Dodaj do ulubionych

jak Wam poszło?

• Gość: Kathana :) IP: *.diame.net / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:11
      Poszło mi (odpukać) dobrze. Wybrałam temat pierwszy, był naprawdę bardzo
      fajny :)
    • Gość: MaRcIn Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:15
      oj nie dobrze nie dobrze ale pozostaje teraz tlyko czekac na wyniki czy zdalem
      czy nie i modlic sie o cud
    • Gość: abiturientka Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:17
      Totalne zaskoczenie co do tematów: 'Makbet'(??) 'Chlopi'(???)--> byly na probnej
      przeciez - szok! Co do tekstu czytanego, nie powiem, ze nie byl latwy. Tekst
      zrozumialy, dotyczyl ciekawego tematu. Pytania po glebszym zastanowieniu tez nie
      sprawialy problemow. Zrozumialo ulozone. Ale tematy na wypracowanie bardzo mnie
      zaskoczyly, chociaz nie byly ciezkie, jednak dobor lektur... myslalam, ze
      bedzie cos innego! Ale co tam! Juz po i teraz czekac trzeba na wyniki... ktore
      niestety beda dopiero w polowie lipca... totalna dezorganizacja! Pozdrowka
      wszystkim abiturientom!!
      MATURA 2006!!!
    • Gość: Lukaz23LOLublin Re: jak Wam poszło? IP: 81.219.26.* 04.05.06, 14:17
      zobaczymy jak dostane wyniki :P
      wypracowanie do dupy ale mam anadzieje ze 30% bedzie - wiecej mi nie trzeba i
      tak uczelnie na polski nie zwracaja uwagi - no chyba ze idziesz na polonistyke :P
      • Gość: Anetka ZSP17 Re: jak Wam poszło? IP: *.toya.net.pl 04.05.06, 14:52
        Nom... poszło nie najgozej... Pierwsza część banalna... A druga, hmmm.... Z tymi
        "Chlopami" to przesadzili... Pisalam "Makbeta"... Wracajac do domu bylam
        zadowolona, ale gdy przeczytalam jak powinno wygladac wypracowanie, to już nie
        jestem taka szcześliwa... No cóż zobaczymy... Jutro angielski... Powodzenia
        wszystkim... :*
    • Gość: Artur (LUBIN) Re: jak Wam poszło? IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.05.06, 14:18
      Pytania zamknęte nawet mogły być chociaż niektórych punktów nie
      potrafiłem "wyłowić" z tekstu. Co do wypracowania to więcej naskreślałem niż
      napisałem. Zarówno Chłopi jak i Makbet to dla mnie tematy tabu. Jednak Chłopi
      wydały mi się przystępniejszym tematem i o nich "lałem wodę" :D
      • Gość: zeszłoroczna matur rocznik 2005 miał trudniejszą.... :/ IP: *.aster.pl 04.05.06, 14:20
        Bardzo prostą mieliscie. Temat z tragedią antyczną to banał i wałkuje się go
        przez całe liceum 100 razy. Ech, my mieliśmy trudniejsza :/
        • Gość: enigma Re: rocznik 2005 miał trudniejszą.... :/ IP: *.ula5.1000lecie.pl 04.05.06, 16:47
          Moim zdaniem to bylo trudniejsze-chodzi o podstawe, a rozszerzony w tym roku
          zdawalam i stwierdzam ze tez byl trudniejszy niz zeszloroczny.
        • Gość: Katja :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:45
          Nie przesadzajcie z tym, że było tak łatwo, lepiej poczekać na klucz, który
          potrafi czasami zastrzelić. Jest gdzieś może matura rozszerzona? Jakie wrażenia
          po niej? Moim zdaniem była przyjemniejsza, ale mogli dać jakichś bardziej
          znanych pisarzy....
    • Gość: GG Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:19
      Nie było źle, ale już mam zastrzeżenia do zadań, mianowicie w pierwszym była
      postawiona teza, a nie hipoteza...
      • Gość: Kaniutek KIEDY KLUCZ ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:31
        czy wie ktos kiedy i gdzie pojawi sie jakis oficjany klucz odpowiedzi??
        • Gość: g Re: KIEDY KLUCZ ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:35
          Nie wcześniej niż za tydzień. I to naprawdę dla waszego dobra-chodzi o to, żeby
          na spotkaniach egzaminatorów ustalić, czy czegoś nie przeoczyli twórcy klucza,
          nie dostrzegli, nie skopali: słowem, żeby klucz był naprawdę dobry i nie budził
          wątpliwości.Nie mozna tego robić setkami ludzi wcześniej z oczywistego powodu
          tajności.
    • Gość: Real Re: jak Wam poszło? IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 04.05.06, 14:20
      ...
      • Gość: viva Re: jak Wam poszło? IP: *.laczpol.net.pl 04.05.06, 17:16
        prościzna i banał;) spoko maturka, jak dla mnie..
    • Gość: natalia Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:24
      Witam wszystkich serdecznie. Maturka nie była taka zła , ja wybrałam temat z
      chłopów ponieważ był mi bliższy , a co do testu to pryszcz naprawdę :) nie
      martwcie się wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam
    • Gość: biedronka Re: jak Wam poszło? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.06, 14:24
      zobaczymy jak beda gzies modele odp bo u was niby mialy byc a 2 razy otwieraja
      sie arkusze a nie odp
      • Gość: madóżyzda odpowiedzi z części podstawowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:26
        odpowiedzi z części podstawowej:
        matura.servis.pl/download/maj2006/A1_pol_rozw.pdf
        • Gość: radek Re: odpowiedzi z części podstawowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:32
          kiedy bedzie model odpowiedzi do wypracowania?? Chyba bede mial 0!! NIEEEE!!!
          • Gość: Stefan Re: odpowiedzi z części podstawowej IP: 82.160.206.* 04.05.06, 14:41
            Ja to chyba juz opierdzieliłem :(, z Iczęści naliczyłem sobie jakieś 10 punktów
            a z drugiej to lepiej nie pytać, jeżeli to ma tak wyglądać jak przedstawili to
            w przykładowych odpowiedziach to niema bata trudno bedzie w moim przypadku
            uzyskoć te 11 punktów
            • Gość: Adi Re: odpowiedzi z części podstawowej IP: *.icpnet.pl 04.05.06, 14:44
              Ktos se chyba jaja zrobił z tym arkuszem odpowiedzi.
              Czy kogokolweik tutaj interesuje "przykładowe wypracowanie"???
              Myslałem, że podadzą konkretny klucz do rozwinięcia tematu i za co punkty są a
              nie takie coś... Bez sensu...
            • Gość: Tomek Re: odpowiedzi z części podstawowej IP: *.lo14.wroc.pl 04.05.06, 15:17
              Spoko człowieku...
              Za język w wypracowaniu jest 25 punktów...
              Jak jest 250 słów i na temat, to za kompozycje, ortografie i gramatyke
              powienieneś dostać to co potrzeba, chyba że nawaliłęś błędów...
            • Gość: isia Re: odpowiedzi z części podstawowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:56
              mozesz przeslac mi odp
          • Gość: Shayla Re: odpowiedzi z części podstawowej IP: *.std.tsi.tychy.pl 04.05.06, 15:54
            Model gdzieś za tydzień :] Niestety.
        • Gość: TOMEK Re: odpowiedzi z części podstawowej IP: *.85-237-183.tkchopin.pl 04.05.06, 15:01
          MAtura wmiarę łatwa ,może to tylko ja sie nie przyłożyłem...MAM WIELKĄ NADZIEJĘ
          ŻĘ BĘDE MIAŁ TO 30 % ...CHCIŁBYm.JAK nie to piszemy za rok..TRUDNO..się mówi..
          • Gość: Melzar Re: odpowiedzi z części podstawowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:54
            No sory ale mnie nie obchodzą prykładowe odpowiedzi tylko klucz to jakaś granda
            jest, ludzie no naprawde oni są niepoważni, i tacy ludzie nas egzaminują po
            prostu Polska przez dziwić się że coraz więcej osób mUwi itp...żałosne
    • Gość: str4nger CKe??? nuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:26
      Egzamin nie był trudny, polski nie liczy mi się, więc olałem ten przedmiot. Ale
      jedna uwaga dla CKE. Dalibyście już spokój z tymi Chłopami? Może za rok dacie
      hmm Potop? ;p Dajcie coś nowego a nie takie nudy. Istne lanie wody.
      Pozdrawiam
    • Gość: Viola Re: jak Wam poszło? IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.06, 14:26
      test w sumie łatwy. wypracowanie raczej mi nie poszło ( 2 temat i strasznie tego
      żałuje) :/ ale mam nadzieję ze zdam ;)
      • Gość: isiolka Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:32
        masz racje tematy do dupy test moze byc
        • Gość: Jz Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:17
          o Makbecie napisałem praktycznie wszystko co w kluczu, też nawiązałem do "Króla
          Edypa", ale wskazałem na "kilka" podobieństw pomiędzy postaciami... (czyny
          wbrew własnej naturze, pycha (chęć władzy), zabójstwo krewnych itp.. ) zamiast
          pisać o różnicach... ale myślę że zdam ;-)
    • Gość: adk Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:27
      Kurde pisałem o Antygonie a w przykładowych odpowiedziach na cke jest o
      Edypie.... fuck... ale widzę że nie jestem jedyny więc może, zdam :-)
      • Gość: krystian Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:46
        też mam podobny problem. Nawiązałem do antygony, ale mało tego pod koniec sobie
        pomyślałem o edypie i niepotrzebnie zaczołem pisać o edypie. Nie wskazałem
        żednych różnic ani podobieństw. Praca moja liczy może z 400 słów. Czuje, że
        mogę nie zdać bo nie nawiązałem do tematu, i podałem 2 przykłady a nie jak było
        w poleceniu jeden. Co wy o tym myślicie?? Zdam???
    • Gość: radek Nie zdam!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:30
      nie wiem czy czasem nie bede mial 0 za wypracowanie. Po co ja psialem o tych chlopach!!! kiedy bedzie normalny arkusz z odpowiedziami (szczegolnie za wypracowanie)??
    • Gość: nastusia ;) Re: jak Wam poszło? IP: 83.16.63.* / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:32
      ehmm.. no wiec makbeta sie nie spodziewalam, chlopow tym bardziej bo przeciez
      byly na probnej.. wiec calkowicie olalam powtarzanie sobie czegokolwiek o
      Chlopach! ale gdy tylko zobaczylam ten temat wiedzialam ze jest specjal for
      me :D no i jestem zadowolona :) z tego co pisze w przykladowych odpowiedziach
      tu na gazecie to poszlo mi calkiem calkiem :) nie napisalam tylko o
      naturalizmie w powiesci ;/ale matura z polskiego do niczego mi sie nie
      przyda :) liczy sie angol i mata :) powodzenia jutro =*
    • Gość: Maria magdalena U nas jakies inne tematy byly IP: *.wroclaw.mm.pl 04.05.06, 14:33
      nasze tematy to omow przebieg wzdarzen nad niemnem poslugujac sie fragmentem
      lalki i porownaj poezje prusa i oleksego.lipe mamy?
    • Gość: nanana Re: jak Wam poszło? IP: *.marsoft.net 04.05.06, 14:33
      zle gorzej byc nie mogło:/
    • Gość: Emika Nie było źle:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:33
      Pierwsza część tak średnio mi się podobała, ale bardzo się cieszę, że jeden z
      tematów był z "chłopów".
      • Gość: Monika Re: Nie było źle:) IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:37
        masz może model odpowiedzi bo nie mogę z gazety go otworzyć coś mi nawala
      • Gość: Lea zrobili taka siare ze dramat!!! >.< IP: *.chello.pl 04.05.06, 14:38
        Bez kitu!!! Kto by sie spodziewal chlopow po tym jak byli na probnej maturze -_-
        Poprostu looool. Pisalam o Makbecie bo dzien wczesniej cos mnie tknelo ze byla
        taka lektura wiec lajtowo przypomnialam sobie o co tam chodzi etc. ale przyznam
        ze w zyciu by m sie nie spodziewala tych lektur liczylam na lalke, granice,
        ludzi bezdomnych... czesc pierwsza b.dobrze ^^
    • Gość: Sielaq Re: jak Wam poszło? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:34
      Pisałem chłopów i jakoś za mocno różni się od tego przykładowo rozwiązanego
      testu :) Oby było 30% :P
      • Gość: kasia Re: jak Wam poszło? IP: *.icpnet.pl 04.05.06, 14:51
        nie tylko tobie. ta praca o chłopach tego faceta nie ma nic wspólnego z nową
        maturą. mam nadzieję że klucz będzie się zdecydowanie róznić od tej pracy...
    • Gość: wojtek Re: jak Wam poszło? IP: *.chello.pl 04.05.06, 14:36
      poszlo mi super na pewno dostane 5 ;]
    • Gość: justi Makbet a Kreon? IP: *.57.jawnet.pl 04.05.06, 14:36
      Aczy mozna bylo porownac Makbeta z Kreonem?? bo ja tak zrobilam a z tego co
      wiem to kazdy porownywal z Edypem :/ wiec juz nie wiem
      • Gość: 78 Re: Makbet a Kreon? IP: 80.54.117.* 04.05.06, 14:39
        Ja i mój kolega też porównaliśmy z Kreonem, tak że też nie wiem czy dobrze...
        • Gość: justi86 Re: Makbet a Kreon? IP: *.57.jawnet.pl 04.05.06, 14:41
          o to nie ejstem sama :) myslalam ze tylk oja wpadlam na taki pomysl,temat z
          makbeta byl mi o wiele lepiej znany tym bardziej ze mam prezentacje na temat
          Wladzy :)
      • Gość: Monika Re: Makbet a Kreon? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:40
        Ja tez porownalam z Kreonem bo uznala ze ma wiecej cech podobnych niz Edyp...
        mysle ze to tez bedzie uznane bo to w koncu bohater dramatu antycznego...no i
        grunt zeby dobrze uzasadnic:)
        • Gość: Marcelina matura była straszna IP: *.kolnet.com.pl 04.05.06, 15:44
          Masakra z tymi chłopami, ja pisałam makbeta ale ze jestem swietna nie dalam
          zadnego bohatera antycznego tylko dalam ogolem :/ , no ale coz nadzieje jeszcze
          mam. POWODZENIA Z INNYCH PRZEDMIOTóW
          • Gość: canddy Re: matura była straszna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 16:34
            Nie przejmuj się ja też źle zrozumiałam pytanie i myslałam, że chodzi o ogólny wzór bohatera tragedii antycznej a nie o konkretną postać... Mam nadzieję, że pomimo tego dużego błędu jakieś punkty mi dadzą.... :o)
        • Gość: Czarnamagia Re: Makbet a Kreon? IP: *.zlotniki.pl / *.zlotniki.pl 04.05.06, 20:29
          Ja tam porównałam Makbeta z Kreonem bo o Edypie mi z głowy wyleciało i nie
          wiedziałam co miałabym o nim napisac... Ale chyba dobrze no bo ten tez jest
          bohaterem tragicznym (bynajmniej tak jest w cogito napisane). a w ogóle mi sie z
          tematem pdpasowali bo szekspira mam na prezentacji z polskiego:)
        • Gość: jaca Re: Makbet a Kreon? IP: *.localdomain / 213.199.207.* 04.05.06, 21:16
          Przegladalem wypracowania i wszedzie jak juz to porownania sa Edypa z Makbetem
          lub Antygony z Makbetem.. Z tym Kreonem tak jakos dziwnie ale jakies punkty
          napewno wleca pozdrawiam:)
    • Gość: zalamany Poszlo mi fatalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:38
      zaluje ze nie psialem na 1 temat tylko o tych ebznadziejnych chlopach!!
      • Gość: Viola Re: Poszlo mi fatalnie IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.06, 14:48
        no to widze, że nie jestem sama :/ nie wiem co mnie podkusiło zeby pisac o
        Chlopach... w sumie przestraszylam sie troche tego porownania z antykiem bo nie
        wiedzialam co porownac zeby bylo dobrze ehhh...
        • Gość: Dexter Matura :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:15
          A jak miało pójść jak sie niczego nie czyta i sie nie uczy ?? Zajebi**** :) Nie
          no zdać zadam bez problemu ale może troche punktów na studia zabraknąć :)
    • Gość: ola Re: jak Wam poszło? IP: *.czuby.pl 04.05.06, 14:39
      tematy nie były trudne, Makbet troche mnie zaskoczył ale i tak pisałam z
      Chłopów, mam nadzieje że trafiłam w klucz ;) tekst na rozumnienie nie był
      trudny ale obawaim się że mogłam go trochę źle zrozumieć
      • Gość: Stefan Re: jak Wam poszło? IP: 82.160.206.* 04.05.06, 14:42
        ja pisałem chłopów i obawiam się że nie trafiłem w klucz
        • Gość: kunex Re: jak Wam poszło? IP: *.chello.pl 04.05.06, 14:50
          pisalem o chlopach i moej wypracowanko kompletnie rozni sie od przykaldowego.
          Nie skupialem sie tak abrdzo na tej klotni tlyko opisywalem poszczegolnych
          bohaterow.. akapity wygladaly mniej wiecej tak:

umiejscownienie -> wstep -> boryna we fragmencie -> antek i hania we fragmencie
          -> wstep do analizy 1 czesci -> boryna na podstawie 1 czesci -> antek w 1 ->
          hania w 1 -> jagna w 1 -> i zakonczenie ze wszystko przez jagne

ogolnei slyszalem ze sporo osob tak pisalo wiec moze nie bedzie tak zle i zdam :/
          • Gość: Stefan Re: jak Wam poszło? IP: 82.160.206.* 04.05.06, 14:54
            Ja pisałem podobnie, mam nadzieje ze to przykładowe wypracowanie nie jest
            zgodne do końca z kluczem bo w przeciwnym przypadku juz nie zdałem
    • Gość: jolka Re: jak Wam poszło? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:45
      w zyciu sie nie spodziewalam ze bedą chlopi!!!! !! :(:( !!! a czytanie ze
      zrozumieniem tez nie bylo latwe
      • Gość: camel qwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:03
        qwa ja pie.. co za je..y ciec to wymyslil a idzcie wpizdu z tymi maturami
        jutro pie..ny angielski qwa jego mac no powinni nam placic za takie zdawanie
        matury..no nie...
    • Gość: Michał Re: jak Wam poszło? IP: *.astra-net.com 04.05.06, 14:49
      Teraz tak patrzę na klucz odpowiedzi i się zastanawiam czy matura sprawdza twoją wiedzę czy twoje zdolności jasnowidzenia... Szczerze mówiąc klucz do wypracowania jest do bani, tak samo jak 2 pytania do treści Jeziorańskiego...
      • Gość: Adam W. Re: jak Wam poszło? IP: *.160.229.17.olsznet.ec.pl 04.05.06, 14:52
        minimum 18/20 z czytania minimum bo 2 pkt nie jestem pewien bo troche inaczej sformulowalem odp. Pisalem temat 1. bardziej prosty
    • Gość: dawidzik Re: jak Wam poszło? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.05.06, 14:49
      Nie wiem czy któs to już zauważył ale w odpowiedziach w 15 zadaniu napisane jest
      że żył on na przełomie XIX i XX wieku :) taaaaaaak urodził sie w 1914 i zmarł
      2005 . :))))))))))))))))))))))))))))))))))
      • Gość: kunex Re: jak Wam poszło? IP: *.chello.pl 04.05.06, 14:52
        ja tam nie widzeialem czy on umarl :P napisalem tylko ze jest stary :P
        • Gość: Ks.Robak Re: jak Wam poszło? IP: *.stegny.2a.pl 04.05.06, 14:57
          Co najmniej 16/20... Biorąc pod uwagę fakt, iż zdaję na Politechnikę i
          potrzebuję z polskiego tylko 30% oraz, że zostało mi tylko 5 pkt. do uzbierania
          z wypracowania, wydaje mi się, iż mogę założyć z dużym prawdopodobieństwem, że
          zdałem. :>
      • Gość: dzieweczka_z_lasu Re: jak Wam poszło? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:55
        ja zrobiłam cos podobnego tylko na odwrót: charakterystyka boryny antka i hanki
        z cz. I,pozniej z fragmentu troche ...no i koniec(mam nadzieję,ze zdam)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka