Gość: anka IP: 212.244.54.* 18.04.05, 18:30 hej! miał ktos z was temat związany z obyczajami polskimi i ich funkcją w literaturze, filmie czy malarstwie? z góry dzięki za odp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Szkorpio Re: obyczaje polskie IP: *.krak.tke.pl 18.04.05, 20:19 Ja mam taki temat a dokładnie "Polskie tradycje obyczaje i obrzędy. Omów na podstawie wybranych utworów literackich." Jak ktoś miał ten temat i już zdawał niech napisze jakie miał pytania bo ja zdaję dopiero w przyszłym tygodniu. :) Dzieki z góry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: obyczaje polskie IP: 212.244.54.* 19.04.05, 12:20 ja mam ten sam temat, z jakiej szkoły jestes ;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: obyczaje polskie IP: 212.244.54.* 20.04.05, 14:59 heh, jakie miasto? bo ja mam ten temat jutro, wiec moge napisac co było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szkorpio Re: obyczaje polskie IP: *.krak.tke.pl 21.04.05, 11:45 Ja Rzeszów. Ale możesz napisać co cie pytali :D może to mi w czymś pomoże :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: obyczaje polskie IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.15, 19:39 Hej ja mam w tym roku mature. I mam ten sam temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefanek Re: obyczaje polskie IP: *.comel / *.unreg.comel-it.com 19.04.05, 16:47 Ja miałem temat Obrzędy obyczaje ludowe w literaturze.Sposób przedestawiania ich i ich rola w literaturze. Pytano mnie co sądze czy warto pisać o obyczajach nadal. a drugie pytanie to w jaki spospób opisuje nam reymont obrzedy i obyczaje w chłopach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneczka Re: obyczaje polskie IP: *.75.59.221.brzesko59.ptc.pl 20.04.05, 20:06 Ja mam temat: "Na podstawie analizy wybranych tekstów literackich porównaj sposoby przedstawiania polskich obrzędów,tradycji i obyczajów." Jak ktoś miał podobny to proszę napiszcie co było, o co pytala komisja? Bardzo bardzo prosze. Pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: obyczaje polskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 09:58 Miałam temat "Polskie obyczaje szlacheckie i ludowe.Porównaj na podstawie wybranych utworów literackich i filmowych". Zadali mi chyba ze trzy pytania: dlaczego ten temat, która z książek literatury przedmiotu pozwoliła mi najlepiej oracować temat, dlaczego bohaterowie utworów tak mocno są przywiązani do obyczajów, które z obyczajów przetrwały do dzisiaj. Zdałam na 100% :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: obyczaje polskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 10:10 Ja mam temat: "Przedstaw bogactwo polskich zwyczajów i obyczajów nie tylkio świątecznych w sztuce i literaturze". Zdaje dopiero w poniedziałek, także jak ktos ma podobny to proszę o relacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Proszę o pomoc! IP: *.75.59.216.brzesko59.ptc.pl 22.04.05, 17:44 Hej! Błagam,pomóżcie mi! Mam temat o obrzędach i tradycjach polskich- porównać sposoby ich ukazywania w literaturze.Napisalam prace i mam watpliwosci czy jest dobrze.bo ja nie porównywalam tych samych obyczajów do siebie w dwóch ksiazkach tylko omówilam sposoby przedstawiania w utworach i napisalam ze sa rózne,odrębne sposoby. mam nadzieje ze mnie zrozumiecie i jeśli ktoś wie o co chodzi lub ma podobny temat to prosze o odp. Czekam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: obyczaje polskie IP: *.devs.futuro.pl 22.04.05, 23:34 ja mialam ,mam cala prezentacje na ten temat.jak chcesz to napisz : goska_pio@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samantaa@gazeta.pl Re: obyczaje polskie IP: 212.244.54.* 23.04.05, 14:21 zdawałam wczoraj - 20/20 pkt pytania czy folklor ma szanse przetrwania w przyszłosci które z obyczajów są dale aktualne i jeszcze 1 ale nie pamietam piszcie na maila a pomoge Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oooooo Re: obyczaje polskie IP: *.75.59.89.brzesko59.ptc.pl 24.04.05, 16:09 No co jest ludzie? Nikt wiecej nie mial tego tematu? Napiszcie cos, jakie pytania zadawali bo umieram z nerwow :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: obyczaje polskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 12:23 Zdawałam wczoraj i tez 20/20. Pytania: jakie wymienione przez ciebie obyczaje przetrwały do dzisiaj a jakie zostały zarzucone, czy dzisiejsza młodzież przestrzega tradycji i jeszcze miałam pytania do przyniesionych materiałow pomocniczych. Ogólnie to komisja cały czas się śmiała bo przebrałam się w stroj ludowy:) Niezły ubaw był Odpowiedz Link Zgłoś