boazeria 05.10.09, 17:05 nigdzie nie moge znalezc mam umowe na czas okreslony ktora konczy mi sie za 2 lata jestem w pierwszych tygodniach ciazy czy mnie moga zwolnic jesli teraz powiem? wole powiedziec pracodawcy niz klamac... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwoka Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 05.10.09, 17:10 nic się nie martw:) Jeśli jesteś w ciązy a umowa na czas określony konczy ci się w trakcie trwania ciązy to muszą Ci ja przedłużyc do końca ciąży, a potem dostajesz zasiłek macierzyński z ZUS-u. Wiec nawet jakbyś miała krótsza umowe to nic Ci nie grozi. Na pewni Ci jej teraz nie mogą wypowiedzieć:) Nie wiem jak to bedzie po tych 2 latach..jesli bedziesz chciała wrócić z macierzyńskiego a umowa jeszce bedzie trwać-wtedy pewnie maga dac Ci wypowiedzenie.. Odpowiedz Link
boazeria Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 05.10.09, 18:30 po macierzynskim sie nie mratwie- zaczne sie martwic za jakis rok :- ) bardziej sie przejmowalam ze przed ukonczeniem 3 mies ciazy jak powiem to moga mnie zwolnic ale ogolnie mam bardzo fajnych szefow wiec licze ze bedzie ok jednak jest kryzys i tak malo pracownikow ze beda pewnie zmuszeni kogos przyjac na moje miejsce jesli zdarzy mi sie chorobowe Odpowiedz Link
beetaa Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 05.10.09, 18:41 poczekaj az minie 3 miesiac ciazy i poinformj pracodawce, tak jest zawsze bezpiezniej, ja nie bylabym wyrywna i nie informowala wczeniej nie tylko ze wzgledow braku ochrony do 3 miesiaca, ale rowniez dla wlasnego spokoju. Moja kolezanka z pracy poinformowala cale towarzystwo, jak byla w 2 ciazy dopiero jak byla w 7 miesiacu i tez bylo ok, a o dziwo cala zgraja plotkarzy przez 6 miesiecy nic nie zauwazyla ;) Odpowiedz Link
yaga.f Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 05.10.09, 19:07 Przy umowie na czas określony dłuzszy niż 6 m-cy dopuszczalność wypowiedzenia zależy od tego czy jest o tym wzmianka w umowie o pracę (że można ją wcześniej rozwiązać- w innych przypadkach nie można). Ale Ty się nie martw, w ciąży i tak nie mogą Cię zwolnić. Odpowiedz Link
boazeria Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 05.10.09, 19:11 juz glupialam- to jak jest wg. prawa- moga mnie zwolnic przed 3 miesiacem czy nie? umowe mam na 2 lata i z okresem wypowiedzenia 2 tygodnie a pracodawcy nie chce klamc i raczej nie ukryje skoro co chwila mam mdlosci i zasypiam na stojaco Odpowiedz Link
patrice7 Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 05.10.09, 19:14 ja wlasnie nie wiem doklandie jak to jest z tym 3 m.Ponoc moga cie zwolnic przed 3m. Odpowiedz Link
qwoka Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 05.10.09, 19:26 a gdzie w kodeksie pracy jest mowa o tym że mozna zwolnić do 3 miesiaca ciąży?? Odpowiedz Link
qwoka Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 05.10.09, 19:30 znalazłam: art 177 § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Odpowiedz Link
yaga.f Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 05.10.09, 19:34 Art. 177. KODEKSU PRACY § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. § 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca. § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Możesz być spokojna o swoją umowę. Odpowiedz Link
boazeria Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 05.10.09, 19:35 dzieki qwoka kochana jestes! :-) co ja bym bez Was zrobila? :-) Odpowiedz Link
boazeria Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 05.10.09, 19:46 dzieki dzięki dzięki :-) ! teraz sie tylko modle ze jak pojde na te usg w tym tygodniu to juz bedzie chociaz 6 tydzien i powiedza czy serce bije i mi ulzy (na jakis czas :-) Odpowiedz Link
boazeria Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 08.10.09, 19:33 no teraz sie zalamalam ktos mi powiedzial ze przepis ktory przytoczylyscie wyzej mnie nie dotyczy bo:\ - umowe mam na czas okreslony na kilka lat - ale wypowiedzenie mam 2 tyg wiec jesli teraz dadza mi wypowiedzenie to umowa moja ulegnie roziwazaniu przed uplywem 3 miesiaca???????????????????? o matko!!! zwariuje- co tu robic? w przyszlym tygodniu chyba dostane wypowiedzenie.... Odpowiedz Link
m_k8 Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 08.10.09, 19:43 boazeria nie martw się. Nie patrz na to, że ktoś da Ci wypowiedzenie. Chodzi o pierwotny, określony w umowie czas jej obowiązywania. Odpowiedz Link
m_k8 Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 08.10.09, 19:50 tu masz jeszcze gazetapraca.pl/gazetapraca/1,73343,2826241.html Odpowiedz Link
boazeria Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 08.10.09, 19:58 dziekuje....... co za ulga jeja jak ja juz chcialabym miec rozmowe z szefem za soba... :-\ Odpowiedz Link
patrice7 Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 09.10.09, 20:29 Pytałam dzis kadrowej o to. Powiedziałą ze do 3 miesiaca mogą zwolnic koniec kropka. Więc juz tez jestem zakręcona w tych informacjach. Odpowiedz Link
m_k8 Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 09.10.09, 21:29 Patrycja nie jest prawdą, że mogą koniec i kropka. Mogą tylko w określonym przypadku tu szczegóły: www.rp.pl/artykul/56582,219541_Ciaza_a_umowa_terminowa.html w skrócie chodzi o to, że pracownica nie jest chroniona, jeżeli ustanie stosunku pracy następuje przed upływem trzeciego miesiąca ciąży (dotyczy umów na okres próbny dłużny niż miesiąc i terminowych). Jeśli umowa rozwiązywałaby się po 3-cim miesiącu, albo była na czas nieokreślony a pracownica dostaje wypowiedzenie, to jest ono niezasadne. Sąd Najwyższy w orzeczeniu z 15 stycznia 1998 r. (I PRN 74/87) uznał, że jeśli pracodawca wypowie umowę o pracę kobiecie, która jeszcze nie wie, że jest w ciąży, a ta dostarczy mu zaświadczenie lekarskie dopiero później, to takie wypowiedzenie nie odniesie skutku. Odpowiedz Link
qwoka Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 09.10.09, 21:31 no właśnie też miałam pisać że juz zgłupiałam totalnie... No bo jeśli jest w KP zapis, ze moga zwolnić do 3 miesiąca, to co jednak nie mogą? Nic nie rozumiem ;) Odpowiedz Link
m_k8 Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 09.10.09, 21:39 nie można tego zapisu generalizować tylko przeczytać kiedy ma zastosowanie a kiedy nie i już nie będzie się nic mieszać. Ten zapis o 3 miesiącach mylnie traktowany jest jako obowiązujący przy wszystkich przypadkach i dlatego takie zamieszanie. Często czeka się do 3m by poinformować pracodawcę a czasem należy zgłosić to wcześniej ( ze względu na warunki pracy np.) ale taki scenariusz to najlepszy jest przy umowie na czas nieokreślony, bądź przy terminowej dłuższej niż standardowy 1 rok... Odpowiedz Link
patrice7 Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 09.10.09, 21:44 Mam przed sobą kodeks z 2009 roku i tam pisze zupełnie cos innego. Napawdę mnie to wkurza.Bo skad w koncu dostac rzetelną odpowiedz? Ciaza do 3 m jest ciaza "niepewna" stad ten okres 3 m,tak mi powiedziala kadrowa i ze do 3m siedziec cicho bo mogą wreczyc bo takie maja prawo. Odpowiedz Link
patrice7 MAM! 09.10.09, 21:46 Nawet jest info w podanym przez Ciebie artykule. "Przesłanką konieczną przedłużenia z mocy samego prawa m.in. umowy na okres próbny przekraczający jeden miesiąc jest to, aby umowa ta ulegała rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży. Oznacza to również, że pracownica nie jest chroniona, jeżeli ustanie stosunku pracy następuje przed upływem trzeciego miesiąca ciąży." a skoro Bobimax ma 2 tyg wypowiedzenia sprawa jest prosta. Odpowiedz Link
mkoltun Re: ciąża a umowa na czas określony- pomocy!!! 09.10.09, 21:50 Znalazlam to na forum prawniczym: "Umowa o pracę na czas określony z kobietą w ciąży może rozwiązać się z upływem terminu, na jaki była zawarta, o ile termin ten przypadnie przed upływem trzeciego miesiąca ciąży. Jeśli stan zaawansowania ciąży przekracza trzy miesiące to umowa przedłuży się do dnia porodu (art. 177 § 3 KP). Ani przed, ani po upływie trzeciego miesiąca ciąży, pracodawca nie może jednostronnie rozwiązać lub wypowiedzieć takiej umowy." Czyli totalnie nic Ci nie grozi, zagrozona bylabys tylko wtedy, gdy Twoja umowa konczylaby sie przed 3cim miesiacem ciazy. Odpowiedz Link
patrice7 Re: mkoltun 09.10.09, 22:03 Dla mnie nadal nie jest jasne. "Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Podstawa prawna : art. 177. § 3 k.p PODKRESLAM :...która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży... a autorka jest w 6 tyg wiec skoro ma 2 tyg wypowoedzenia umowa NIE ULEGNIE rozwiazaniu po 3 m. Odpowiedz Link
m_k8 Re: mkoltun 09.10.09, 22:11 Pati, chodzi o rozwiązanie umowy na skutek zakończenia okresu na jaki jest zawarta a nie o rozwiązanie w skutek wypowiedzenia złożonego pracownikowi. Odpowiedz Link
yaga.f Re: mkoltun 09.10.09, 22:47 patrice7 napisała: > Dla mnie nadal nie jest jasne. ....... > a autorka jest w 6 tyg wiec skoro ma 2 tyg wypowoedzenia umowa NIE ULEGNIE > rozwiazaniu po 3 m. Ale jest jeszcze paragraf pierwszy tego artykułu który mówi, że pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży pracownicy. Czyli nawet jak w umowie o pracę na czas określony jest przewidziane 2-tygodniowe wypowiedzenie, to w okresie ciąży pracodawca nie może z niego skorzystać. Odpowiedz Link
m_k8 Re: mkoltun 09.10.09, 22:04 no i właśnie o to mi chodziło ;-) Pati - rozumiesz już? Odpowiedz Link