gosia399
03.11.10, 14:59
postanowiłam rozpocząc nowy watek bo chciała bym ci napisac co u nas z mowa ,jakie postep,moze wymienimy sie spostrzezeniami rodzajami cwiczeń itp...
pisałas we wtorkowej kawce porannej ze twój mały tez ma problemy z mową
wiec u nas wyglada to tak ze Kuba ma stwierdzone opuznienie mowy,rozwija sie b.dobrze z niektórymi rzeczami az za bardzo....hihihi
na te chwilę uzywa ok 50-max60 wyrazów w stopniu zrozumiałym i dla mnie i dla ciebie a reszta to jego nazewnictwo
mówi bardzo niewyraznie ale najwazniejsze ze mówi choc tyle
wiec pokróttce:
-mówi proste słowa typu dom-dach-dym-pupa-pipi-fifi-mama- tata -baba-dziadzia-dzidzi(dzieci),koko(kura),cidzi(kotek,cicieś),aja(pies ajax),byk,ojdo(mydło),uuja(wuja),ciocia,kasia.julia,sonia,titik(auto),stop,............I WIELE INNYCH
-z czasowników: daj,cimaj(trzymaj),chce,nie chce,musze nie musze,rób,nie rób,mam,nie mam,jedzie,idzie,stoi,
-z pytań: gdzie,co,kiedy
buduje proste zdania np:mama daj tutu,mama idz tu,mama rób to,mama nie chce aaaAAAaaaa(mama nie chce spać),
pieknie odpowiada na pytania(tak ,nie) rozumie wszystko dosłownie wszystko,nasladuje odgłosy zwierzat typu:kokokoko,miał,muuuuumuuuu,hałhał
z cwieczeń jakie robimy w domu to w oparciu o ksiazeczki z bajeczkami ,czytam nasladuje rózne odgłosy,czasem(nie czesto aby go to nie zniecheciło)kaze powtarzac mu jakis wyraz dosc prosty np.dwusylabowy,cwiczy,my w najnormalniejszych sytuacjach zyciowych np :ostatnio tankowałam paliwo i powiadałam w kólko skad to paliwo -skad się wzieło itd....z naciskiem na słowo "paliwo",a on po podejsciu do kasy podajac pieniazki panu zapytany przez pana za co te pieniazki powiedział "paliwo"SUKCES!!!!!
czesto wygłupiajac sie,tańczac spiewam np"lalalalalalal","hihihihihihihi" i mówie a teraz kuba i on bez problemów nasladuje ,czesto po swojemu ale i to jest sukcesem.po przyjsciu z przedszkola zapytany przez tate co robił mówi"kuba bawiiiii dzidziii"czyli kuba bawi się z dziecmi,"ja grzeczny"...TO OSTATNIE NASZE MAŁE SUKCESY SOWNE
z suplementów podaję eyeQ,tran,witamC
jesli mozna to jak ty cwicysz z dzieckiem?????jakie robi postepy?????w jakim jest wieku?????
z góry dziekuje za wskazuwki i dziekuje za kazda drogocenna radę:))))
podrawiam z pochmurnej wielkopolski