Dodaj do ulubionych

Tomek i przyjaciele

04.11.09, 11:45
Ostatnio zaobserwowałam fascynację mojego synka ową bajką. Pomyślałam, że
kupię mu coś związanego z tematem na gwiazdkę.
I mam pytanie do mam, których dzieci lubią i posiadają jakieś zabawki z tej
bajki. Co kupić? Jakiej firmy? Tego tyle na allegro, że dostałam oczopląsu. Co
polecacie?
Obserwuj wątek
    • mimi_mm Re: Tomek i przyjaciele 04.11.09, 12:24
      moj nieustannie bawi sie ciuchciami magnetycznymi, laczy je,
      rozlacza, jezdzi po torach, po lozku po dywanie i uwielbia je :)
      koszt ciuchci z jednym wagonem to ok. 30 pln tory oddzielnie to
      jakies 60pln.
      • borowka78 Re: Tomek i przyjaciele 04.11.09, 13:10
        Tomek rzadzi u nas prawie 3 lata, starszak uwielbia i młodszy
        załapał od niego ;-)
        mają tego "ustrojstwa" klika ikeowskich skrzynek. Pociągi na magnesy
        Take along wraz z torami i akcesoriami (dzwigi, stacje etc), oraz
        zestwy firmy TOMY-niezniszczalne to to jest.
        Maż chętnie bawi się kolejkami z synami, a ja mam wtedy świety
        spokój ;-)
        • moni_30 Re: Tomek i przyjaciele 04.11.09, 13:27
          Dziewczyny a które bardziej polecacie: te magnetyczne Take along, czy firmy TOMY?
          • borowka78 Re: Tomek i przyjaciele 04.11.09, 13:45
            u nas dużą frajde sprawiają te zestawy TOMY, no wiesz- pociąg jeżdzi
            (są na baterie), jak masz kilka zestawów-możesz połączyć.
            Zresztą bawią się zamiennie i jednoznacznie nie potrafie
            odpowiedzieć, które sa fajniejsze.
          • mimi_mm Re: Tomek i przyjaciele 04.11.09, 17:12
            u mnie kroluja magnetyczne. ma tez na baterie ale rzadko sie nia
            bawi.
            • margaritka27 Re: Tomek i przyjaciele 05.11.09, 09:40
              Ostastnio tez sie zastanawialam jaka wybrac serie i czy bedzie sie
              bawic bo bajka juz go tak nie zachwyca ale jak zobaczy tomka to mowi
              ze "chce tomeka" "kupimy tomeka"
              no i kupilismy na probe w ikei kolejke, fajnie sie bawil wiec
              bedziemy dokupowac tomki z serii drewnianej na magnesy(do brio)
              choc niestety siostra oberwala juz klockiem drewnianym :-(
    • uczula Re: Tomek i przyjaciele 04.11.09, 13:38
      tez jestesmy fanami tej ciuchci...
      misiek umie 4 slowa:
      mama, tata, baba i ciu ciu :)
      co wlasnie oznacza ciuchcie :)
      • ankas4 czuję się specjalistką w tym temacie :) 04.11.09, 19:58
        Kochana, czuje sie specjalistka w tym temacie ,naprawdę Tymek ma mega szajbę na
        Thomasa czyli Tomka i przyjaci~ól.
        My zaczelismy od kupowania mu ksiazeczek z Thomasem, a pozniej poszlismy do
        sklepu wilkiego z zabawkami i tam sta~ł roz~łozony st~ól Thomasa
        oryginalny...jednak jego koszt byl powalajacy, bo okolo 600 dolarow, jakby
        skladac oryginalna kolejke to wyszloby jeszcze wiecej... JEDNAK OBOK stal stol
        nieoryginalny Thomasa czyli tez stol na ktorym porozkladane sa tory, mosty i do
        tego jest komplet pociag~ów magnetycznych. Caly ten nieoryginalny stol kosztowal
        200 dolarow i kupilismy mu go, a do tego zestawu dokupilismy tylko na sztuki dwa
        oryginalne pociagi z tej serii czyli Tomka i Gordona. Dla Tymka nie jest wazne
        czy Tomek ma buzie tylko, ze jest pociagiem, Tymon dostal ten stol na urodziny
        czyli 5 sierpnia myslelismy,ze mu sie szybko znudzi... ale okazalo sie, ze ta
        milosc nie slabnie, dziecko nasze potrafi bawic sie Tomkiem na stole z torami
        okolo pol godziny non stop, a ostatnio dokupilismy mu dodatkowe wagoniki wiec
        znowu siedzi przy stole non stop, super sprawa!
        Bylismy tez ostatnio na wystawie pociagow, posrod zwyklych kolejek zaprezentowal
        sie rowniez Thomas, szal byl wielki:)) , a wiosna zamierzamy przejechac sie
        trasa 2 godzinną prawdziwym pociagiem,A dodam jeszcze ,ze jak pada deszcz to
        ulubiona wyprawa z Tymonem jest wlasnie na dworzec glowny tutaj w Ottawie, na
        peronie Tymek oglada wielkie ciuchcie i jest bardzo bardzo zadowolony, wiec
        witaj w klubie Thomasavel Tomka po polsku:)
        I naprawde radze kupic od razu stol niz kupowac na czesci Tomka , bo to naprawde
        wychodzi duzo duzo drozej.

Kurcze chcialam wkleic link do allegro z takim stolem jak my mamy...ale widze,
        ze w Polsce jeszcze chyba nie ma czegos takiego, bo nic nie moge odszukac...
        zaraz podam link do zdjec naszego stolu z domu.
        Znalazlam na jakiejs stronie , wklejam link, a zaraz dodam swoje zdjecia z domu;

www.comparestoreprices.co.uk/childrens-gifts/thomas-and-friends-thomas-play-table.asp
        • ankas4 Moni link do zdjeć 04.11.09, 20:22
          takietamitu.blogspot.com/2009/11/thomas-vel-tomek-sto.html

i po prawej stronie kliknij sobie jeszcze w temat; Thomas w ksiegarni. tam sa
          zdjecia oryginalnego stolu Thomasa, stol ten jest postawiony w ksiegarni w
          Ottawie i uwielbiamy tam chodzic, bo Tymek sie bawi z innymi dziecmi Thomasem a
          my mozemy gazety spokojnie poczytac.
          • ridibunda Re: Moni link do zdjeć 04.11.09, 20:46
            Super to jest, moje dzieci by przy tym oszalały ze szczęścia:)
            Ja mam w domu dwoje maniaków pociągów, mamy na razie 5 lokomotywek z Take Along,
            św. Mikołaj ma już przygotowany zestaw torów z tej samej serii i jeszcze 2 nowe
            pociągi. Bawią się codziennie, jedna z najczęściej używanych zabawek.
            Jedyna wada tej serii to wg. mnie ciężar - rzut w głowę przeszkadzającej w
            zabawie siostry/brata czy w szybę może się niefajnie skończyć. Co prawda moi się
            raczej nie biją, ale mała niedawno miała jakieś zapędy do podrzucania tych
            wagoników, kończyło się ich zabieraniem i wyciem. Teraz jej przeszło. No ale z
            drugiej strony ciężar wynika z jakości wykonania i materiału, więc coś za coś.
            My mamy jeszcze dużego Tomka, który jeździ sam po wciśnięciu maszynisty do
            środka, są takie na allegro, ale nie wiem jaka to firma, jednak ta zabawka nie
            jest zbyt często w użyciu.
            Podsumowując - dla nas te pociągi to strzał w 10, będziemy kupować dalsze
            zestawy bo moje dzieci uwielbiają się tym bawić.
            • burdziaa Re: Moni link do zdjeć 04.11.09, 22:11
              Wspaniały jest ten stól,przesliczny i Tymek widac ze tez
              szczesliwy.Ja nie znam tej bajki o Tomku,ale widzialam gazetke z tym
              motywem- skoro mowicie,ze dzieciaczki tak to lubią to poszukam
              jakies bajeczki na próbe.Jedyny pociag co Julek zna to mały pociag
              Dziadka Swinki z serii o Pepie.
              • ankas4 Burdziu Kochana zastanów sie 1000razy:):):) 04.11.09, 22:25
                Bo jak sie juz Julian wciągnie...:) to koniec, Tymek wszedzie widzi Thomasy i
                ... faktycznie umie je odszukac w kazdym sklepie, zawsze cos nowego wynajdzie, a
                to ksiazeczke, a to fajny wagonik....masakros, zostala uruchomiona wielka
                lawina komercyjna...:):):) a rodzice płacą:),, ja ostatnio znalazlam w sklepie
                gdzie sa rzeczy po 1 dolarze podrobke pociagów ale pasuja idealnie do torów na
                stole wiec wszyscy super zadowoleni:) a wydalismy na lokomotywę i 5 wagoników 6
                dolarów i troszke , bo tutaj do kazdej ceny dolicza sie jeszcze podatek.
                A porownywalnie oryginalny Thomas czy jakis inny pociag z tej seri to srednia
                cena 17 dolarów... masakra:)
                Ale widzialam ,ze mozna juz rowniez w POlsce zakupic łozko Thomas , krzeselka
                Thomas, itd,,,itp,,,

www.allegro.pl/item800331564_posceil_dla_dzieci_thomas_pociag_tomek_160x200.html
                www.allegro.pl/item798749574_little_tikes_lozko_lokomotywa_thomas_friends.html

www.allegro.pl/item797254354_little_tikes_stolik_krzeselka_thomas_friend.html

• burdziaa Re: Burdziu Kochana zastanów sie 1000razy:):):) 04.11.09, 22:33
                  Ajka moze i masz rację:) wystarczy ze jest fanem Swinki Peppy i
                  niebezpiecznie zapałał miloscia do małego czerwonego pieska
                  Clifforda:)
                  ale stół extra
        • moni_30 ankas4 05.11.09, 10:47
          Kochana, bardzo Ci dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź (dodatkowo zobrazowaną
          fotografiami :-)) i rady w tym temacie. Ten stół jest fantastyczny, Julek
          oszalałby na jego widok (mój mąż również)!
          Ale za względu na ograniczenia - finansowe, lokalowe i dostępności na polskim
          rynku jest on póki co poza naszym zasięgiem. Musimy niestety zadowolić się
          jakimś mniejszym, tańszym zestawem :-(
          Mój Julek też jest fascynatem pociągów i wszystkiego co się z nimi wiąże. Lato
          spędzaliśmy u moich rodziców (w małym miasteczku ze stacją kolejową) i co dzień
          bywaliśmy na owej stacji po dwie, trzy godziny, oczekując na pociągi. Julek był
          zachwycony.
          Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za rady i pomoc :-)
          PS.
          Super jest ten Twój Tymek - blondasek :-)
          Jako rodzice zawsze musimy mieć skrzydła wystarczająco duże, aby otoczyć nimi
          dzieci i osłonić je przed krzywdą czy bólem. To figuruje w naszym kontrakcie z
          Bogiem, kiedy bierzemy na siebie odpowiedzialność za ich życie - Jonathan Carroll
          • ankas4 Re: ankas4 05.11.09, 17:18
            To na zabawe przy stole zapraszam do nas jak wrocimy;))

O tak Thomas to jest pożeracz kasy, ale z drugiej strony cala ta seria jest
            bardzo porzadnie wykonana, wiec nie psuje sie nic, i u nas bezcenny jest czas
            jaki Tymek spędza przy tym naszym stole... mozna cos spokojnieporobic a w tle
            słychać jedynie Tymka;'bum,bum, uuuu,ciuch,ciuch' :):):)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka