Dodaj do ulubionych

ibm00005.exe

31.08.05, 09:07
W folderze C:\...\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Web Folders
program antywirusowy wykrył plik zainfekowany trojanem. Pliki zainfekowane to
były ibm00005.dll, ibm00004.dll i jeszcze parę takich. Skasowałem cały folder
"Web Folders" (a w nim m.in. plik ibm00005.exe). Na razie nie obserwuję
skutków ubocznych.

Na innym stanowisku (nie zainfekowanym?) odszukałem ten sam folder i
stwierdziłem, że nie ma w nim żadnych plików ibm0000*.*

Czy ktoś potrafi wyjaśnić, do czego służyło to, co skasowałem (Web Folders,
ibm00005.exe).
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: ibm00005.exe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.08.05, 10:18
      Przeciez sam napisales ze to pliki trojana wiec czemu pytasz?
      • ihuarraquax Re: ibm00005.exe 31.08.05, 16:14
        Trojan nazywał się jakoś inaczej, tylko sobie nie odpisałem jak. Wiem, że to
        zdumiewające, ale tak właśnie zrobiłem: nie odpisałem :-/

Folder o nazwie "Web Folders" to pliki systemowe (najprawdopodobniej). Na
        niezaatakowanym komputerze też taki jest, a w środku ragent.dll, msonsext.dll,
        msows409.dll oraz msows415.dll. Do czegoś są potrzebne. Ja je w ramach walki z
        wirusem wykasowałem. Mam nadzieję, że odpowiadały za coś, czego nie używam.

Na komputerze zainfekowanym zawarość folderu była wzbogacona o te zaczynające
        się na ibm0000*.*. Nie mam pojęcia, co to za pliki, ponieważ przed komunikatem
        programu antywirusowego nigdy nie zaglądałem akurat w ten folder. Trudno mi
        stwierdzić, czy to pliki wirusa, czy tylko zaatakowane wirusem. Dlatego o to
        pytam. Google po wpisaniu takiej nazwy niczego nie wyszukuje.

• Gość: Kolobos Re: ibm00005.exe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.08.05, 17:20
          Wpisz nazwy plikow w google, a sie dowiesz od czego sa.
          ibm0000* to pewnie jakis syf skoro na google go nie ma, usunales i juz.Nie wiem
          po co dalej ciagniesz ten watek.
          • ihuarraquax Re: ibm00005.exe 31.08.05, 21:40
            Gość portalu: Kolobos napisał(a):

> Nie wiem po co dalej ciagniesz ten watek.

Liczyłem na to, że dowiem się czegoś więcej o podejrzanym pliku exe. Sądzę, że
            gdyby proste skasowanie pierwszego lepszego pliku leczyło komputery, problem
            wirusów rozwiązałby jeden jedyny klawisz Delete. Najczęściej bywa jednak
            inaczej, wiele wirusów potrafi przetrwać taką operację. Dlatego pytam i nadal
            spodziewam się, że może ktoś będzie w stanie napisać parę konstruktywnych uwag.
            Tobie już dziękuję za zainteresowanie, nie fatyguj się, skoro to taki problem.
            • Gość: Kolobos Re: ibm00005.exe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.08.05, 21:54
              Ale to nie virus tylko trojan! I delete jest bardzo skuteczna metoda.

• Gość: tata1959 Re: ibm00005.exe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 22:21
                witam
                tak..spokojnie panowie.
                wiadomości w necie nie ma bo to nowość,wpisy zaczeły pokazywać się gdzieś
                tydzień temu,z moich obserwacji wynika że nowe mutacje pojawiają się co jakieś
                2,3 tygodnie.
                mam pewne podejrzenia co do tego wariantu,ale narazie mam za mało danych.
                tak...miałeś te pliki,ale pytanie czy masz coś więcej,a niestety żeby się o tym
                przekonać,musisz wykonać dwa logi,jeden z hijacka a drugi z Silent
                Runners,potrzebne są konkrety a wtedy można powiedzieć ci coś więcej.
                pozdrawiam
                • ihuarraquax Re: ibm00005.exe 02.09.05, 08:30
                  Gość portalu: tata1959 napisał(a):

> musisz wykonać dwa logi,jeden z hijacka a drugi z Silent Runners

Możesz mi podpowiedzieć, jak to się robi? Jestem całkiem zielony :(
                  • wstaci Re: ibm00005.exe 02.09.05, 16:34
                    kurde ja mam ten problem moja siostra usuneła to i teraz nic nie moge wlaczyc
                    plytki windowsa tez w domu nie mam a nie wiem czy mi sie uruchomi bo nic nie
                    chce kurde problem:(:(
                    • Gość: tata1959 Re: ibm00005.exe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 17:56
                      witam
                      tak...spoko panowie,powiedziałem chcę zobaczyć logi z Silent Runners
                      tu do pobrania www.silentrunners.org/ i hijacka z tąd
                      www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=15989 kolega @wstaci
                      zapraszam na www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showforum=99 bo tu
                      bardzo ciężko mi się pracuje .
                      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka