Dodaj do ulubionych

Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic teraz

08.11.10, 21:32
Dziewczyny sytuacja jest taka,
dziecko miało temperature okolo 16 godz:39,3
dostal nurofen ,zeszła mu temperatura do 37,8
I taką miał do 19+- ,od 20 zaczęła mu rosnąć i ma 39,4.
Teraz podalismy mu paracetamol....co robic jak nie zacznie spadać temperatura?
Co podac?znowu nurofen?
Obserwuj wątek
    • azbestowestringi Re: Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic 08.11.10, 21:35
      tak
      my walczymy z wirusem od kilku dni - serdenko mial 2 dni temu 40.8. jedyne co dawalismy zeby zbic goraczke to wlasnie naprzemiennie paracetamol i ibuprofen
      • kogosia Re: Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic 08.11.10, 21:40
        dokładnie nam tez lekarz kazała dawać na przemian.
        Ja dawałam nurofen na zmiane z paracetamolem
        • pabia_a Re: Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic 08.11.10, 21:46
          na przemiennie można podawać nurofen i paracetamol, można dodatkowo robić okłady na kark, czoło lub zrobić letnią kąpiel
          • pabia_a Re: Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic 08.11.10, 22:00
            i jeszcze pamiętaj by nie przekroczyć zalecanej dawki leku, czopek co 8 godz, po 4godz. od podania czopku można podać paracetamol w syropie i za kolejne 4 godz. czopek
            • alcea3 Re: Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic 08.11.10, 22:06
              Dziewczyny napisały naprzemiennie podawane leki, ja z kolei polecam letnia kąpiel,u Malwy zawsze pomagało.
              • ankas4 ale jak dawać?jeszcze raz 08.11.10, 22:18
                Temperatura zaczela spadac, teraz jest 38,5 , dalismy jak pisalam paracetamol
                Na opakowaniu pisze,ze nalezy to podawac srednio co 4 godziny.
                To jesli naprzemiennie to teraz dac za 4 godziny mogę nurofen? czy tez mogędac nurofen wczesniej czyli 8 godzin od ostatniego podania nurofenu czyli o 24?
                i pozniej po 8 godzinach juz rano znowu paracetamol?
                • pabia_a Re: ale jak dawać?jeszcze raz 08.11.10, 23:00
                  nurofen w czopku co 8 godz, po upływie 4 godzin od podania czopku, jeśli temp. nie będzie spadać można podać paracetamol w syropie np. godz. 8.00 czopek, o godz. 12.00 paracetamol i o godz. 16.00 czopek, dodatkowo stosuj okłady na czółko i kark
                  a byłaś u lekarza wcześniej, bierze młody jakieś lekarstwa? My ostatnio też walczyliśmy przez 4 dni z utrzymującą się w wysoką gorączką, ale młody dostał zastrzyki i później dołożony miał antybiotyk
    • cui Re: Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic 08.11.10, 22:17
      Tak jak napisały Dziewczyny - naprzemiennie nurofen i paracetamol. I dodatkowo powtórzę za Alceą - okłady lub chłodna kąpiel. Nie doceniałam tego sposobu zbijania gorączki dopóki go nie zastosowałam.
      Trzymajcie się!
    • klaudia020707 Re: Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic 08.11.10, 23:08
      My ostatnio tez walczylimsy z wysoka temp. naprzemiennie nurofen i paracetamol
      ale gdy klaudia miała 41stopni to zrobiliśmy jej kapiel taka letnią i posiedziała w niej chwile, momentalnie tem spadła do 38. Najlepszy sposób!
      Jak długo Tymek ma tak wysoka temp?
      Jesli tem. utrzymuje sie dłużej niz 3 dni to warto iść do lekarza bo czasami niewyleczona infekcja może byc grozna:(
      Zdrówka dla małego.
      • ankas4 zadzwonilam do szpitala, i mam dawac tak 08.11.10, 23:30
        Dzieki dziewczyny,ale zadzwonilam do szpitala, bo sie juz troszke wystraszylam tego podawania lekarstw. Ogolnie strasznie duzo mi sie tego wydawało,a lekarz bach...2 razy wiecej zalecił niz na opakowaniu...
        I podajemy tak:
        Przed chwilką czyli o 23 podalismy mu 10 ml nurofenu
        Mamy mierzyć, jesli temperatura bedzie rosła lub nie malała, to po okolo 3-4 godzinach dawka uderzeniowa 20 ml paracetamolu.
        Po tym lekarz powiedział ze powinno byc lepiej, jesli bedzie temperatura rosla lub sie utrzymywała rano do lekrza. ale ogólnie był mega opanowany i powiedział,ze lekarz nic innego na miejscu nie zaleci JESLI jest jak powiedzialam czyli lekki kaszel, zatkany nos i wlasnie temperatura, nastawił mnie dodatkowo ,ze to moze trwać 2-3 dni...

I chciałam podkreslic,ze to co napisalam powyzej to absolutnie nie rada na podawanie leków choremu dziecku, bo wiadomo,ze kazde moze miec cos innego, tak musialam to dodac zeby byc spokojną:)

Dziekuje za wszelkie rady, kochane jestescie, niesttety kąpiel bez szans, mamy tylko brodzik,poza tym Tymek nie da nawetsciereczki sobie przyłozyc, wiec odpada.

Czopków nie mamy i nie stosujemy, bo dziecko nie da sie dotknąć, w takiej sytuacji lekarz zaleca tylko syropy.
        • smolineczka Re: zadzwonilam do szpitala, i mam dawac tak 09.11.10, 05:04
          mam nadziej, że już nie wróci Tymkowi tak wysoka gorączka... Moja też czuje się trochę lepej, a jest w domu od czwartku, i przez dwie nocy miała bardzo wysoką gorączkę, ale ja nic nie podawałam - myślałam, że się wypoci i wyzdrowieje...
          • aga_junior Re: zadzwonilam do szpitala, i mam dawac tak 09.11.10, 08:29
            ankas jak mały?
            • pabia_a Re: zadzwonilam do szpitala, i mam dawac tak 09.11.10, 09:11
              ankas i jak minęła nocka, gorączkował mały jeszcze nad ranem? Mój też niepozwał sobie robić okładów:(
              • zabka11 Re: zadzwonilam do szpitala, i mam dawac tak 09.11.10, 09:42
                I ja noc minęła? bo u nas też goraczkowo, wymiotna, ale nurofen działa.
                • malenkie7 Re: zadzwonilam do szpitala, i mam dawac tak 09.11.10, 12:07
                  dziewczyny, miejcie na uwadze, ze trudna do zbicia goraczka, bol gardla, kaszel, zaczerwienienie skory/wysypka to moze byc szkarlatyna.
                  • ankas4 jestem,jestem dopiero teraz 09.11.10, 21:21
                    U nas sytuacja taka,ze nad ranem dalismy mu znowu na zbicie temperatury syrop,bo juz był cieply , wstalismy okolo 8 rano, Tymek ok, ale okolo 12 znowu dalismy nurofen ,bo temperatura poszybowała do 39.4...jakas masakra, nastepnie o 16 znowu okolo 39 i dalismy panadol, i przed spanie dalismy znowu nurofen ale Tymek zażyczył sobie mleko , jak podejrzewlismy po kilku łykach wszystko zwymiotował, łacznie z nurofenem więc podalismy mu kolejną dawke i zasnął ekspresowo wymęczony.
                    Troszkę pokasłuje teraz przez sen, nie ma wysypki, ale ciągle ta skacząca temperatura... nie poszlismy do lekarza, bo nie ma naszej lekarki, a zapewne nic wiecej nikt nie stwierdzi i zapisz pdawanie....nurofenu i panadolu naprzemiennie. Jak bedzie zle (odpukac) pojedziemy do szpitala,jednak licze,ze dzisiejszy dzien to było przesilenie!i bedzie tylko lepiej, jutro Wam zdam relację:)

Pozdrawiam i przytulam wszystkich chorowitków;)
                    • zabka11 Re: u nas to samo 09.11.10, 21:56
                      I ja swoje dopisze...po całodniowych skokach temp. do 39, Jasiek po południowej drzemce, dostał paracetamol na 39 st, po czym ok. 20tej dobił do 40 st...okłady, czopek z nurofenu i po 1, 5h, chwilkę temu zaczął brykac, bo ma 38,5...eh. Pokasłuj mokro, mówi, że gardło go boli...
                      Chyba jurto do lekarza pójdę, bo wolne przed nami, więc niech mu zajrzy w ucho, gardło....no i nocka z glowy, znów co 2h pobudka.
                      Pozdrawiam
                      • ankas4 Re: u nas to samo 09.11.10, 22:45
                        Jeju zabka podajmy sobie ręce,i te pobudki tez przerąbane...
                        Ja nie wiem czy isc do tej naszej przychodni, mysle,ze nic mądrego nie powiedzą, szczegolnie, ze Tymek ma awersje do lekarzy ostatnio i sie dotknąć nie da...
                        Pozdrawiam
    • klaudia020707 Re: Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic 09.11.10, 23:37
      zdrówka życzę i chciałam Wam tylko zwrócić uwagę że przy tak wysokiej gorączce trzeba uważac żebys się dziecko nie odwodniło
      • burdziaa Re: Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic 09.11.10, 23:47
        Zdrowia Kochani,zdrowia ! i niech Dzieci piją wodę,chociaz małymi łyczkami.
        • alcea3 Re: Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic 10.11.10, 09:30
          Duzo pojcie dzieciaki, nawet po lyzeczce co 5 min.
          Jak dzisiaj??
        • astra27 Re: Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic 10.11.10, 09:46
          To taki wstrętny wirus panuje, moja Zuzia miała tak 4,5 dnia temp. do 41 stopni a piątego dnia rano wszystko zniknęło, pokasływała i miała przytkany nosek,. Tylko ona skończyla to zaczął gorączkować mój 5,5 miesięczny synek i to dopiero była porażka nie tylko mega wysoka gorączka to jeszcze biegunka polekowa i też 5 dnia wszystko wróciło do normy. Ja dzwoniłam na pogotowie to mi powiedzieli przy córci żeby przy skrajnie wysokiej temperaturze poł czopka pyralginy dać to bardzo skutecznie zbija temperature ale wiadomo pyralgina nie jest zalecana przy dzieciach dlatego nie podałam tylko zastosowałam letnią kąpiel i trochę się uspokoiło.
          • anmroz Re: Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic 10.11.10, 10:09
            Ankas żabka! Dużo zdrówka dla Waszych synków! Jak to czytam, to ciarki mi przechodzą. Mój ostatnio był przez 3 tyg. na antybiotyku. Modlę się teraz o kolejny zdrowy dzień.Jak dzisiaj, dziewczyny?
            • zabka11 Re: My już po diagnozie...angina ropna:( 10.11.10, 11:21
              Czopy ma takie, że naloty na języku nawet...ech...7 dni augmentin ES, potem kontrola i ew. jeszcze 3 dni antybiotyku. Niestety tym razem samo nie przejdzie...eh.
              Ankas a jak u Was?
              • solaris31 Re: My już po diagnozie...angina ropna:( 10.11.10, 11:26
                o kurcze, czyli jednak paciorkowce :(

na dzień przed szpitalem moim i Emilki zawiozłam Piotrka na SOR, bo dostał 40 stopni, a ciężko bardzo znosi tak wysoką goraczkę. nie udało mi się jej zbić niczym, nawet pyralginą :(

diagnoza - angina :?

dodam jeszcze, że ja przestaję mieć watpliwości co do ewentualnej anginy po zapachu z ust - jest bardzo nieprzyjemny.

Zabka, Ankas - zdrówka dziewczyny, mam nadzieję, że u Tymka lepiej, coś się Ankas nie odzywa :(
              • ankas4 Kurcze zabka,chyba pojde w piatek do lekarza... 10.11.10, 11:33
                Przestraszyłam sie troszkę,ale czy Jasiu mówił,ze go gardło boli?
                U nas kaszel i zatkany nos, temperatura , zaglądalam do gardła, mówi,ze nie boli. ale moze pojdziemy do lekarza jednak w piątek, noc taka sobie, pokasływał, zatkany nos go męczył,podalismy nurofen przed spaniem, pozniej w nocy mierzylismy ale był stan podgorączkowy tylko, obudził sie o 6 ,ze chce mu sie pić bardzo,wiec juz wiedziałam,ze temperatura... 38,5 , dalismy syrop na zbicie, ale Tymek niestety nie chciał juz spac, w sumie był w super humorze:), wiec od 6 jestesmy na nogach, myslalam,ze moze teraz padnie,ale nie, oglada bajki, nie chce spac, teraz stan podgorączkowy 37.4
                DAjemy pić non stop,i non stop sika;) tak wiec chociaz taka pociecha:)

Pozdrawiam serdecznie
                • borowka78 Re: Kurcze zabka,chyba pojde w piatek do lekarza. 10.11.10, 11:38
                  Zdrówka dla choruszków.
                  Ankas, Aanie lepiej pojść do lekarza już dzisiaj?
                  • solaris31 Re: Kurcze zabka,chyba pojde w piatek do lekarza. 10.11.10, 11:46
                    no właśnie, może idź dzisiaj z małym do lekarza, bo trochę ta utrzymująca się goraczka niefajna :( a jutro wolne.
                    • alcea3 Re: Kurcze zabka,chyba pojde w piatek do lekarza. 10.11.10, 11:57
                      Asia lepiej dzisiaj juz idz, juz trochę to trwa,a jutro swieto..
                    • ankas4 Re: Kurcze zabka,chyba pojde w piatek do lekarza. 10.11.10, 12:01
                      Dzis nasza lekarka nie przyjmuje, jutro wolne, dlatego w piątek, ale dzwonilam do przychodni, nie ma na dzis miejsc,ale przejde sie czy mnie przyjmie bez rejestracji.
                      Ogólnie problem mamy taki,ze Tymon nie cierpi lekarzy,ale to jego niecierpienie przekłada sie na to, ze nie da sie nawet dotknąć, wiec zajrzenie do gardla czy osluchanie jest bez szans, bo nawet jesli się to zrobi siłowo to i tak lekarka nic nie usłyszy czy nie zobaczy.
                      • zabka11 Re: Asia 10.11.10, 13:17
                        Obiecaj/daj mu cos czego prawie nigdy nie ma. Jasiek bez problemu daje się badać, sam gębę otwiera, ale ostatnio na testach skóernych, musiał wyleżec na brzuszku 20min, do tego piekło go i swędziało...dałam mu grać na komórce;)...gdyby nie fakt, że ścierpły mu ręce to leżałby i pół dnia:)
                        Asiu a jaki Tymek ma apetyt? bo Jasiek nie je prawie nic, już 3 dzień, skubnie tylko co nieco...pije dużo, małymi łyczkami. Ma lekki katar i pokasłuje, chwytając się za gardło wtedy, bo go boli, ale nie do płaczu, więc znośnie. Nalot biały ma na języku, zerknij Tymkowi. A na migdałach to piana biała...dosłownie....Znów go gorączka chwyta, Nurofen podany o 7mej rano, na 39st, właśnie przestaje działać. Położył sie sam i nakrył, po szyje, bo zimno mu. Pewnie zaśnie, goraczka podskoczy i znów mu dam 5 ml Nurofenu. Mam nadzieję, że antybiotyk zacznie juz jutro działać.
                        Pozdrawiam
                        • burdziaa Re: Asia 10.11.10, 14:05
                          Asiu a moge spytac czym tak dokładnie mierzysz temperature,jakim termometrem-ja tak na zapas sie martwie bo to ja sie źle czuje i boję sie,ze Julka zarażę :(
                      • lilka.k Re: Kurcze zabka,chyba pojde w piatek do lekarza. 10.11.10, 14:52
                        A może jakas wizyta domowa? Moze mu antybiotyk juz potrzebny, nie zwlekaj. Gorączka bardzo wysoka była.
    • delfina7 Re: Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic 10.11.10, 14:45
      JA bym nei zwlekała z osłuchaniem , przeceiż nawet jak nei zrobi to Wasz lekarz to chyba coś wysłucha. U nas poszliśmy z lipcowym wczoraj , bo sytuacja bardzo podobna do Waszej , a gorączka u neigo prawie nei występuje . Starszaka właściwie mielismy wywalic do przedzkola , bo lekko zatkany i pokaszliwał nocą , ale , ze oni wciąz zaziębieni to jakoś mnei to nie zdziwiło. Okazłao się , że starszak ma zapalenie oskrzeli :/ , mały ostre zapaleni drug oddechowych. Zdrówka życze
      • ankas4 Re: Poradzcie:nie chce zejsc temperatur,co robic 10.11.10, 15:20
        Burdziu Kochana, temperature mierzymy usznie,ale nie wierze za bardzo temu termometrowi, i jak sie da to zazwyczaj mierze jeszcze zwyklym elektronicznym ale pod pach~ą, ten uszny zazwyczaj zawyża temeperature o 2,3 stopnie.

Teraz Tymek spi, rano dostał panadol tzn,o 6 rano, teraz ma stan podgor~ączkowy okolo 37,3, energia go rozsadza, pokaszluje, w przychodni szans nie ma na przyjęcie, nie ma miejsc, byłam zapytac czy nas przyjmie bez rejestracji to powiedziała ,ze absolutnie nie, zapytała tylko co sie dzieje, powiedziałam w skr~ócie jaka sytuacja i co dajemy - ona na to.ze wszystko ok i jak sie cos bedzie działo to do szpitala radzi,bo tam kolejek nie ma a lekarz całodobowo.

Naszej lekarki prywatnej nie ma, tzn,ma wolne wyjechała, wiec nie mamy kogo do domu wezwac, poza tym naprawdę nie jest juz źle, a jak bedzie to podjedziemy do szpitala, w pi~ątek zarejestrowałam sie juz na wizytę ,wiec liczę ,ze juz Tymek ozdrowieje i to bedzie tylko kontrolna wizyta. Nie boli go gardło, ani uszy, ani głowa, myslę ,ze to wirus~ówka jakas była i juz powoli przechodzi, zobaczymy jaka bedzie dzisiejsza noc.

ssciskam chorowitki i nie tylko:)
        • ankas4 Zabka pytanie mam jeszcze... 10.11.10, 15:22
          A Waszego synka bolało gardło//?
          Jakie miał objawy tej anginy?
          Pozdrawiam syneczka chorowitka;0
          • burdziaa dziękuje Asiu 10.11.10, 15:27
            to mierzenie temperatury mnie dołuje-albo niedokładnie,albo za wolno - czyli myslisz ,ze to takie 3 dni wysokiej temperatury wirusowej?Pytam bo mi sie cos takiego zaczeło i cieknie z nosa,mam goraczke i zastanawiam sie co to
            • ankas4 Burdzziu Kochana 10.11.10, 16:01
              Kochana,powiem Ci co mi lekarz w szpitalu powiedział jak dzwoniłam ,wiec powiedział,ze jak jest temperatura wysoka, katar i ewentualnie czasami kaszel to prawie pewne jest ,ze to jakas wirusowka, bo jak jest np kaszel mocny lub bol~ące ucho, lub bol~ące gardlo to moze i to tez wirus~ówka ale trzeba koniecznie poogladac,pobadac zeby nie bylo zapalenia płuc, zapalenie oskrzeli, zapalenie ucha, anginy , powiedzial nam,ze obnizac temperature, bo powyzej 38 stopni organizm zaczyna sie wykanczac, i obnizanie moze mu tylko pomoc, duzo,duzo pic i tyle... wiec dajemy tymkowi tesyropy na obnizenie temeratury, na kaszel ,bo ma czasami syrop ,i duzo pije, szczesliwie rowniez chce jesc, wiec nie jest źle, jak pisałam w pi~ątek pojdziemy na kontrolę, zeby go osłuchal ktos.

A my musimy sie umowic, jak Tymek ozdrowieje to umowimy sie na kawę.

sciskam
          • zabka11 Re: Zabka pytanie mam jeszcze... 10.11.10, 16:22
            Gorączka, w poniedziałek dostał w przedszkolu, po spaniu,odebrałam go już z 39st. O 16tej dałam 5 ml nurofenu. Potem na noc znów nurofen, bo goraczka wzrosła, miał dreszcze. Noc gorączki powyżej 39st nad ranem (nurofen), wtorek powyżej 39st, cały dzień. Nurofen i paracetamol(ale on nie działa!) na zmianę, goraczka spada, i wzrasta regularnie. Wtorek wieczór 40st goraczki, czopek 150g nurofenu i noc dzisiejsza ok , z pobudkami na picie, ale rano znów 39 (nurofen), poszłam do lekarza, antybiotyk o 11tej dałam, o 13tej znów gorączka zaczęła rosnąc, położył sie spać, wstał o 15.30, gorączka 39,5, okłady i juz sie bawi na podłodze. Teraz dopiero zaczął się skarżyć na ból gardła, i widze że boli go przy przełykaniu. Brak apetytu, już 3 dzień. Lekki katar, kaszel, ale taki flegmiasty, tylko z gardła.
            To tyle...
            A jak Tymek?
            • ankas4 Re: Zabka pytanie mam jeszcze... 10.11.10, 19:32
              Pytałam ,bo sie zastanawiałam czy własnie Jasiu miał jakies objawy gardłowe...,bo nasz nie ma nic takiego, nic go nie boli, normalnie w sumie je, duzo pije, jedyna roznica ale wiadomo ,bo temperatura, generalnie dzis juz lepiej tak to widze, wyspał sie jak mops, bo wstal dzis o 6 rano, i padł o 15 i spal do 16;30, wstał cieply, juz sie zestresowałam,ale szczesliwie byl tylko cieply z rozgrzania sennego, po chwili bylo ok, zmierzyłam mu temperature było 37,3 ,teraz tak samo, dam mu jednak na noc ten nurofen,kupiłam dzis jeszcze dla spokoju czopki, ale wydaje mi sie,ze Tymek nie dałby ich sobie aplikowac i prędzej do szpitala (odpukac)pojedziemy niz wlozymy mu tego czopka:) no licze,ze juz po tym naszym wirusie.
              A jak jASIU teraz? ...bo nasz wlasnie przebija sie do sąsiadów wiec idę:))))
              • zabka11 Re: Zabka pytanie mam jeszcze... 10.11.10, 20:02
                :) Jasiek ? dzięki...właśnie stoczyłam z nim walkę na dywanie:) i przegrałam, tak mnie zawalczył. Nurofen działa, więc jest ok, mam nadzieje, że i noc będzie spokojna. Jeśc nie chce, ale Grześka podgryzł, teraz trochę płatków, więc cos mu tam w brzuchu stałego lata:)
                Takie objawy jak miał Tymek, to Jasiek miał 2 razy, we wrześniu i w pażdzierniku, po 2-3 dni, teraz jest inaczej, jak się okazało, gorzej, ale damy radę:)
                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka