ewlinp 30.06.11, 22:03 kochana siedzą mi ostatnio w głowie te pyszniutkie mufiny ze zlotu i mam na nie smaka, baaaardzo będę wdzięczna za przepis :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
domatorka.amatorka Re: metanira 01.07.11, 08:28 no mufiny pychota ale ja poproszę o przepis na majonez-to dopiero cud-miód był :D Odpowiedz Link
metanira majonez ;) 01.07.11, 12:00 Do końca nie wiem, bo nie robiłam go sama, to M zawiózł składniki do kolegi i asystował mu podczas produkcji ;) głównie pomagając opróżniać inne butelki, żeby było do czego wlać produkt ;P Składniki były następujące: spirytus, mleko UHT 3,2%, mleko skondensowane SŁODZONE w puszce, żółtka. M mówił, że zaczęli od ubicia 8 żółtek na pół litra spirytusu, ale to było bardzo mocne, reszta do smaku - dlatego miałam 3 butelki o różnej mocy ;) Jak zrobisz, to napisz, jak Ci wyszło :) Odpowiedz Link
metanira muffinki 01.07.11, 11:48 Muffiny czekoladowo-bananowe Składniki: • 3 banany (najlepiej bardzo dojrzałe) • 225 g mąki • 125 ml oleju roślinnego (np. słonecznikowego, ale nie rzepakowego) • łyżeczka sody oczyszczonej • pół łyżeczki soli • 50 g cukru brązowego • 50 g zwykłego cukru • 2 jajka • 3 łyżki kakao • pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej na malutkie kawałeczki (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Jajka mieszać z rozgniecionymi bananami, cukrem i olejem. W osobnej misce przesiać mąkę i kakao, zmieszać z sodą i solą, połączyć z bananową masą. Wyłożyć blaszkę do muffinek papierowymi foremkami i nałożyć ciasto od każdej (od ok. 1 cm poniżej krawędzi foremki). Do każdej foremki dodać kawałeczki czekolady i wcisnąć je do środka ciasta. Piec ok. 15 minut w temp. 180oC. Odpowiedz Link
ewlinp Re: muffinki 02.07.11, 00:02 dziękuję, nie omieszkam skorzystać z obu przepisów ;) Odpowiedz Link