Dodaj do ulubionych

postacie historyczne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 18:05
Witam mam taki temat na "niby próbnej" maturze ustnej z języka polskiego

Postacie historyczne w utworach Mickiewicza i Słowackiego

Nie wiem za co sie zabrać. Nie chce zebyscie mi pisali całą maturę chciałbym
od was usłyszec jakies wskazówki .

Z góry Dzieki

papa
Obserwuj wątek
    • Gość: EWa Re: postacie historyczne IP: *.CNet.Gawex.PL 30.10.06, 19:24
      Wyłów te postacie historyczne, zastanów się JAK? PO CO? DLACZEGO? o nich pisze,
      jaką pełnią funkcje w utworach. To tak na poczatek.
      • Gość: Wojtek Re: postacie historyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:00
        Skąd mam wiedziec jakie to postacie? Mam przeczytać wszystkie dziela Mickiewicza??
        • Gość: EWa Re: postacie historyczne IP: *.CNet.Gawex.PL 02.11.06, 22:17
          A jak chcesz zrobić prezentację? Cudzymi rączkami?
        • Gość: Aga Re: postacie historyczne IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 03.11.06, 16:33
          E tam zaraz przeczytać. Stań, głośno krzyknij to może same wylezą, te postacie.
        • Gość: E. Re: postacie historyczne IP: *.resetnet.pl 05.11.06, 23:44
          Wystarczy ,,Pan Tadeusz", ale to dzielo, jako maturzysta, przecież znasz.
          • Gość: Wojtek Re: postacie historyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 19:50
            Znam znam :)
            • Gość: as Re: postacie historyczne IP: *.e-wro.net.pl 10.11.06, 20:14
              Mickiewicz
              -Pan Tadeusz- Napoleon, Dąbrowski
              -Dziady-Nowosilcow
              Słowacki-car Mikołaj I ( w Kordianie), Mazepa, Maria Stewart( w dramatach pod
              tym tytułem),
              • Gość: as Re: postacie historyczne IP: *.e-wro.net.pl 10.11.06, 20:17
                Nie Stewart tylko Stuart, pomyliłam pisownię
                • ewa9717 Re: postacie historyczne 10.11.06, 21:32
                  Jak już podpowiadać, to dobrze. Gdzie jest Napoleon w "Panu Tadeuszu"?
                  • Gość: E. Re: postacie historyczne IP: *.resetnet.pl 10.11.06, 23:04
                    Podpowiedź jest dobra. Ksiądz Robak realizuje misję dziejową Napoleona na
                    Litwie. Oda ku czci Napoleona w ks.I jest też odą na cześć woli i mocy
                    człowieka, a porównanie Napoleona do boga wojny jest podkreśleniem
                    nieograniczonych możliwości ludzkich. O Napoleonie opowiada też Robak w ks. IV
                    prowadząc agitację, a w ogóle wszyscy w tym utworze czekają na Napoleona.
                    • ewa9717 Re: postacie historyczne 10.11.06, 23:37
                      Tak, ale Napoleon w PT (w przeciwieństwie do np. Dąbrowskiego, Paca,
                      Kniaziewicza)się nie pojawia. Osobiście, że tak się wyrażę...
                      • Gość: E. Re: postacie historyczne IP: *.resetnet.pl 11.11.06, 10:11
                        W temacie jest "...w utworach...", a w PT mowa o Napoleonie jest. Niewątpliwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka