Dodaj do ulubionych

Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to?

03.08.11, 10:42
Dziewczyny remontujące, urządzające i przeprowadzające się - może założymy wątek inspiracyjny.
Powymieniamy się doświadczeniami, poinspirujemy, pochwalimy postępami i sukcesami :)
Powrzucamy zdjęcia PRZED i PO.
Co o tym sądzicie? Może to być wątek na ukrytym, może być tutaj.
Obserwuj wątek
    • alcea3 Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 08.08.11, 20:47
      Ja chętnie pooglądam :)
      • zurawina100 Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 08.08.11, 20:54
        Fajny pomysł, ja niestety tylko mogę pooglądać bo remontu długo nie będę robić;)
    • cui To ja zacznę :) 09.08.11, 15:20
      Nasz dom powoli nabiera kształtów. Wnętrza są pomalowane, podłoga ułożona.
      W najbliższym czasie: montujemy kaloryfery, ościeżnice i drzwi. Wybieramy gniazdka i kontakty, zakładamy oświetlenie. I czekamy na meble kuchenne i łazienkowe. Listwy przypodłogowe również czekają na zamontowanie.
      Kolorystyka w domu jest monotonna. Część dzienna (kuchnia, jadalnia, salon, wiatrołap i mała garderoba) są w bieli, część nocna (sypialnie, korytarz, duża garderoba) - w jasnym cappuccino.

picasaweb.google.com/105250832869351208824/Dom?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLjqsqeB-9GNYg&feat=directlink
      Kropką nad "i" w naszej sypialni miałaby być wytapetowana ściana za łóżkiem. Ale nic mi się nie podoba :( Podobają mi się białe ceglaste ściany, ale teraz to już chyba musztarda po obiedzie...
      Podpowiedzcie coś.
      • tri-mamma Re: To ja zacznę :) 09.08.11, 19:54
        A co to za podłoga w kuchni?
        Generalnie pięknie :)
        Podoba mi się bardzo kolorystyka, podłoga drewniana?
        I ta wanna w dużej łazience extra!
        • aga_junior cui 10.08.11, 09:09
          Twój dom jest w prostym stylu. Piękna podłoga w kuchni. Do tych czarnych i białych mebli kuchennych aż się prosi drewniany blat (tworzy piękne połączenie :-) )
          Ja jestem zwolenniczką kolorów :-) i światełek :D Ponieważ o gustach się nie dyskutuje może uda mi się dzisiaj zrobić parę zdjęć mieszkania, które z M sami projektowaliśmy.

Zazdroszczę ci tak pozytywnie oczywiście wykańczania takiego domu ;-)
          • cui Re: cui 10.08.11, 09:55
            Dzięki Dziewczyny.
            Podłoga w kuchni to zwykłe białe płytki w połysku. Położone bezfugowo tworzą jednolitą powierzchnię (zresztą wszystkie płytki w domu położone są bezfugowo, tak ściany w łazienkach jak i podłogi). Ale rzeczywiście ta podłoga wyszła dużo lepiej niż podłogi w łazienkach, w których użyliśmy droższych materiałów :/

Podłoga nie jest drewniana tylko laminowana. Wybrana świadomie po użytkowaniu deski barlineckiej w mieszkaniu (która po 8 latach użytkowania wygląda fatalnie). Mam nadzieję, że tego nie pożałuję. I że jakoś tej podłogi w pełni będzie mnie zadowalać (bo cena porównywalna do ceny deski).

Drewniany brat w kuchni - wiem, że wyglądałby pięknie. Ale jakoś boję się tego drewna... Nie wiem czemu :)
            Aga - dawaj zdjęcia! Będę podpatrywać ;)
            • aga_junior Re: cui 10.08.11, 09:57
              a te płytki to gres? jeśli tak to zabezpiecz go porządnie. Unikniesz przyszłości wrażliwości na ślady nawet z wody.
              • cui Re: cui 10.08.11, 10:04
                Tak, gres. W najbliższym czasie mamy zamiar zaimpregnować wszystkie podłogi :)
                Choć do niedawna nie wiedziałam, że są takie środki.
                • a090707 Re: cui 10.08.11, 10:50
                  Pieknie, taka prostota i moje kolory :) Jednak fajnie stawiac dom od podstaw. My przerabialismy z babcinego domu, ale i tak jestem pod wrazeniem, ze udalo sie nam zgrabnie to zrobic :) ( glownie zasluga meza ) no i fundusze wazna rzecz. U nas troche oszczednie bylo bo nie chcielismy brac kredytu. Kolory mam glownie braz... sypialnie tez chce rozjasnic tapeta- moze jakas piekna czerwien, bo teraz wszystkie dodatki mam czarno- biale. Kominek na razie bez kominka stoi, poddasze nie wykonczone. Nic to, poczekamy i sie zrobi :)
                  • cui a090707 10.08.11, 11:13
                    Adaptacja domku - to dopiero sztuka :) No i macie dom z historią :)

Czerwony.... Hmmm... Ja się boję intensywnych kolorów, zwłaszcza na ścianach. Dodatki jakoś prędzej by u mnie przeszły... Może poszaleję w jakimś "fotoszopie" i pomaluję ściany póki co w komputerze?

Pokaż jakieś zdjęcia :) Bo na razie sama uprawiam tu ekshibicjonizm :)
                    • malenkie7 Re: a090707 10.08.11, 12:15
                      ech, jak ja bym chciala taką lodówkę... i taką mozaikę jak masz na wannie.
                      i kominek sliczny, prosty, nowoczesny.
                      ja mam akurat fisua na punkcie stolarki okiennej - musi byc ciemne drewno - ale i tak Twoj dom juz mi sie bardzo podoba.
                      gratuluje i zycze milego dalszego urzadzania!
    • spodnica_w_kratke Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 10.08.11, 13:28
      Cui, pieknie, moje kolory i moj gust;) ech, az by sie chcialo samemu tam wprowadzic:)
      • pabia_a Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 10.08.11, 14:06
        to także moja kolorystyka biel, beż i brąz, ślicznie u Ciebie !!!
        • aga_junior Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 12.08.11, 11:04
          picasaweb.google.com/115466785501841069418/MieszkanieS
          Tu jest parę zdjęć. Kuchni nie pozwolono mi z fotografować :D Mieszkanie jest już zaadoptowane więc wszędzie są jakieś rzeczy ;-)
          Zdjęcia niestety z komórki :-/
          Byliśmy mocno ograniczeni finansowo. Na ścianach jest "wanilia" duluxa.
          • cui Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 12.08.11, 12:05
            Dzięki Aga!

Podobają mi się łazienki bez płytek (albo częściowo bez płytek). Sama długo nad tym myślałam... I w końcu uległam zapłytkowaniu wszystkich ścian od podłogi po sufit. I jeszcze zła jestem na te płytki, bo wcale nie były tanie a niestety są dość krzywe (wygięte w łuk na przykład). Położenie ich bezfugowo jest cholernie trudne...

Deska barlinecka fajna :) Niestety wiem jak wygląda jej użytkowanie. No ale deska to miękki materiał. Grunt, że można cyklinować - to duży plus.

Tymczasem zamówiliśmy drzwi białe, gładkie bez struktury (fornir bukowy). Oczywiście zachorowałam na biel i trochę boję się czy drzwi nie będą żółknąć.... Zobaczymy;)
            • lilka.k Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 12.08.11, 12:15
              Fajny wątek :)
              Ja kocham styl skandynawski. Biało, biało...:)
              Tutaj mam w łazience mozaikę tylko nad wanną, reszta to białe ściany i dzięki temu mogę sobie powiesić zdjęcia w ramach na ścianach :) podobają mi plakaty w łazienkach.
              W ogóle mieszkanie mam tu białe, wszędzie, bardzo jasno, bo okna ogromne. I marzy mi się dużo ram ze zdjęciami na ścianach, ale boję się aż wiercić ;).
              Cui, masz bardzo przestronny dom, lubię takie. Ciemne podlogi są piękne, ale widać na nich każdy pyłek kurzu, mam nadzieję, że nie będzie Ci to przeszkadzać :)
              • cui Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 12.08.11, 13:02
                Ja też kocham styl skandynawski, ale pomieszany z nowoczesnym minimalizmem.

Dlatego pomimo sterylności kuchni (bo tak będzie pewnie wyglądać biel, czerń i stal w tymże pomieszczeniu) kręcą mnie np wielkie puchate kanapy, z poduchami, falbankami (tak mój M. nazywa te wiszące pokrycia) i miękkimi podłokietnikami. Już czuję jak się zapadam w taką kanapę :)

I już biję się z myślami - jaki ma być kolor takiej kanapy. Bo wiem, że biel na kanapie to koszmar (zwłaszcza, jak goście przychodzą w nowych dżinsach :)), ale za to jak super wygląda :)

Mnie wielu rzeczy nie udało się przeforsować w naszym domu. Mój M. to budowlany zboczeniec :) Z powodu swojego wykształcenia i zawodu. Dom wg niego ma być oczywiście ładny, ale przede wszystkim funkcjonalny i optymalnie tani w użytkowaniu. Żadne tam ściany bez płytek czy podłoga drewniana/laminowana w miejscach, gdzie jest ogrzewanie podłogowe :) Zgodził się jedynie na to, żeby ogrzewanie podłogowe przy wyjściu na taras było pokryte podłogą laminowaną a nie płytkami. I w sumie pewnie mu za to podziękuję jak przyjdą pierwsze rachunki za ogrzewanie ;)

A obrazki w łazience planuję.... choć M. na pewno dostanie zawału jak mu o tym powiem. Jak nawet pod groźbą śmierci nie wwierci się w fugę pomiędzy płytkami to obstawię blat pod umywalką obrazkami w ramach :) A trochę tego blatu mieć będę :)

A jeśli chodzi o wszędobylską biel... Kocham ją, ale się jej boję. Pokój Mikołaja też ma być w bieli. Oczywiście bez przesady, ale biurko i półki pewnie w bieli będą. A jeśli chodzi o inspiracje to namiętnie odwiedzam tego bloga: www.thebooandtheboy.com/search/label/decor
                Polecam w celu inspiracji do pokoju dziecięcego - choć nie tylko :)
                • lilka.k Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 12.08.11, 13:05
                  Rozumiem praktyczne podejście męża. Sama lubię, jak coś jest praktyczne, sama uroda nie wystarcza :)
                  A co do inspiracji, to nic nie zastąpi Pinteresta :)
                  pinterest.com/
                  Tu moje, mozesz sobie pooglądać
                  pinterest.com/lilka/
                  Nawet uszylam kilka dni temu chłopakom do pokoju girlandy-trójkąty z materialu kupionego w Ikei. Są tam zdjęcia, ktorymi się inspirowalam.
                  • lilka.k Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 12.08.11, 13:07
                    a co do kanapy, do niezastąpiona moja Ektorp się sprawdza. mam czerwoną, jest genialna. Tutaj jak juz pisalam na forum, nie zmiesci sie bo mam mniejszy pokoj dzienny, ale pewnie kupię ją do innego domu :). Kolorow tyle, ze cos sie wybrac da. A białej też bym nie kupila. Jak ktoś ma jasne kanapy, to zawsze ma na nich narzuty ;)
                    • cui Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 12.08.11, 13:21
                      Lilka - piękne te Twoje tablice! Już czuję, że utonę na tej stronce - dzięki!
                      Ja mam teraz białą kanapę z Ikei. A raczej taką kremową. Nie mam na niej narzuty.... i niestety częste pranie sprawiło, że nie nadaje się już do niczego :/
                      Mnie podoba się szalenie właśnie Ektorp z "falbankami". M. preferuje Kivika :) Może jakoś się dogadamy :)
                      • lilka.k Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 12.08.11, 13:25
                        zawsze mozece postawic sobie dwie naprzeciwko, kazda inna. Tak mi się podoba ;), ale nie kazdemu. Bo to dość zaburza symetrię, a dużo osób woli jak to wszystko do siebie gra.
                        Poza tym niesamowite jest to jak mi się gust szybko zmienia. Niedawno piałam nad kuchnią-laboratorium. dziś wolalabym cos sielskiego. Bo nie za dobrze czuję się we wnetrzach pustych, bez tkanin. Urządzanie domu to wielkie wyzwanie. a najgorsze jest chyba to, ze jak już sie pomieszka, to nie ma sie dystansu, wiec najlepiej mi idzie doradzanie komuś ;)
                        • cui Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 12.08.11, 14:12
                          Święte słowa!
                          Urządzanie bardzo mnie stresuje. Cieszy, ale i stresuje... Zwłaszcza, że ja jestem wybredna (po pierwsze), nie potrafię udawać, że coś mi się podoba choć jest inaczej (po drugie) i niezdecydowana (po trzecie). Boję się, że kupię coś, co przestanie mi się podobać, albo będzie pasować do wnętrz w mojej głowie a rzeczywistość pokaże inaczej.
                          Zapraszam do Krakowa - zostań moją osobistą stylistką wnętrz :D

Tkaniny w pomieszczeniach uwielbiam. Marzą mi się miękkie białe rolety rzymskie, z rzadko umiejscowionymi poprzecznymi drążkami (czy jak to nazwać), ale nie wiem gdzie takie znaleźć. I podwieszony kawał materiału pod zadaszeniem tarasu.

A jeśli chodzi jeszcze o inspiracje - tu kilka zdjęć pokoików, na których się wzoruję: picasaweb.google.com/105250832869351208824/Inspiracje?authuser=0&authkey=Gv1sRgCM_1v_GViZWTPA&feat=directlink
                          • gdynianka_11 Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 12.08.11, 14:33
                            świetnie Cię rozumiem! Mieszkamy w domu od ponad pół roku i masa roboty jeszcze przed nami. To w dużej mierze wynika z braku czasu i mojego braku zdecydowania i oczywiście braków finansowych. Kolory do małego pokoju, który ma być pokojem do pracy wybierałam cztery miesiące! To wynika trochę też z tego, że lubię kolor, chcę wnętrza ożywić i trochę z tymi kolorami poszaleć. A żeby wszystko miało ręce i nogi, trzeba się zastanowić - tak sobie tłumaczę moje slimacze tempo.
                            Teraz jeszcze prawie we wszystkim pokojach mam białe ściany, ale nie czuję się w takich wnętrzach dobrze, będę musiała je przemalować.
                            W ogóle przyjęłam zasadę, że urządzam to wnętrze, na które mam pomysł i dlatego duży pokój jeszcze poczeka sobie w kolejce do jako takiego wyględu. A niedługo zabieram się za wiatrołap - w ostatnich czterech kątach widziałam w przedpokoju stare fotele kinowe - dla mnie bomba. Znalazłam podobne i jak tylko przekonam męża, że warto pokonac prawie trzysta kilometrów, żeby je przywieźć, będę miała fajny przedpokój!

• cui Gdynianka 12.08.11, 15:13
                              Fajny pomysł z tymi fotelami do wiatrołapu :)
                          • lilka.k Re: Wątek remontowo-urządzeniowy, co Wy na to? 13.08.11, 10:54
                            A chętnie, gdyby bliżej było :). Poganiałybyśmy po sklepach :).
                            Na pewno byłoby mi łatwiej Tobie doradzic niz sobie. dzisiaj znowu jade do Ikei, może coś upoluję , najlepiej jakieś ramy, bo muszę jedną w łazience postawic/powiesic :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka