klaudia020707 04.05.11, 13:49 Dziewczyny w jakiej ilości dawkujecie noworodkom Devikap? Ja mam przywieziony z Pl ale nie pamietam ile powinno się podawać i czy noworodek w taką słoneczną pogode jak teraz też powinien przyjmować wit D? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anmroz Re: Devikap dla noworodka. Ile? 04.05.11, 13:59 Ja dawałam 1 kroplę dziennie.Zapytaj lekarza czy teraz należy podawać. Maciuś, maj 2010 Michał, lipiec 2007 Martyna, grudzień 1999 Odpowiedz Link
klaudia020707 Re: Devikap dla noworodka. Ile? 04.05.11, 14:08 W tym problem że nie mam jakiego lekarza zapytać bo w UK nie podaje się dzieciom wit D;( Odpowiedz Link
alcea3 Re: Devikap dla noworodka. Ile? 04.05.11, 14:11 tez dawałąm 1 kroplę z tego co pamietam Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Devikap dla noworodka. Ile? 04.05.11, 14:37 ja podawalam dwie krople ze wzgledu na duze ciemiaczko. latem - jedna Odpowiedz Link
tri-mamma Re: Devikap dla noworodka. Ile? 04.05.11, 16:31 Ja dawałam po jednej. A tak spytam, to urodziłaś już? Czy coś przeoczyłam? Bo z tego co pamiętam, to nie mogłaś już się doczekać :) Odpowiedz Link
klaudia020707 tri mama 04.05.11, 18:20 Tak urodziłam, jutro Dominik będzie miał tydz. postaram sie w tym tyg. napisać coś więcej i wkleić kilka fotek Odpowiedz Link
aga415 Re: Devikap dla noworodka. Ile? 04.05.11, 18:21 1 kropelkę raz dziennie, Obecnie polecane są witaminy te pull off ale one kostują 3 razy drożej od Devikapu (5zł) www.doz.pl/apteka/p51369-Bobik_D_kapsulki_twist-off_witamina_D3_30_szt Lub witamina d i k www.doz.pl/apteka/p35956-Vita_KD_krople_do_wyciskania_z_kapsulek_30_szt Odpowiedz Link
qwoka Re: Devikap dla noworodka. Ile? 04.05.11, 20:29 Od 2-go tyg. do końca 3-go miesiąca kroplę witaminy K i kroplę D - Ja używałam kapsułek, bo mnie dobijał ten devikap- albo kilka kropli albo nic nie leciało. Potem 1 kroplę D. Odpowiedz Link
klaudia020707 Wit K zapyt. 04.05.11, 22:19 czy w Pl noworodki nie dostaja wit K w postaci zastrzyku zaraz po urodzeniu? Dominik i Klaudia tak samo dostali wit w formie zastrzyku. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Wit K zapyt. 04.05.11, 22:35 od 4 lat w polsce dzieci tuz po urodzeniu dostaja polowe wczesniejszej dawki wit K w zastrzyku, a do 3-go miesiaca zycia codziennie sie suplementuje te witamine Odpowiedz Link
dorka3078 Re: Wit K zapyt. 05.05.11, 08:05 zgadza sie ale tylko w przypadku wyłacznego karmienia piersią ,jesli włacza się karmienie mieszane to obniża sie dawkę wit. K a jeśli jeśli jest wyłaczne karmienie mm to sie wyklucza Ja podaję wit.K jak mi się przypomni coś tak raz na dwa dni albo i trzy ,muszę sobie chyba jakiś przypominacz nastawić ,bo o D to pamiętam żadna nowość ale ta K to dla mnie też była nowa informacja ,bo Zuzia jeszcze jej nie miała. Kasiu a w całej Polsce od 4 lat tak jest? Bo nasze lipcówki jeszcze 4 nie mają więc teortetycznie powinny też lecieć tym programem obniżnej dawki wit.k po urodzeniu ale jak było to nie wiem ,bo ja nie pamiętam żebym Zuźce coś podawała a sklerozy to ja jeszcze nie mam ciekawe jak było Odpowiedz Link
aurinko Re: Wit K zapyt. 05.05.11, 08:35 Ja podaję dwa "wstrzyknięcia" doustne Juvit D, wcześniej podawałam w kapsułkach 1 kaps. dziennie ale były dla mnie niewygodne w użyciu. Generalnie co bym nie podawała zawsze muszę się trzymać dawki 400j.m. na dobę. Ze względu na to, że Maciek jest ciężki (i duży się urodził) lekarz zaleca taką dawkę D3 również latem. Co do wit. K, to mały dostał tuż po urodzeniu zastrzyk z wit. K i na tym się skończyło, mimo że karmię wyłącznie piersią - akurat tutaj co lekarz to opinia (Majce też nie podawałam wit. K), na szczęście nie mam dylematu bo mam takie samo zdanie co pediatra i nie podaję wit. K. Odpowiedz Link