Dodaj do ulubionych

Akademia Ekonomiczna

09.05.05, 20:02
mam pytanie kto wybiera się na Akademie Ekonomiczną do Katowic na 1maja. Jak
tak to na jaki kierunek:>:> może się spotkamy:)):) czekam na odp.... no i jak
już sie wybieracie napiszcie czy ejstescie zadowoleni z prawdopodobnych
wyników matur:/:/
Obserwuj wątek
    • Gość: Nikola Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:04
      Heja:] Ja wybieram się na AE do Katowic. Tzn mam nadzieję :P Kierunek Finanse i
      bankowość - specjalizacja rachunkowość. Z wyników jestem zadowolona mniej więcej
      :) Bo wiem, że stać mnie na więcej, ale stres + mało czasu robi swoje..., ale
      nie ma co sie przedwcześnie martwić. Nie będzie tak źle. A na jaki kierumek Ty
      się wybierasz?:) I jak po maturce? Jakie spostrzeżenia?:)
      Pozdrawiam!
    • Gość: Betty Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:24
      CZeść dziewczyny :) tak się zastanawiam, macie może jakieś pojęcie od ilu tak
      mniej więcej % będą przyjmować na ae? Na ile procent liczycie tak średnio?
      POzdrawiam :)
      • Gość: Matematyk Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:29
        na AE w tym roku bedzie baaaardzo ciężko maturzyści bo bardzo duzo moich
        znajomych idzie sobie na 2gi kierunek na AE a stara matura ma bardziej
        korzystny przelicznik wiec wam miejsca poblokują mysle ze mając około 70pkt na
        90 masz szanse sie dostać...a ile to procent to sobie przelicz
        • Gość: Nikola Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:33
          No cóż. Jednak ja słyszałam co innego. Mogę się mylić, ale podobno przelicznik
          jest korzystniejszy dla nowej matury. 70% miejsc jest właściwie dla zdających
          tym nowym systemem. Okaże się w przyszłości :P
          • Gość: Matematyk Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:37
            tak tylko ze ze starej matury to wszyscy szóstki mają a to Ci daję 90pkt na 90
            jak sobie policzysz prawdopodobieństwo warunkowe analizując 90pkt to sie
            przekonasz ze stara matura ma wieksze szanse a poza tym ja tez tam zdaje i mam
            2x6 wiec jedno miejsce jest juz zajęte ale powodzenia
            • Gość: Nikola Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:44
              Warunkiem rekrutacji na AE dla piszących starą maturę jest test z j.angielskiego
              i matematyki. Stara matura ma tu naprawdę niewiele do powiedzenia..
              • Gość: Matematyk Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:49
                no co Ty jest konkurs świadectw z przeliczeniem na punkty wejdz sprawdz na
                stronkęa pozatym to byłam w dzikanacie i rozmawialam z ludzmi czytaj:
                <ze stronki AE>
                9. Kandydaci, którzy w ramach tzw. "starej matury" zdawali jeden lub obydwa
                przedmioty objęte postępowaniem kwalifikacyjnym i nie decydują się przystąpić z
                tego przedmiotu (z tych przedmiotów) do egzaminu wstępnego przyjmowani będą na
                studia na podstawie wyników uzyskanych na egzaminie maturalnym. Także w tym
                przypadku kandydat wskazuje jeden z przedmiotów jako preferowany.
                Oceny uzyskane na egzaminie maturalnym w ramach tzw. "starej matury"
                przeliczane będą na punkty w następujący sposób:

Ocena Liczba punktów
                Przedmiot niepreferowany Przedmiot preferowany
                2.0 8 10
                3.0 16 20
                4.0 24 30
                5.0 32 40
                6.0 40 50
                • Gość: Nikola Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:57
                  Mam inna stronkę?:P Chyba nie...

#

Przyjęcie kandydatów na I rok studiów dziennych odbywa się na podstawie wyników
                  egzaminu maturalnego, tzw. "nowej matury" lub egzaminu wstępnego - w ramach
                  limitów ustalonych dla kierunków studiów.

#

Zakres egzaminu maturalnego:

*

matematyka na poziomie podstawowym i rozszerzonym,
                  *

język obcy na poziomie podstawowym i rozszerzonym.

#

Zakres i forma egzaminu wstępnego na studia dzienne: testowy egzamin pisemny z
                  matematyki i języka obcego (do wyboru: angielski, francuski, niemiecki,
                  rosyjski) - sprawdzany komputerowo.

#

Podstawą kwalifikacji jest suma punktów z części zewnętrznej egzaminu
                  maturalnego na poziomie podstawowym i rozszerzonym, ocenianego w skali od 0 do
                  200 punktów (matematyka 0 - 100 pkt., język obcy 0 - 100 pkt.).

#

Kandydaci nie posiadający tzw. "nowej matury" przystępują do egzaminu wstępnego
                  z matematyki i języka obcego. Kandydaci, którzy na "nowej maturze" nie zdawali
                  matematyki przystępują do egzaminu wstępnego z matematyki.
                  Egzamin wstępny jest oceniany w skali punktowej od 0 do 200 punktów (matematyka
                  0 - 100 pkt., język obcy 0 - 100 pkt.).

Przesadna pewność o czymś, co nie jest 100u procentowe czasem może zgubić ;)
                  Naprawdę ;]
                  • Gość: Matematyk Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 23:02
                    bo ja o krakowie mowie do katowic naprawde szkoda czasu pomyśl o krakowie
                    dobrzeCi radzę, mam 2 kolezanki ktore bardzo załują tych katowic i zachodzily w
                    glowe jak sie do krakowa przenieść poki masz czas to sie zastanów!!przeciez
                    studia trwają 5 lat nie bedziesz sie w katowicach marnować:DDDD
                    • Gość: Nikola Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 23:14
                      Nie, nie. Zdecydowana jestem na Katowice. Moje miasto ;) Moi znajomi ;> Może
                      Kraków słynniejszy, ale chyba profesorów nie mają jakiś innych niż w Katowicach,
                      czy gdziekolwiek indziej.
              • Gość: Raf Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.dyktator.com 09.05.05, 22:51
                nie wiem jak w katowicach ale we wrocku stara matura ma duzo lepiej. Pisza
                testy (do sciagneicia z netu - mozna zobaczyc poziom z poprzednich lat). Rok
                temu na najlepsze kierunki wystarczalo 130/200. Z matematyki zrobilem wszystko,
                z angola bylo to cos pomiedzy podstawowym a rozserzonym. Dla porowania powiem
                ze dzis na podstawowym na wstepie stracilem 12% bo nie zrobilem zadania z
                serwetka :). Wydaje mi sie ze piszacy stara mature maja wieksze szanse z takimi
                testami, ale moze to tylko moja opinia.
                • Gość: Matematyk Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:55
                  oczywiście ja pisze o Krakowie cały czas.....Katowice strata czasu poważnie
                  dobrze wam radze
                  • Gość: Nikola Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 23:12
                    hm;] cóż. Ja od początku (nawet napisałam), że pisze o AE w Katach ;] no ale
                    cóż. Kraków - fajne miasto - za daleko. Nie uważam, że strata czasu. Wg mnie i
                    opinii innych to uczelnia ciesząca się niemałą renomą wśród wyższych szkół. ;]
    • Gość: Betty Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:47
      Matematyku a te punkty to podajesz już zsumowane razem z językiem obcym?
      • Gość: Matematyk Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:53
        lącznie z językiem powinnaś mieć tak koło 70 pkt by być spokojną ja juz w tej
        chwili mam 50pkt z matme ----preferowany i 40 za angielski co daje 90/90 w
        wiekszosc ludzi ze stara matura tak ma ...uwazam ze AE zle zrobilo ze nie
        zarezerwowali na stare matury okreslonego limitu miejsc i przez to starych
        maturzystów bedzie baaardzo duzo a pozatym to mile latwe i przyjemne studia
        wiec jako 2 kierunej swietna sprawa....
