Dodaj do ulubionych

Prezentacja maturalna

08.02.10, 17:08
Na prezentację maturalna wybrałam temat: "Scharakteryzuj funkcjonowanie legendy Powstania Warszawskiego w sztuce współczesnej, porównując wybrane dzieła literackie i inne (plastyczne, filmowe, muzyczne)". Mam tydzień na napisanie bibliografii, a nie jestem pewna na jakich dziełach się oprzeć. Ma ktoś jakieś propozycje co uwzględnić w literaturze przedmiotu a co w literaturze podmiotu?? Bardzo proszę o pomoc..z góry dziękuję ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Prezentacja maturalna IP: 77.255.47.* 08.02.10, 18:21
      podziel sie laskawie najpierw swoimi "watpliwosciami".
      • inezka6317 Re: Prezentacja maturalna 09.02.10, 21:28
        Zastanawiam się jak podejść do zagadnienia "legendy". A moje "wątpliwości" to:
        - "Kolumbowie. Rocznik 20" R. Bratny
        - "Pamiętnik z powstania warszawskiego" M. Białoszewski
        - utwory Lao Che "Powstanie warszawski"

Brakuje mi filmu, grafiki i odpowiedniej literatury..
        • Gość: regi21 Re: Prezentacja maturalna IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.02.10, 22:44
          Obrazów nie ma zbyt dużo
          Ale choćby Stanisław Gerwatowski coś namalował
          Film "Kanał" Wajdy
          Jest sporo plakatów, to grafika właśnie
          Możesz pomnik małego powstańca, albo jakiś inny
          Poszukaj w bibliotece albumu Wałka "Dzieje Polski w poezji i sztuce", tam coś
          znajdziesz
          Z muzyką nie będziesz mieć kłopotu
    • Gość: gaja_ Re: Prezentacja maturalna IP: *.2.142.76.tvksmp.pl 24.02.10, 14:12
      Co do filmów to możesz wybrać "Eroica" Andrzeja Munka z 1957, "Godzina W"Janusza
      Morgensterna z 1978,"Dzień czwarty" Ludmiły Niedbalskiej z 1984. Utwór muzyczny
      "Marsz Mokotowa"autor słów Mirosław Jezierski , autor melodii Jan Markowski;
      "Hej chłopcy , bagnet na broń", Krystyna Krahelska; "Hymn szarych
      szeregów"Tomasz Jaźwiński.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka