darula_17 06.03.08, 17:54 bardzo proszę o kilka pomysłów co napisać na temat.Motyw snu i jego funkcje w literaturze różnych epok. Bardzo proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majowa36 Re: prezentacja maturalna 07.03.08, 18:41 Sen, wyrażenia bliskoznaczne:pósen,półjawa, przywidzenie, urojenie, imaginacja, iluzja, złudzenie, ułudz, halucynacja, omam; zjawa, duch, koszmar. Wyjaśnij pojęcie,potem odwołaj się do tekstów, na ich podstawie określ znaczenie, może sięgnij krótko do Freuda, jak interpretuje ogólnie sny. Przydatne teksty i bohaterowie: 1. Makbet i jego żona mają po dokonaniu zbrodni urojenia i omamy 2. III cz. Dziadów - Widzenie ks.Piotra - wizja Polski 3. Nie- Boska komedia - Mąż widzi zjawę-ducha pięknej kobiety i podąża za nią, zdradza żonę, jest poetą - ma wizje 4. "Romantyczność" - Karusia widzi ducha zmarłego narzeczonego, rozmawia z nim 5. Raskolnikow - sen miesza mu się z rzeczywistościa po dokonaniu zbrodni 6."Dusiołek" Leśmiana - wiersz, Bajdale przyśnił sie dusiołek Należałoby omówić te postacie, ich sny, przywidzenia i omamy, podać przyczyny pojawienia się ich. Odpowiedz Link Zgłoś
darula_17 Re: prezentacja maturalna 07.03.08, 19:57 dzięki wielkie za te pomysły :)) także myślałam om freudzie ale powiedziano mi ze moge go nie zrozumieć :(( jeszcze raz wielkie dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
darula_17 pilne 15.03.08, 12:26 pomóżcie nie wiem jak sie zabrać do pracy maturalnej:(( Odpowiedz Link Zgłoś