        • Gość: Raf Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.dyktator.com 09.05.05, 22:55
          a w jakich szkolach sie pisze stara mature? bo nie jestem zorientowany?
          • Gość: Matematyk Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:58
            wszystkie ekonomiki i technika zdają starą a dodatkowo bedzie masa
            ubieglorocznych maturzystow ktorzy sie nie dostali wiec teraz korzystają z
            szansy
            • Gość: Raf Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.dyktator.com 09.05.05, 23:02
              a to spoko, u mnie jest jeden ekonomik w meiscie i chyba tylko dwa w
              wojewodztwie. Zreszta we Wrocku trzeba zdawac wstepne, w Poznaniu (wg mnei
              najlepszej szkole ekonomicznej pomijajac SGH rowniez) oczywiscie wstepne nei
              dotycza nowej matury.
    • Gość: aniaaa uam IP: *.czerwonak.iwg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:50
      a kto wybiera sie na UAM na filologie???odp w poznaniu
    • Gość: kostekyo Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.pl / 80.48.163.* 09.05.05, 23:24
      Ja też wybieram się - a raczej wybierałem :) na AE w Katowicach. Po dzisiejszej
      maturze stwierdziłem, że matma to raczej nie przedmiot dla mnie a pozatym
      wątpie, ze będę miał wystarczajaco dużo punktów - jezyk angielski mimo, że
      napisałem bardzo dobrze to jednak nie podwyższy mi wystarczajaco punktacji, więc
      - macie jedno miejsce wiecej na AE :/
    • Gość: Raf Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.dyktator.com 09.05.05, 23:30
      Ale jak myslicie ile mneij wiecej na 200 pkt ktore mozna zdobyc z angola i z
      matmy bedzie potrzebne. Ja mysle ze 150pkt gwarantuje dostanei sie na kazdy
      kierunek na AE w kazdym miescie. Wydaje mi sie ze oklo 135 to bedzie srednia.
      Czekam na sprostownie mojej opini
      • Gość: Maturzystka:) Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 23:47
        ..No ja tez miałam zamiar isć na AE..Tak zgadza się(MIAŁAM).Bo po dzisiejszej
        maturze z majfy..:(..to sie niestety nie uda ..całe szczęscie ze majfe mam jako
        dodatkowy i przynajmniej może uda mi sie zdać tą maturę..:(..załamałam się
        .dostałam chyba jakiegoś zaniku na tym egzaminie ..nie zrobilam poprawnie ani
        jednego zadania..porażka..Żegnajcie Studia Ekonomiczne!..
    • Gość: paulina Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.idea.pl 10.05.05, 00:03
      wybieram sie po 16 maja, bo wtedy beda dostepne teczki z podaniami
      oplata rekrutacyjna wynosi 80 zl i zastanawiam sie czy to jest sens wogole
      skladac tam papiery skoro tak do dupy mi poszlo....
      • Gość: elmira Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:27
        kur*** jakie niesprawiedliwe!!!!!!!!!od dziecinstwa marzyłam zeby pojsc do
        kraka na ae...poszłam do najlepszego liceum w moimi miescie które opazało sie w
        tym roku byc najlepsze w całym województwie...siedziałam prez 3 lata nad
        ksiazkami,rodzice płacili przez 3 lata na korki ,zeby teraz na tak renomowana
        uczelnie poszły sama cioły co nieumiały sie dostac gdy był egazamin
        wstepny!!!!!!!!!!ku************ to ma byc sprawiedliwosc ,ze tacy ludzie zajma
        nasze miejsca??????????????????????
        • Gość: banditierka Re: Akademia Ekonomiczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:38
          ja zmieniam kierunek i piszę zwykły test i z matmy, i ang
          to moje pierwsze podejście na AE
          mam mieszane uczucia
          szczególnie biorąc pod uwagę żałosny poziom nowej matury z ang ;/
          będzie co ma być
          a wy nie panikujcie, nie zdacie teraz, macie szanse na poprawę w styczniu i maju
          już w tej chwili współczuję przyszłorocznym maturzystom
          IMHO powinny być jednakowe egzaminy wstępne dla wszystkich kandydatów, byłoby
          sprawiedliwie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka