alcea3 14.12.09, 17:34 Jakie u was goszczą na Świątecznym stole? Chce zrobic w tym roku coś nowego i chętnie poczytam co się je u Was :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andzia84 Re: Potrawy świąteczne 14.12.09, 17:51 to ciekawy temat bo kiedyś wydawało mi się że wszędzie jada się to samo :) ale odkąd bywam także u rodziny nm na wigilii to widzę różnicę u nas: barszcz z uszkami/ u nma grzybowa pierogi z kapustą i grzybami lepione osobiście przeze mnie i moją mamę :) bigos wigilijny czyt. bezmięsny karp z migdałami kompot z suszonych owoców śledzie z gorczycą- blee nie lubię śledzi gotowany groch z ciast: sernik, szarlotka u nma jeszcze kutia i śledzie w oleju w sumie to nie jesteśmy jakoś bardzo oryginalni i raczej tradycyjne potrway u nas są Odpowiedz Link
andzia84 Re: Potrawy świąteczne 14.12.09, 17:57 kutia to nie u mnie tylko u nm, jego siostra robi ale za dobra kucharką nie jest :) więc wychodzi takie sobie Odpowiedz Link
smolineczka Re: Potrawy świąteczne 14.12.09, 18:59 Alcea, JA robię kutię sama :) gotuję pszenicę. powiedzmy, niech będzie szklanka tej pszenicy (po gotowaniu będzie więcej, bo troche rośnie - jak kasza). do tego biorę szklankę maku (czasami mniej, ale jak jadam u innych w innej proporcji - więcej maku, niż pszenicy, to też mi smakuje) i szklankę miodu naturalnego. orzechów - zależy jak lubisz, ja dodaję, na przykład pół szklanki laskowych i pół szklanki migdałów (orzechy i migdały kroję, dość drobno); rodzynki - też około szklanki, im większe i lepszej jakości, tym smaczniej (najlepsze wg mnie są takie długie jasne). jak dodasz do ochłodzonej pszenicy mak, orzechy, migdały, rodzynki i miód - skosztuj jak smakuje i ewentualnie dodaj jeszcze bakalii ;) można też dosłodzic cukrem, ale ja tego nie robię. natomiast na ogół dodaje się trochę wody gotowanej - czytałam u Makłowicza o słodkiej śmietance, ale nie próbowałam kutia jest dobra następnego dnia żeby przechować dłużej - przez kilka dni - można dodatki dodawać do pszenicy osobno można też chyba trzymać w zamrażarce, bo w lodówce to tylko przez dwa- trzy dni ale to dotyczy duuuużej ilości kutii. ja robię tyle, że zjadamy w ciągu trzech dni :) Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Potrawy świąteczne 14.12.09, 20:52 w tym roku czeka mnie premiera kucharska. pierwszy raz wigilia bedzie u mnie. planuje zrobic: - barszcz z uszkami - grzybowa z lazankami - pierogi z grzybami, z grzybami i kapusta - karp smazony - fasola z kapusta - dwie sledziowe kombinacje: z ziemniakami i druga z groszkiem - losos w galarecie - kompot z suszu - ciasto - makowiec, sernik, ciastka orzechowe i nie wiem, na co jeszcze wystarczy mi czasu Odpowiedz Link
a_beatle Re: Potrawy świąteczne 14.12.09, 21:02 My będziemy gośćmi w tym roku, ale mam nadzieję, że zdążę upiec korzenne ciasteczka i mufiny piernikowe, może M. zrobi sałatkę z wędzoną makrelą, jest pyszna! Mniam, nie mogę się doczekać świąt :-)))) Odpowiedz Link
ewlinp Re: Potrawy świąteczne 14.12.09, 21:28 u nas: -barszcz "wigilijny"- z przepisu babci (z kapustą kiszoną i grzybami) -śledzie - pewnie z 3 rodzaje (w oleju, miodzie, po cygańsku) -z ciast - racuchy (resztę ciast i słodycze sa u nas dozwolone dopiero po pasterce) -kluski z makiem -karp -kompot z suszu -sałatka jarzynowa -pierogi z kapusta i grzybami -no i żeby było do 12tu to dokładamy jeszcze grzybki w occie i inne duperele marynowane:) Odpowiedz Link
a_beatle Re: a_beatle 14.12.09, 21:56 Bardzo proszę, z mojej ukochanej wypiekowej strony: mojewypieki.blox.pl/2009/11/Muffinki-piernikowe-z-czekolada.html jeszcze nie piekłam, ale mam do autorki bloga zaufanie 100% :-)))) Odpowiedz Link
yaga.f Re: Potrawy świąteczne 14.12.09, 22:00 My od lat "obskakujemy" dwie wigilie (u mojej mamy i u rodziców M). Z tego powodu 24.12 będziemy musieli w ciągu 4 godzin zmierzyć się z: 1) grzybowej- u mojej mamy/barszczu z uszkami- u rodziców M 2) śledzi w śmietanie z ziemniakami w mundurkach- OBOWIĄZKOWO tu i tu- przebój Wigilii 3) jagieł z miodem, masłem i bakaliami- moja mama/ kaszy gryczanej z grzybami- rodzice M 4) ryb smażonych- tu i tu 5) grzybów smażonych- moja mama/ grzybów w panierce- rodzina M 6) makiełek- moja mama/ kutia- rodzice M 7) kapusta z grochem- moja mamma/ kapusta z grzybami- rodzice M 8) kompot z suszu- niestety tu i tu Odpowiedz Link
kamila_m_g Re: Potrawy świąteczne 15.12.09, 10:09 W moim rodzinnym domu: - kompot z suszu - grzybowa (bez dodatków typu łazanki) - paszteciki z kapustą z ciasta drożdżowego zamiast pieczywa - karp pieczony a potem duszony w śmietanie z rodzynkami - kapusta z grzybami - pierogi z kapustą i grzybami - karp w galarecie (ciocia robi) - kutia (dawno temu bazą był makaron, potem przez lata robiliśmy z pszenicą, ale ostatecznie wracamy do makaronu...) - ryba po grecku - sałatka jarzynowa, tzw. tradycja - sałatka śledziowa - jeszcze jakieś śledziki i inne czasem dodawane i zmieniane nowości, w tym roku podsunęłam pomysł galaretek z łososia. Ale ogólnie chyba częto wychodzi więcej niż 12 potraw, bo jak ktoś zrobi czegoś większą ilość np. śledzi to daje też trochę innym na ich wigilię, często tak było z kutią, że my robiłyśmy i inni dostawali po miseczce. Z ciast to oczywiście sernik, makowiec, piernik, mnóstwo ciasteczek. Zadeklarowałam się na ciasto orzechowe i coś może jeszcze, a dwa rodzaje ciasteczek i tzw. kartofelki już zrobiłyśmy z Klarą. Odpowiedz Link
dziunia27 kamila_m_g 15.12.09, 22:17 a jak sie robi sałatke śledziową?? ja robie zawsze tylko warzyną, nie lubie śledziowej ale moi lubia też śledziowa (gdzies tam na jakichś imprezach wiem że jedzą), to moze bym zrobiła;) tylko niewiem jak?? weź podaj przepis z łaski swojej;) dzieki;* Odpowiedz Link
boazeria Re: Potrawy świąteczne 15.12.09, 10:42 uwielbiam karpia smazonego przez mojego tate i caly rok nie jem tej ryby zeby profanacji nie zrobic- tylko moj tata taka pyszna robi :-) zupa owocowa z makaronem kapusta z grzybami ktore sami zbieralismy ryba po grecku - ale teraz zamiast marchewki dajemy sos slodko kwasny z bambusem lowicz plus cebule uduszona u tesciow zawsze jakis makaron z makiem i miodem a reszta tradycyjna- sledzie w occie, w oleju, w smietanie itd. Odpowiedz Link
beata9660 Re: Potrawy świąteczne 15.12.09, 15:11 barszcz z uszkami karp smażony pierogi z kapustą i grzybami smażone grzyby kapusta z fasolą kompot z suszu makówki Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Dziewczyny a fasola np. zapiekana z cebulą 15.12.09, 17:40 czy coś podobnego robicie? Odpowiedz Link
a_beatle Re: Dziewczyny a fasola np. zapiekana z cebulą 15.12.09, 20:38 Nie słyszałam, a jak się robi? Lubię fasolę, tylko zawsze mam problem, bo twarda skóra mi wychodzi, nawet po namaczaniu... Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Re: Dziewczyny a fasola np. zapiekana z cebulą 15.12.09, 21:41 a_beatle napisała: > Nie słyszałam, a jak się robi? Lubię fasolę, tylko zawsze mam problem, bo tward > a > skóra mi wychodzi, nawet po namaczaniu... a powiedz ile namaczasz?? Odpowiedz Link
a_beatle Re: Dziewczyny a fasola np. zapiekana z cebulą 15.12.09, 21:50 Noc całą się moczy. To za mało? A może za dużo? Może coś źle robię? Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Re: Dziewczyny a fasola np. zapiekana z cebulą 16.12.09, 07:28 Wiesz ja nie wiem :-) nigdy tego nie robiłam ale jakos mnie naszło, żeby zrobić. iedyś jadłam to u teściowej dobre to było. To wiesz co ja jej wypytam Odpowiedz Link
f3f Re: Dziewczyny a fasola np. zapiekana z cebulą 16.12.09, 07:52 tu jest przepis: www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/fasolka_zapiekana/przepis.html wyglada smakowicie :) Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Re: Dziewczyny a fasola np. zapiekana z cebulą 16.12.09, 08:03 No ja ją chyba zrobię Odpowiedz Link
lilka.k Re: Dziewczyny a fasola np. zapiekana z cebulą 16.12.09, 11:56 Ja to chyba wprowadzę sushi jako potrawę wigilijną..narobię i zjem, nic mi wiecej do szczescia nie trzeba ;) Odpowiedz Link
lipiec_2007 lilka 17.12.09, 12:08 lilka, a czy u was jest zwyczaj pozostawiania pustego nakrycia dla strudzonego goscia? bo molby sie taki pojawic, jesli u was bedzie sushi:) w sumie dobry pomysl..... Odpowiedz Link
lilka.k Re: lilka 17.12.09, 12:27 Zostawię nawet kilka pustych, obok pałeczki będą czekać ;) Wpadajcie..mam już trochę wprawy, robię sushi dość często, wyczaruję jakieś ładne...:P Odpowiedz Link
lilka.k Re: lilka 19.12.09, 20:49 własnie mi ryż stygnie i się zabieram za zawijanie :) Odpowiedz Link
uczula Re: Potrawy świąteczne 19.12.09, 22:32 u nas : barszcz z uszkami pierogi z kapustą i grzybami pierogi ruskie karp gotowany z jarzynami kompot z suszu do popicia. sledz z ziemniaczkiem (ale na to danie juz raczej chetnych nie ma) sernik (wiedenski) zrobie i chyba czeka mnie robienie ciasta kruchego dla dzieci no bo misiek sernika nie moze i lepiej zeby go nie pojadl. niestety w pobliskiej ulubionej ciastkarni ciasto robia do wtorku co oznacza, ze na wigilie mialabym 3 dniowe ciasto :/ wcale mi sie to nie usmiecha. wiec nie pozostanie nic innego jak sprobowanie upieczenia ciacha ;) Odpowiedz Link
dziunia27 Re: Potrawy świąteczne 15.12.09, 22:21 -barszcz czerwony do tego paszteciki lub pierogi z kapusta i grzybami -sałatka warzyna -ryba po grecku -karp na ciepło -jakaś jeszcze ryba, ale ja nieprzepadam więc nawet niewiem jak sie nazywa i jak jest zrobiona;P -bułeczki cebulowe (od 2 lat w rodzinie mojej, ściągniete od rodziny M.) i chyba tyle.. Odpowiedz Link
klaudia020707 ewlinp 16.12.09, 12:27 podaj prosze przepis na sledzie szczególnie te po cygansku no i w miodzie jeszcze:))) Odpowiedz Link
kamila_m_g dziunia 16.12.09, 13:56 Ja nie przepadam za śledziami, więc ci dokładnie nie powiem, ale coś w stylu jakiejś tam rosyjskiej sałatki, czyli śledzie, buraki, ziemniaki i ( no właśnie, może to było jabłko, ale myślę, że ciekawie też by było z korniszonami). Odpowiedz Link
a.zaborowska1 tu jest fajna sałatka śledziowa 16.12.09, 14:40 www.nawigilie.com/Przepis/kolorowa_salatka_sledziowa/ kusi mnie :-) Tyle, że ja u siebie wigilii nie robię to kto to wszystko będzie żarł :D oczywiście ja i M Odpowiedz Link
dziunia27 Re: tu jest fajna sałatka śledziowa 16.12.09, 21:28 dzieki;* ta sie zapowiada ciekawie;) chyba taka zrobie;) Odpowiedz Link
27agnes72 Re: tu jest fajna sałatka śledziowa 16.12.09, 22:51 Ja robię podobną. Formuję z niej stożek (tak jakby była wyłożona np z filiżanki) a wokół niej na talerzyku kładę łyżeczką jeszcze kilka składników pokrojonych w kosteczkę- łyżeczkę papryki żółtej, czerwonej, zielonej, ogórków, śledzi, kukurydzy albo groszku. Bardzo ładnie to wygląda. Odpowiedz Link
a.zaborowska1 a śledzie w śmietanie robicie? 17.12.09, 11:51 moczycie je w wodzie czy mleku? Odpowiedz Link