Gość: Licealista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 01:03 Jak przeprowadzić konstrukcje trójkąta, jeżeli dane trzy odcinki to dwa boki i dwusieczna kata utworzonego przez te boki. Zadanie jest na konkurs. Proszę o podpowiedź, nie o rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Julka Re: konstrukcja trójkąta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 03:34 szukam sinusa kąta między danymi bokami a i b. Trzy razy korzystam z wzoru na pole trójkata o danych bokach i kacie między nimi. Otrzymałam proporcję s/a=bcos(alfa/2)/(a+b) (s - długość odc. dwusiecznej) Rysuję dowolny kąt i z Talesa wyznaczam odcinek bcos(alfa/2). Rysuję trójkat prostokątny o przeciwprostokątnej b, przyprostokątnej bcos(alfa/2). Druga przyprostokatna bedzie miała długość x=bsin(alfa/2). Konstruuję kąt, którego sin(alfa/2)=b/x, ... Pewnie mozna zrobić to prościej i nie jestem pewna, czy się gdzieś nie pomyliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joa Re: konstrukcja trójkąta IP: 195.117.116.* 19.01.07, 13:11 Możesz napisać (z wzoru Julki z mała poprawką) cos(x/2)=s(a+b)/2ab. Poniewaz umiemy skonstruować odcinki l=V(s*(a+b)) i k=V(2a*b) otrzymamy cos (x/2)=l/k, więc zbudujemy kąt x/2 i jego podwojenie da kąt zawarty między danymi bokami.Zadanie ma rozwiązanie, jeżeli l<k V(a)- pierwiastek kwadratowy z a Powtarzam rozumowanie julki: as sin(x/2)+ bs sin(x/2)=ab sinx<=>s sin(x/2)*(a+b)=2absin(x/2)cos(x/2) <=> s(a+b)=2ab cos(x/2) Jak widać, można pójść stąd na kilka sposobów dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Licealista Re: konstrukcja trójkąta IP: 195.117.116.* 19.01.07, 15:56 Dziękuję serdecznie.Mnie też udało mi sie uzyskać wzór na trzeci bok z tw. kosinusów dla jednej z części dużego trójkąta. x^2=(a+b)^2 (ab-s^2)/ab - tu s^2<ab jest warunkiem rozwiązalności. Odpowiedz Link Zgłoś