joankb 14.02.05, 20:52 Jest tak. jak załozylismy neostradę to oczywiście została "podzielona" na 4 komputery. Widzimy się niby wszyscy, ale bałagan w tym lekki.. wolałabym rozwiązanie z małym serwerem. Jak to zrobić prosto i tanio? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: centek Re: mała sieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 04:57 a co ma robić ten serwer? czy nie możesz tego uzyskać lepiej konfigurując to co masz? Link Zgłoś
joankb Re: mała sieć 15.02.05, 09:32 Rozważam to. Ale dzis jest tak: wszyscy udostępnili jakieś kartoteki, dokumenty itp. na swoich dyskach. Po pierwsze zdarza sie, że ktoś komuś coś namiesza. Po drugie - jeśli nie namiesza czasem nie wiadomo u kogo jest aktualna wersja. Poczta ściąga się u tego kto pierwszy włączy program pocztowy. Gdyby był serwer to myśle, że dokumenty, na których pracujemy wszyscy znalazłyby swoje miejsce właśnie tam. Plus coś w rodzju serwera poczty. Tzn. rozumiem, że gdyby wszyscy o wszystkim pamiętali byłoby super... Ale można to chyba "wspomóc". Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: mała sieć IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.02.05, 10:58 joankb napisała: > Rozważam to. Ale dzis jest tak: wszyscy udostępnili jakieś kartoteki, dokumenty > itp. na swoich dyskach. Po pierwsze zdarza sie, że ktoś komuś coś namiesza. Po > drugie - jeśli nie namiesza czasem nie wiadomo u kogo jest aktualna wersja. Moim zdaniem w udostępnionym folderze powinny być przechowywane tylko tymczasowe kopie, tzn. ktoś mi coś udostępnia, ja to kopiuję i edytuję; później to co jest w folderze udostępnionym mnie nie interesuje. > Poczta ściąga się u tego kto pierwszy włączy program pocztowy. Albo niech każdy założy własną skrzynkę, a jeśli musi być jedna, skonfigurujcie tak programy, żeby poczta ściągała się tylko na jednym stanowisku (z pozostałych można będzie wysyłać, ale nie będzie można odbierać). > Gdyby był serwe > r > to myśle, że dokumenty, na których pracujemy wszyscy znalazłyby swoje miejsce > właśnie tam. Równie dobrze można się umówić, że na jednym komputerze w jednym, ustalonym folderze będą przechowywane wszystkie Wasze dokumenty. Efekt będzie taki sam. > Plus coś w rodzju serwera poczty. Tzn. rozumiem, że gdyby wszyscy > o > wszystkim pamiętali byłoby super... Ale można to chyba "wspomóc". Uważasz za konieczny serwer poczty? Same skrzynki nie wystarczą? Link Zgłoś
Gość: marrapog Re: mała sieć IP: *.acn.waw.pl 03.03.05, 00:11 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > joankb napisała: > > > Rozważam to. Ale dzis jest tak: wszyscy udostępnili jakieś kartoteki, > dokumenty > > itp. na swoich dyskach. Po pierwsze zdarza sie, że ktoś komuś coś namiesz > a. Po > > drugie - jeśli nie namiesza czasem nie wiadomo u kogo jest aktualna wersj > a. > > Moim zdaniem w udostępnionym folderze powinny być przechowywane tylko > tymczasowe kopie, tzn. ktoś mi coś udostępnia, ja to kopiuję i edytuję; później > > to co jest w folderze udostępnionym mnie nie interesuje. > > Poczta ściąga się u tego kto pierwszy włączy program pocztowy. > > Albo niech każdy założy własną skrzynkę, a jeśli musi być jedna, skonfigurujcie > > tak programy, żeby poczta ściągała się tylko na jednym stanowisku (z > pozostałych można będzie wysyłać, ale nie będzie można odbierać). Jezeli jestescie powazna firma to powinniscie kupic domene z odpowiednia iloscia kont pocztowych. Zupelnie inna sprawa jest e-mail wewnetrzny. Sa firmy ktore nie lubia gdy poufne sprawy oblatuja pol swiata zanim dotra na sasiednie biurko. > > Gdyby był serwe > > r > > to myśle, że dokumenty, na których pracujemy wszyscy znalazłyby swoje mie > jsce > > właśnie tam. > Równie dobrze można się umówić, że na jednym komputerze w jednym, ustalonym > folderze będą przechowywane wszystkie Wasze dokumenty. Efekt będzie taki sam. Jest to zle rozwiazanie z nastepujacych powodow: - ten jeden komputer musi akurat byc wlaczony - lokalny zwis wywoluje zamieszanie u wszystkich - zewnetrzni uzytkownicy obciazaja w istotny sposob prace wlasciciela tego komputera > > Plus coś w rodzju serwera poczty. Tzn. rozumiem, że gdyby wszyscy > > o > > wszystkim pamiętali byłoby super... Ale można to chyba "wspomóc". > > Uważasz za konieczny serwer poczty? Same skrzynki nie wystarczą? Serwer poczty jest przydatny jesli firmie zalezy zeby poufne maile nie krazyly po swiecie. Osobny serwer plikow nie kosztuje znowu tak duzo: jakies 300zl komputer, 10zl oprogramowanie, jakies gora 100zl czlowiek ktory to ustawi. Link Zgłoś