Dodaj do ulubionych

jak Wam poszło?

• Gość: v7 Re: jak Wam poszło? IP: *.160.39.68.tczew.net.pl 04.05.06, 14:56
      ogólnie looz:)w sumie dużo od wypracowania bedzie zależeć:) mam taki dylemat bo
      w 4 pytaniu: " czego - zdaniem autora - najbardziej brakuje emigrantom na
      obczyźnie?" odp brzmi "swojskości" ja napisałem, że "polskości" napisz mi ktoś
      czy to to samo:) DziekI! i pozdrawiam!
      • Gość: jw Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:13
        emigrantom na obczyznie, nie polakom na obczyznie, nie ma wymienonej
        narodowosci tak ze chyba lipa
    • Gość: Asiek Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:56
      w sumie nieźle mam około 18 pkt z testu wypracowanie napisałam tylko ja zamiast
      edypa wzięłam Antygonę tylko ze do makbeta porownywalam kreona
    • Gość: matura Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:57
      Zadania 8: Jakie dwie funkcje w artykule spełniają przykłady zawierające
      odwołania do życiorysu autora.
      Zadanie 8 odp:
      "Dzięki odwołaniom do własnego życiorysu Jan Nowak – Jeziorański uczynił tekst
      wiarygodnym, a ponadto osadził w konkretnym czasie historycznym." Czy to aby na
      pewno są funkcje?
      Proszę o kompetentną odpowiedź ^^
      • Gość: misza za łatwa IP: *.imperiumpw.pl 04.05.06, 15:05
        tematy wypracowań zaskakująco banalne. Na temat Chłopów można napisać nie mając
        nawet cienia wykształcenia humanistycznego, bazując na znajomości treści
        lektury. Zeszłoroczna matura z polskiego (którą pisalem) też była łatwa, ale
        tym razem zdecydowanie przesadzono.

Za to należy głośno pochwalić CKE za tekst Jeziorańskiego o nacjonalizmie. W
        obcenym klimacie politycznym, gdzie nacjonalizm jest dominującą, już prawie
        wcale niekamuflowaną ideologią władzy, to bardzo odważne ostrzeżenie!
        Gratuluję :)
        • Gość: Shayla Re: za łatwa IP: *.std.tsi.tychy.pl 04.05.06, 16:03
          Arkusze od ponad roku leżą w sejfie. Ten temat artykułu to przypadek, choc
          trafił zabawnie ;)
      • Gość: gosc Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:57
        Tak, to są funkcje; pytanie o funkcje to :" co wynika z zastosowania x".
        Wynika wiarygodność i konkretny czas.
        Masz inne typy? To ci je kompetentnie ocenię:)
    • Gość: martyna Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:01
      ej...no właśnie, czy te odpowiedzi oby nie są jakieś 'szemrane'...?
      a mi poszło w miarę bo temacik z Chłopów<identyczny;> mam w prezentacji na
      ustny polaski =) ale test na zrozumienie porażka... pozdrawiam
      • Gość: martyna polskość-swojskość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:05
        dla mnie to to samo więc powinni Ci to zaliczyć
      • Gość: Ks.Robak Re: jak Wam poszło? IP: *.stegny.2a.pl 04.05.06, 15:05
        W jednym z ostatnich pytań w kluczu odpowiedź brzmi : Patrityzm i nacjonalizm
        są przeciwstawne. Czy może brzmieć : Jan Nowak- Jeziorański odpowiedział
        twierdząco na pytanie z 1 akapitu ?
    • Gość: Sztylet Przecierz to jest przykładowe rozwiązanie. IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 04.05.06, 15:03
      Poszło średnio.
      Z zadań zamknietych naliczyłem 15pkt.

Cięzko powiedzieć jak poszło wypracowanie, potrzebny jest klucz a nie przykładowe rozwiązanie, bo przecierz nie każdy myśli tak samo, prawda?
      • Gość: zzzzzzz Re: Przecierz to jest przykładowe rozwiązanie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:12
        A ktos moze wie kiedy beda klucze??Bo ja tez napisalem inaczej chlopow i sie
        stresuje....
        • Gość: tweety spoko luzzzz..... :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:16
          przykladowe odpowiedzi masz tutaj bi.gazeta.pl/im/2/3323/m3323142.pdf
          pozdrowki dla wszystkich maturzystow. a wlasnie jaki temat wybraliscie?? ja to
          makbeta i odwolalam sie do antygony(dokladniej to do kreona) no i krola edypa
        • Gość: Shayla Re: Przecierz to jest przykładowe rozwiązanie. IP: *.std.tsi.tychy.pl 04.05.06, 15:57
          Klucz będzie chyba w przyszłym tygodniu.
    • Gość: sq1 Pytanie do nauczycieli IP: *.stary-zamosc.sdi.tpnet.pl 04.05.06, 15:04
      Witam. Mam taki problem: Na maturze wybralem taki temacik : Charakteryzując
      Makbeta na podstawie danych fragmentów dramatu Szekspira, określ, na czym polega
      tragizm postaci i porównaj go z tragizmem bohatera ze znanego Ci dramatu
      antycznego. Napisałem cacy o makbecie, ale jako cohatera antycznego dałem
      Hamleta i opisalem jego tragizm itd. Czy jest to podstawą do odrzucenia pracy
      ponieważ jest nie na temat? Jak bedzie oceniana dalsza część ?? Jakies pomysły
      ?? Może nauczyciele sie wypowiedzią ?? z góry dzięki.

• Gość: misza Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.imperiumpw.pl 04.05.06, 15:09
        jestem studentem, ale pisałem nową maturę i znam co nieco procedury. Nie ma
        obaw- praca zostanie sprawdzona i dostaniesz punkty za charakterystykę Makbeta.
        Znając życie- całkiem sporo. Najwięcej przypada na informacje wprost z tekstu,
        na porównanie przypadnie pewnie trochę mniej.

Ale swoją drogą Makbet i Hamlet tak bardzo kojarzą się ze sobą (nawet
        fonetycznie)i z Szekspirem, że... dziwię się.
        • Gość: d Re: Pytanie do nauczycieli IP: 195.116.199.* 04.05.06, 16:36
          Porownalam Makbeta do Kreona
        • Gość: sq1 Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.stary-zamosc.sdi.tpnet.pl 04.05.06, 16:54
          Hej DZięki za odpowiedź, napisałem post na forum i mili ludzie napisali mi to
          samo co ty. Prawde mówiąc nie wiem dlaczego napisałem o Hamlecie o_O. Ogolnie
          ZONK! Jestem dobrej myśli, pozdrawiam!
      • Gość: g Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:02
        Tylko z tej części klucza, gdzie będzie o odwołaniu, dostaniesz 0 punktów i na
        pewno stracisz na wnioskach, bo nie mogą być prawdziwe na błędnie dobranym
        przykładzie. Reszta - bez wpływu.
    • Gość: eve makbet i antygona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:06
      hmmm mi w sumei tez poszło ok pisałam z makbeta hmm zastanawaiam sie tylko czy
      mozan bylo porównac z antygona ?? bo u mnie duzo osób tak pisało ??
      • Gość: madizk Re: makbet i antygona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:09
        a jak wyscie pisali o tym np. edypie? Tylko i wylacznie porownanie z makbetem czy tez dodatkowe inf. np o co tam tak ogolnie chodzilo.??
      • Gość: Anja Re: makbet i antygona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:09
        Zastosowałam to samo porownanie. Makbet i Antygona. Chyba nic innego nie byłam
        w stanie wymyslec.
      • Gość: dagi Re: makbet i antygona IP: 195.116.199.* 04.05.06, 15:52
        a ja porownalam do kreona ;( i nie wiem czy to bedzie dobrze:(((((((
        • Gość: justi Re: makbet i antygona IP: *.57.jawnet.pl 04.05.06, 16:35
          ja tez porownywalam do Kreona
          • Gość: wojetk1872 Re: makbet i antygona IP: 83.238.82.* 04.05.06, 21:07
            ja tez do Kreona a pierw do bibli bo nie doczytalem ze chodzi o dramat antyczny :\ ale na 30% wyrobie ;)
    • Gość: dobrauczennica lipnie IP: *.ds5.agh.edu.pl / *.ds5.agh.edu.pl 04.05.06, 15:08
      1 temat: ciekawe kton wiedzial co to jest dramat antyczny, pewnie 90% osob
      nikogo z makbetem nie porownalo, 2 temat: odwolujac sie do znajmosci
      lekytury: tak tylko kto ja czytal, oj zagieli nas zdawalnosc bedzie lipna
      • Gość: camel Re: lipnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:12
        sraly muchy zdam mature..
      • Gość: goha Re: lipnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:12
        a ja was zagne ja napisalam krola edypa i na dodatek przez przypadek bo nie
        wiedzielam co o antygonie napisac ;p i w drodze do domu to bylam pewna ze mam
        to zle a sie okazalo ze dobrze ;D ale moze to zalicze na te 30% moze wiecej
        powodzenia na reszcie egzaminkow pozdro
      • Gość: misza Re: lipnie IP: *.imperiumpw.pl 04.05.06, 15:14
        cóż... myślę, że nie trzeba specjalnej wiedzy, żeby domyslić się że dramat
        antyczny, to taki dramat co powstał w antyku. A antyk nie jest przecież
        szczególnie nielubianą epoką, każdy kojarzy Edypa choćby z kompleksu, a
        Antygonę widać też wszyscy pamiętają.

A jeżeli ktoś liczył, że nie przeczyta lektur (ba, nawet streszczen- to by w
        tym przypadku wystarczylo) i zda maturę, to już sprawa jego głupiej matki-
        nadziei
    • Gość: ROTFL MATMA !! IP: *.crowley.pl 04.05.06, 15:11
      mnie poszło na +/- 60% ... szkoda, że matma nie jest obowiązkowa ... ciekawe
      jakby wyglądali "humaniści" :)
    • Gość: Liv Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:12
      heh napisałam,że Anetek był kowalem;)
      • Gość: camel camel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:15
        sprzedam progi do cieniaka tanio sportowe!!! i maglownice i przeguby!
    • Gość: Dying Angel Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:13
      Dość to proste było, o ile się Makbeta przeczytało, szkoda, że nie należę do
      tych szczęśliwców. :P Ale udało mi się napisać na ten temat i nawet dobrze,
      jak sądzę, porównałem to wszystko do Antygony, i tu się trochu rozpisałem,
      miałem ponad 400 słów.
    • klaudiamieroslawska Re: jak Wam poszło? 04.05.06, 15:16
      Test - spoko, jestem niezbyt zadowolona z wypracowań - spodziewałam się innych
      tematów. Jednak ogólnie nie był to trudny egzamin. Jutro dalej staję w
      maturalne szranki:))))
    • Gość: Kulka Re: jak Wam poszło? IP: *.nonet.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 04.05.06, 15:18
      Z sali wyszłam z pozytywnym nastawieniem, ale jak wróciłam do domu i zobaczyłam
      odpowiedzi to się załamałam. Teraz moge śpiewać...:Już za rok matura.... Lipa
      straszna.Pozdro dla wszystkich maturzystów
      • Gość: kunex Re: jak Wam poszło? IP: *.chello.pl 04.05.06, 15:20
        podobnie, chociaz moze troche bardziej pozytywnie :)
        • Gość: abiturientka Re: jak Wam poszło? IP: *.pro-internet.pl 04.05.06, 15:27
          noooo :) to pierwsze koty za ploty. tekst jezioranskiego latwy, chociaz - moim
          zdaniem, mozna byla czytelniej i wiecej wycisnac z tego tekstu, pytania byly
          albo zenujaco latwe albo zwyczajnie glupie - ale licze 18,19/20. Jesli chodzi o
          wypracowanie, to myslalam, ze po pierwsze primo - szanowna komisja odpusci
          chlopow po tylu latach meczenia, bo robi sie nudno, a po drugie nie
          spodziewalam sie, ze bedzie cos z literatury niepolskiej i to jeszcze zahaczylo
          o antyk! ale tematy okazaly sie przyjemne, nawet jak nie czytaliscie lektur, to
          wiekszosc i tak mozna bylo zrobic na tekscie, wiec sie nie martwcie, ze nie
          czytaliscie :)
          porownanie do tragedii antycznej - chyba kazdy wybral cos z sofoklesa, ja dla
          odmiany antygone - jakos mi sie przyjemnie kojarzyla jeszcze z egzaminu
          gimnazjalnego ;) a ze akuratnie byla w konflikcie.... :)

mam nadzieje, ze rozszerzonym tez dobrze poszlo i trzymam jutro za wszystkich
          kciuki! obysmy dostali niefafluniace i wyrazne nagrania!
      • Gość: Chlop Re: jak Wam poszło? IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.05.06, 15:23
        nie no najlatwiej nie bylo, trzeba bylo troche przeanalizowac tekst
        Jezioranskiego, niektore pytania wymagaly zastanowienia. A co do tematu no
        coz... Jak kto woli, wiadomo ze wielu nie ruszylo Chlopow, bo sie pojawiali
        wczesniej, a tu taka kochana CKE zrobila nam niespodzianke :))) I dobrze bo
        nudno na maturze nie bylo, mozna sie bylo pobawic w psychologa i dojsc kto z kim
        w tych Lipcach w koncu kreci :D Nawet sie udalo... Pozdrawiam
        • Gość: ona19WLKP Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:29
          uhaha...polski za nami. ttex w miare. ale chlopow to chyba malo kto sie
          spodziewal..noc coz...kochana CKE..lehehee...na 30% sie wyciagnie:P:P:P
        • Gość: jw Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:30
          Jest dobrze. Tekst Jezioranskiego raczej latwy, ok. 16-17pkt bede mial z niego,
          wypracowanie o chlopach troche gorzej, ale zdalem. Teraz tylko czekam na to co
          lubie matematyka, porozwalam te zadanka równo :).
    • Gość: Lesiu ech.... :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:27
      no niebyło trudne, ale ja skopałem...
    • Gość: justi gegra i inne przedmioty??? IP: *.57.jawnet.pl 04.05.06, 15:27
      a co z innymi przedmiotami? na polskim wyszlam 30 minut przed czasem- zbyt duzo
      czasu znowu na przedmiotach dodatkowych 2 godz to za malo ,wiem po probnej bo
      nie zrobilam par uzadan,zdecydowanie za malo czasu powinni to zmienic
    • Gość: ALAN MOŻE KTOŚ WIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:28
      gdzie można dorwać prawdziwy klucz odpowiedzi?? :o
      • Gość: Shayla Re: MOŻE KTOŚ WIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.std.tsi.tychy.pl 04.05.06, 15:59
        Póki co nigdzie. I szybko go nie będzie..
    • Gość: mar222 ważna informacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:28
      widze że kilka osób twierdzi że nie zda bo dostanie 0 za wypracowanie.
      nawet jesli nie traficie w klucz to jeszcze możecie dostać kilka punktów za
      ROZWINIĘCIE TEMATU więc głowa do góry :)
    • Gość: ring Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:28
      co ty sie chlopie martwisz...z takim bujnym słownictwem i podnioslym stylem
      pisania napewno zdasz:)
      • Gość: :D Re: jak Wam poszło? IP: *.ino.tvknet.pl / *.nat.ino.tvknet.pl 04.05.06, 15:36
        a Ty z Twoją ortografia nie powinienies brac sie za poprawianie i
        krytykowanie...
    • Gość: martinssj Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:29
      tak sobie teraz sprawdzaęłm odp i jestem zadowolony :D było latwe jest SI
    • Gość: MiSzał Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:29
      Jak mni poszło? do doooooopy mi poszło. z tymi chłopami to przegieli, a z
      Makbeta nic nie wiedziałem...
    • Gość: gość portalu OMFG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:30
      A mnie poszło nienajlepiej, ale ma nadzieje ze bedzie jakies 50%. Rozwaliły
      mnie te pytania otwarte, wogóle nie wiedzialem kiedy mam cytować...
      • Gość: matura cycaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:39
        IMHO cytaty w takiej ilości w jakie zostały zapodana w przykładowym rozwiązaniu
        to nieporozumienie. W takich wypracowaniach chodzi o te żeby we własnych słowach
        zawrzeć to co w cytarach
      • Gość: Niunia model odp! IP: *.volta.net.pl 04.05.06, 15:50
        pliiisss czy ktos znalazl model odp??a nie to beznadziejne wypracowanie!!jesli ktos ma , moje gg 5184872
        • Gość: Shayla Re: model odp! IP: *.std.tsi.tychy.pl 04.05.06, 15:58
          Na klucz sobie jeszcze poczekamy. Chyba są takie procedury, że będzie za tydzien.
    • Gość: leon Latwizna polaczona z szczesciem!!:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:34
      Wiec tekst Jana-Nowaka Jeziorańskiego był ciekawy i latwy w interpretacji!!Więc
      tu nie było większych problemów!!Także temat wypracowania dotyczący Makbeta też
      był bardzo prosty...szczęście mi sprzyjało poniewaz na czesc ustna z j.
      polskiego mam akurat temat dotyczacy bohatera tragicznego!!!tylko za malo
      miejsca bylo bo z pewnoscia bym o wiele wiecej napisal..:D!!Wiec jest w pelni
      zadowolony!!!
    • Gość: Ktos Re: jak Wam poszło? IP: *.chello.pl 04.05.06, 15:41
      Szczerze strasznie...w ogole to zeby sie wyrobic tym wszystkim powinni nam dac
      gora 4 godziny a nie tak malo czasu na to wszystko i jestem zalamana bo mi
      czasu nie starczylo dokonczyc...i nie wiem jestem w szoku bo tak mi zalezy zdac
      ta cholerna mature:(
      • kunex Re: jak Wam poszło? 04.05.06, 15:45
        text jezioranskiego byl bardzo latwy, tylko ze pytania byly durne i zle
        sformuowane. Niby regulamin byl taki : Nie cytuj chyab ze cie o to poprosza,
        szkoda tlyko ze nie wiedzialem kiedy mnie o to prosza a kiedy nie. gupota
    • Gość: kontobela Re: jak Wam poszło? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:42
      w sumie to nie wiem bo myslalam ze bedzie ok ale jak przeczytalam przykladowe
      wypracowania to mi sie smiac chce ze mnie:] hehe ale bedzie dobrze musi byc
      • Gość: justi inny klucz odpowiedz IP: *.57.jawnet.pl 04.05.06, 15:51
        zna ktos inny klucz odpowiedzi? chodzi mi o wypracowanie,bo porownalam makbeta
        z kreonem a nie edypem :/
    • Gość: Plotek Re: jak Wam poszło? IP: *.globalconnect.pl 04.05.06, 15:44
      u mnie w klasie moze z 5 osob pisalo Makbeta reszta Chlopi:D ja rowniez..jestem
      zadowolony i podstawowa i czesc probna nie byla trudna :D
      • Gość: stupido notka o Nowaku-Jeziorańskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:49
        notka o Jeziorańskim w czasie teraźniejszym. I co wy na to powiecie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka