Dodaj do ulubionych

regula de L`Hospitala

06.11.06, 12:56
lim x - 1 = sin2 ( x3 -1 ) /(x-1)2

granica przy x dazacym do 1 = sinus do kwadratu ( x do 3 -1 ) podzielone
przez ( x-1) do 2 . Prosze o pomoc , trzeba to wyliczyc tegula de
l`Hopitala...liczac normalnie wychodzi 0, ale de Lopitalem nie chce mi wyjsc
zero:( Pomocy
Obserwuj wątek
    • Gość: Ktoś Re: regula de L`Hospitala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 13:33
      dla 1 masz symbol nieoznaczony (zero przez zero)
      Wyznacz pochodną licznika (zapisz to w liczniku)i oddzielnie mianownika (zapisz
      to w mianowniku)(to właśnie Twój temat);
      oblicz granicę tego co otrzymasz.
      • diko333 Re: regula de L`Hospitala 06.11.06, 14:19
        Wiem jak sie liczy regula de Lopitala chodzi mi o to, aby ktos to wyliczyl czy
        granica wychodzi zero....tyle to sam wiem...co napisales
        • Gość: kleks Re: regula de L`Hospitala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 15:49
          Musisz zastosować regułę H dwa razy - otrzymasz granicę 9. To samo otrzymujesz
          bezposrednio po wykorzystaniu wzoru sinz/z =1 kiedy z->0.
          • diko333 Re: regula de L`Hospitala 06.11.06, 16:25
            ok i zostaje mi cos takiego jak robie klasycznie granice..... ( x3 - 1)(x3 -
            1 ) i to wszystko podzielone przez (x - 1 )2 i dalej nie wiem co robic???
            • Gość: kleks Re: regula de L`Hospitala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 17:25

Klasycznie, to eygląda tak:
              sin^2(x^3-1)/X-1)^2 = sin^2 (x-1)(x^2+x+1)/(x-1)^2 =
              [sin(x-1)(x^2+x+1)/(x-1)(X^2+x+1)]^2 * (x^2+x+1)^2
              kiedy x->1 wtedy ułamek dązy do 1 a wyrażewnie w nawiasie do 9.
              Przekształczenie polegało na tym,żeby w mianowniku pojawilo sie takie samo
              wyrażenie jak w mianowniku przy sin.
              Wygląda,że masz spore braki i trudno je będzie nadrobić tego typu korespondencją.
              • diko333 Re: regula de L`Hospitala 06.11.06, 18:27
                Dzieki wielkie juz czaje:) nie po prostu nie spotkalem sie jeszcze z takim
                liczeniem granicy. Thx wielkie a jeszcze mam pytanko jakbys rozwiazal taka
                granice i jaki wyjdzie wynik bo tu kurde mysle i nie wiem jakies bzdury
                wychodza mi.....lim x- 0+ (x - sinx) / x3 coo?? x dazy do zera z prawej
                strony i dzielone przez x do 3
                • diko333 Re: regula de L`Hospitala 06.11.06, 18:32
                  i jeszcze takie cos regula klasyczna x - 1- [sin4 (x-1)1/2 ]/ (x-1)2
                  z dazy do 1 z lewej strony sinus do 4 pierwiastka 2 stopnia (x-1) dzielone
                  przez (x-1) do potegi 2 ...pliiiz bo potrzebne mi to jest na kolo.....troche
                  nie radze sobie z tymi granicami..pomoz
                  • Gość: kleks Re: regula de L`Hospitala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 23:51
                    x->1 [sin^4 V(x-1)]/(x-1)^2 = [sinV(x-1)/V(x-1)]^4 ->1^4 = 1
                • Gość: kleks Re: regula de L`Hospitala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 23:45
                  lim[x-sinx]/x^3 sosujesz regułe H i masaz , gdy x->0 lim [1-cosx]/3x^2=
                  lim[sin x/6x]= 1/6 limsinx/x= 1/6 *1=1/6
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka