Gość: delta IP: 217.98.56.* 10.05.05, 09:58 ja tak z ciekawosci, jesli uwazacie ze byla trudna to jakie zadania wg. was powinny byc ? prosze podac jakies 2-3 przyklady zadan odpowiednich na mature z matematyki na poziom podstawowy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AAA AAAAAAAAAAAAAA IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.05, 10:00 Ku.. to jest wpizdu niesprawiedliwe! Wszyscy, którzy się tutaj wypowiadają, że była łatwa itp. to jakieś ku.. kujony z klas mat-inf, czy coś! Ale jest to MEGA niesprawiedliwe, bo jeśli oni chodzą do takich klas to powinien być dla nich osobny arkusz z WYSOKIM poziomem tak jak jest z JĘZYKAMI! Ja chodzę do klasy z rozszerz. j. niemieckim i muszę CHOLERA zdawać niemiecki BILINGUALNIE, czyli jeszcze 100razy trudniejszy niż poziom rozszerzony! Ku.. a Ci z matmy? CZEMU ONI TAK NIE MAJĄ!!! Ja zawałem matmę tylko, żeby zdać, bo żaden z dodatkowcyh przedmiotów nie jest moją pasja... a tu SHIT! Napisze do CKE, co to za chamstwO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: AAAAAAAAAAAAAA IP: 217.98.56.* 10.05.05, 10:01 maja, arkusz rozszerzony byl dla nich, ale jesli Ty chciales to tez mogles zdawac, nikt Ci nie zabroni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bu BU Re: AAAAAAAAAAAAAA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:45 trzeba bylo sobie obraz jakis inny przedmiot nikt ci matematyki nie kazal zdawac ... ja nie chodze do klasy mat ifo a sobie jakos poradzilam ... trzeba bylo troszke pomyslec a nie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipk Re: AAAAAAAAAAAAAA IP: *.devs.futuro.pl 10.05.05, 17:13 "CHOLERA zdawać niemiecki BILINGUALNIE" słyszał ktoś o tym poziomie? :D każdy z klasy niemieckiej musiał to zdawać?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAa Re: AAAAAAAAAAAAAA IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.05, 18:17 Tak, każdy musi i jest to jednym słowem MASAKRA! i ja nie mam wyboru tak jak Ci z mat-inf, że mogę sobie wybrać czy pójdę na podst i rozsz, tylko muszę zdawać bilingualnie. Pozatym musiałem też matme po niemiecku zdawać ku..! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.r.m. Re: AAAAAAAAAAAAAA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:43 A to juz nie jest wina CKE.. tylko szkoly.. ale to szczegol heh Poza tym i tak nic nie tracisz jezeli nawet nie zaliczysz rozszerzonego .. POzdRRO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darkstorm Re: AAAAAAAAAAAAAA IP: *.attu.pl 13.05.05, 16:04 Mylisz sie. Wlasnie matematyka nie jest nauka dla kujonow. Oprocz wyklepania regulek i wzorow trzeba je jeszcze zrozumiec i odpowiednio zastosowac.Wlasnie kujony maja male szanse zeby dobrze umiec matme.Uczyc tez sie trzeba umiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siuksa Re: Co to ma być??????? IP: *.lubaczow.sdi.tpnet.pl 17.05.05, 09:29 W tej komisji muszą siedzieć jacyś mało inteligentni ludzie skoro dają takie zadania!!!!!!!! nie wszyscy są geniuszami....... ciekawe czy pan minister oświaty rozwiązałby któreś z tych zadań...poza tym uważam że w ogóle nie powinien obejmować takiego stanowiska skoro nie interesują GO sprawy MATURZYSTÓW..... (cytuje Jego ostatnią wypowiedź)!!!!!! Byłam w klasie z rozszerzonym ang.i inf.wiec nie jestem orłem z matematyki!!!! Zaczynam wierzyć że ta matura jest po to żeby nas pogrążyć. Poza tym to jest jakieś nieporozumienie żeby poziom rozszerzony był łatwiejszy od podst.(jak to było w przypadku j.pol.!!!!!!) Niech wszyscy sie ugryzą w.........!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miller DO DUPY Z TYM...... IP: *.lubaczow.sdi.tpnet.pl 17.05.05, 09:35 co to do ku.. nędzy jest.....???? pojebało kogoś równo w taj komisji! co to do huja za zadania,he? :P ja pie.. jakie pojeby tam siedzą!!!!! bez ku.. przesadyzmu! jak ludzie którzy są na rozszerz. matmie mówią że zadania były głupie i nie takie PROSTE, to coś jest ku.. NIE TAK ,he?!!!!! Albo jakieś pojeby siedzą tam i układają te zad.,albo ku.. zatrudniacie jakichś debili w szkołach którzy nie umieją uczyć!!!!!! SKU..SYNY JEDNE WY!!!!! Huj wam w dupe kabaty!!!! Wpadne tam i sie ku.. skończy Dzień Dziecka!! Pocałujcie wy nas wszystkich w ŻYĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: DO DUPY Z TYM...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 16:32 :)) ty sie dobrze czujesz czlowieku? :)))) jestes po prostu zalosny :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: 217.98.56.* 10.05.05, 12:04 to moze jednak ktos odpisze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 12:14 zad 1: 20x - 3 = 5 ile wynosi x? zad 2: ala ma 10 lat, a jej brat jest mlodszy o 3 lata. jaka bedzie nimi roznica wieku za 2 lata? zad 3: czy trojkat prostokatny ma wiecej bokow czy rownoboczny? takei pytania pasowalyby wszystkim. tylko, ze jak kazdy by dostal 100 % (chyba, ze jest totalnym korkiem) to tak jakby nikt nic nei dostal. nie rozumiecie tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.block.alestra.net.mx 10.05.05, 13:08 ja dochodze do wniosku powoli ze sie stad wynosze z tego forum, rozmowa nie ma sensu, ludzie sie nie uczyli a teraz maja pretensje do innych :\ zawsze tak bylo i bedzie, poje..a polska, kazdy tylko jest przekonany jaki jest zajebisty... eh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:34 nikt nie rozumie sensu matury!!! poziom podstawowy jest po to by zdac- 30% wystarczy by go zdac a nie oszukujmy sie dobry gimnazjalista jest w stanie napisac go na 50% , a poziom rozszerzony ma dac rozeznanie i POROWNANIE ludziom rekrutujacym na wyzsze uczelnie a jak to zrobic jak wszyscy napisza na 100%??? albo w tej okolicy? Ludzie to jest matura!!! Nikt nie musi jej zdac!! To nie jest obowiazkowy egzamin!! A poza tym macie mozliwosc przeciez poprawic jej wynik- zaden z poprzednich rocznikow zdajacych stara mature takiej sznsy nie mial..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.chilan.net 18.05.05, 20:28 J ma całkowitą rację co do waszej matury.LUDZIE,CZY WY MACIE POJĘCIE,ŻE PISZĄC ROZSZERZONĄ MATURĘ Z MATEMATYKI ZDAWALIŚCIE NA STUDIA TECHNICZNE!!!Wydaje mi się,że chyba jednak nie.Przykro mi ale nie każdy się na takie studia nadaje.My żeby zdać na np.informatykę pisaliśmy egzaminy.No i niestety jak było 10 osób na miejsce nie każdy zdał,a mało kto się dostał.Na tym właśnie polega odsiew,to nie mogło być za łatwe bo w końcu trzeba jakoś oddzielić najlepszych od w miarę dobrych.A nawet jeśli ogólnie było tak źle to i tak najlepsi nie mają się czym martwić,bo w końcu są najlepsi nie?!Więc głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.toya.net.pl 10.05.05, 13:36 ejjj ja się uczyłam i wypraszam sobie takie słowa. mam bardzo dobre wyniki ogólnie ze szkoły tzn świadectwo z czerwonym paskiem średnia 4.8 ustne bardzo dobrze polski 19.20 i ang 18/20 pisemne poszły mi ok oprócz tej zakichanej matmy. Uważam, że była naprawdę trudna :( a wiem co mówię, bo miałam 5 na koniec liceum właśnie z tego przedmiotu i napisałam obie próbne na 85% a teraz co???? nie zdam tej matury z matmy. więc wcale nie była prosta a ja się uczyłam !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.block.alestra.net.mx 10.05.05, 14:09 to ile mialas z pisemnych o niczym nie swiadczy, oceniane bylo w szkole i przez nauczycieli Twoich, a piatka z matematyki jak widac moze nie do konca zasluzona ;P no chyba ze tylko panikujesz z niezdaniem tej matematyki :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dimension Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.toya.net.pl 10.05.05, 14:23 Matura podstawowa z matematyki powinna dać szansę zdania osobom trochę słabszym. Natomiast matura rozszerzona powinna być dla tych co są ambitni i chcą się wykazać znajomością szerszego programu, a nie kombinowaniem w zadaniu, nad którym się dojdzie w końcu do rozwiązania ale po wielu godzinach analizy, które nie mają nic wspólnego ze znajomością materiału. Moje przykłady : na mature PODSTAWOWA: Liczby 102, 105, 108, 111... są kolejnymi poczatkowymi wyrazami pewnego ciagu. Zapisz wzor ogolny na n-ty wyraz tego ciagu> Oblicz wyraz 81. na ROZSZERZONA: Udowodnij stosujac zasade indukcji mat, ze dla kazdego calowitego, dodtaniego n zachodzi rownosc: 2 + 5 + 8 + ... + (3n - 1)= 3/2n^2 + 1/2 n Na kuli o promieniu R = 4cm opisujemy stozki o promieniu r i wysokosci H. Sposrod wszystkich takich stozkow wyznacz ten, ktory ma najmniejsza objetosc. Oblicz te objetosc. Oblicz promien i wysokosc znalezionego stozka Rozwiaz nierownosc 1/(2)^x + 1/(4)^x + 1/(8)^x + ... > 2^x - 0,(9) Tymczasem niektore zadania z podstawowego byly na podobnym poziomie (przyklad - zadanie z serwetka czy ostroslupem). Poza tym wiecej bylo kombinowania niz znajomosci roziwazywania zdan i materialu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.block.alestra.net.mx 10.05.05, 14:59 zgadzam sie co do twoich typow zadan, jednak moim zdaniem serwetka i ostroslup nalezaly do tych latwiejszych, w serwetce rozwiazanie zawieralo sie w 3 linijkach, fakt ze trzeba bylo wpasc na to (15min mi to zajelo), natomiast ostroslup to byl obrazek + sinusik i cosinusik z obrazja - na 5min roboty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:24 Przykro mi ale Twoje oceny tylko pokazuja na jak niskim poziomie jest matematyka w Twojej szkole skoro osoba z 5 miala z nia problemy...Zbyt poblazliwy nauczyciel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fermin Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:24 a ja zdawałam maturę rok temu i teraz usiadłam ot tak sobie do tegorocznych zadań i swobodnie zdobyłam 50% punktów, nadmieniam ,że przez rok nie miałam nic wspólnego z matematyką, a na świdectwach zawsze były trójeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik. Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 15:37 Delta... uważam, że jesteś troszkę niesprawiedliwa.. owszem - podstawowy nie był jakoś super trudny - tylko trochę mało czasu było... Natomiast rozszerzona?? ech.. powiem tyle: mozę te zadania i nie były trudne ale fakt, że dwa ostatnie zadania to typowe zadania na starą maturę dla klas mat-fiz, mówi sam za siebie.. przecież na starej maturze rozwiązwało sie 3 zadania tej klasy w 5 godzin.. a teraz?? te 2 + jeszcze 7 innych.. więc troszke deficyt czasu był... Pozdrowionka wszystkim... PS: A serwetka faktycznie nie była trudna - trzeba było tylko zauważyć że po podzieleniu promieniami na romby się wszystko łądnie skraca, lub wersja 2ga - z pola czworokąta wpisanego w okrąg... Pozdrawiam cieplutko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.block.alestra.net.mx 10.05.05, 16:13 moze troche ;P zaskoczyla mnie ta zbiorowa paranoja :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzystka :P Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: 62.233.230.* 10.05.05, 16:24 no więc jeśli chodzi o nie uczenie sie to chodziłam do klasy proeuropejskiej (angielski polski i wok :/ rozsz niby:) ) matme uwielbiam i lubie się jej uczyć poniewaz moja klasa realizowała poziom podstwowy a mnie zależy zeby pójść na jakieś studia - matematyczne raczej :) - postanowiłam ze sama podciągne sobie matme na poziom rozszerzony w ciągu tego roku uczyłam się w zasadzi etylko matmy matmy matmy i matmy i czasem angielskiego ( FCE miałam i oblałam zdaje teraz drugi raz :) ) moge z czyściutkim sumieniem stwierdzić ze sama przerobiłam cały materiał matematyki z trzech ksiazek przerobiłam 98 % zadań (Nowa Era p. rozszerzony) siedziałam całymi dniami nad rozwiązaniami i sama dochodziłam do tego wszystkiego. przeroiłam równeiż z 10 arkuszy z obu poziomów i musze z przykroscią stwierdzić ze matura mnie przerosła mimo ze wiem ze ja sie na nia nauczyłąm i wie ze potrafie rozwiązywac tego typu zadania p. rozszerzony mnei mocno przerósł (pierwszy raz miałam taki trudny arkusz) poziom podstawowy - brakło mi czasu i tyle :) mnein ikt nie zażuci ze sie nie Nauczyłam (zwrdźcie uwage czas dokonany :P ) z matmą mieli problem ludzie z mat- fizu a ci co są z innych kierunków to już całkeim porazka - niestety :( pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAT_FIZ Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.intergeo.pl / 195.117.57.* 10.05.05, 18:08 A CO MOZE TY TAKA GENIALNA JESTES,ZE zrobilas wszystko????????POWIEM CI TAK:ZE SKORO JESTES TAKA MADRA,TO POCZEKAJ SOBIE NA WYNIKI!!!!!!!!!!!!!!!!wtedy pogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.block.alestra.net.mx 11.05.05, 00:26 nie dziwie sie ze miales/as problemy jesli nawet nie rozumiesz pytania jakie zadalem, ja pytalem sie jakie zadania sugerujecie zeby byly na maturze podstawowej, w pytaniu tym nie bylo mowy o tym jak napisalem. Odpowiedz Link Zgłoś
ania19-86 Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA 10.05.05, 15:42 Kiedy zdawalam do szkoly sredniej to wybralam klase humanistyczna. wtedy jeszcze nie mialam pojecia co bede chciala robic w przyszlosc, na jakie studia bede chciala isc. Jednak dopiero po dwoch latach zainteresowalam sie kierunkiem studiow, na ktory jest potrzeban matematyka na maturze ( o czym przekonalam sie we wrezsniu w trzeciej klasie). Wiec jezeli chcialam zrealizowac swoje mareznia to musialm wybrac matme. I tak zrobilam. I co? Na probnej przekonalam sie, ze poziom matematyki jaki maial w klasie humanistycznej to nie poziom podstawowy, ale podstawowy podstawowego!!! I jak myslisz, jak zdalam mature? Czy ja wogole zdalam? Wedlug dzisiejszych wynikow - NIE! Uwazam, ze po to egzaminy maturalne zostaly podzielone na dwa poziomy, aby pozwolic zdac slabszym, a dac wykazac sie lepszym na poziomie rozszerzonym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.block.alestra.net.mx 10.05.05, 16:17 a mnie sie zawsze zdawalo ze pods. jest dla osob uczacych sie na poziomie nierozszerzonym. na niej bylo to co bylo przewidziane w materiale. Jesli nie bylas przygotowana to pretensje do nauczyciela i siebie a nie CKE, jesli wybralas zly profil to tez... CKE Cie do niczego nie zmuszalo, nie ma co lamentowac teraz. A - i egzamin nie zostal po to wymyslony na poziomie podst. zeby kazdy zdal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobel to jest prawda IP: 213.17.204.* 10.05.05, 16:56 trudna moze nie,ale albo za malo czasu albo za duzo zadan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KoRy Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.05, 17:47 cóż... jezeli chodzi o mnie.. .to musze powiedzieć ze ja niestety prawie sie nie uczyłem... znaczy coś tam zajrzałem do ksiązek w ostatnim okresie no ale na pewno to nawet nie jest skala czasu jaki sie powinno poświęcać na przygotowania do matury... jakims wielkim geniuszem też nie jestem z tego przedmiotu... a jednak spokojnie zdałem... moze wynik nie jest zachwywający (a wręcz przeciwnie) - bo będe miał coś koło 50% z podstawowej ;/ (i pewnie ze 30 z rozszerzonej ;/;/;/)... ale jezeli chodzi o samo zdanie to naprawde myśle ze mozna było to zrobić bez większego wysiłku... natomiast jezeli chciałbym dostać dobry wynik z obu tych matur to musiałbym mieć naprawde conajmniej godzine więcej na obie częsci (a na roszerzeoną chyba i jeszcze wiecej)... jestem dyslektykiem (pewnie zaraz sie posypią uwagi ze dysleksja i wszystkie takie inne gówna to tylko wymysły itp itd :P) ale naprawde czuje ze na wszystkie takie rzeczy potrzebuje więcej czasu niż inni... być moze to tylko problem ze to po prostu ja taki jestem :P i ta "choroba" nie ma nic do rzeczy - no ale to jednak jest jeden z jej objawów :P... a juz szczególne jak musze pisac tak zeby ktokolwiek poza mną to rozczytał :P. Na każdym z dotychczasowych egazminów kończyłem pisać prace na jakieś 2-3 min przed końcem czasu... a polski musiałem tak skracać ze teraz naprawde nie wiem czy zdałem ;/... myśle ze jednak powinno być troche wiecej czasu (opcja z mniejszą ilością zadań też nie ejst taka głupia, ale jednak tutaj chodzi o sprawdzenie wiedzy z 3 lat nauki!! Dlatego raczej odpada :P) Ogolnie podsumowując sądze ze poziom nie był taki straszny... tylko ten cholerny czas... gdzieś tam przeczytalem ze nawet lepszy gimnazjalista mógłby tą mature zdać... eee... moze jednak nie przesadzajmy ;D "Założeniem tej matury jest zeby 30% uczuniów jej nie zdało... i ta szkoła nie jest obowiązkowa" - to sa dwa zdania (tutaj połączone w jedno ;P) które w kółko powtarzali nam nauczyciele :P 3majcie sie tam wszyscy "matematycy ;) P.S. czyli odopiadając na pierwszy pytanie tego tematu - myśle ze zdania powinny być mniej wiecej takiej jak byly ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.b.jawnet.pl 10.05.05, 17:50 ..odpowiednie zadania byly na maturach probnych z matematyki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KoRy Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.05, 18:01 rany... a aż taka byla różnica? Ja musze powiedzieć ze prawie jej nie czuje... moze były troche łatwiejsze... ale w sumie to obie mi poszły dośc podobnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 18:08 Uwazam ze poziom powinien byc taki jaki byl na maturze probnej....niestety.....zreszta, mi tez poszlo zle...nie wiem czy mam sie dalej uczyc aby zdawac na studia skoro nie jestem pewna ze zdam...Eh...i eksperci...ze tak niegrzecznie powiem....***** stad! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.block.alestra.net.mx 11.05.05, 00:15 probne w roznych wojewodztwach byly rozne wiec mowienie ze poziom jak na nich jest nieporozumieniem, sprecyzuj zadania albo daj namiar na te o ktorych mowisz bo w moim przypadku poziom byl identyczny, tyle ze teraz umialem wiecej i zrobilem troche wiecej, co nie znaczy ze 100%. No i generalnie tak wszyscy krzyczeli ale nikt nie odpowiedzial na glowne pytanie tego watku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka ksiazki+ matura probna IP: *.chrzastawa.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 23:38 wez pierwsza lepsza ksiazke z zadaniami z matematyki i tytulem: matura 2005. uwazam ze w kazdej z tych ksiazek zadania byly ow iele latwiejsze. w domu mam przynajmniejj 5 i testy z kazdej z nich robilam na 70-90%. mature podst mam chyba na 50%. jak ci sie ksiazki nie podobaja to popatrz na mature probna... mysle ze byl to odpowiedni poziom. ta z 9 maja byla o wiele trudnijesza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ads Re: ksiazki+ matura probna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 00:11 Do tego co wymyslil ten temat: nie wymadrzaj sie frajerze!!Jest nas wielu, czyli tych co nie zdadzą matury z matmy!!To ze jestes olimpijczykiem to nie znaczy ze bedziesz tak cwaniakowal, chyba ze tylko udajesz ze nim jestes. A moze probojesz sie wczuc w takiego kogos?? To ci nic nieda. SPOJRZ NA PROBNA MATURE!!Ja bylem przygotowany na poziomie probnej matury na ten egzamin 9 maja...i co?? I gó.., obleje...bo tak nam do****li ze sie w glowie nie miesci. Niech sie teraz tlumacza z tego co zrobili...Pewnie 3/4 maturzystow nie zda... ale bedzie afera!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: ksiazki+ matura probna IP: *.block.alestra.net.mx 13.05.05, 00:24 nie osmieszaj sie, zaden ze mnie olimpijczyk, zreszta zadalem inne pytanie, jak nie potrafisz na nie odpowiedziec to wcale sie nie dziwie ze zle Ci poszla ta matura, czytanie ze zrozumieniem i na matematyce jest potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: ksiazki+ matura probna IP: *.block.alestra.net.mx 13.05.05, 00:26 no wlasnie mam takie ksiazki, np. zbior zadan Kielbasy, albo ksiazka 60testow z wyd. Idea, one wlasnie reprezentuja poziom tej matury a w kielbasie sa zadania o wiele trudniejsze, aaa i matura probna nic mi nie mowi, w roznych wojewodztwach byla w roznym czasie i rozne zadania wiec nie ma sensu sie na nia powolywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: ksiazki+ matura probna IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 13.05.05, 01:01 A rozwiązałeś poprawnie zadanie z matury podstawowej o podziale spadku? Czy wyszła ci tylko jedna poprawna odpowiedź? To licz jeszcze raz - jest ich kilkadziesiąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1986 Re: ksiazki+ matura probna IP: 213.199.252.* 13.05.05, 09:53 wiecie co te dyskusje sa ...ja nie wiem po co to tyle roztrzasac bylo minelo przede wszystkim 3ba bylo sie uczyc przez 3lata i dostac sie do dobrego liceum..ta matura byla tak napisana zeby nie kazdy mial z niej 100%przeciez to bez sensu...w kielbasie faktycznie sa trudniejsze zadania, ja jedynie uwazam ze powinno byc 0,5h dluzej na podstawowy i godznina dluzej na rozszerzony tego nie przewidzieli stres+taka ilosc zadan ...ale na tym to skorzystaja przyszle roczniki a my mozemy im tylko pogratulowac szczescia...ze urodzili sie po 86 albo pecha tak jak nam ze po 85:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: ksiazki+ matura probna IP: *.block.alestra.net.mx 13.05.05, 11:04 owszem, rozwiazalem, ze stresu najdluzszym sposobem z wykorzystaniem wzoru z tablic. o ile pamietam rozw. jest 40000zl dla jednego i reszta dla drugiego, w kazdym razie mozna dojsc do tego rozwiazania wieloma sposobami... ale czego to ma dowodzic ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.kabaty.2a.pl 13.05.05, 10:35 Niektórzy ludzie są naprawde śmieszni. Piszecie że mieliście 5 z matematyki. To naprawde świetnie, widać ile była warta Wasza 5 jeżeli sobie nie radzicie z podstawową. Czerwony pasek też o niczym świadczy. Po maturze możecie wreszcie obiektywnie ocenić ile jest warta Wasza wiedza, większość osób jest załamana bo mieli czerwony pasek a na maturze się okazało że nie będzie pytan w stylu przyprostokątne mają długość 3 i 4 oblicz przeciwprostokątną lub oblicz długość przekątnej kwadratu o boku 4. Nikt Wam nie karze zdawać matury, nie umiecie to trudno, Wasz problem, ale NIKT nie dał Wam prawa winić za to całego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoska Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 22:29 Zgadzam sie z Tobą delta w 100%..Matura podst. rzeczywiście nie była po to by wszyscy ją zdali..ja będę miała ok. max.il."procentow"(narazie wychodzi tyle po przejrzeniu odpowiedzi na CKE) i wyrobilam sie tak na styk (tez uwazam,ze przydaloby sie wiecej czasu,bo jakby sie gdzies zaciac ze dwa razy to koniec..trzeba robic praktycznie non stop.Ja sie zacielam przy serwetce, ale w koncu sobie poradzilam,bez znajomosci wzoru:)Rozszerzona byla naprawde..hmm.. chyba jednak nie trudna,tylko sporo zad. bylo takich,ze trzeba bylo wpasc na pomysl, a jak nie-to koniec.Taki zadanka to bardziej sie nadaja do domku,jak ma sie kupe czasu,no ale...ja bede miala z rozszerz. ok 50% A i jeszcze cus: matura ma rzeczywiscie zweryfikowac umiejetnosci ludzi i pozwolic uczelniom na wybranie odpowiednich kandydatow..Zatem wyniki zawsze beda zroznicowane..Nawet jak matura bylaby latwiejsza to te roznice bylyby takie same.. Pozdrawiam wszystkich maturzystow i zycze udanych wakacji:))4mies..ah..ile czekalam...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek To może trochę inne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 01:44 Jeśli autor tematu pozwoli ;-) Które zadania z poziomu podstawowego były trudne/niestandardowe? Mówię tylko o poziomie podstawowym. Po prawdzie to wg mnie tylko kurtki różniły się od zadań typowych dla danego działu, ale i to nie aż tak bardzo. Zadanie ze spadkiem nie było trywialne, ale jeśli mieliście w tabelach wzór na procent składany, to chyba można go było wprost zastosowac i wyliczyc? Przyznaję, że jeśli ktoś nie wiedział (jak ja) że sumy przeciwległych boków czworokąta opisanego na okręgu są sobie równe to nie ruszył tego zadania. Czy mieliście to podane? Jeszcze liczenie wariancji nie jest typowe, lekkie i przyjemne, ale skoro był wzór (który trzeba było odpowiednio zastosować) to i to zadanie jest do zrobienia. Czy ja się mylę? Także jeszcze raz piszę pytanie: które zadania były taki ekstremalnie trudne (jak to setki maturzystów w innych tematach wpisują)? P.S. Zdawałem maturę w zeszłym roku jeśli kogoś to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: girl Re: To może trochę inne pytanie IP: 217.97.165.* 17.05.05, 16:44 Oczywiscie ze byla trudna,to nie ulega chyba watpliwosci.Kazdy kto pisal satra mature mowi ze nasza latwiejsza tylko dlaczego nie bierz pod uwage tego ze mamy o połowe czasu mnie i praktycznie tyle samo zadan o wiekszej trudnosci:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: To może trochę inne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 20:18 Czasu może i nie za dużo, ale bez przesady. Ja też po swojej maturze twierdziłem że była trudna i nadal tak twierdzę, choć jak się zastanawiam to nic specjalnego tam nie było... Do rzeczy: wasz poziom podstawowy nie był trudny. Na pewno nie był wyższy niż na starej maturze. Te zadania naprawdę nie były niestandardowe, takich w których trzeba było trochę pomyśleć było tylko kilka. Nie wiem jakich typów zadań się spodziewaliście. Prawda jest taka, że połowę zadań z podstawowego rozwiązuje się w pamięci. Jeśłi mieliście z nimi problemy-nawet ci dobrzy uczniowie, to coś jest nie tak. Może powinniście mieć pretensje do nauczycieli? Może zwalcie na ministerstwo, że nie zdążyliście przerobić żadnego działu porządnie? Bo przecież aby zdać (zaliczyć), nie potrzebna była żadna ogromna wiedza. Pozdrawiam i życzę świetnego wyniku oraz wymarzonych studiów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aas Re: DO OSOB KTORE UWAZAJA ZE BYLA TRUDNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 00:48 wiecej planimetrii by mogli dac... Odpowiedz Link Zgłoś