Dodaj do ulubionych

W nocy "zniknął krzyż spod pałacu prezydenckiego..

16.09.10, 08:57
nareszcie... Nie wiadomo co i jak... o 9 bedzie konferencja na ten temat...
Obserwuj wątek
    • hapie Re: W nocy "zniknął krzyż spod pałacu prezydencki 16.09.10, 09:04
      Nareszcie. To trwało zdecydowanie za długo
    • olcia.kaktus Re: W nocy "zniknął krzyż spod pałacu prezydencki 16.09.10, 09:18
      Znów będzie narodowa histeria, że mamy faszyzm, że nikt się nie liczy z niczyimi uczuciami. Tylko kurrrr... tych histeryków jest taka garstka i mają w du... uczucia prawdziwej większości.
      • pabia_a Re: W nocy "zniknął krzyż spod pałacu prezydencki 16.09.10, 09:24
        no i jak pilnowały mohery :)
        • olus-ia80 Re: W nocy "zniknął krzyż spod pałacu prezydencki 16.09.10, 09:57
          Mohery wódkę piły bo mysleli że zwyciezyli :)

Już za granicą układają nowy kabaret , leja się z Polski , jesteśmy pośmiewiskiem swiata.
          • paris4 Re: olusia 16.09.10, 10:04
            e tam bez przesady z tym pośmiewiskiem
            faktycznie żenujące to wszystko jest ale spoko w każdym kraju by się parę takich kwiatków znalazło
            • lilka.k Re: olusia 16.09.10, 10:07
              no własnie..dajcie spokój. Mnie to tam śmieszy. Nie bede sie wstydzić za innych ludzi pzreciez ;)
              • a_beatle Re: olusia 16.09.10, 10:30
                Dla mnie to jednak śmiech przez łzy...
        • paris4 Re: W nocy "zniknął krzyż spod pałacu prezydencki 16.09.10, 10:00
          No i git.
          Szkoda tylko, że to nie koniec tej szopki:/
          Naprawdę nie widzę żadnego rozwiązania tej żenującej sytuacji. To znaczy przychodzą mi pewne do głowy, ale są takie hmmmmm niehumanitarne bardziej;)
    • solaris31 Re: W nocy "zniknął krzyż spod pałacu prezydencki 16.09.10, 11:35
      dla mnie to nie jest żaden powód do śmiechu, nawet przez łzy. problem jest bardzo poważny wbrew pozorom.

cała ta sytuacja to jakaś groteska do Gombrowicza :? niepotrzebnie do tego dopuszczono, i w tej sytuacji kazde rozwiązanie okazało się złe.

dlaczego? bo zabranie krzyża niczego nie zmieni. dalej będzie szopka i cyrk, wszystko jedno , po której ze stron.

ja jako katoliczka chciałam, żeby krzyz przeniesiono 3 sierpnia, tak, jak to miało miec miejsce. w procesji, elegancko i tak, jak powinno sie krzyż traktować. nie udało się - trudno, trzeb ab to było zrobic inaczej.

i choć forma mi się nieszczególnie podoba, rozumiem tę decyzję, bo innej lepszej i tak nie udałoby się znaleźć. a to jest wina polityków akurat :?

ale nie łudzę się, że się to wszystko skończy, będą nowe krzyże, nowe wieńce itd. niestety :(
      • a_beatle Re: W nocy "zniknął krzyż spod pałacu prezydencki 16.09.10, 11:49
        Zgadzam się, tylko widzisz, problem polega na tym, że my właśnie za dużo rzeczy traktujemy poważnie, z patosem, gotowi życie poświęcić. Tęsknię za dystansem, zdrowym rozsądkiem i poczuciem humoru. Ludzi "od krzyża" mi żal, bo tego wszystkiego właśnie im brak.
        • uczula Re: W nocy "zniknął krzyż spod pałacu prezydencki 16.09.10, 13:05
          powiem krotko: wreszcie.
          • cui Posłuchałam sobie Radia Maryja... 16.09.10, 14:10
            ... jadąc przed chwilą samochodem. Już czuję ten makaron nawijany na uszy tym, którzy własnego zdania nie mają, za to ślepo podążają za "głosem" z eteru... Ile w tym wszystkim nienawiści i podżegania do konfliktu, brrr...
            Jestem mocno zniesmaczona, w końcu też zaliczam się do katolików. Ale staram się odciąć od tej szopki. Dobrze, że krzyż usunięto.
        • 27agnes72 Re: W nocy "zniknął krzyż spod pałacu prezydencki 16.09.10, 14:11
          Oczywiście należy uczcić pamięć tych, którzy zginęli we jakiś sposób. Ale też mam dosyć szopek. Pan Kaczyński wygłasza oświadczenia w stylu A JAKBY NIE POLECIELI TO BY NIE ZGINĘLI. Sory ale tak to odbieram. I ciągle nowe wieści w sprawie katastrofy, które nic nie wnoszą. A ja bym po prostu chciała wiedzieć KTO w Polsce zezwolił na zamknięcie w jednym samolocie tylu ważnych osób !!!!
        • solaris31 Re: W nocy "zniknął krzyż spod pałacu prezydencki 17.09.10, 09:33
          > Zgadzam się, tylko widzisz, problem polega na tym, że my właśnie za dużo rzeczy
          > traktujemy poważnie, z patosem, gotowi życie poświęcić.

nie o to mi chodziło.
          dla mnie sytuacja jest poważna w innym sensie. dochodzą do głosu jacyś niemal szaleńcy, mamy to od kilku miesięcy, a państwo jest nieudolne i nie potrafi sobie poradzić. prezydent milczy, nikt nie robi nic, biorąc ludzi na przeczekanie i stwarzając tym jeszcze większy cyrk i pole do naduzyć. mnie osobiscie trochę to przeraża :(

a co do polskiego patosu - oczywiście, zgadzam się. my, Polacy tak mamy. machamy szabelkami a potem płaczemy. chyba cecha narodowa... powinnyśmy sie uczyć większego dyustansu, ale nie wiem, czy to możliwe.
    • pocholita Re: W nocy "zniknął krzyż spod pałacu prezydencki 16.09.10, 15:18
      No wreszcie...

Ostatnio jak mówiłam wycieczce, że u nas wciąż katastrofa jest badana to turyści z Rosji się bardzo zdziwili i stwierdzili, że przecież dochodzenie jest już zakończone.
      • boazeria Re: W nocy "zniknął krzyż spod pałacu prezydencki 16.09.10, 15:52
        zenujaca ta cala parodia od poczatku

krzyz przyniesli harcerze i oni powinni go zabrac bo to ich wlasnosc
        kociol sie zgodzil na sw. anne i ok- trzeba bylo go zabrac
        miejsce pod palacem prezydenckim to nie jest jakies swiete miejsce objawien i cudow ze trzeba tam krzyze i pomniki stawiac a katolik moze sie modlic wszedzie
        nad zmarlymi zazwyczaj sie modli w kosciele lub nad grobem- ewentulanie w miejscu smierci

zenujace jest tez to ze kosciol umul rece zamiast twardo upomniec pseudokatolikow
    • ajila32 Re: W nocy "zniknął krzyż spod pałacu prezydencki 16.09.10, 17:13
      krzyża nie ma.. nie martwi mnie to, bo krzyż powinno się szanować, a w tej atmosferze jak było tak było..
      teraz zacznie sie bitwa o pomnik w tym miejscu.. gdyby jednak ktoś nie wiedział - pomnika "odmówiono" na krakowskim przedmieściu nawet papieżowi i pamięci jego poświęcono "tylko" tablicę na budynku..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka