Dodaj do ulubionych

dobra teraz filmy:)

02.04.11, 10:20
inspiracji filmowych też szukam takich co sobie na dvd mogę w domu obejrzeć bo z kinowymi nowościami jestem w miarę na bieżąco
Moje naj naj to:
Sierociniec
Czekolada
Biały oleander
Skafander i motyl
Vicky Christina Barcelona
Pożegnanie z Afryką
Obserwuj wątek
    • olus-ia80 Re: dobra teraz filmy:) 02.04.11, 10:53
      Prestiż .
      Ogród Luizy .
      Siedem dusz
      Oczy Julii
      Zapomniany lot
      Niewierna
      Nic osobistego
      Apartament
      Requiem dla snu
      Efekt motyla - wszystkie
      Piekny umysł - bardzo mi się podobał
      Deja Vu
      Inni
      Gra
      Pamiętnik
      Oszukana
      Wyznania Gejszy
      Prawo zemsty
      Galerianki
      Przebudzenie
      Trzeci
      Ps . kocham Cię
      Ciało .
      Nic smiesznego
      Sam
      Bracia
      Nostalgia anioła
      21 gram
      Twój na zawsze
      • aga_junior Re: dobra teraz filmy:) 02.04.11, 11:19
        z polskich
        "Świnki"
        Olusia dała ci propozycje na kilka takich wieczorów :D uwielbiam niektóre propozycje z tych wymienionych (piękny umysł, Niewierną, Efekt Motyla, Nic śmiesznego....)

" Kołysanka"
        "Różyczka"
        "Plac Zbawiciela"

nie polskich :-)

Wielki Mike
        Constantin
        Adwokat diabła
        "Wpuść Mnie"
        • olus-ia80 Re: dobra teraz filmy:) 02.04.11, 11:32
          O matko jak mogłam zapomnieć o " Różyczka " polecam , bardzo mi się podobał
          • malenkie7 Re: dobra teraz filmy:) 02.04.11, 17:06
            ostatnio oglądałam "Jestem na tak" - polecam.
            www.filmweb.pl/film/Jestem+na+tak-2008-450915
    • a_beatle Re: dobra teraz filmy:) 02.04.11, 19:57
      Wszystkich nie wymienię, ale z tych, co ostatnio w głowie zostały:
      Co wiesz o Ellly, irański, wspaniały, wielkie mądre, moce kino, w ogóle kino irańskie jest niezwykle ciekawe (również np. Trzy kobiety w różnym wieku)
      A propos Iranu - Persepolis, doskonałe
      Spotkanie w Palermo Wendersa (uwielbiam tego reżysera, więc i inne polecam)
      Revolutionary Road
      Sekrety i kłamstwa, Happy-go- Lucky Mike's Leigh
      Bękarty wojny
      kino skandynawskie, np. Elling, Historie kuchenne, Jabłka Adama, Włoski dla początkujących, Zakochani widzą słonie, Noi Albinoi, Wilbur chce się zabić,
      Była sobie dziewczyna
      Woody Allen:-)
      z polskich
      Różyczka
      Zero
      Dom zły
      Las
      ....

• burdziaa Re: dobra teraz filmy:) 02.04.11, 20:30
        Ja tez uwielbiam kino skandynawskie!Jak dla mnie jeszcze klasyka-Kieślowski wiecznie żywy.
        Fortepiany,Czekolady,Amelie na osłodę,poetyckie filmy Kolskiego,czasem wyszukuje hoszpańskie kino,zeby posłuchac zywego języka-ostatnio to chyba Grubasy w oryginale,ale to ogladałas zapewne.
        • guciowamama Burdzia! 05.04.11, 09:23
          O ratunku! Kino skandynawskie? Zartujesz prawda :-)
          • a_beatle Re: Burdzia! 05.04.11, 09:31
            A dlaczego????
            • guciowamama Re: Burdzia! 05.04.11, 09:33
              Ciekawa jestem co Was zachwyca w kinie skandynawskim, moze czegos nie widzialam?
              • a_beatle Re: Burdzia! 05.04.11, 09:45
                guciowamama napisała:

> Ciekawa jestem co Was zachwyca w kinie skandynawskim, moze czegos nie widzialam
                > ?

Wymieniłam wyżej:-)
                Można dodać von Triera, Bergmana...
                • guciowamama Re: Burdzia! 05.04.11, 10:09
                  Im dluzej tu mieszkam tym bardziej widze niedoskonalosci kina skandynawskiego - ale to moje subiektywne odczucia, rzecz jasna. Oprocz takich oczywistosci jak Lars von Trier, Ingmar Bergman, Stina Bergman, Lukas Moodysson generalnie nie ma w czym wybierac. Bardzo rzadko zdarzaja sie perelki na miare "Histori Kuchennych" czy "Jablka Adama" albo "Elling". Czasem pojawi sie cos z kina niezaleznego. To wszystko ednak za malo zebym mogla powiedziec, ze lubie kino skandynawskie :-)
                  • zurawina100 guciowamama 05.04.11, 10:23
                    A Susanne Bier, Lone Scherfig? Ja lubię filmy tych 2 pań.

Dobrochna 27.07.2007
                    Staś 6.04.2004
                    • guciowamama Re: guciowamama 05.04.11, 10:40
                      Lone Scherfig widzialam jedynie "Włoski dla początkujących" i "Wilbur chce sie zabic" (choc to produkcja miedzy narodowa Dania, Francja, Szwecja, Wielka Brytania) - pierwszy mi sie podobal , drugi nie.
                      Widzialam tez oskarowego ”In A Better World" - dobry ale to za malo, zebym mogla napisac ze lubie jej kino.
                  • a_beatle Re: Burdzia! 05.04.11, 10:26
                    Ale to już wystarczy;-) Mówiąc 'kino skandynawskie' chodzi mi o szczególną formę, dystans do rzeczywistości przy minimalizowaniu dystansu między widzem a ekranem. Za samą 'dogmę' choćby kino skandynawskie lubię. Nie znam szwedzkiego czy duńskiego, więc to oczywście nadużycie, mnie jednak wystarczy to, co mogę zobaczyć w PL.
                    Nie ma czegoś takiego, jak kino "narodowe", nie patrz tak na to. Każde, włoskie, hiszpanskie, polskie przecież jest zróżnicowane, dobre i słabe:-)
                    • guciowamama Re: Burdzia! 05.04.11, 10:46
                      Pewnie masz racje - mnie chodzi o to, ze wsrod tak wielu produkcji tutaj tak malo mozna wylowic wartosciowych filmow :-( Szkoda. I jeszcze jedno nasz bliski rzyjaciel kiedys w dyskusji powiedzial, ze "kino skandynawskie jest charakterystyczne, bo zaczyna opowiadac pewna historie ale w polowie filmu nikt juz nad niczym nie panuje i rezyser zdaje sie mowic jedynie do siebie: co to ja mialem powiedziec"... Cos w tym jest :-)
                      • a_beatle Re: Burdzia! 05.04.11, 10:58
                        No ale w Polsce zobacz, sporo filmów powstaje, co chwila jakaś premiera, z czego tylko kilka zaledwie tytułów jest moim zdanie warte zobaczenia. Nie mówiąc o największym rynku filmowym, amerykańskim. Oczywiście, znam je tylko z polskiej perspektywy, ale większość tych filmów, które wchodzi do naszych kin, jest kiepska, to powielanie starych tematów w kiczowatej formie. Być może to problem 'kina amerykańskiego', a być może dystrybutorów. Ale, z tej masy przeciętności można wyłuskać i amerykańskie perły!
                        Zawsze tak jest Guciowa:-) I myślę, że każdego kina to dotyczy;-)
                        A inna rzecz, że o gustach się nie dyskutuje. Co dla mnie jest arcydziełem, dla innego nudą;-) Przyzwyczaiłam się:-)
                        • guciowamama Re: Burdzia! 05.04.11, 11:05
                          Jesli wiec lubicie tzw. kino skandynawskie warto wybrac cos z ponizszych:

Lone Scherfig – Włoski dla początkujących, Pernille Fischer Christensen - Telenowela, Anders Thomas Jensen – Jabłka Adama, Lars von Trier – Szef wszystkich szefów, Henrik Ruben Genz – Strasznie szczęśliwi, Dania – Susanne Bier.
                          Szwecja – Tomas Alfredson – Pozwól mi wejść, Lukas Moodysson – Tylko razem, Jens Jonsson – Król pingponga
                          Norwegia – Petter Naess - Elling, Erik Poppe - Zniknięcie, Morten Tyldum - Kumple, Joachim Trier – Reprise. Od początku, raz jeszcze, Ole Bornedal, - Księga Diny, Jens Lien – Kłopotliwy człowiek
                          Finlandia – Aki Kaurismaki, Mika Kaurismaki, Petri Kotvica
                          • guciowamama Re: Burdzia! 05.04.11, 11:07
                            A i jeszcze chcialam powiedziec, ze o ile filmy nie powalaja - zawsze bede wierna czytelniczka szwedzkiej literatury :-)
                          • zurawina100 guciowa 05.04.11, 12:14
                            Znam prawie wszystkie filmy co wymieniłaś i reżyserów i śmiało po tym mogę powiedzieć że lubię kino skandynawskie. Literaturę też, no ale same kryminały przeczytałam, oprócz "Czarnej wody", którą uwielbiam, ale w sumie to wątek kryminalny tez jest:) Ah no i jeszcze "Żółte cytrynki":)
                            • guciowamama Re: guciowa 05.04.11, 16:49
                              Brawo! Skoro znasz wszystkie te filmy to faktycznie lubisz kino skandynawskie :-)
    • burdziaa Re: dobra teraz filmy:) 02.04.11, 20:33
      z nowych to jestem pod wrazeniem malarskosci Młyna i Krzyża Lecha Majewskiego
      • lilka.k Re: dobra teraz filmy:) 02.04.11, 21:24
        Ostatnie ktore mnie zachwycily, to:
        1. HappyThankYouMorePlease
        2. High Art
        3. New York , I love You.
        4. Bébé(s)
        5. lo sono l'amore
        6. Kids Are All Right, The

Sporo oglądam filmów, uwielbiam to.
        • zurawina100 Re: dobra teraz filmy:) 02.04.11, 23:34
          Z takich mniej popularnych:

Cukiereczek
          GranatowyPrawieCzarny
          Boy
          Orzeł kontra rekin - jak lubisz odjechane kino;)
          Hallam Foe
          Jak w niebie -szewdzki
          Milczenie Lorny
          Rusałka-uwielbiam, swietna, koniecznie;)
          Życie ukryte w słowach
          Zgon na pogrzebie
          Kontrolerzy
          Kumple
          Najpierw strzelaj potem zwiedzaj
          • zurawina100 Re: dobra teraz filmy:) 02.04.11, 23:38
            No i polecam to wszystko co wymieniła a_beatle, poza Lasem, strasznie mnie zdołował.
            • paris4 Re: dobra teraz filmy:) 03.04.11, 08:44
              oj baby dzięki
              notuję i notuję :)
              własnie chodziło mi coś trochę spoza głównego nurtu ale niekoniecznie bardzo dołujące - no jakaś inteligentna rozrywka
              Burdziu widziałam Grubasy polecisz mi coś jeszcze z hiszpańskiego? Almodovara całego widziałam w razie co ;)
              skandynawskie super - zawsze szukam nowych pomysłów
              a coś francuskiego? włoskiego? jeszcze pliz
              a irańskie mnie zaciekawiło - na pewno coś obejrzę
              tylko powiedzcie mi skąd bierzecie te filmy? net? nie lubię być piratem, tylko, że czasem się nie da inaczej
              • gismol77 Re: dobra teraz filmy:) 03.04.11, 09:19
                z hiszpańskich to polecany już przez kogoś 'granatowy prawie czarny' i ostatnio obejrzałam 'ja też' (yo tambien).polecam oba
              • a_beatle Re: dobra teraz filmy:) 03.04.11, 09:52
                O tak, oczywiście Almodovar, Kieślowski,
                Jeszcze dorzucę Haneke Ukryte, Biała wstążka.
                Dzięki dziewczyny za inspiracje!
              • a_beatle Irańskie 03.04.11, 09:58
                Kiedyś na AleKino był taki cykl Ale Świat, czy coś takiego, tam były prezentowane filmy m.in. z Iranu, ale i innych części świata, np. Turcji. Ja z tego cyklu chciałabym jeszcze zobaczyć właśnie tureckie Jajko, Mleko i Miód.
                • a_beatle Re: i jescze 03.04.11, 10:15
                  Wybacz, Paris, teraz przypominają mi się różne filmy z przeszłości, muszę sama sobie stworzyć taką listę, by nie zapomnieć:
                  jeszcze Iran Dzieci niebos
                  kino czeskie często w kinach było ostatnio, a ze starszych np. Kola, Guzikowcy
                  Manneken Pis
                  Wszystkie poranki świata
                  polski Rysa, wspaniały
                  Spaleni słońcem
                  stare filmy Kusturicy, np. mój ulubiony Czas cyganów
                  Kocham kino;-)))
                  • burdziaa Re: i jescze 03.04.11, 17:02
                    Absurdalny smieszny film hiszpanski- Boskie jak diabli – komedia z 2001 roku, produkcji hiszpańsko-meksykańskiej, w reżyserii Agustína Díaz Yanesa.
                    Film utrzymany jest w konwencji fantasy i opowiada o staraniach o duszę pewnego boksera, wysłanych w tym celu na Ziemię agentek Nieba i Piekła.
                    Aj, Carmela!-dramat obyczaj.
                    Viridiana-swietny,z 1961 r
                    Popiołki (ang. Little Ashes)-a artystach
                    1492. Wyprawa do raju
                    53 dni zimy – to hiszpański dramat z 2006 r. w reżyserii Judith Colell
                    Vengo-piekna muzyka
                    Dziesięć minut później – trąbka – film nowelowy
                    Pachnidło
                    • zurawina100 Re: i jescze 03.04.11, 20:21
                      Ja oceniam filmy na filmwebie, więc zawsze mam liste z oceną:)
                      Filmy biorę z pracy, nie piratuję, kupujemy kino niszowe, ambitne, rozrwykowe, w sumie większość co jest na rynku,więc mam fajnie;)
                      • olus-ia80 Ja ogladam tu 05.04.11, 09:18
                        zalukaj.pl/polecony,463813/
    • a_beatle Kwiecień z Bergmanem w TVP Kultura 12.04.11, 10:47
      :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka