomysł jest taki, by wszystkie autobusy nocne spotykały się w jednym
      > miejscu. - Oświetlonym, z całodobowym kioskiem, prowadzącym sprzedaż biletów.
      > A czas oczekiwania na przesiadkę nie byłby dłuższy niż 15 min - mówi
      > Żeberkiewicz."

Ogólnie pomysł dobry.
      Zwracam uwagę jednak, że warto zapewnić również bezpośrednią komunikację między
      osiedlami. Jazda z Dąbrowy na Widzew przez centrum miasta to nie najlepszy
      pomysł. Linie nocne obsługują nie tylko bywalców klubów na Piotrkowskiej i
      dworce kolejowe, ale także np. pracowników elektrociepłowni. Do obsługi tych
      tras najlepiej nadawałyby się 10-15 osobowe mikrobusy, których zakup forsują
      obecne władze MPK.

pozdrawiam
    • geograf Re: Reforma komunikacji nocnej 04.09.03, 23:00
      Oświetlony punk w centrum Łodzi?
      Tylko pod Centralem,albo na Kaliskim,innego rozwiazania nie widzę. Okolice
      Pasazu to-przepraszam-ale miejsce wybrane chyba przypadkowo...

a jeżeli Kaliski. Teraz na Chojny z centrum jade rpzez Plac Dąbrowskiego. Nie
      chciałbym teraz jechac przez Kaliski...:/

może Plac Dąbrowskiego,mimo wszystko?
      I ja bym prosił 2 linie na Chojny, nie muszą jeździć co 15 minut...
      • Gość: Ja Re: Reforma komunikacji nocnej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 18:47
        geograf napisał:

> Oświetlony punk w centrum Łodzi?
        > Tylko pod Centralem,albo na Kaliskim,innego rozwiazania nie widzę. Okolice
        > Pasazu to-przepraszam-ale miejsce wybrane chyba przypadkowo...
        >
        A mi się to wcale nie wydaje takie głupie. Jest to miejsce z którego blisko do
        klubów i pubów. Przecież już okolice Centralu były tu na forum krytykowane jako
        niewystarczająco bliskie rejonom z których się po nocy wraca. Kaliski, jak sam
        piszesz za daleko, to samo tyczy się Fabrycznego czy właśnie Pl. Dąbrowskigo.
        Co można robić po nocy na Pl. Dąbrowskiego?!?! Co najwyżej próbować nań dotrzeć
        z dworca (tyle, że mało który pociąg zawija w środku nocy na Fabryczny)
        • geograf Re: Reforma komunikacji nocnej 07.09.03, 11:52
          ale-jak napisałem wyżej-moim zdaniem na Kościuszki jest za mało miejsca na to,
          aby one tam stały i przez chwilę czekały.
          Plac Dąbrowskiego byłby dobry do przesiadki. Nikt nie powiedział że nie możnaby
          wsiąść w jakiś autobus na Kościuszki i przesiąść się na włąściwy na
          Dąbrowskiego...jeżeli odjazdy byłyby regularne, a nie przypadkowe...

co do pociągów-szkoda, ze 155 odjeżdza w okolic dworca w tym samym czasie gdy
          ostatni pociąg z Wawy podjeżdza na peron:(
          Ale sprawa się rozwiąże zimą -pociąg będzie przyjeżdzał 45 minut wczesniej. Szkoda.
      • Gość: flip piotrkowska IP: *.p.lodz.pl 09.09.03, 15:56
        Miejscem spotkania autobusow powinna byc Piotrkowska.
        • geograf Re: piotrkowska 09.09.03, 23:31
          Tylko wpierw musieliby wyrzucić taksówki,które stoją noca na Pietrynie-poważne
          lobby.
          Na jakims konkretnym odcinku miałyby jechać, czy przez całą długość (ew.
          przecinać przy Zielonej/Narutowicza)??

Nie takie głupie...ale myśle, że nierealne:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka