Dodaj do ulubionych

Pewnie wirus,ale żaden program nie pomaga =/

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 18:18
Pojawiają mi się proste informacje systemowe "błąd programu" po czym aplikacja
zostaje zamykana. Dzieję się tak nie tylko przy jednej. Wyskakują już podczas
gdy te aplikację są włączone, a nie przy próbie ich aktywowania. Zwraracam się
z gorącą prośbą o pomoc tj. zidentyfikowaniem źródła problemu oraz o sposobem
jego usunięcia. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: Pewnie wirus,ale żaden program nie pomaga =/ IP: *.escom.net.pl 19.12.07, 22:54
      Sprawdz ram memtestem, a dysk HdTune. Jak chcesz to daj tez logi.
      • pia.ed Re: Pewnie wirus ... 11.01.08, 23:12
        Mam identyczny problem co autor tekstu.
        Dlatego prosilabym o jakis prosty program antywirusowy i
        link do niego, abym mogla go zainstalowac.

Do tej pory niczego nie probowalam.

Pozdrawiam
        • Gość: Kolobos Re: Pewnie wirus ... IP: *.escom.net.pl 11.01.08, 23:20
          Skoro masz taki sam problem to zrob to samo co polecilem autorowi tego watku, ktory jak widac darowal sobie dalsze uczestnictwo w dyskusji. Uzyj programow o ktorych pisalem (po uzyciu HdTune zrob screeny wszystkich zakladek i daj linki na forum), daj logi, ktore sa wymienione w przyklejonym watku na tym forum, a co do antywirusa to np. AntiVir PE, ktorego bez problemu znajdziesz na google (pierwszy link).
          • pia.ed Re: Pewnie wirus ... 11.01.08, 23:39
            Problem w tym, ze Twoja pierwsza odpowiedz byla dla mnie niewystarczajaca,
            poniewaz zupelnie sie na tym nie znam...

Druga odpowiedz jest calkiem niezrozumiala ... na tak wysokim poziomie to nie
            jestem!

Natomiast sprobuje skorzystac z ostatniej rady
            tzn. znlezc na google
            slowko AntiVir PE i zobaczyc do czego to doporowadzi ...

• pia.ed No wiec znalazlam ... 11.01.08, 23:47
              Nacisnelam na Dowland, i nic innego, oprocz przeskoczenia na nastepna stronke,
              nie wydarzylo sie.

Jak zainstalowac ten program???
              • Gość: Kolobos Re: No wiec znalazlam ... IP: *.escom.net.pl 12.01.08, 00:32
                W takim razie nie widze innej mozliwosci jak oddanie komputera do serwisu lub osobie, ktora bedzie potrafila zrobic to co napisalem.

Co do antivira to wchodzisz tutaj:
                www.free-av.com/antivirus/allinonen.html
                Wybierasz mirror z ktorego chcesz sciagac i sciagasz, nie ma z tym żadnego problemu. Np: stad:
                www.softpedia.com/progDownload/Avira-AntiVir-PersonalEdition-Classic-Download-6527.html
                dokladniej:
                download1us.softpedia.com/dl/165f536ba5b1121e556c0569767811df/4787fc59/100006527/software/antivirus/antivir_workstation_win7u_en_h.exe
                • pia.ed Podano mi prosty program antywirusowy 13.01.08, 02:24
                  Byl w jezyku polskim, wiec udalo mi sie zainstalowac!

Okazalo sie, ze mam "win 32: obfuscated - BUF [Trj]"

Przeskanowalam i dostalam taka wiadomosc:

Plik D./Windows/ retadpu 420.exe/ [UPX] jest zarazony przez Win:Agent - HKJ [Trj].
                  Napraw: Blad 42060 {Plik nie zostal naprawiony}

Co to jest za plik? Moglam go usunac, ale sie nie odwazylam.

Dysk C wygladal na oczyszczony, moglam na nim znow pracowac,
                  ale niespodziewanie pojawil sie
                  "Spyware threats detected" i ofiarowal mi swa pomoc ...
                  Czy to nie jakis trojan?
                  Znalazl mi 3 bledy, ktore powiekszyly sie do 5.

A czy "Easy Spyware Cleaner" jest bezpieczny, bo tez ofiaruje mi swoja pomoc.
                  • Gość: Kolobos Re: Podano mi prosty program antywirusowy IP: *.escom.net.pl 13.01.08, 07:13
                    Tak masz usunac ten plik ale to zapewne tylko skutek, a nie przyczyna, wiec usuniecie go nic nie da.
                    Bez logow o ktorych mowa tutaj:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=430&w=66002983
                    Nie da sie pomoc.
                    Nie instaluj żadnych falszywych programow jak Easy Spyware Cleaner itp.
                    • pia.ed program antywirusowy AntiVir PE Avast 13.01.08, 12:49
                      Wlasnie dlatego sie zapytalam, czy program Easy Spyware Cleaner
                      nie jest podejrzany!!! Skad mozna sie o tym inaczej dowiedziec?

Nie wiem co to LOGI, ale skoro mi na to zwrociles uwage
                      to latwiej bedzie mi zadac pytanie ktoremuz z moich znajomych ...

"W przypadku uzytkownikow, ktorzy uzywaja Visty lub 98/ME nalezy dac TYLKO logi
                      z hijackthis oraz silent runners."
                      • Gość: Kolobos Re: program antywirusowy AntiVir PE Avast IP: *.escom.net.pl 13.01.08, 13:52
                        > Wlasnie dlatego sie zapytalam, czy program Easy Spyware Cleaner
                        > nie jest podejrzany!!! Skad mozna sie o tym inaczej dowiedziec?

Z google.

> Nie wiem co to LOGI, ale skoro mi na to zwrociles uwage
                        > to latwiej bedzie mi zadac pytanie ktoremuz z moich znajomych ...

Opis uzycia obu programow (combofix oraz hijackthis) jest rowniez na google.
                        • pia.ed Combofix 13.01.08, 20:13
                          Combofix zalozylam, ale co zrobic aby zaczal oczyszczac?
                          • Gość: Kolobos Re: Combofix IP: *.icm.edu.pl 13.01.08, 21:08
                            Eh.. wystarczy sciagnac i uruchomic program, nastepnie poczekac az skonczy dzialac, wrzucic zawartosc log'a ktory sie utworzy na C:\Combofix.txt na wklej.org i podac link na forum.
                            Przeciez pisalem, ze na google sa opisy nawet z obrazkami:
                            cybertrash.pl/images/tata/ComboFix.html
                            Instrukcja jak uzywac hijackthis (z obrazkami..) jest w linku z naglowka forum.
                            • Gość: rrr Re: Combofix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 02:26
                              wklej.org/id/d425bc6665
                              • Gość: Kolobos Re: Combofix IP: *.escom.net.pl 11.07.08, 09:56
                                Podlacz zainfekowane nosniki i uzyj Flash Disinfector.

Utworz na pulpicie plik CFScript.txt i wklej do niego:

File::
                                C:\WINDOWS\system32\NAVFIL~1.DLL

Registry::
                                [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{474111a7-2bc9-11dd-b5ca-001a73c69c6d}]
                                [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{6a0ae92e-decf-11dc-b4d8-001a73c69c6d}]
                                [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{a8370418-df9b-11dc-b4db-001a73c69c6d}]
                                [-HKEY_LOCAL_MACHINE\~\Browser Helper Objects\{FFE59EC6-5491-4EF3-BA0D-77B0D895B4F7}]

Zapisz i przeciagnij go na ikone combofix.

Poczytaj tez na dole tej strony o zapobieganiu infekcji:
                                www.searchengines.pl/Infekcje-z-pendrive-mediow-przenosnych-t94761.html
                          • kolobos Re: Combofix 14.01.08, 08:58
                            Zaklada sie ubranie, a programy sie sciaga i instaluje.
                            Hijackthis nie jest platny i nie wiem skad Ci to przyszlo do glowy (i raczej nie chce wiedziec).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka