Dodaj do ulubionych

Ratunku, Trojan!!!!!

18.11.06, 17:33
Wczoraj program BitDefender wykrył mi Trojan.JS.Obsq.C, którym zaraził dwa
pliki: jeden z rodz. temporary internet file, a drugi plik samego programu
antywirusowego!! W raporcie wyskoczyło info, że ten plik z rodz. temporary
internet został "moved" (czy to znaczy, że gdzieś go przeniesiono? gdzie?), a
w przypadku tego programowego to "move" się nie udało (failed). W obu
przypadkach desinfection failed. Ponieważ była już ścięta noc, głupio mi było
dzwonić do znajomych i pytać, co robić, więc niewiele myśląc wywaliłam z
kompa BitDefender (no bo skoro jest zarażony, to po co go dłużej trzymać -
mam nadzieję, że razem z tym trojanem go wywaliłam), no i zaraz potem
ściągnełam sobie Avasta, żeby nie zostać tak zupełnie bez antywirusa. Avast
na dzień dobry wziął się za skanowanie wszystkiego i nic nie znalazł. Dziś
rano kazałam mu wszystkie pliki z C przeskanować jszcze raz, i znowu nic nie
znalazł.
Moje pytanie do osoby znającej się na rzeczy jest takie oto: Czy mam wierzyć
Avastowi, że w kompie nie ma już tamtego trojana w jednym z plików, który
chyba wciąż jest w kompie - on był w dwóch plikach (programowym, który
wywaliłam odinstalowując program, no i w tym temporary internet, którego nie
wywalałam, no bo jak miałam to zrobić?)?
Czy Avast jest dobry na trojany??
Czy ten mój typ trojana to jakieś straszne paskudztwo?
Innymi słowy: CO MAM TERAZ ROBIĆ????
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: Ratunku, Trojan!!!!! IP: *.escom.net.pl 18.11.06, 19:06
      > został "moved" (czy to znaczy, że gdzieś go przeniesiono? gdzie?)

Pewnie do kwarantanny, skad mozesz go usunac. Ale skoro odinstalowalas to i kwarantanna sie usunela.

> Czy Avast jest dobry na trojany??

Avast to program antywirusowy, a nie antytrojanowy ale pewnie czesc wykrywa (nie ma programu, ktory wykrywa wszystkie).
      Najlepsza ochrona przed trojanami jest myslenie i nie sciaganie ich.

> Innymi słowy: CO MAM TERAZ ROBIĆ????

Nic?
      • jagoda_2005 Re: Ratunku, Trojan!!!!! 18.11.06, 19:59
        No ale przecież ja go nie ściągnęłam, naprawdę nie mam pojęcia, jak i skąd
        przeszedł.
        Jakbyś mógł wyjaśnić jeszcze tę kwestię, czy ten trojan może dalej siedzieć w
        tym wczorajszym Temporary Internet File, który zaraził, a który chyba nie
        został usunięty z kompa przez odinstalowanie BitDefendera, byłoby świetnie. Jak
        już pisałam, trojan zaraził dwa pliki.
        I na przyszłość: jak nie ściągać trojanów? Słowo honoru, że nie wiem.
        • Gość: Kolobos Re: Ratunku, Trojan!!!!! IP: *.escom.net.pl 18.11.06, 20:07
          Nie moze, w katalogu Temporary Internet File, przegladarka (IE) przechowuje swoje pliki tymczasowe, a wiec weszlas na zarobaczona strone i robak sie sciagnal bez Twojej wiedzy, ale nie bez pomocy. Najlepiej zmien przegladarke na Opere i problemy powinny zniknac raz na zawsze.
          • jagoda_2005 Re: Ratunku, Trojan!!!!! 18.11.06, 20:14
            Ha, łatwo powiedzieć... Przecież ja nie mam pojęcia o zmienianiu przeglądarki.
            IE zainstalował facet z kablówki jak wszystko zakładał i kropka. A zresztą
            przecież wszyscy używają IE - ja nie widziałam jeszcze innej u kogoś na
            pulpicie.
            Muszę się w trybie pilnym dokształcić pod względem informatycznym, to nie ulega
            wątpliwości.
            Oby to było prawdą, że wczorajszy trojan nie został w komputerze.
            • Gość: Kolobos Re: Ratunku, Trojan!!!!! IP: *.escom.net.pl 18.11.06, 20:26
              Wystarczy zainstalowac Opere i z niej korzysac, na tym konczy sie "zmienianie przegladarki". IE zainstalowal Ci sie razem z windowsem, ktorego jest czescia, a nie z winy "faceta od kablowki" podziekuj raczej Bill'owi.

> A zresztą przecież wszyscy używają IE - ja nie widziałam jeszcze innej u
              > kogoś na pulpicie.

"Miliardy much nie mogą się mylić?" Chyba nie chcesz byc jedna z much...

> Muszę się w trybie pilnym dokształcić pod względem informatycznym, to nie
              > ulega wątpliwości.

Zacznij doksztalcanie od zmiany przegladarki, wyjdzie Ci to tylko na dobre.

> Oby to było prawdą, że wczorajszy trojan nie został w komputerze.

Wczorajszy pewnie nie ale IE jest jak lep na muchy, predzej czy pozniej znowu jakis owad zawita w Twoim komputrze, a kto wie moze nawet zalozy gniazdo i sciagnie z netu swoich kolegow ;-)
              • jagoda_2005 Re: Ratunku, Trojan!!!!! 18.11.06, 22:19
                Dzięki za napawające mnie wielkim optymizmem prognozy co do losów mojego
                komputera:)
                Nad przeglądarką zastanowię się jeszcze. To dla mnie kompletna nowość, tzn.
                sugestia, żeby zmieniać przeglądarkę! Taki jest niestety poziom zmagazynowanej
                w mojej głowie wiedzy informatycznej. Ale może to by było i niegłupie
                posunięcie.
                • Gość: Kolobos Re: Ratunku, Trojan!!!!! IP: *.escom.net.pl 18.11.06, 22:25
                  Nie ma sie co zastanawiac, zainstaluj i zobacz jak to wyglada :-)
                  www.opera.com/products/desktop/?htlanguage=pl/
                  operapl.net/
                  Przegladarka jest po polsku, mozna w niej wszystko pozmieniac wedle potrzeb, sa nawet skorki, nie mowiac juz o "kartach" w ktorych mozna otworzyc wiele stron bez potrzeby uruchamiania kolejnego "okna" przegladarki jak to ma miejsce w IE.
                  • we-ba Re: Ratunku, Trojan!!!!! 22.11.06, 19:15
                    Opera jest prosta w obsłudze, że nawet taka amatorka jak ja sobie poradziła, spróbuj wpierw a potem się zastanów czy Ci odpowiada, tak jest najprościej. To co wszyscy w koło używają nie oznacza, że to jest najlepsze, tylko że nie szukali nic lepszego.
                    • Gość: pyt Re: Ratunku, Trojan!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 13:52
                      mam takie pytanie - czy aby praca z nią była faktycznie bezpieczniejsza niż
                      praca z IE trzeba ją jakoś skonfigurować po instalacji? czy ona ma już
                      wbudowane bezpieczniejsze ustawienia?
                      • Gość: Kolobos Re: Ratunku, Trojan!!!!! IP: *.escom.net.pl 23.11.06, 14:04
                        Nie trzeba ale warto zajrzec do ustawien i ustawic wszystko tak jak sie chce.
                        • jagoda_2005 Re: Ratunku, Trojan!!!!! 23.11.06, 15:17
                          O, widzę, że mój wątek znów został ożywiony. How nice:)
                          No i w rezultacie pewnie i mnie przyjdzie chyba zainstalować tę tak polecaną
                          tutaj Operę. Zastanawiam się tylko, czy ona równie szybko co IE wyszukuje
                          strony... Czy tak? Czy nie jest jakaś powolniejsza?
                          • Gość: Kolobos Re: Ratunku, Trojan!!!!! IP: *.escom.net.pl 23.11.06, 20:53
                            Skoncz juz nudzic i zainstaluj ja w koncu. Tutaj masz testy szybkosci:
                            www.howtocreate.co.uk/browserSpeed.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka