Dodaj do ulubionych

Problem filmowej adaptacji

12.02.14, 19:45
Witam, otóż mam następujące pytania, wybrałem taki temat "Problem filmowej adaptacji. porównaj film z jego literackim pierwowzorem oceń adaptację"

wybrane książki to Saga o Wiedźminie i Nad Niemnem, nie mam kogo zapytać o radę i robię to sam, moje pytanie brzmi czy 2 książki są wystarczającą ilością? i najważniejsze pytanie, czy ktoś może miałby na podstawie tych 2 książek jakąś ciekawą tezę do prezentacji, z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.
Obserwuj wątek
    • regli Re: Problem filmowej adaptacji 12.02.14, 22:25
      Nie czytałam tego dokładnie, ale tu jest trochę o tym jak napisać prezentację o adaptacji filmowej: szkola.interklasa.pl/zs3choszczno/matura/prezentacja_polski.pdf
    • juzek1337 Re: Problem filmowej adaptacji 13.02.14, 20:44
      Dzięki, jak ktoś ma jeszcze coś ciekawego do dodania z chęcią wysłucham, każda pomoc się przyda
    • Gość: niki Re: Problem filmowej adaptacji IP: 194.181.88.* 22.03.14, 16:54
      Mam taki sam temat :)
      Ja jednak wybrałam "przedwiośnie", "Śniadanie u Tiffany'ego" i "Forresta Gumpa".
      Jeśli chodzi o "Nad Niemnem" to zerknij do "słownika adaptacji filmowych" (W bibliotece narodowej na pewno jest, bo korzystam, a także sporo książek o adaptacjach jako takich).
      Jeśli chodzi o tezę, to chyba nie pomogę, bo nie jestem zaznajomiona z tymi pozycjami. Ale nie martw się, ze swoja mam ten sam problem ;) Musisz ocenić, czy adaptacje są dobre/złe, znaleźć punkt wspólny :)
      Moim zdaniem 2 książki to zdecydowanie ok. Ja sie boje czy ze swoimi 3 się wyrobię w 15min, szczególnie że trzeba jeszcze zrobić wstep i podsumowanie. Także myślę, że tyle Ci starczy.

Powodzenia ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka