Dodaj do ulubionych

sposób na kłus

18.08.06, 16:57
jakie macie sposoby aby koń zaczał kłusowac?Kobra czyli koń na którym jezdze
nie reaguje na nic, ani na cmokanie, ani na łydkę.Narazie posługuję sie batem
i jakos mi wychodzi ale nie chce za bardzo się przyzwyczajac do bata.
Obserwuj wątek
    • dobrotka06 Re: sposób na kłus 19.08.06, 12:40
      Przeciętnie zdolny, przyzwoicie ujeżdżony koń z zasady reaguje na sekwencję
      ruchów: półparada, obie łydki + wypchnięcie biodrami i lekkie oddanie wodzy.
      Znam takie konie, które reagują tylko na łydki, albo tylko na biodra. Zależy
      jak są ujeżdżone i jaką mają chęć pójścia do przodu. Mój rusza albo na
      wymienioną sekwencję albo na hasło "kłus!" bo nauczony jest obu sposobów. Mam
      też takiego, który rusza tylko na lekkie przeniesienie ciężaru i odpuszczenie
      wodzy (jest daleko bardziej zaawansowany niż ten pierwszy).
      Ale najważniejsza zasada to ta, że Ty musisz być absolutnie przekonana że
      chcesz kłusować. Wtedy któryś z tych sposobów zadziała na pewno.

A propos bata - użyty kilkakrotnie, we właściwy sposób powinien pomóc, nie
      zaszkodzić. Trzeba jednak zawsze przypominać koniowi, że można inaczej - jeśli
      koń z tobą współpracuje to prędzej czy później (raczej prędzej) "załapie", o co
      dokłądnie ci chodzi.
      • caysee Re: sposób na kłus 19.08.06, 20:23
        Co to jest polparada?
        • kluseczka74 Re: Półprada 21.08.06, 13:32
          Sygał jaki wysyłasz koniowi aby zrócic jego uwage na to, że za chwilę wydasz mu
          konkretne polecenie - coś w stylu << uważaj zaraz coś Ci powiem - skup się".
          Polega na użyciu pomocy popędzjacych z lekko wstrzymującą ręką. Kiedy daje
          kolejne polecenie czyli np. ,, zakłusuj" wzamcniasz pomoce popędzające ale
          odpuszczasz lekko wodze i koń ma ,, wolna drogę' na ruszenie do przodu. Kiepsko
          się czyta ale to proste :)
    • emcia70 Re: sposób na kłus 01.02.07, 14:22
      spróbuj polążować konia. mosi sie nauczyc że to y masz nad nim wladze nie on
      nad Tobą:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka