Gość: v7 Re: jak Wam poszło? IP: *.160.39.68.tczew.net.pl 04.05.06, 14:56 ogólnie looz:)w sumie dużo od wypracowania bedzie zależeć:) mam taki dylemat bo w 4 pytaniu: " czego - zdaniem autora - najbardziej brakuje emigrantom na obczyźnie?" odp brzmi "swojskości" ja napisałem, że "polskości" napisz mi ktoś czy to to samo:) DziekI! i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:13 emigrantom na obczyznie, nie polakom na obczyznie, nie ma wymienonej narodowosci tak ze chyba lipa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:56 w sumie nieźle mam około 18 pkt z testu wypracowanie napisałam tylko ja zamiast edypa wzięłam Antygonę tylko ze do makbeta porownywalam kreona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matura Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:57 Zadania 8: Jakie dwie funkcje w artykule spełniają przykłady zawierające odwołania do życiorysu autora. Zadanie 8 odp: "Dzięki odwołaniom do własnego życiorysu Jan Nowak – Jeziorański uczynił tekst wiarygodnym, a ponadto osadził w konkretnym czasie historycznym." Czy to aby na pewno są funkcje? Proszę o kompetentną odpowiedź ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza za łatwa IP: *.imperiumpw.pl 04.05.06, 15:05 tematy wypracowań zaskakująco banalne. Na temat Chłopów można napisać nie mając nawet cienia wykształcenia humanistycznego, bazując na znajomości treści lektury. Zeszłoroczna matura z polskiego (którą pisalem) też była łatwa, ale tym razem zdecydowanie przesadzono. Za to należy głośno pochwalić CKE za tekst Jeziorańskiego o nacjonalizmie. W obcenym klimacie politycznym, gdzie nacjonalizm jest dominującą, już prawie wcale niekamuflowaną ideologią władzy, to bardzo odważne ostrzeżenie! Gratuluję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shayla Re: za łatwa IP: *.std.tsi.tychy.pl 04.05.06, 16:03 Arkusze od ponad roku leżą w sejfie. Ten temat artykułu to przypadek, choc trafił zabawnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:57 Tak, to są funkcje; pytanie o funkcje to :" co wynika z zastosowania x". Wynika wiarygodność i konkretny czas. Masz inne typy? To ci je kompetentnie ocenię:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:01 ej...no właśnie, czy te odpowiedzi oby nie są jakieś 'szemrane'...? a mi poszło w miarę bo temacik z Chłopów<identyczny;> mam w prezentacji na ustny polaski =) ale test na zrozumienie porażka... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna polskość-swojskość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:05 dla mnie to to samo więc powinni Ci to zaliczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ks.Robak Re: jak Wam poszło? IP: *.stegny.2a.pl 04.05.06, 15:05 W jednym z ostatnich pytań w kluczu odpowiedź brzmi : Patrityzm i nacjonalizm są przeciwstawne. Czy może brzmieć : Jan Nowak- Jeziorański odpowiedział twierdząco na pytanie z 1 akapitu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztylet Przecierz to jest przykładowe rozwiązanie. IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 04.05.06, 15:03 Poszło średnio. Z zadań zamknietych naliczyłem 15pkt. Cięzko powiedzieć jak poszło wypracowanie, potrzebny jest klucz a nie przykładowe rozwiązanie, bo przecierz nie każdy myśli tak samo, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzzzzz Re: Przecierz to jest przykładowe rozwiązanie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:12 A ktos moze wie kiedy beda klucze??Bo ja tez napisalem inaczej chlopow i sie stresuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tweety spoko luzzzz..... :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:16 przykladowe odpowiedzi masz tutaj bi.gazeta.pl/im/2/3323/m3323142.pdf pozdrowki dla wszystkich maturzystow. a wlasnie jaki temat wybraliscie?? ja to makbeta i odwolalam sie do antygony(dokladniej to do kreona) no i krola edypa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shayla Re: Przecierz to jest przykładowe rozwiązanie. IP: *.std.tsi.tychy.pl 04.05.06, 15:57 Klucz będzie chyba w przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq1 Pytanie do nauczycieli IP: *.stary-zamosc.sdi.tpnet.pl 04.05.06, 15:04 Witam. Mam taki problem: Na maturze wybralem taki temacik : Charakteryzując Makbeta na podstawie danych fragmentów dramatu Szekspira, określ, na czym polega tragizm postaci i porównaj go z tragizmem bohatera ze znanego Ci dramatu antycznego. Napisałem cacy o makbecie, ale jako cohatera antycznego dałem Hamleta i opisalem jego tragizm itd. Czy jest to podstawą do odrzucenia pracy ponieważ jest nie na temat? Jak bedzie oceniana dalsza część ?? Jakies pomysły ?? Może nauczyciele sie wypowiedzią ?? z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.imperiumpw.pl 04.05.06, 15:09 jestem studentem, ale pisałem nową maturę i znam co nieco procedury. Nie ma obaw- praca zostanie sprawdzona i dostaniesz punkty za charakterystykę Makbeta. Znając życie- całkiem sporo. Najwięcej przypada na informacje wprost z tekstu, na porównanie przypadnie pewnie trochę mniej. Ale swoją drogą Makbet i Hamlet tak bardzo kojarzą się ze sobą (nawet fonetycznie)i z Szekspirem, że... dziwię się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Pytanie do nauczycieli IP: 195.116.199.* 04.05.06, 16:36 Porownalam Makbeta do Kreona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq1 Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.stary-zamosc.sdi.tpnet.pl 04.05.06, 16:54 Hej DZięki za odpowiedź, napisałem post na forum i mili ludzie napisali mi to samo co ty. Prawde mówiąc nie wiem dlaczego napisałem o Hamlecie o_O. Ogolnie ZONK! Jestem dobrej myśli, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:02 Tylko z tej części klucza, gdzie będzie o odwołaniu, dostaniesz 0 punktów i na pewno stracisz na wnioskach, bo nie mogą być prawdziwe na błędnie dobranym przykładzie. Reszta - bez wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve makbet i antygona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:06 hmmm mi w sumei tez poszło ok pisałam z makbeta hmm zastanawaiam sie tylko czy mozan bylo porównac z antygona ?? bo u mnie duzo osób tak pisało ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madizk Re: makbet i antygona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:09 a jak wyscie pisali o tym np. edypie? Tylko i wylacznie porownanie z makbetem czy tez dodatkowe inf. np o co tam tak ogolnie chodzilo.?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anja Re: makbet i antygona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:09 Zastosowałam to samo porownanie. Makbet i Antygona. Chyba nic innego nie byłam w stanie wymyslec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagi Re: makbet i antygona IP: 195.116.199.* 04.05.06, 15:52 a ja porownalam do kreona ;( i nie wiem czy to bedzie dobrze:((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justi Re: makbet i antygona IP: *.57.jawnet.pl 04.05.06, 16:35 ja tez porownywalam do Kreona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojetk1872 Re: makbet i antygona IP: 83.238.82.* 04.05.06, 21:07 ja tez do Kreona a pierw do bibli bo nie doczytalem ze chodzi o dramat antyczny :\ ale na 30% wyrobie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrauczennica lipnie IP: *.ds5.agh.edu.pl / *.ds5.agh.edu.pl 04.05.06, 15:08 1 temat: ciekawe kton wiedzial co to jest dramat antyczny, pewnie 90% osob nikogo z makbetem nie porownalo, 2 temat: odwolujac sie do znajmosci lekytury: tak tylko kto ja czytal, oj zagieli nas zdawalnosc bedzie lipna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: lipnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:12 sraly muchy zdam mature.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goha Re: lipnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:12 a ja was zagne ja napisalam krola edypa i na dodatek przez przypadek bo nie wiedzielam co o antygonie napisac ;p i w drodze do domu to bylam pewna ze mam to zle a sie okazalo ze dobrze ;D ale moze to zalicze na te 30% moze wiecej powodzenia na reszcie egzaminkow pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza Re: lipnie IP: *.imperiumpw.pl 04.05.06, 15:14 cóż... myślę, że nie trzeba specjalnej wiedzy, żeby domyslić się że dramat antyczny, to taki dramat co powstał w antyku. A antyk nie jest przecież szczególnie nielubianą epoką, każdy kojarzy Edypa choćby z kompleksu, a Antygonę widać też wszyscy pamiętają. A jeżeli ktoś liczył, że nie przeczyta lektur (ba, nawet streszczen- to by w tym przypadku wystarczylo) i zda maturę, to już sprawa jego głupiej matki- nadziei Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROTFL MATMA !! IP: *.crowley.pl 04.05.06, 15:11 mnie poszło na +/- 60% ... szkoda, że matma nie jest obowiązkowa ... ciekawe jakby wyglądali "humaniści" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liv Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:12 heh napisałam,że Anetek był kowalem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel camel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:15 sprzedam progi do cieniaka tanio sportowe!!! i maglownice i przeguby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dying Angel Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:13 Dość to proste było, o ile się Makbeta przeczytało, szkoda, że nie należę do tych szczęśliwców. :P Ale udało mi się napisać na ten temat i nawet dobrze, jak sądzę, porównałem to wszystko do Antygony, i tu się trochu rozpisałem, miałem ponad 400 słów. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiamieroslawska Re: jak Wam poszło? 04.05.06, 15:16 Test - spoko, jestem niezbyt zadowolona z wypracowań - spodziewałam się innych tematów. Jednak ogólnie nie był to trudny egzamin. Jutro dalej staję w maturalne szranki:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kulka Re: jak Wam poszło? IP: *.nonet.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 04.05.06, 15:18 Z sali wyszłam z pozytywnym nastawieniem, ale jak wróciłam do domu i zobaczyłam odpowiedzi to się załamałam. Teraz moge śpiewać...:Już za rok matura.... Lipa straszna.Pozdro dla wszystkich maturzystów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunex Re: jak Wam poszło? IP: *.chello.pl 04.05.06, 15:20 podobnie, chociaz moze troche bardziej pozytywnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abiturientka Re: jak Wam poszło? IP: *.pro-internet.pl 04.05.06, 15:27 noooo :) to pierwsze koty za ploty. tekst jezioranskiego latwy, chociaz - moim zdaniem, mozna byla czytelniej i wiecej wycisnac z tego tekstu, pytania byly albo zenujaco latwe albo zwyczajnie glupie - ale licze 18,19/20. Jesli chodzi o wypracowanie, to myslalam, ze po pierwsze primo - szanowna komisja odpusci chlopow po tylu latach meczenia, bo robi sie nudno, a po drugie nie spodziewalam sie, ze bedzie cos z literatury niepolskiej i to jeszcze zahaczylo o antyk! ale tematy okazaly sie przyjemne, nawet jak nie czytaliscie lektur, to wiekszosc i tak mozna bylo zrobic na tekscie, wiec sie nie martwcie, ze nie czytaliscie :) porownanie do tragedii antycznej - chyba kazdy wybral cos z sofoklesa, ja dla odmiany antygone - jakos mi sie przyjemnie kojarzyla jeszcze z egzaminu gimnazjalnego ;) a ze akuratnie byla w konflikcie.... :) mam nadzieje, ze rozszerzonym tez dobrze poszlo i trzymam jutro za wszystkich kciuki! obysmy dostali niefafluniace i wyrazne nagrania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chlop Re: jak Wam poszło? IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.05.06, 15:23 nie no najlatwiej nie bylo, trzeba bylo troche przeanalizowac tekst Jezioranskiego, niektore pytania wymagaly zastanowienia. A co do tematu no coz... Jak kto woli, wiadomo ze wielu nie ruszylo Chlopow, bo sie pojawiali wczesniej, a tu taka kochana CKE zrobila nam niespodzianke :))) I dobrze bo nudno na maturze nie bylo, mozna sie bylo pobawic w psychologa i dojsc kto z kim w tych Lipcach w koncu kreci :D Nawet sie udalo... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona19WLKP Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:29 uhaha...polski za nami. ttex w miare. ale chlopow to chyba malo kto sie spodziewal..noc coz...kochana CKE..lehehee...na 30% sie wyciagnie:P:P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:30 Jest dobrze. Tekst Jezioranskiego raczej latwy, ok. 16-17pkt bede mial z niego, wypracowanie o chlopach troche gorzej, ale zdalem. Teraz tylko czekam na to co lubie matematyka, porozwalam te zadanka równo :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesiu ech.... :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:27 no niebyło trudne, ale ja skopałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justi gegra i inne przedmioty??? IP: *.57.jawnet.pl 04.05.06, 15:27 a co z innymi przedmiotami? na polskim wyszlam 30 minut przed czasem- zbyt duzo czasu znowu na przedmiotach dodatkowych 2 godz to za malo ,wiem po probnej bo nie zrobilam par uzadan,zdecydowanie za malo czasu powinni to zmienic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALAN MOŻE KTOŚ WIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:28 gdzie można dorwać prawdziwy klucz odpowiedzi?? :o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shayla Re: MOŻE KTOŚ WIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.std.tsi.tychy.pl 04.05.06, 15:59 Póki co nigdzie. I szybko go nie będzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar222 ważna informacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:28 widze że kilka osób twierdzi że nie zda bo dostanie 0 za wypracowanie. nawet jesli nie traficie w klucz to jeszcze możecie dostać kilka punktów za ROZWINIĘCIE TEMATU więc głowa do góry :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ring Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:28 co ty sie chlopie martwisz...z takim bujnym słownictwem i podnioslym stylem pisania napewno zdasz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: jak Wam poszło? IP: *.ino.tvknet.pl / *.nat.ino.tvknet.pl 04.05.06, 15:36 a Ty z Twoją ortografia nie powinienies brac sie za poprawianie i krytykowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martinssj Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:29 tak sobie teraz sprawdzaęłm odp i jestem zadowolony :D było latwe jest SI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiSzał Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:29 Jak mni poszło? do doooooopy mi poszło. z tymi chłopami to przegieli, a z Makbeta nic nie wiedziałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu OMFG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:30 A mnie poszło nienajlepiej, ale ma nadzieje ze bedzie jakies 50%. Rozwaliły mnie te pytania otwarte, wogóle nie wiedzialem kiedy mam cytować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matura cycaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:39 IMHO cytaty w takiej ilości w jakie zostały zapodana w przykładowym rozwiązaniu to nieporozumienie. W takich wypracowaniach chodzi o te żeby we własnych słowach zawrzeć to co w cytarach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niunia model odp! IP: *.volta.net.pl 04.05.06, 15:50 pliiisss czy ktos znalazl model odp??a nie to beznadziejne wypracowanie!!jesli ktos ma , moje gg 5184872 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shayla Re: model odp! IP: *.std.tsi.tychy.pl 04.05.06, 15:58 Na klucz sobie jeszcze poczekamy. Chyba są takie procedury, że będzie za tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Latwizna polaczona z szczesciem!!:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:34 Wiec tekst Jana-Nowaka Jeziorańskiego był ciekawy i latwy w interpretacji!!Więc tu nie było większych problemów!!Także temat wypracowania dotyczący Makbeta też był bardzo prosty...szczęście mi sprzyjało poniewaz na czesc ustna z j. polskiego mam akurat temat dotyczacy bohatera tragicznego!!!tylko za malo miejsca bylo bo z pewnoscia bym o wiele wiecej napisal..:D!!Wiec jest w pelni zadowolony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktos Re: jak Wam poszło? IP: *.chello.pl 04.05.06, 15:41 Szczerze strasznie...w ogole to zeby sie wyrobic tym wszystkim powinni nam dac gora 4 godziny a nie tak malo czasu na to wszystko i jestem zalamana bo mi czasu nie starczylo dokonczyc...i nie wiem jestem w szoku bo tak mi zalezy zdac ta cholerna mature:( Odpowiedz Link Zgłoś
kunex Re: jak Wam poszło? 04.05.06, 15:45 text jezioranskiego byl bardzo latwy, tylko ze pytania byly durne i zle sformuowane. Niby regulamin byl taki : Nie cytuj chyab ze cie o to poprosza, szkoda tlyko ze nie wiedzialem kiedy mnie o to prosza a kiedy nie. gupota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontobela Re: jak Wam poszło? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:42 w sumie to nie wiem bo myslalam ze bedzie ok ale jak przeczytalam przykladowe wypracowania to mi sie smiac chce ze mnie:] hehe ale bedzie dobrze musi byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justi inny klucz odpowiedz IP: *.57.jawnet.pl 04.05.06, 15:51 zna ktos inny klucz odpowiedzi? chodzi mi o wypracowanie,bo porownalam makbeta z kreonem a nie edypem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plotek Re: jak Wam poszło? IP: *.globalconnect.pl 04.05.06, 15:44 u mnie w klasie moze z 5 osob pisalo Makbeta reszta Chlopi:D ja rowniez..jestem zadowolony i podstawowa i czesc probna nie byla trudna :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stupido notka o Nowaku-Jeziorańskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:49 notka o Jeziorańskim w czasie teraźniejszym. I co wy na to powiecie? Odpowiedz Link Zgłoś