Dodaj do ulubionych

Która okolica lepsza?

08.05.10, 09:46
Szukam czegoś na tygodniowy wyjazd latem ale zupełnie nie wiem w którym pójść kierunku. Najlepiej gdzieś niedaleko w okolicach 200km od Gdańska max. I nie nad morzem rzecz jasna ;) Wygląda na to, że albo Mazury albo Bory Tucholskie. W Borach byliśmy zeszłego roku, więc tak jakoś mniej mnie ciągnie, chociaż fajnie było ale może czas czegoś nowego spróbować. Na Mazurach nigdy nie byłam ale uprzedzona jestem okropnie :( Dodatkowo ciężko mi zdecydować się na coś w ciemno, może znacie jakieś godne polecenia, niedrogie gospodarstwa agroturystyczne, prywatne kwatery (wielkie pensjonaty i hotele odpadają)? A może jakieś inne, ciekawe miejsce wpadnie Wam do głowy? Bo mi jakoś myślenie ograniczyło się do Borów i Mazur :(
Obserwuj wątek
    • bobimax Re: Która okolica lepsza? 08.05.10, 10:50
      A bylaś w Charzykowy pod Chojnicami. 200 km od Gdańska to nie masz
      zbyt dużego wyboru.
      • moni_30 Re: Która okolica lepsza? 08.05.10, 11:10
        A może Kaszuby? Byłam kiedyś w okolicach Kościerzyny (nie pamiętam dokładnie
        gdzie). Urocza okolica, śliczne czyste jeziorka i duży wybór gospodarstw
        agroturystycznych. I niedaleko od Gdańska.
        • aurinko Re: Która okolica lepsza? 08.05.10, 14:43
          Kaszuby odpadają bo znam je jak własną kieszeń, wiele lat jeździłam tam na każdy urlop i na każdy cieplejszy weekend.

Kurcze, rzeczywiście ciężko z odległością ale zależy mi bardzo, żeby dojazd w jedną stronę trwał max. 3 godziny już z przystankami przewidzianymi na młodą.

Bobimax a tam nie jest zbyt oblegane miejsce te Charzykowy?
          • dorka3078 Re: Która okolica lepsza? 08.05.10, 15:47
            aurinko a jakbyście w moją stronę bardziej się rozejrzeli ,pojezierze
            drawskie, cudne miasteczko Barlinek z krystalicznie czystą wodą w
            jeziorze, Ińsko również piękne i czyściutkie jezioro ,bardzo dużo
            tych mieścin nad jeziorami, tylko czy to aby nie dalej niż 200 km?
            • bobimax Re: Która okolica lepsza? 08.05.10, 19:44
              Pojezierzze drawskie mój maż zachwala Człopa, Tuczno.
            • aurinko Re: Która okolica lepsza? 10.05.10, 11:35
              dorka3078 napisała:

> aurinko a jakbyście w moją stronę bardziej się rozejrzeli ,pojezierze
              > drawskie, cudne miasteczko Barlinek z krystalicznie czystą wodą w
              > jeziorze, Ińsko również piękne i czyściutkie jezioro ,bardzo dużo
              > tych mieścin nad jeziorami, tylko czy to aby nie dalej niż 200 km?

Pooglądałam sobie w necie, pięknie tam jest. Ale z Gdańska do przykładowego Barlinka jest 330km. Echh z Trójmiasta to wszędzie daleko :(
          • bobimax Re: Która okolica lepsza? 08.05.10, 19:43
            Charzykowy jest dość popularne, ale podobno jak się raz pojedzie to
            się tam wraca. Ja będę na przyjęciu na koniec maja w Charzykowy. Ja
            byłam w Swornych Gaciach to taka dziura, ale też do Chojnic
            niedaleko. Zobacz jeszce Przyjezierze, Górzno koło brodnicy.
            Wszędzie byłam dosć dawno, ale miło wspominam te miejscowości.
    • ewlinp Re: Która okolica lepsza? 08.05.10, 14:06
      my bylismy 3 lata temu ze znajomymi w sucholaskach, w sumie w 4 rodziny w jednym
      domku i wyszło b.tanio
      mazury.info.pl/domki/sucholaski-olchowski/
      domki bardzo ładne, piekna okolica, cisza i spokój.
      Tylko jeden mankament był domki nie były odgrodzone od siebie i przyjezdna
      rodzina z psami okropnie nam przeszkadzała ale moze juz teraz cos się zmieniło w
      tym względzie.
      Mozna jeszcze poszukac czegoś na:
      mazury.info.pl/
      • aurinko Re: Która okolica lepsza? 08.05.10, 14:39
        Ewlin, miejsce super, zupełnie inaczej wygląda niż w moim koszmarze o Mazurach ;)) Tylko cały domek dla naszej rodzinki to za dużo. Ale chyba się przestawię na te Mazury i czegoś poszukam ;)) Dzięki :))
        • ewlinp Re: Która okolica lepsza? 08.05.10, 18:13
          ogólnie mazury są fajne nawet dla tych którzy nie umieja pływać/żeglować (czytaj
          ja) naprawdę opowieści o mazurach bywają straszne, pogoda jest zmienna ale nic
          poza tym strasznego, cisza, spokój i nawet komary nie tną tak jak ludzie gadają :)
          • dmgr Re: Która okolica lepsza? 08.05.10, 19:15
            My jeździmy co roku do prywatnego domku nad jeziorem w Ocyplu za Starogardem
            Gdańskim. Wynajmujemy domek od pani, która posiada tam takie same dwa a kiedyś
            miała trzy. Domek jest piętrowy, na ogrodzonej posesji, z piaskownicą, huśtawką,
            stołem do ping-ponga, rowerami, grillem i całym wyposażeniem kuchennym
            (mikrofala, kuchenka, czajnik el., naczynia, sztućce, itp.) i innym (TV, CD,
            pralka, suszarka). Posiada kominek. My jeździmy tam w dwie rodziny z dzieciakami
            lub trzy żeby było taniej bo miejsca jest na około 12 osób (łóżek) w 3
            sypialniach. My płacimy przed sezonem 100 zł za dobę a ta Pani w sezonie bierze
            150 zł. Jak chcesz to podam Ci namiary i jak znajdę to link bo był gdzieś w
            necie do fotek z tego domku. A jest tam na prawdę super dla dzieci i dorosłych.
            I jedziesz tylko ze swoim jedzeniem bo tam wszystko masz (chyba nawet węgiel do
            grilla) i tylko odpoczywasz. Do jeziorka jest kawałek spacerkiem, chyba
            strzeżone z ratownikiem ale nie jestem pewna bo my zawsze jeździmy przed sezonem
            w czerwcu.
            • aurinko Magda 10.05.10, 11:29
              A tam są tylko domki? Bo domek to dla nas za dużo (jedziemy we czwórkę). Oferta zapowiada się rewelacyjnie ale faktycznie na 2 rodziny :(
              • dmgr Re: Magda 10.05.10, 14:14
                Ta babka ma dwa takie same domki akurat. Poszukaj może w okolicy (wpisz w google
                "domki Ocypel") bo to taka turystyczna "dziura" i domków dużo. Ale u niej jest
                na prawdę super, poszukajcie może kogoś do spółki.
          • marigold222 a może warmia? 08.05.10, 21:12
            polecam Guzowy Młyn
            • marigold222 Re: a może warmia? 08.05.10, 21:17
              www.guzowy-mlyn.pl
              za szybko kliknęłam. Urocze miejsce, 20 minut drogi do akwaparku i spa
              w Pluskach (warmiapark), cisza , spokój, mili właściciele, 25 km od
              Olsztyna, 15 od Gietrzwałdu (bazylika i park), 8 od Olsztynka
              (skansen, huta szkła i wytwórnia witraży)
              • aurinko Re: a może warmia? 10.05.10, 11:31
                Marigold, fajnie tam ale drogo. Pokój 2osobowy za 150zł/doba + jeszcze 2 dzieci to dla nas nie do przełknięcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka