Dodaj do ulubionych

kołdra - wsad naturalny czy poliestrowy

05.12.09, 10:38
nie wiem jaka kupic adzie; uczulona nie jest na nic wiec naturalna
chyba lepsza co?
Obserwuj wątek
    • alcea3 Re: kołdra - wsad naturalny czy poliestrowy 05.12.09, 10:50
      Dla dziecka? Tylko sztuczna,nawet jeśli nie jest uczulona.
      • ajila32 Re: kołdra - wsad naturalny czy poliestrowy 05.12.09, 16:25
        a dlaczego? bo mam już natur.. :-/
        • ewlinp Re: kołdra - wsad naturalny czy poliestrowy 05.12.09, 17:41
          chyba dlatego, ze mozna taka kołdrę np. obsiusianą zapakować do pralki i uprać
          nawet w 90 stopniach.
          • alcea3 Re: kołdra - wsad naturalny czy poliestrowy 05.12.09, 17:47
            To co napisała ewlinp to raz.
            A po drugie nasze dzieci są bardzo podatne na alergeny, teraz może nie miec
            alergi ,a moze się ujawnic w każdej chwili takie dziadostwo.
            Mnie na szkoleniach uczono, ze takie małe dziecko moze dostac od pierza(silny
            alergen) alergii, moze dostac ataku dusznosci w nocy itd.
            Oczywiscie to "mocne" rzeczy,ale lepiej dmuchac na zimne.
            Jesli juz masz kołdrę mozesz sprobowac, byleby codziennie ją wietrzyc w suchą
            pogodę.
            • ajila32 Re: kołdra - wsad naturalny czy poliestrowy 05.12.09, 18:14
              no to dmucham - wymienie:) (można na szceście)
              dzieki
            • yaga.f Re: kołdra - wsad naturalny czy poliestrowy 05.12.09, 19:37
              Problem alergii to w małym stopniu zasługa pierza, ale środowiska
              zanieczyszczonego m.in. fabrykami produkującymi antyalergiczne
              kołdry. Dlatego wybieram pierze.
              P.S. - wiem, że aby taką puchową kołdrę wyprodukować trzeba zabić
              ileś tam gęsi- ale dla mnie to mniejsze zło- wolę czyste powietrze,
              rzeki....
              • ewlinp Re: kołdra - wsad naturalny czy poliestrowy 06.12.09, 11:46
                szczerze gdybym miała na tyle pieniędzy to bym wszystkie "pierzowe" kołdry w
                domu powymieniała na sztuczne, lepiej sie pod nimi spi nie są ciężkie i przede
                wszystkim można je uprać zamiast wietrzyć miliony razy. Moje dziecko
                nieporównywalnie lepiej spi pod taką "sztuczną" kołdrą, w nocy bez pobudek a
                wdzień do 4 godzin! - to dla mnie najmocniejszy argument :)
                • ajila32 Re: kołdra - wsad naturalny czy poliestrowy 06.12.09, 12:49
                  głupieję przy was babki i juz nie wiem.. niech M decysuje jak wróci:)
                • alcea3 ewlip 06.12.09, 13:01
                  E tam !\Kochana widocznie nie mialas jeszcze super kołdry z puchu! Nie pierza
                  smierdzacego ciezkieo,tylko leciutki puch, a ciepley mmmmm :)
                  • yaga.f Re: ewlip 06.12.09, 21:50
                    Dokładnie- warto zainwestować w puchową kołdrę gęsią (nigdy kaczą).
                    I kupując warto sprawdzić czy pierze jest tradycyjnie darte czy
                    cięte- cięte są tańsze, ale sztywne i ciężkie. Taka kołdra posłuży
                    Ci wiele lat- i cały czas będzie puszysta- wystarczy wytrzepać,
                    wywietrzyć (tylko zapomniałam jaka powinna być proporcja puchu do
                    pierza- podobno sam puch też niedobrze). Natomiast poliestrowa po
                    iluś praniach już nie będzie taka puszysta.
                    • alcea3 Re: ewlip 06.12.09, 22:06
                      Tak jak pisze Yaga.
                      Kacze nie smierdzi okrutnie,a i sprezystosc nie ta sama co przy gęsim.
                      Ciete jest ciezsze, mniej sprezyste ,szybciej "siada".

Jak rozpoznać wysoką jakość puchu? , 2009-11-18
                      Spośród szerokiej oferty wyrobów pościelowych nie zawsze łatwo wybrać jest te,
                      które wyróżniają się najwyższą jakością. Dlatego warto zapoznać się z opiniami
                      doświadczonych ekspertów, którzy twierdzą, że:

Klasyfikacja cieplna kołdry nie zależy od ilości zawartego w niej wypełnienia,
                      ale od jego jakości!

Puch to wypełnienie o wiele lepsze niż pierze, a im lepszy puch, tym mniej go
                      potrzeba!

Najlepszy puch gęsi to puch o klasyfikacji technicznej D1. Jest to najbardziej
                      miękki, oryginalny puch, dający najlepszą izolację cieplną. Ptaki posiadają ten
                      rodzaj puchu tylko w określonych miejscach, wymagających najlepszego ogrzania.
                      Dlatego wystarczy niewielka ilość puchu, by uzyskać naturalne ciepło.

Do puchu o bardzo wysokiej jakości zaliczamy również puch o klasyfikacji
                      technicznej D4. Podobnie jak puch D1, jest to puch znajdujący się u ptaków w
                      tych miejscach, które wymagają najlepszego ogrzania. Dlatego nie potrzeba go
                      wiele, aby uzyskać ciepłą kołdrę.

Dlatego kołdry wypełnione puchem D1 i D4 są bardzo lekkie, i nie zajmują wiele
                      miejsca, a grzeją lepiej, niż cięższe i grubsze kołdry z pierza lub z puchu o
                      niższym standardzie.

Polski puch D1 i D4 zaliczany jest do najlepszych na świecie, i jest poszukiwany
                      zarówno przez odbiorców w Europie Zachodniej jak i w krajach azjatyckich, np. w
                      Japonii. Ponieważ puch D1 i D4 uzyskuje się tylko z niektórych partii gęsi, jest
                      to produkt rzadki i luksusowy.
                      • ewlinp Re: ewlip 07.12.09, 00:17
                        napisałam tak o pierzach bo właśnie taką kołdrę musiałam zaprać i wysuszyć w
                        błyskawicznym tempie w sobotę. Normalnie katastrofa! Mimo,że śpi się pod nią
                        całkiem wygodnie (mam rozmiar 200/220 z prawdziwego pierza dartego przez moją
                        babcię, kieszeniowa uszyta przez mamę) nie kłuje nic nie wyłazi jest ciepła i w
                        miarę przewiewna. Ale to pranie mnie wykończyło, bałam się że pióra się zbrylą
                        albo jak nie wyschną szybko to zatęchną. Ale na szczęście wszystko ok. Właśnie
                        dlatego wolałabym sztuczną, samo wietrzenie nie zlikwiduje roztoczy no i w razie
                        draki uprać jako tako się nieda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka