Dodaj do ulubionych

syrop actifed

28.01.11, 20:22

przepisal nam go lekarz a jest od 7 roku zycia, mamy go podawac 3x dziennie po 2,5 ml. Jest on na bazie alkoholu i nie wiem czy wlasnie dlatego, ale Kamilka dziwnie usnela sama na lozku o 20.00 choc z reguly bryka do 21. Usiadlam przy niej z kolacja bo jeszcze otwierala oczy, ale ona nawet z jedzeniem w buzi miala jakby odlot. dziwne...
Czy ma to zwiazek z syropem?
Narzekala na bol ucha i ma katar , stad ten syrop.
Obserwuj wątek
    • lynettes Re: syrop actifed 28.01.11, 20:28
      Moja Lena też go kiedyś dostała; daje się go tylko na wieczór i małe dawki i chyba góra 3,4 dni; jest naprawdę dobry, młodej szybko skończył się po nim kaszel ale właśnie wywołuje takie skutki uboczne jak u Twojej córci dlatego lekarka zwróciła nam uwagę żeby dawać go tylko na noc.
      • meniaaa Re: syrop actifed 28.01.11, 20:35
        na noc? a ja mam go podawac 3x dziennie przez 3 dni. I co? Podawac , nie podawac?
        • lynettes Re: syrop actifed 28.01.11, 20:40
          O kurcze, to w szoku jestem; jak lekarz zalecił to może dawaj ale będziesz miała półprzytomne dziecko; jak widzę jak Lena się po nim pokłada i potem szybko zasypia to przypomina się taka scena z ksiażki, którą kiedyś czytałam: Matka chciała super wypaść przed wizytą ważnych gości i żeby dziecko było mega spokojne dała mu własnie jakiś taki syrop, oczywiście mały był zdrowy; zobacz jak jutro wam minie dzień po tym syropie w 3 dawkach, jak będzie kłopot z dzieckiem to dawaj tylko na noc.
          • badowimo Re: syrop actifed 28.01.11, 21:38
            slyszalam o tym syropie dobre opinie, ale dzisiaj u lekarza pani doktor 3 razy pytala czy Gabryska skonczyla 5 rz, jak potwierdzilam w koncu zalecila 3 x po 4 ml, zwrocila uwage, ze dziecko moze byc przycmione, kazala wtedy zmniejszyc dawke. Moja choc chora i po syropie nie miala ani momentu spadkowego.
            Mnie zalezy na szybkim wyleczeniu dziecka, ryzykujemy i cieszymy, ze to nie antybiotyk.
    • domatorka.amatorka Re: syrop actifed 28.01.11, 22:04
      tak, Actifed powoduje senność. Jako jedyny ściny z nóg nawet mojego11-latka;) Jest dosyć skuteczny przy przeziębieniach ale ja podaję go po południu i na noc. Młodszy też już go zażywał więc widocznie w niektórych sytuacjach już 3-latki mogą go zażywać.
      • f3f Re: syrop actifed 28.01.11, 22:41
        Michałowi kiedyś lekarka na domowej wizycie tez zaleciła ten syrop 3 razy dziennie... Ale po przeczytaniu ulotki i konsultacji z lekarzem do którego mam zaufanie, odstawiłam go zupełnie...
        to jest lek działający OBJAWOWO co znaczy, ze jest brak OBJAWÓW a choroba jest nadal...
        Stosuje się go tylko na noc i tylko wtedy gdy dziecko meczy uporczywy kaszel i katar uniemożliwiający spanie...
        Stosowanie go przy przeziębieniu to jak strzelanie do muchy z armaty.
        • solaris31 Re: syrop actifed 30.01.11, 23:02
          > Stosowanie go przy przeziębieniu to jak strzelanie do muchy z armaty.

a to się nie do końca zgodzę ;)

actifed to nic innego jak pseudoefedryna, czyli składnik więszkości popularnych leków na przeziębienie dla dorosłych, jak choćby sudafed czy cirrus / ten ostatni ma dodatkowo jeszcze cetyryzynę/.

ja sama po pseudoeferdynie zwykle śpię ;) czasem, jak katar wyjątkowo wredny jest, przepisują mi lekarze actifed. Milka przed zabiegiem dostawała aż 4 ml., nie wpływało to na jej sen. za to Elka spała jakieś pół godziny po podaniu :) na mojego męża pseudoeferdyna też nie działa ;)

uzywam actifedu jak muszę, ale przyznać trzeba, że radzi sobie świetnie z niefajnym i długo sie ciagnącym katarem. jeśłi zwykłe środki nie pomagają, podaję bez oporów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka