Dodaj do ulubionych

Pediatrzyce amatorki-porady medeycznej potrzebuje!

29.01.11, 08:12
Mój starszak kaszle
od tygodnie kaszale i to niespecyficznie bo tylko godzinkę wieczorem
tylko ten kaszel się nasila wczoraj wieczorem myślałam, że się udusi, po czym poszedł spać przespał spokojnie całą noc, obudził się dziś rano i kaszlu brak. Wieczorem się pewnie znów zacznie
wtf?
co z tym robić? i jak go traktować? nic mu poza tym nie dolega. Może wychodzić na dwór? pójść do przedszkola? jakieś badania? wizyta u pediatry? czekać jeszcze? co to może być?
Obserwuj wątek
    • domatorka.amatorka Re: Pediatrzyce amatorki-porady medeycznej potrze 29.01.11, 08:33
      a to jest suchy, taki szczękający kaszel?
      ciężka sprawa, bo jeśli kaszel jest np krtaniowy to zimne powietrze jak najbardziej wskazane a jeśli to np zmiany w oskrzelach lub płucach to mróz powoduje duszności.
      Może dziewczyny wymyślą coś mądrzejszego ale bez wizyty u pediatry chyba się nie obejdzie
      • paris4 Re: Pediatrzyce amatorki-porady medeycznej potrze 29.01.11, 09:50
        to zdecydownie nie jest kaszel kartaniowy
        • paris4 Re: Pediatrzyce amatorki-porady medeycznej potrze 29.01.11, 09:53
          za szybko enter
          kaszel jest suchy, dławiący, momentami słychać że się odrywa ale rzadko
          no i czemu tylko wieczorem
          kurde martwię się?
          alergia na kota mogłaby wyjść po dwóch miesiącach obecności kota w domu?
      • boazeria Re: Pediatrzyce amatorki-porady medeycznej potrze 29.01.11, 09:52
        1. suche powietrze- masz nawilzacz?
        2. za duzo je przed snem- refluks?
        3. robaki?
        4. moze byc nawet zapalenie pluc- mnie wlasnie tak to wygladalo, bylo niewidoczne osluchowo i tylko rtg pokazalo
        5. alergia- na kurz, moze byc na jakies jedzenie, potrawy mleczne?

najwazniejsze ze nie ma temperatury (przy zapaleniu pluc czesto skacze- raz 39,5 a za godzine juz np. 37)
    • takatoszymura Re: Pediatrzyce amatorki-porady medeycznej potrze 29.01.11, 17:57
      Mam to samo z Julką! od 4 dni. Na razie daję wapno, pani w aptece poradziła syrop prawoślazowy. Na wszelki wypadek daję Rutinacee i witaminki. Na kaloryfer mokry ręcznik skropiony olejkiem pichtowym. Czekam na rozwój wydarzeń (zwłaszcza, że Szymonek był ostatnio chory na zap. ucha i był na antybiotykach). Do przedszkola nie posyłam, ale krótki spacerek jak jest ładnie nie zaszkodzi. (ja niestety nie wychodzę, bo przez starszaczka muszę siedzieć w domu no i smog nad Krakowem przekracza stan dopuszczalny 7-krotnie). Skonsultuj to jednak z pediatrą.
      • dmgr Re: Pediatrzyce amatorki-porady medeycznej potrze 29.01.11, 21:02
        Jako pediatrzyca amatorka napiszę Ci co ja robię w podobnej sytuacji a zresztą już większość dziewczyny napisały:
        - powietrze nawilżyć
        - odstawić mleko (u nas chyba to działa bo Klara od miesiąca odstawiona totalnie i 3 tygodnie do przedszkola chodzi, wczoraj pojechała do moich rodziców na noc a tam płatki na mleku, serek wiejski i od razu kaszel i katar, jeden dzień w domu bez mleka i już jest OK)
        - nie dawać jeść późno i dużych porcji, soków (u nas refluks stwierdzony)
        - polecam syrop Herbapekt na suchy kaszel i mokry sprawdzony na mnie i dzieciach, moim zdaniem jest bardzo dobry. No i jakaś witaminka C czy Cerutin nie zaszkodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka