Dodaj do ulubionych

mandat karny

03.01.13, 19:50
spotkałyście się z taką sytuacją; w sierpniu dostałam mandat za prędkość i jakoś o nim zapomniałam żeby zapłacić ale na koniec roku chciałam uregulować wszystkie długi i też 31.12 wybrałam się na pocztę i zapłaciłam ,przy okazji odebrałam list polecony do mnie z urzędu skarbowego: zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego stanowiącego wierzytelność z rachunku bankowego po nowym roku sprawdzam swój rachunek bankowy i 27.12 ściągnęli mi sami kasę + odsetki 6 zł i oczywiście bank sobie doliczył 9 zł za przelew i 15 za egzekucja. Teraz mandat został zapłacony dwa razy i jak odzyskać kasę, gdzie się mam odwołać na liście nie ma żadnych nr tel, swoją drogą nie myślałam że tak szybko działają i że tak mogą, myślałam że wcześniej jakieś wezwanie dostanę a tu nic.
Obserwuj wątek
    • zabka11 Re: mandat karny 03.01.13, 20:10
      Ha, ha...witaj w klubie:)
      Jadąc na Zlot 2 lata temu dostałam mandat za przekroczenie prędkości:)
      Oczywiście nie zapłaciłam, to było tuż przed kupnem mieszkania, przeprowadzką, kasy mało, a Zlocik ważny...;)...zapomniałam, myślę sobie...a ludzie nie płacą i ich nie ścigają, znam takich co kilka mają i nic...
      No i tuż przed Świętami BN dostałam liścik z informacją, jak ty, dosłownie, po czym wchodzę na konto, a tam kaska ściągnięta razem z odsetkami, komornikiem i innymi opłatami;)
      Zaliczyłam zonka, jak mało kiedy;)
      A najlepsze jest to, że po tym mandacie zmieniłam wszystko oprócz peselu, bo chyba po tym mnie wytropili. Prawko jakie im dałam, było jeszcze na nazwisko panieńskie i adres rodziców, już daaawno nieaktualny;) Do tego konto z jakiego US ściągnął dług było nowe;)...like I said....tylko po peselu mogli;)
      Ale wiesz co? po zonku przyszła...duma, że nareszcie nasze państwo działa jak należy;), choć w tym mikroskopijnym zakresie jak ściągalność długów;)...ale to moje takie prywatne odczucie, nie trzeba się z nim koniecznie zgadzać:)

Myślę, że powinnaś zwrócić się na policję z zapytaniem jak to teraz odkręcić, albo może najpierw na pocztę? może przelew jeszcze nie poszedł? kiedyś tak odkręcałam źle zrobiony przelew...cholewcia za bardzo nie wiem...od tego bym zaczęła chyba.
      Pozdrawiam i powodzenia w "akcji". Daj znać co udało Ci się załatwić.
    • alcea3 Re: mandat karny 03.01.13, 20:30
      Już dawno ściągaja samodzielnie, mi sciagali dobre z 8 lat temu za niezaplacony mandat w PKP od SOK isty z ktorym sie nie zgadzałam. Mysle,ze najlepiej napisac pismo wyjasniajace do US z prosba o zwrot nadpłaty.
      • disno Re: mandat karny 04.01.13, 08:14
        Do nas ostatnio przyszło pismo aby część wypłaty pracownika wpłacić do US właśnie w związku z niezapłaconym przez niego mandatem.
    • spodnica_w_kratke Re: mandat karny 04.01.13, 10:26
      o, ciekawe. Do nas przyszedł wyrok(!) ws niezapłaconego mandatu i info, że do momentu zapłacenia wciągają na listę dłużników. Pismo było bardzo enigmatyczne i nie wiedzieliśmy nawet jaki mandat, skąd, bo wydawało sie, że te które dostaliśmy płaciliśmy karnie. Dopiero po telefonie do nadawcy pisma (wytropionym w necie, bo sami do siebie nie poadali nic;) wyszło, że chodzi o zeszłoroczny mandat, któego jako zywo nie dostaliśmy. Może poczta nie dostarczyła, a może my zapomnieliśmy odebrać awizo-nie dojdziemy;). Ale jedno na plus- dbaja o swoje(czyli w sumie nasze obwateli;).
      No i oczywiście zapłaciliśmy, razem z kosztami sądowymi:/.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka