melamelania
13.05.11, 14:21
Witam!
Jestem mamą malucha z czerwca 2006. Kontaktuję się w sprawie nieszczęsnej reformy, która zmusi nasze dzieci do pójścia do szkoły w wieku 6 lat. Chciałabym się zwrócić do osób, które podobnie jak ja nie mogą się z tym pogodzić. Być może można w tej sprawie coś jeszcze zdziałać, bo powstał obywatelski projekt ustawy, który ma na celu przywrócenie poprzednich zasad. Poniżej przesyłam list od stowarzyszenia, które się tą sprawą zajmuje. Być może ktoś na Waszym forum będzie tym zainteresowany, a nawet będzie chciał przyłączyć się do akcji zbierania podpisów.
Pozdrawiam serdecznie
Oto treść listu:
„Zapraszamy do aktywnego włączenia się w akcję RATUJ MALUCHY. Od września 2012 do pierwszych klas mają iść wszystkie sześciolatki! Reforma ułatwiła likwidację szkół, więc w wielu miejscowościach dzieci będą stłoczone w wielkich zespołach podstawówka-gimnazjum. Szykuje się kumulacja roczników!
21 marca złożyliśmy w sejmie obywatelski projekt ustawy, który:
1) pozwala pozostać sześciolatkom w zerówkach,
2) blokuje likwidację szkół
3) zapewnia państwowe pieniądze na przedszkola.
Działając razem mamy szansę wpłynąć na decyzje polityków, szczególnie w roku wyborczym. Aby akcja się powiodła potrzebujemy podpisów odręcznych na papierze (nie w internecie). Do końca roku szkolnego musimy zebrać 100 tys. podpisów!
Co trzeba zrobić:
1) Wejść na stronę www.rzecznikrodzicow.pl/oswiatowa.php , pobrać specjalny formularz, zebrać jak najwięcej podpisów i do 15 czerwca wysłać pocztą na adres:
Komitet Inicjatywy Ustawodawczej; ul. Kazimierza Wielkiego 31/41; 05-120 Legionowo
2) Przesłać tego maila do wszystkich krewnych i znajomych oraz dołączyć do nas na Facebooku"