Dodaj do ulubionych

odwodnienie- jak sprawdzic

31.12.10, 14:25
wiem ze mozna zrobic gazometrie, ale wole uniknac szpitala szczegolnie po ostatniej wizycie, jak mozna ocenic czy dziecko jest odwodnione?
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: odwodnienie- jak sprawdzic 31.12.10, 14:31
      po pierwsze - czy dziecko sika.
      po drugie - sprawdź stan śluzuwek w ustach - jeśli sucho, bez śliny - to masz do czynienia z odwodnieniem.
      po trzecie -łzy - jeśli dziecko płacze łzami - to jeszcze nie ma tragedii.

pozostałe oznaki odwodnienia - zapadnięte oczy, brak sił, mozna sprawdzić fałd na brzuchu - ściśnij fałd jakbyś chciała uszczypnąć - jeśli skóra wróci na swoje miejsce, jest ok. jeśli jest problem z powrotem - to niedobrze.

jeśli dziecko leje się przez ręce, nie ma sił, ewidentnie słabnie, jest senne i traci kontakt z otoczeniem - biegiem do szpitala.
      • solaris31 Re: odwodnienie- jak sprawdzic 31.12.10, 14:32
        sluzówek :) nie mam pojęcia, co mnie opętało z takim bykiem ;) a, że nigdy nie sprawdzam podglądu, no to mam ;)
        • blanka0 Re: odwodnienie- jak sprawdzic 31.12.10, 15:46
          dziekuje za odp
          • alcea3 Re: odwodnienie- jak sprawdzic 31.12.10, 18:16
            Jak dla mnie nie mozna tego jednoznacznie stwierdzic, pamietam jak Malwa miala biegunkę, i nic poza tym energi tyle co dwójka dzieci, poszłysmy do lekarza, a lekarka patrzac i badając od razu wypisała skierowanie do szpitala, bo była odwodniona.
    • ri.ka Re: odwodnienie- jak sprawdzic 31.12.10, 18:33
      tak jak pisaly dziewczyny oczy, skóra i ilosc sikana
      ja jak podejrzewam odwodnienie jak sa chorzy to profilaktycznie daję elektrolity przemycam w jakimś soku albo daje po łyzeczce co chwile jest to wstretnie słone ale ponieważ zapobiegawczo to nie musze trzymac sie norm z ulotki
      wiec gastrolit to u mnie podstawa apteczki, ostatnio kupiłam elektrolity bez recepty smakowe ale i tak im nie smakuje

-
      • blanka0 Re: odwodnienie- jak sprawdzic 31.12.10, 18:59
        daje smecte, floridiol, biogaye
        podejrzewam ze od antybiotyku ma takie jazdy, wczopraj ostatnia dawka bo przerwalam, ale dzis mimo ze bez antybiotyku to dalej duzo kupek, normalnie sie zastrzele zanim nastepnym razem pojade do szpitala, durna pani dr stwierdszila ze angina dala antbiotyk a to byla klasyczna trzydniowka, kuźwa mac
        • blanka0 a stoperan mozna Natce dac??? 31.12.10, 19:03

• uczula Re: a stoperan mozna Natce dac??? 31.12.10, 19:45
            nie wiem powiem szczerze
            u nas po antybiotyku bylo 5 dni kupek,
            ja robilam tak:
            zrobilam mu kleik ryzowy, ale taki do picia, do nieprzezroczystej butelki - lekko poslodzic i posolic.
            i tylko to na zmiane z sucharkami.
            • uczula Re: a stoperan mozna Natce dac??? 31.12.10, 19:46
              aha i jeszcze smecte mozna dac no i priobiotyk :)
              • blanka0 Re: a stoperan mozna Natce dac??? 31.12.10, 19:54
                zamiast mleka daje taki wodnisty sinlac, moze byc?
                • blanka0 uczula a ile tych kupek było ??? 31.12.10, 19:54
                  dziennie
                  • uczula Re: uczula a ile tych kupek było ??? 31.12.10, 21:00
                    nie nie bardzo
                    bo ryz zatyka przy biegunkach
                    a sinlac ...to doskonala mieszanka roznych rzeczy - bardzo slodka
                    kleik ryzowy zdecydowanie.
                    • blanka0 ale mam sylwestra 31.12.10, 21:16
                      nie wiem co robic, szlag mnie trafia,
                      kuźwa czy zawsze cos sie musi dziac jak sa albo swieta albo sylwek wrr
                      • aga_junior blanka 31.12.10, 21:48
                        probiotyk (np.dicoflor30, enterol) smecta, elektrolity.
                        gotowana marchewka pięknie zatrzymuje kupe.
                        Nie wiem co jeszcze radzić kurde bo lekarzem nie jestem. Na temat sylwestra się nie wypowiadam :(
                        • burdziaa Re: blanka 01.01.11, 00:26
                          o rany Edyta wspolczuję,napisz jak teraz się czujecie
    • domatorka.amatorka Re: odwodnienie- jak sprawdzic 01.01.11, 00:41
      A może z węglem spróbować? u nas świetnie się sprawdza a z tego co czytam nawet niemowlaki mogą to pić
      www.wegielmedyczny.pl/jak_stosowac_wegiel.php
      • ankas4 Jak sie czujecie???? 01.01.11, 01:34
        Kurcze,Edyta, jak Cię dobrze rozumiem... ,bo sami jak wiesz mielismy jazdę z Tymkiem w samą wigilię ,napisz koniecznie jak sie macie, zmartwiłam sie bardzo, moze jakis prywatny dyżur pediatryczny gdzies we Wroclawiu????napisz jak tam.
        • uczula Re: Jak sie czujecie???? 01.01.11, 09:47
          Przepraszam - nie zauwazylam pytania w temacie watku
          U nas kupki byly regularnie co 3 godziny ( w nocy tez) typowo biegunkowe, jasne.
          Michalek spal w nocy ale przy kupce wiadomo - budzil sie.
          ech
          a mial wtedy 1,5 roczku...
          dawalam tylko ten kleik ( do picia) nawet mu smakowal, no i staralam sie wcisnac ryz pod wieloma postaciami...
          sa jeszcze te krazki ryzowe - tez mozna sprobowac
          ten kleik ryzowy do picia rewelacyjne zatyka no i chroni jelita. To taka jednolita masa, lekko posolic, lekko poslodzic - by mialo jakis posmak.
          Michal po nim dalej mial biegunke, ale ona sie powoli wyciszala.
          Dieta nie jest latwa, bo jednostronna no i trzeba ja trzymac - u nas biegunka trwala 5 dni, ale udalo sie uniknac szpitala.
          Gotowanej marchewki nie udalo mi sie wtedy Michalowi wcisnac.
          Starszej robilam "zupke" - gotowany na sypko ryz z marchewka, posolic.
          ale u Michala zadna zupa nie daje rady.
    • solaris31 Re: odwodnienie- jak sprawdzic 01.01.11, 13:17
      Blanka, jak tam dzisiaj?

mam nadzieję, że lepiej. faktycznie, mozliwe, że to po antybiotyku. nie ryzykowałabym ze stoperanem, co prawda działa elegancko / wypróbowałam na sobie :D/, ale to dziecko i bałabym się wstrzymywać biegunkę w ten sposób.

faktycznie, dawaj coś probiotycznego, uzupełniaj elektrolity - na początek może byc porządnie posolona zupa, niech młode pije - i na pewno przejdzie. zdrówka!
      • blanka0 kolejna wizyta na korczaka i 01.01.11, 16:16
        mimo 8 dni biegunki (po 12 kupek na dobe) natusia trzyma sie dzielnie, elektrolity leciutenko ponizej, wiec nie ma potrzebykroplowek i hospitalizacji (ufff ufff)
        pewnie to zasluga mojego katowania Jej litrami elektrolitow, smecty i probiotykow, bidulka jak mnie widzi to juz ucieka, strasznie sie bałam ze bede musiala z Nią zostac na kroplowach, spakowalam juz awet torbe, ale udalo sie choc dzis juz 8 kupek za nami
        lkleiku mie dam rady przemycic, ugotowalam marchwianke tez bryzdza, podaje jej ORST kupiony w aptece strzykawkami- to taki kleik marchwiowo-ryzowy
        wiem ze to nie koniec problemu, ae ciesze sie ze mala w dobrej kondycji
        musze przebadac pod katem grzybicy przewodu pokarmowego, moze to to, i moze to zasluga tego kurewskiego antybiotyku- sorki
        dzieki
        • uczula Re: kolejna wizyta na korczaka i 01.01.11, 16:24
          uwazaj bardzo jak sie juz biegunka wyciszy bo dziecko jest po takiej biegunce bardzo oslabiowne i starsza zlapala mi potem angine...i zaczelo sie chorowanie na maxa :(
          Trzymam kciuki za malutka.
          • blanka0 jesuuuuuu 01.01.11, 16:26
            tylko nie angina, nie strawie juz zadnego antybiotyku
        • ridibunda Re: kolejna wizyta na korczaka i 01.01.11, 16:25
          Jak moja miała rota i leciała przez ręce też się wystraszyłam odwodnienia, wyczytałam wtedy że trzeba elektrolit (gastrolit czy coś tam innego) podawać co kilka minut jedna łyżeczkę przez 4 godziny, tak najlepiej nawadnia. Moja wtedy nie miała siły uciekać, ale krzywiła się na sam widok łyżeczki. Ale jej pomogło, po tych 4 godzinach była od razy żwawsza.
          Dobrze, że u Was w miarę ok - jeśli patrzeć całościowo, trzymajcie się.
          A nawiasem mówiąc - ogromnie się zdziwiłam, gdy przeczytałam, że Natka ucieka - dla mnie to ona się dopiero urodziła... Prawdą jednak jest to przysłowie, które mówi, że cudze dzieci szybko rosną...
          • blanka0 ridibunda haha 01.01.11, 16:28
            ucieka to mało powiedziane, spierdziela na krzesla, kanapy, parapety i takie tam, ku rozpaczy mojej i calej rodziny, lepsze ziołko od Lenki
            • solaris31 Re: ridibunda haha 01.01.11, 17:07
              hehe, czyli jest w całkiem dobrej formie ;) Emilka przy odwodnieniu ledwo patrzyła na oczy, więc szpital musiał być.

jak juz tak katujesz ;) dziecko, no to pokatuj jeszcze probiotykami. może to uspokoi troche jelita.
              • ri.ka Re: ridibunda haha 01.01.11, 17:21
                u nas na biegunki rewelacyjnie działa Nifuroksazyd w syropie ale to niestety na receptę
                i chyba nie jest zły w smaku bo Agata piła a ona jak cos jest niedobrego to pluje dalej niż widzi albo wymiotuje na zawołanie
                Agata na probiotyki reaguje biegunka nie wiadomo dlaczego

-
                • solaris31 Re: ridibunda haha 01.01.11, 17:32
                  nifuroksazyd jak i inne leki na biegunki dla dzieci sa tylko na receptę.

a wiecie, dlaczego?

bo czasem biegunka ma działanie lecznicze ;) na przykład przy rotawirusach - pozwala na szybkie pozbycie się wirusów z jelit, przez złuszczanie nabłonka i właśnie w efekcie biegunkę.

dlatego nie zawsze leki przeciwbiegunkowe sa wskazane. ja sama, mając je w apteczce boję się ich samodzielnie uzywać. prędzej steryd na krtań podam niż lek na biegunkę ;)
                  • ridibunda solaris 100% racja 01.01.11, 19:48
                    Właśnie tak, organizm przy rota musi się w jakiś sposób pozbyć wirusów, dlatego nie należy na siłę hamować wymiotów ani biegunki, tylko dbać o to by nie doszło do odwodnienia. To bardzo ważne, a często się o tym zapomina.
    • burdziaa Re: odwodnienie- jak sprawdzic 01.01.11, 19:18
      Jejku jednak pojechaliscie na Korczaka,ale szczesliwie jestescie w domu i to najwazniejsze !!!!Mam nadzieje,ze juz w końcu ta biegunka ustąpi i odetchniecie zdrowi.\Ale numer z tej Lenki i stanie na głowie!
      • ankas4 Re: odwodnienie- jak sprawdzic 01.01.11, 21:43
        Najwazniejsze,ze nie w szpitalu. Mam nadzieje.ze jak nas tak doswiadczyło na przełomie roku to moze 2011 bedzie łaskawszy dla chorowitków;)
        sciskam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka