Dodaj do ulubionych

DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.05.05, 14:41
Jestem w II klasie i mimo wszystko zamierzam zdawać na maturze mate.
Powiedzcie z jakich książek sie uczyliście i które warto kupić, a których nie
warto.
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:11
      Nie polecam książki z serii "Zdaj maturę". Większość zadań jest przekombinowana
      i b. trudna, nauczyciel, z którym miałam korki powiedział mi, że z nietórymi z
      zagadnień poruszonych w tych zadaniach ostatni raz spotkał się na studiach...
      Co do dobrych książek, to widziałam w księgarni książkę "1001 zadań z
      matematyki wraz z rozwiązaniami" (czy jakoś tak). Sama z niej nie korzystałam,
      ale wydaje mi się, że jest to książka przydatna, bo podane są nie tylko same
      wyniki zadań, a całe rozwiązania krok po kroku. Niestety książka ta jest dość
      droga (chyba ok. 50 zł z tego co pamiętam)
    • Gość: demonogrom Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 16.05.05, 18:09
      IMHO zbior zadan Kielbasy (2 czesci) jest niezly; tytulu nie pamietam
      • Gość: demonogrom Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 16.05.05, 18:11
        Aa, nie polecam zbioru z wydawnictwa IDEA - zbior 45 zestwow rozszerzonych czy cos takiego. Raczej slabe zadania i do tego w malej ilosci
        • rodzynia Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY 16.05.05, 18:29
          Ja polecam książkę z Nowej Ery. Nie pamiętam tytułu, ale część zadań z niej
          Możesz ściagnąć stąd:
          2lo.rz.pl/~kopalnia/publikacje/Matematyka_powtorka-1.zip
          2lo.rz.pl/~kopalnia/publikacje/Matematyka_powtorka-2.zipOdpowiedzi
          2lo.rz.pl/~kopalnia/publikacje/Klucz-odpowiedzi-matma.zip
          A "Zdaj maturę" to rzeczywiście beznadziejna książka...
          • Gość: zxc Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 23:42
            Robiłem te testy z nowej ery (dokładnie chyba z 9 zestawów przed maturą) i niewiele mi to pomogło.
    • Gość: pszczoła Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:15
      polecam książkę OPERONU- naprawdę dobre, tarfne zadania i szczegółowe
      rozwiązania(krok po kroku razem z punktacją- tak jak to jest na maturze)
      • Gość: ayer Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 07:58
        poza tym ze polowa odp jest bledna to normalnie super ;/

jak liczylismy w klasie (mat-fiz):
        noo tu mi wyszlo a
        -w odp jest b!
        no to do tablicy
        *liczą*
        wychodzi a
        sorka sprawdza - jej też wychodzi a.... i tak 4x na test srednio...
    • Gość: anka Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.05.05, 23:01
      Dzięki za rady. Może jeszcze ktoś się odezwie?
      • Gość: 444 Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 08:49
        A ja ci radze "Mature w nowej formule" wydawnictwa Podkowa. Zadania sa
        dokladnie rozwiazane. Zaluje ze nie mialam tej ksiazki wczesniej. Profesorka
        wyczaila ja kilka miesiecy temu ale i tak duzo mi ona dala na maturze.
        pozdrawiam :)
        • Gość: lolek Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:25
          Podkowa nie puszczajecie tych samych postów, to już było - "Profesorka
          wyczaiła... :)))) Akurat tea waszksiązeczka jest trochę bezsensu
          • Gość: kret Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.05.05, 00:54
            Wkurfiają mnie te z podkowy.
    • Gość: nowomaturzysta Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 23:50
      A ja bym ci radził rozwiązywac testy ze starej matury i korzystać ze starych książek :P. Np starego Operonu gdzie są zadania ze starej matury. Nie bedzie moze trzeba zrobic wszystkich podpunktów z zadania na nowej maturze, ale np tylko jeden. Spróbuj też rozwiązywac z kursu korespondencyjnego z Plitechniki Warszawskiej, jest gdzieś na ich stronce w pdfie kurs do matury, 7 części z rozwiązniami. Możesz też spróbowac wstępnych na uczelnie które są publikowane na różnych stronkach (poszukaj w necie). POzatym licz dużo bo zabrali na aż jeden rok !! A w pierwszej klasie miałem tylko 3 godziny maty/tydzień. Co prawda w 3 nam dali 5 ale to jeszcze każdy miał parę innych przedmiotów do zrobienia aby fajnie wyglądały na świadectwie i tą ustna z polaka. Zatem licz licz licz.
      • Gość: nowomaturzysta Omegi nie operonu, pomylilo mi się ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 23:56
        Stachnika, Zbiór zadan i zgadnien maturalnych.
        • Gość: gość Re: Omegi nie operonu, pomylilo mi się ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 13:44
          dobra jest tez ksiązka "Maturalnie, ze zdasz" WSIP-u
    • Gość: bolo Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.05.05, 13:04
      Dobry jest zbiór Kiełbasy (dwie części). Kilka zadań identycznych albo bardzo
      podobnych na maturze jest też w tych zbiorach. M.in. jest tu takie samo zadanie
      jak to z kurtkami.
    • Gość: Theer Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 12:47
      Gorąco polecam "Egzamin wstępny na wyższe uczelnie zbiór zadań" - Alicji Cewe.
      Przerobienie tego zbioru to gwarancja dobrze napisanej matury. Używałem również
      "Dróbkę" a do prawdopodobieństwa "Słowikowskiego".
      Najważniejsze jest to abyś zrobił setki zadań przed maturą. Musisz to poczuć a
      wtedy wszystkie zadania będą łatwe. Nie polecam Ci zbioru "kiełbasy" ponieważ
      uważam że jest zbyt prosty ( co dziesiąte zadanie zasługuje na uwagę). Jeżeli
      chcesz być naprawdę dobry to zrób "Zdaj maturę". Zbiór ten jest trudny ale uczy
      myślenia i rozwiązywania ciekawych problemów.
      Nieważne ile teraz umiesz. Ważne czy chcesz się nauczyć maty. Ja w pierwszej i
      drugiej klasie nie należałem do tych lepszych ( bardzo mało się uczyłem ) ale od
      września nadrobiłem wszystko i nauczyłem się całej maty na poziomie liceum.
      Bardzo dobrym rozwiązaniem są korepetycje u jakiegoś bardzo wymagającego
      nauczyciela ( aby na prace domową zadał Ci tak 30 zadań ). Najważniejsze ! W
      klasie maturalnej ucz się przedmiotów od których zależą Twoje studia, serio
      reszta może poczekać..
      • Gość: blablabla Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 18:51
        A jakie tytuły jeśli można spytać ?Tzn Dróbki i Sławikowskiego ?
    • Gość: Theer Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 12:53
      Zapomniałem jeszcze o 2 bardzo dobrych pomocach. Tak jak wspomniano wcześniej
      zadania on-line na stronce Politechniki Warszawskiej są naprawde świetne ! Jak
      już będziesz naprawde dobry to zapraszam na strone Uniwersytetu Wrocłwaskiego
      (wydział informatyki) jest tam egzamin on-line. Wprawdzie nie ma wiele wspólnego
      z nowa maturą ale naprawde sprawdza co się umie :)
      • Gość: aaaaaaaapolo Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 12:48
        Może ktoś podać linka do tych testów ?
    • Gość: maturzystka Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: 213.199.252.* 27.05.05, 20:48
      zbiory kielbasy przygotowuja najlepiej!!
    • Gość: theer Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 23:02
      Oto tytuły prosze :
      "Zbiór zadań z matematyki dla klasy 1 i 2 ( lub 3 i 4) liceum
      ogólnokoształcącego" Norbert Dróbka i Karol Szymański. "Zbiór zadań z rachunku
      prawdopodobieństwa dla szkół średnich" - Stanisław Słowikowski.
      To są takie standardowe zbiory. Zrób cewe ( dokładny tytuł jest w poście wyżej)
      i "Zdaj mature" Krzysztofa Kłaczkowa. Wtedy na 100% maturka bedzie bardzo prosta.
      • Gość: Praktyk Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 19:49
        Polecam szczególnie podręcznik - zbiór zadań Andrzeja KIEŁBASY "Matura z
        matematyki 2005 - poziom podstawowy i rozszerzony Cz.I i cz.II po 16 zł część.
        Przejrzysty układ zadań działami programu oraz odpowiedni zestaw zadań z matur.
        Wyróżnione zadania "rozszerzone". Wykaz zagadnień dla obu poziomów. Użyteczność
        sprawdzona w praktyce. Nie natknąłem się na błędne odpowiedzi.
        • Gość: Kuba Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 22:37
          Zadaj Mature faktycznie nie polecam ze wzgledu na zbyt trudne zadania, ale
          cwiczenia i podreczniki tego samego wydawnictwa (oficyna edukacyjna) sa dobre
          zadania z matur [tez tych probnych] pokrywaly sie. Z doświadczenia [fizyka]
          wiem ze ukladajacy matury wzoruja sie na zadaniach z ksiazek WSiPU dlatego
          godny polecenia jest takze zbiór Maturalnie że Zdasz. Trzeba duzo liczyc to
          wtedy zadania staja sie proste.
    • Gość: xyz Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.07.05, 14:13
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=26134310&v=2&s=0
    • martini.wnm Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY 16.09.05, 22:26
      Polecam KIEŁBASĘ:) Rób tylko zadania na rozszerzoną bo te na podstawę są dla
      idiotów:P Je przerobiłam te dwa zbiorki i maturki 100%.
      • Gość: alex86 Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.05, 12:33
        Potwierdzam, zbiory Kiełbasy są super.
    • Gość: k Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 15:19
      a powiedz mi, co ma bycie w 2 klasie do mimo wszystko zdawania matury?
      po 1. chcesz zdawac matme, a prezycyjne wyrazanie jest w matematyce jest bardzo
      wazne.
      po 2. polecam ci "zdaj mature", zadania fak faktem są b. trudne, trudniejsze
      niz bywaja na maturze, ale to b. dobrze bo pozniej te maturalne beda dla ciebie
      łątwiejsze
    • Gość: mala Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.11.05, 10:13
      Kiełbasa jest ok.
    • absalome Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY 23.11.05, 16:44
      ja tez mam zbior Kiełbasy i chwalę go sobie... jestem w 2 klasie humnistycznej
      :D ale chce zdawac matme... i jak mowil jeden z moich przedmowcow zadania na
      poziom podstawowy sa łatwe ale te na rozszerzona sa juz trudniejsze i
      ciekawsze... poza tym pomaranczowy zbio "matematyka dla kandydatów... " tam sa
      raczej same :D trudniejsze zadanka ... tak wiec polecam... :))
    • Gość: acik Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.adamnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 13:59
      Polecam ci kolekcję płyt DvD z cyklu "Szalone Liczby".
      Chodzą pogłoski że na rozszerzonej z matmy jedno zadanie będzie polegało na
      ocenie kto blefuje: Gusia czy January ??

hahahaha <pozdro>
    • Gość: Marta Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.12.05, 12:01
      Kpiłam 3 zbiory. Książki Kiełbasy podobają mi się najbardziej.
    • Gość: ziom Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.01.06, 23:38
      Ktoś wie gdzie można kupić Kiełbasę w Wawie?
      • Gość: m3lm4k Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.opticom.pl 19.01.06, 02:05
        Makowscy Paweł, Rafał. Sklep mięsno - wędliniarski SC
        03-739 Warszawa, 0 22 818 14 89
      • misiekelomza Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY 27.01.06, 13:17
        allegro.pl/show_item.php?item=82210269
        • Gość: anna Re: DOBRE / ZŁE książki do matury z MATY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.01.06, 14:31
          To już lepiej kupić bezpośrednio w wydawnictwie www.2000.totu.pl/ . Jest
          taniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka