Dodaj do ulubionych

Zadanie z kombinatoryki

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 12:14
Poproszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
W przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw siebie dwie ławki.
Każda ma 5 ponumerowanych miejsc.
Do przedziału weszło pięć osób, z których trzy chcą siedzieć przodem do
kierunku jazdy, a dwie tyłem.
Na ile sposobów można je rozmieścić w tym przedziale?
Z góry dziękuję za pomoc (później też podziękuję :))
Obserwuj wątek
    • Gość: Joa Re: Zadanie z kombinatoryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 15:11
      Popatrz na odpowiedź do podobnego zadania. Tu też wybór trójki, pożniej jej
      rozsadzenie, następnie rozsadzenie pozostałej dwójki na pięciu miejscach.
      Powinno wyjść 10*60*20=12000
      • Gość: Julka Re: Zadanie z kombinatoryki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 17:37
        Ja zasugerowałam się odpowiedzią (1200) i napisałam 5*4*3*5*4=1200.
        Tak jakby się pomylili, albo nie wzięli pod uwagę wyboru trójki (5 po 3)=10.
        Napisz, co o tym myslisz.
        • Gość: Joa Re: Zadanie z kombinatoryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 18:47
          Myslę, że autor odpowiedzi się pomylił - myślal zapewne tak: pierwsza osobę mogę
          posadzic na 5 sposobow, drugą - na cztery, trzecią na 3, czwartą
          znowu na 5 ( drugiej ławce) i piąta na cztery. Tak mogloby być, gdyby podrózni
          już ustawili się w kolejce, przy czym początkowi trzej zdecydowani są siedzieć
          na jednej ławce. Tymczasem tak nie musiało być.
          • Gość: Julka Re: Zadanie z kombinatoryki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 19:39
            też mi się tak wydawało. To są zadania tego samego autora, ze zbioru zadań dla
            liceów i techników klasa III (Kłaczkow, ...). Napisane jedno pod drugim.
            Dziwne mi się wydało, że drugie zadanie to 7200 sposobów, a pierwsze tylko
            1200. Tak "na oko" wydało się, że w pierwszym powinno być więcej sposobów.
          • ellipsis Myślę, że autor odpowiedzi się _nie_ pomylił... ;) 18.12.06, 00:01
            Moim zdaniem treść zadania:
            ,,Do przedziału weszło pięć osób, z których trzy chcą siedzieć przodem do
            kierunku jazdy, a dwie tyłem."
            jednoznacznie sugeruje, że wiemy, które z tych 5 osób chcą siedzieć przodem, a
            które tyłem - w przeciwnym przypadku Autor napisałby ,,z których chcemy posadzić
            trzy przodem (...), a dwie tyłem." Wobec tego szukana liczba układów to
            5*4*3*5*4 = 1200
            z naturalną interpretacją pierwsza osoba na dowolnym miejscu na pierwszej ławce itd.
            • Gość: Julka Re: Myślę, że autor odpowiedzi się _nie_ pomylił. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 00:23
              No tak. I tak mi wyszło ale potem poszłam w tym samym kierunku rozwiązując
              nastepne zadanie - jest niżej: Jeszcze jedno zadanie z kombinatoryki. Tam
              zrobiłam błąd, bo zasugerowałam sie tym zadaniem.
              Ale już wiem wszystko: dzięki Tobie i Joe.
              Dzięki
              • Gość: Joa Re: Myślę, że autor odpowiedzi się _nie_ pomylił. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 03:07
                Wg. mnie w zadaniu brakowało zwrotu "określone trzy", a dopiero odpowiedź
                sugeruje nam, ze autor wie, o które trzy osoby chodziło. Gdyby odpowiedź była 12
                000 sugestia skierowałaby rozwiązujących na inne tory. Moje rozwiązanie było bez
                znajomości odpowiedzi, a tionkuju aluzju nie poniał(a).
                • Gość: Joa Uzupełnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 03:15
                  To drugie zadanie jest tak sformułowane:
                  Do przedziału weszło pięć osób. Trzy usiadły na jednej ławce, pozostałe - na
                  drugiej, naprzeciwko dwóch osób z pierwszej ławki. Ile takich rozmieszczeń
                  jest w przedziale?
                  Czy tu nie ma podobnej sugestii,że autor wie, które osoby usiadły. Z odpowiedzi
                  wynika jednak ,że nie wie.
                  • ellipsis Nie, tu nie ma podobnej sugestii... 18.12.06, 12:00
                    Różnica w sformułowaniach jest następująca:
                    ,,Do przedziału weszło pięć osób. Trzy usiadły na jednej ławce, pozostałe - na
                    drugiej" - żadna z osób nie miała preferencji co do kierunku jazdy, po prostu
                    tak usiadły; wiedza autora nie ma tu nic do rzeczy;
                    ,,Do przedziału weszło pięć osób, z których trzy _chcą_ siedzieć przodem do
                    kierunku jazdy, a dwie tyłem" (podkreślenie moje) - trzy osoby _chcą_ siedzieć
                    przodem, a dwie _chcą_ siedzieć tyłem; preferencje _tych osób_ są znane _przed_
                    zajęciem miejsc.
                    PS. Przyznaję, że łatwo było zasugerować się poprzednim zadaniem. Zgadzam się
                    także, że gdyby w odpowiedzi było napisane 12000, to też dałoby się to jakoś
                    uzasadnić. Nie można jednak twierdzić, że autor się pomylił - przyjął jedynie
                    inną (moim zdaniem właściwszą) interpretację.
                    • Gość: Joa Re: Nie, tu nie ma podobnej sugestii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 14:30
                      Mówienie o pomyłce jest rzeczywiście przesadą, ale trzeba mieć rozwiniętą
                      intuicje,żeby wyczuć interpretację autora. Jest gorzej,kiedy zadanie tego typu
                      podane jest na maturze i sprawdzający mają obowiązek uznać podaną jedną
                      interpretacje.
                      W czwartym wpisie tego wątku jest opisany powód otrzymania wyniku 1200 z
                      niepotrzebnym stwierdzeniem o pomyłce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka