julka_16 18.08.06, 16:57 jakie macie sposoby aby koń zaczał kłusowac?Kobra czyli koń na którym jezdze nie reaguje na nic, ani na cmokanie, ani na łydkę.Narazie posługuję sie batem i jakos mi wychodzi ale nie chce za bardzo się przyzwyczajac do bata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobrotka06 Re: sposób na kłus 19.08.06, 12:40 Przeciętnie zdolny, przyzwoicie ujeżdżony koń z zasady reaguje na sekwencję ruchów: półparada, obie łydki + wypchnięcie biodrami i lekkie oddanie wodzy. Znam takie konie, które reagują tylko na łydki, albo tylko na biodra. Zależy jak są ujeżdżone i jaką mają chęć pójścia do przodu. Mój rusza albo na wymienioną sekwencję albo na hasło "kłus!" bo nauczony jest obu sposobów. Mam też takiego, który rusza tylko na lekkie przeniesienie ciężaru i odpuszczenie wodzy (jest daleko bardziej zaawansowany niż ten pierwszy). Ale najważniejsza zasada to ta, że Ty musisz być absolutnie przekonana że chcesz kłusować. Wtedy któryś z tych sposobów zadziała na pewno. A propos bata - użyty kilkakrotnie, we właściwy sposób powinien pomóc, nie zaszkodzić. Trzeba jednak zawsze przypominać koniowi, że można inaczej - jeśli koń z tobą współpracuje to prędzej czy później (raczej prędzej) "załapie", o co dokłądnie ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kluseczka74 Re: Półprada 21.08.06, 13:32 Sygał jaki wysyłasz koniowi aby zrócic jego uwage na to, że za chwilę wydasz mu konkretne polecenie - coś w stylu << uważaj zaraz coś Ci powiem - skup się". Polega na użyciu pomocy popędzjacych z lekko wstrzymującą ręką. Kiedy daje kolejne polecenie czyli np. ,, zakłusuj" wzamcniasz pomoce popędzające ale odpuszczasz lekko wodze i koń ma ,, wolna drogę' na ruszenie do przodu. Kiepsko się czyta ale to proste :) Odpowiedz Link Zgłoś
emcia70 Re: sposób na kłus 01.02.07, 14:22 spróbuj polążować konia. mosi sie nauczyc że to y masz nad nim wladze nie on nad Tobą:) Odpowiedz Link Zgłoś