Dodaj do ulubionych

swędzi... :(

04.11.12, 18:02
Dwa tygodnie temu pojawiła mi się krostka na wewnętrznej stronie przegubu lewej dłoni, po trzech dniach zaczęła swędzieć. Momentami swędzi tak, że mam wrażenie, że zadrapię się na śmierć. Dzisiaj rano tarłam to miejsce szorstkim ręcznikiem, bo myślałam, że zwariuję. Teraz mam czerwone do połowy przedramienia, spuchnięte, miejscami zdarte do krwi, mała krostka nadal jest. Noszę w tym miejscu zegarek, ale to jest stary zegarek, nie sądzę, żeby nagle zaczął mnie uczulać. Nie wiem, co mogę zrobić, czym posmarować, żeby przestało swędzieć, nigdy nie miałam problemów skórnych. Do dermatologa jakbym chciała iść, to pewnie terminy będą za parę tygodni (jutro zadzwonię), a do tego czasu to skórę sobie zedrę z połowy ręki :/ Może możecie mi podpowiedzieć, jak mam sobie pomóc? Brzydko to wygląda...
Obserwuj wątek
    • fassollka Re: swędzi... :( 04.11.12, 18:55
      wapno pij/łykaj, Zyrtec może no i do lekarza, jak nie do dermatologa, to do ogólnego chociaż.
      • solaris31 Re: swędzi... :( 04.11.12, 19:06
        i oprócz tego, co Fasolka pisała, ja jeszcze dorzucę jakiś entil do smarowania, albo ojelek herbaciany. powinny sobie dać radę z tym świądem.
    • maryjka60 Re: swędzi... :( 04.11.12, 19:09
      trochę to wygląda jak uczulenie na nikiel (które mam także), a który występuje w sprzączkach pasków, biżuterii, oprawkach okularów, pewnie też w obudowie zegarka. Może zeszła Ci jakaś powłoka zewnętrzna z zegarka i skóra ma bezpośredni kontakt z niklem? To uczulenie kontaktowe więc radzę zdjąć całą biżuterię.
      • ridibunda Re: swędzi... :( 04.11.12, 20:53
        Nie drap, poranisz się albo spowodujesz stan zapalny, wiem, że trudno wytrzymać ale musisz!
        Doraźnie: wapno, zyrtec, fenistil do smarowania i oliwka dla niemowląt, najlepiej bez żadnych środków zapachowych. I lekarz, może być rodzinny, niech obejrzy.
    • porzeczka_mocna Re: swędzi... :( 04.11.12, 20:58
      Uu, współczuję. Polecam poklepywanie zmiast drapania - zawsze to jest jakaś tam ulga, a skóra się nie rozwala.
      • aga_junior Re: swędzi... :( 05.11.12, 08:18
        Wszystko to co dziewczyny piszą i jak masz jakąś maść sterydową możesz się doraźnie podratować.
        Ja mam uczulenie na nikiel i ani zwykłego zegarka nie mogę nosić ani paska w spodniach żeby mi dotykało ciała ani sztucznej biżuterii. Zostaje mi tylko złoto i wysokiej próbie srebro.
        A jak byłam nastolatką to zegarków miałam mnóstwo i nic mi się nie robiło :-/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka