Dodaj do ulubionych

Pierwszy :-)

20.07.06, 14:30
Dzieńdoberek wszystkim!
Jutro będę przejazdem na OE, wpadne również do entuzjastycznych Pań z
NovoMaaru i jak zobaczę (lub uslyszę) rosnące mury Aten to wszem i wobec
naskrobię co nowego.
Pozdrówka,
Kuba Jaworski
Obserwuj wątek
    • the.y Re: Pierwszy :-) 21.07.06, 09:15
      Cze Kuba.
      Ja mieszkam na europejskim i na bieżąco obserwuje co się dzieje w Atenach.
      Wczoraj juz jakieś ruchy tam były.

Pozdrawiam
      the.y
    • 1europejczyk1 Re: Pierwszy :-) 21.07.06, 09:41
      Hejka,
      Ja jestem bardzo zainteresowany rozwojem wypadkow i przypadkow dot. Aten...i
      fajnie ze gdzies moge cos napisac bo na forum OE mnie nie wpuscili...
      • visitor123 Re: Pierwszy :-) 21.07.06, 10:12
        Witam,
        Byłem, widziałem, rozmawiałem. Na placu budowy cos się rzeczywicie dzieje, jest
        dźwig, spychacz, koparka i cos tam grzebią... Czyli organoleptycznie wygląda w
        porządku.
        Natomiast w NovoMaarze znane sliczne panie, "nie ma żadnego problemu", budujemy
        i ukończymy w terminie (3 kwartał 2007), co prawda pozwolenia rzeczywiscie nie
        ma ale tym razem juz naprawdę będzie lada moment, umowy lada chwila etc etc,
        dokładnie to samo co już 20x słyszałem ;-) Sprawa kontynuacji Aten (czyli etap
        2) nie jest zamknięta tylko wstrzymana ale jesienią br. ponoć ma
        zostać "odwieszona"...
        To tyle. W sumie nadal żadnych twardych konkretów, pomijając oczywiście ruchy
        na budowie.
        Pozdrówka,
        Kuba
        • 1europejczyk1 Re: Pierwszy :-) 21.07.06, 11:54
          Dzieki Kuba , podobaja mi sie Twoje sprawozadania....pozyjemy, zobaczymy....
        • bozoo Re: Pierwszy :-) 21.07.06, 12:30
          > Sprawa kontynuacji Aten (czyli etap 2)

Co rozumiesz pod pojęciem "etap 2"? Czy masz na myśli blok 2, czy coś, co
          nastąpi po zbudowaniu 4 budynków obecnie sprzedawanych? Bo mam stracha...
          • goran6 Re: Pierwszy :-) 21.07.06, 13:51
            Decyzja o pozwoleniu na budowę musi być wydana do 65 dni roboczych od złożenia
            wniosku + 14 dni na uprawomocnienie. Miłe panie z NM powiadały że decyzja
            będzie w maju a dziś jest 21-lipiec. Wgląda na to ze decyjza juz dawno jest
            tylko dev jakiś niezdecydowany. Mam nadzieję że nas nie wyrolują.
            Pozdrwawiam przyszłych Ateńczyków
            • visitor123 Re: Pierwszy :-) 21.07.06, 15:02
              Jeżeli pozwolenie rzeczywiście jest to panie w NovoMaarze mnie dziś wprowadziły
              w błąd...
              Wielokrotnie zresztą już tu sygnalizowałem, że sprawa jest wyjątkowo pokręcona.

I odpowiedź dla bozoo:
              Etap pierwszy (zadanie pierwsze) Aten to trzy bloki bezpośrednio przy
              Lubostroń, które są obecnie w sprzedaży (a właściwie juz są wyprzedane, jednym
              z klientów jestem i ja). Trzy bloki plus "okrąglak" - tajemniczy budynek koło
              bloku 3, również z mieszkaniami, który jest na planie osiedla ale nie jest w
              sprzedaży. Tam będzie widocznie mieszkała sama wirchuszka i śmietanka :-)
              Natomiast etap drugi (którego jeszcze w sprzedaży nie ma) został właśnie
              wstrzymany w czerwcu negatywną opinią Rady Dzielnicy odnosnie WZiZT.
              Pozdrówka,
              Kuba
              • bozoo Re: Pierwszy :-) 24.07.06, 10:16
                Dzięki za precyzyjną odpowiedź.
                Pozdrawiam.
            • obi12 Re: Pierwszy :-) 21.07.06, 15:04
              Chodzi o ten etap 2 Aten. Na roznych forach na gazeta.pl mozna znalesc kilka
              rzeczowych dyskusji na ten temat. NM nie dostal pozwolenia na budowe 2 etapu
              aten (co potwierdzil mi niedawno inz.M. z NM), twierdzil on ze pozwolenie na 1
              etap juz jest. Na forach ktoś natomiast pisal ze 1 etap budowy bez 2-go jest
              bez sensu bo jesli wogule nie dostaną zgody na 2 etap(a to mozliwe bo zgody nie
              wydali bo niby wkrotce maja byc plany zagospodarowania a tam moze nie byc
              blokow powyzej 3 pięter w tej okolicy) to klapa. Te etapy aten podobno się
              uzupełniają architektonicznie. Zatem NM ma pewnie teraz zgrzyt, czy inwestować
              i ryzykować czy dalej cos kombinowac zeby miec pewnosc co do etapu 2. Niewiem
              czy moje przypuszczenia są prawdziwe, ale wszystko na to wskazuje. Dlatego NM
              czeka i sie ociąga z umowami na 1 etap.
              • visitor123 Re: Pierwszy :-) 21.07.06, 15:21
                Ale jak sie wycofa z pierwszego etapu Aten to już raczej żadnych mieszkan
                nigdzie nie sprzeda...
                Pozdrówka,
                Kuba
                • the.y Re: Pierwszy :-) 22.07.06, 12:11
                  witam,
                  ja sądze, że nie potrzebna ta cała panika. etap który obecnie jest sprzedawany
                  zostanie na pewno wybudowany i bez sensu jest gdybanie co by było gdyby ... np
                  zrezygnowano z budowy pierwszego etapu aten. NM prowadzi bardzo duże inwestycje
                  w warszawie i wrocławiu i z prawnego punktu widzenia durne blokowanie
                  inwestycji krakowskiej w połowie realizacji jest bezpodstawne i ryzykowne dla
                  urzędasów. i tyle na ten temat. nie rozumiem po co kolejne osoby sie rozpisują
                  że gdzieś tam coś słyszały ale nie bardzo wiedzą od kogo i na jaki temat.
                  rozumiem że forum jest do wyrażania opinii (ja zresztą też to właśnie robię)
                  ale nie służy sianiu zamętu i paniki niepotwierdzonymi informacjami. wystartuje
                  pierwszy, deweloper uruchomi sprzedaż kolejnego etapu i wtedy będzie można
                  dyskutować. i to by było na tyle. yooo

pozdrawiam
                  the.y
                  • rochlik Re: Pierwszy :-) 22.07.06, 14:48
                    Witam.
                    Również jak poprzednik nie jestem za wprowadzaniem niepotrzebnego zametu i
                    myślenia co by było gdyby...
                    Ja również czekam na podpisanie umowy przedwstepnej bo mam zarezerwowane
                    mieszkanko w Atenach.Dzwoniełem przedwczoraj do NM i distałem odpowiedź, że
                    pozwolenie już na bank będzie w tym miesiącu i prosili żeby zadzwonić do nich w
                    najbliższą środę. Mam nadzieje że wtedy już będzie jakaś konkretna odpowiedź.
                    Jeżeli tylko taką otrzymam to napewno ją tu zamieszze.
                    A co do tajemniczego okrągłego budynku to ma to być apartamentowiec.
                    • maximus_t2 Re: Pierwszy :-) 22.07.06, 15:25
                      aparatmentowiec ? przeciez na OE same apartamenty. a co barcelona to pies ?
                      na razie na miejscu przyszlego apartamentowca zwal ziemi koparka i do polowy
                      opuszczony dzwig z dumnie powiewajaca flaga warbudu :)
                      • rochlik Re: Pierwszy :-) 22.07.06, 15:54
                        Mieszkania to jedno, a apertamenty to drugie.
                        Jak chcesz to podeśle Ci definicje zebyś mogl uzupelnic swoje braki edukacyjne.
                        • maximus_t2 Re: Pierwszy :-) 22.07.06, 16:06
                          naaaaaprawde ??? no nie mow...
                          to u was na prowincji ucza o tym w szkolach ?
                          podeslij definicje. czlowiek sie uczy cale zycie :)
                  • goran6 Re: Pierwszy :-) 23.07.06, 16:51
                    No to niech wystartuje, bo za chwilę przeterminowuje mi się przyznany na
                    podstawie umowy rezerwacyjnej kredyt i szlag mnie trafia na myśl, że trzeba to
                    będzie przechodzic to jeszcze raz. Tym bardziej że warunki przyznawania
                    kredytów lekko się zmiemiły a było trochę "na styk". Wyjazd na urlop w
                    zaplanowanym dawno - "bezpiecznym" terminie tez stoi pod znakiem zapytania. Jak
                    widać każdy ma swój problem.The.y też.
                    • czy.ja.wiem Re: Pierwszy :-) 23.07.06, 21:42
                      z ciekawosci- czy banki kredytuja zakup nieruchomosci ktora nie ma pozwolenia
                      na budowe?Pamietam ze przy braniu kredytu na Prage w banku cos takiego
                      potrzebowali.
                      • rochlik Re: Pierwszy :-) 23.07.06, 22:32
                        Wszystko zależy od procedur w danym banku. BPH napeweno nie przyzna kredytu na
                        taka nieruchomośc, a co wiecej nie rozpatrzy nawet wniosku kredytowego bo przy
                        nim wymagana jest umowa przedwstepna sprzedaży, wiem to z wlasnego
                        doswiadczenia bo czekam z niecierpliwościa na ten dokument.
                        Ale np. Bank PKO przyznaje kredyt na podstawie umowy rezerwacyjnej, a uruchamia
                        go dopiero po doniesieniu wyżej wspomnianej umowy. Co do innych banków to nie
                        mam informacji bo w zasadzie w czasie kiedy sie decydowałem na mieszkanko w
                        Atenach BPH i Milenium(zasady podobne jak w BPH) miały najlepsze oferty.
                        A co do porzedniej wypowiedzi to faktycznie wiekszosc banków zmieniła sposob
                        obliczania zdolności kredytowej i teraz na kredyt w CHF, trzeba sie wykazać
                        zdolnościa na taka samą sume w złotówkach, a wczesniej bylo tak ze na pewną
                        kowte w CHF miało sie zdolnośc,a na te samą kwote w PLN już nie.
                        Wiem też że z końcem roku w bankach bedzie jeszcze trudniej z kredytem w CHF,a
                        niektore nawet zastanawiają sie nad rezygnacją udzielania kredytów
                        mieszkaniowych w tej walucie. No ale mam nadzieje ze tak jak powiedzieli w NM
                        pozwolenie sie wkrotce pojawi i nie trzeba bedzie doświadczać zmian w banku na
                        własnej skórze:)
                    • bozoo Re: Pierwszy :-) 24.07.06, 10:20
                      Cóż.... też mam wrażenie, że jak pojadę na urlop (w sierpniu) to ruszą
                      mieszkanka i będzie zgrzyt :/
                      • the.y Re: Pierwszy :-) 26.07.06, 09:47
                        witam wszystkich pesymistów.
                        wczoraj w "atenach" ustawiono drugi dźwig i rozpoczęły sie roboty ziemne.

pozdrrrr
                        the.y
                        • visitor123 Re: Pierwszy :-) 26.07.06, 12:08
                          Cze the.y!
                          Dzięki za ten radosny update. Ja siedzę sobie cichutko i leczę ten mój pesymizm
                          wieczorami obfitymi porcjami chłodnego bursztynowego napoju :-)
                          Pozdrówka,
                          Kuba
                          • rochlik Re: Pierwszy :-) 26.07.06, 20:43
                            Witam wszystkich.
                            Mam newsa odnośnie pozwolenia na budowe dla Aten.
                            Dzwoniłem dziś do NM i powiedziano mi że pozwolenie powinno pojawić sie w
                            piatek przed 19. A skoro już określają godzine to chyba dobry sygnał:)
        • zajaczkowska1 Re: Pierwszy :-) 27.07.06, 18:28
          Witam Cię Kubo Jaworski!
          Rozmawiałam z Paniami z NOVO MAARu, na temat Twoich wypowiedzi i otrzymałam
          informację, że nie ma klienta, który podpisał, umowę o takim nazwisku jak Twoje.
          Bardzo mnie to interesowało, gdyż Twoje wypowiedzi nie wnoszą nic, za wyjątkiem
          zamentu. Nie tak dawno pisałeś, że w/w developer nie dostanie WZiZT na Ateny, a
          teraz ogłaszasz wszem i wobec, że jest już pozwolenie na budowę - czyżby w trzy
          tygodnie przeskoczyli wszelkie procedury i przeciwności ze strony Rady
          Dzielnicy? Jaki jest prawdziwy cel twoich dywagacji? Może przestań się dalej
          ośmieszać.
          Pozdrawiam
          Mirka Zajączkowska
          • maximus_t2 Re: Pierwszy :-) 27.07.06, 18:32
            preciez to tylko nazwisko operacyjne, tak jak np. - hans kloss...
          • visitor123 Re: Pierwszy :-) 27.07.06, 18:49
            Dzień dobry,
            Mieszkanie jest rodzinną inwestycją i rzeczywiście nie podpisywałem umowy na
            moje nazwisko. Bardzo mi przykro natomiast, że odebrałaś moje wypowiedzi na
            forum jako sianie zamętu. Zwróć proszę uwagę, że jest to forum DYSKUSYJNE, i
            jako takie ma bardzo mocno plotkarski charakter i służy często bardzo ale to
            bardzo luźnej wymianie poglądów (by przytoczyć tu nieśmiertelny przykład
            maximusa). Tak więc nie ma zamiaru za nic przepraszać nie niczego obiecywać na
            przyszłość ;-)
            Pozdrówka,
            Kuba
            • zajaczkowska1 Re: Pierwszy :-) 27.07.06, 19:07
              To trzeba było odrazu napisać, że to tylko PLOTKI. Jeżeli jest to rodzinna
              inwestycja to dlaczego wypisujesz historie, jakbyś kibicował przeciwnikom.
              Chyba, że działasz w myśl powiedzenia "że z rodziną wychodzi się dobrze tylko
              na zdjęciu".
              Mirka Zajaczkowska
              • visitor123 Re: Pierwszy :-) 27.07.06, 19:22
                Nie przekręcaj proszę. Wycofanie WZiZT dla drugiego zadania ATEN jest faktem
                (odsyłam do lektury uchwał Rady Dzielnicy) i rzeczywiście stawia pod znakiem
                zapytania kontynuację budowy osiedla. Zaś wielomiesięczna zwłoka w podpisaniu
                umowy przedwstępnej i pokrętne wypowiedzi pracowników dewelopera tylko
                umacniały me wątpliwości i zachęcały do podzielenia się nimi z innymi ludźmi.
                Akurat moje wypowiedzi oraz podawane fakty dalekie były od plotkowania,
                zwłaszcza biorąc pod uwagę przeciętny poziom niektórych dyskusji na obu forach
                OE ;-)
                Tym niemniej absolutnie nie mam zamiaru tłamsić Twych inkwizytorsko-
                dyktatorskich zapędów, używaj sobie, używaj. Ja sie po prostu cieszę, że
                skończyło się dobrze i tyle.
                Pozdrówka,
                Kuba
          • darshe26 Re: Pierwszy :-) 27.07.06, 19:16
            Mirko,
            Gdzie Kuba pisał, że podpisał umowę z NM? nie zauważyłam takiej wypowiedzi.
            Poza tym nie uważam, żeby wprowadzał zamęt.Przekazuje nam informacje prawdziwe
            i cieszę się, że mogę poczytać o Atenach-skoro tak długo na nie czekamy więc
            wspierajmy się wszyscy razem:)Poza tym w każdej plotce jest trochę prawdy:)
            Pozdrawiam Was wszystkich.
            • the.y Re: Pierwszy :-) 28.07.06, 10:22
              Siemanko,
              też się zastanawiałem nad sensem tych wszystkich mniej lub bardziej trafionych
              opinii dotyczących budowy aten. miało to swoją dobrą stronę ponieważ faktycznie
              procedura uzyskiwania pozwolenia znacznie się przedłużała i odwlekała a
              informacje które można było uzyskać w NM nie napawały optymizmem. Reasumując
              uważam, że nie ważne kto i pod jakim nickiem, czy nazwiskiem występuje na
              forum, ważne że budowa wystartowała i to na prawdę "z kopyta", bo, jak
              informowałem wcześniej na placu budowy ustawino drugi dźwig, a wczoraj w ciągu
              dnia w znacznym tempie ruszyły roboty ziemne.

pozdrawiam forumowiczów i wszystkich czekających na mieszkania w atenach

the.y
              • visitor123 Re: Pierwszy :-) 28.07.06, 10:45
                Hello,
                Jasne, można mieć wiele wątpliwości na temat sensu pisania postów określanych
                potem jako panikarskie czy plotkarskie. Ale mimo wszystko jestem za pełną
                swobodą wypowiedzi (w granicach prawa i przyzwoitości, rzecz jasna). Na tym
                polega siła forów. Niech ludzie piszą co chcą. Nawet z bardzo luźnych dyskusji
                może się urodzić zupełnie nowa jakość, punkt widzenia, obserwacja, wskazówka...
                Pozdrówka,
                Kuba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka