Dodaj do ulubionych

Co czytaciez 5-latkami?

25.02.13, 11:55
Podpowiedzcie, co ostatnio waszym dzieciom sie bardzo podobalo? my czytamy juz niektore pozycje po 2-3 razy i czas na cos nowego.

Nasz ostanti hit to:
Pamietnik grzecznego psa i 2-ga czesc Nowe przygody grzecznego psa

Biuro detektywistyczne Lassego i Mai - znamy i lubimy
Mikolajka - tez znamy

Przydaloby sie cos podobnego do "pamietnika grzecznego psa". co polecicie?
Obserwuj wątek
    • leluchow1 Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 12:22
      U nas ostatnio fascynacja Lassem i Mają, Ronją, Emilem, ale niekwestionowanym hitem jest Narnia, obecnie czytamy IVcz.
      • lipiec_2007 Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 12:29
        leluchow1 napisała:

> U nas ostatnio fascynacja Lassem i Mają, Ronją, Emilem, ale niekwestionowanym h
        > item jest Narnia, obecnie czytamy IVcz.

wasze wybory ciagnie w gore starszak, prawda? u mnie z kolei mlodsza latorosl rowna w dol. Ma 3,5 roku. Zastanawialam sie ostatnio, czy damy rade Magicznemu drzewu. Jak myslisz?
    • a_beatle Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 12:31
      Oo nie znamy 'grzecznego psa'...
      Z serii Mistrzowie Ilustracji teraz Czarodziejski Młyn, Mapy, Piaskowy Wilk, Dzieci z Bullerbyn. Chcę kupić Kłopoty rodu Pożyczalskich:-)
      Kasiu, mam do Ciebie kilka pytań, mogę naisać e-maila?
      • leluchow1 Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 12:37
        Tak , zdecydowanie ciągniemy w górę z uwagi na Mateusza. W sumie to się cieszę, bo mniej się nudzę. Powiem Ci że umierałam, jak musiałam czytać z Mateuszem Kubusia Puchatka jako lekturę. On podobnie :-)
        Nie wiem co z tym Magicznym drzewem, spróbuj, najwyżej odpuścisz i poczekasz troszkę.
        • lipiec_2007 Leluchow1 07.05.13, 23:12
          Jesteśmy po lekturze 1-szej części Magicznego drzewa. Naprawdę polecam. Wciagnela sie cała rodzina:) jeśli czytaliśmy na zmianę z mężem, to robilismy sobie update:)

Myśle, ze spróbujmy sie tez zmierzyć z filmem:)
      • leluchow1 Grzeczny pies 25.02.13, 12:40
        jest super. Moje dzieciaki zaśmiewały się do rozpuku a ja przypomniałam sobie mojego husky'ego - wypisz wymaluj grzeczny pies :-)
      • lipiec_2007 Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 14:28
        a_beatle napisała:

> Oo nie znamy 'grzecznego psa'...
        > Z serii Mistrzowie Ilustracji teraz Czarodziejski Młyn, Mapy, Piaskowy Wilk, Dz
        > ieci z Bullerbyn. Chcę kupić Kłopoty rodu Pożyczalskich:-)

Dzieki za przypomnienie "klopotu rodu pozyczalskich", jakis czas temu ogladalam te ksiazke i bardzo mnie zaciekawila:) autorka jest pani od "galki od lozka", prawda? Galke pamietam z dziecinstwa.

> Kasiu, mam do Ciebie kilka pytań, mogę naisać e-maila?
        Aniu, pisz smialo na gazetowego:)
    • marigold222 Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 12:53
      pipi pończoszanka, przygody filonka bezogonka- czasem jest płacz, jak złe koty chcą Filonkowi zrobic krzywdę.
      Seria- Czytamy bez mamy"- przygody kota Szaławiły, Celinka i koty- te znam prawie na pamięć
      Ja i moja siostra Klara, Sto pociech z Klarą
      przygody Muminków
    • smolineczka Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 13:32
      nie znam wymienionych przez Was książek, - oprócz Muminków, Pipi Pończoszanki i Dzieci z Bullerbyn, no i, oczywiście, Kubusia Puchatka, ale też czytamy fajne książki: ostatnio - "Karolcię" Marii Kruger i "Małego Księcia" Saint-Exupéry'ego. a oprócz tego, Ilustrowaną Biblię dla Dzieci, którą Marysia dostała dokładnie rok temu pod choinkę, a dopiero teraz była w stanie wysłuchać po kolei i docenić (tak samo, zresztą, jak "Dziadka do Orzechów" Hoffmanna)
      • cui Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 13:57
        W tej chwili na tapecie "Dzieci z Bulerrbyn", w odwrocie czeka "Pippi Pończoszanka" i "Przygody Emila ze Smalandii".
        Poza tym do znudzenia czytamy Findusa (którego skądinąd uwielbiam :)) i/lub "101 Dalmatyńczyków". Od czasu do czasu wpadnie coś innego, jak np. "Mama Mu".
        Ponadto kupiłam na All mnóstwo używanych książek z mojego dzieciństwa, takich jak "Porwanie w Tiutiurlistanie" czy "Maks i Moritz".
        Od czasu do czasu przerabiamy też wierszyki Brzechwy, które Mikołaj zna na pamieć :)

I wszystkie powyższe książki bardzo lubię czytać. Ale jak mam mu czytać te cienkie książeczki Lego, np "Ninjago" to dostaję białej gorączki :)
        • amalota Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 14:36
          Z tymi książeczkami lego to masakra. A jesteście w klubie lego, bo do nas raz na jakiś czas przychodzi gazetka właśnie stamtąd, w której są 2 komiksy na krzyż i przez pierwszy tydzień musimy je czytać kilka razy dziennie.

A tak na poważnie, to skończyliśmy Dzieci z Bullerbyn, Pippi, Bolka i Lolka, większość Mikołajków, Baśnie Andersena (łącznie z notą biograficzną:)). Teraz równocześnie czytamy Biblię, książki o wynalazkach, Paddingtona (przy okazji rozpakowywania po przeprowadzce przypomniał sobie książkę "o misiu, w której pan grał na banjo" - jest w jednej części jedno zdanie dotyczące banjo i on je zapamiętał:)))

Czekam na targi książki dziecięcej w czerwcu, żeby pooglądać nowości. W planach mam zakup Legend Polskich, Karolci...
          • cui Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 14:40
            Hmmm... W klubie Lego nas (jeszcze?) nie ma :) Niemniej jednak komiksy doprowadzają mnie na przemian do płaczu lub szewskiej pasji.

U nas na tapecie są też wciąż książki/albumy o pociągach, samolotach i innych jeżdżących/latających ustrojstwach. Przekroje, budowa silnika, historia powstania, ciekawostki. W sumie fajnie są, ale czytanie tekstu w milionach okienek znajdujących się przy obrazkach też jest dla mnie dość trudne ;)

No i przerabiamy książkowe "Był sobie człowiek" (czy coś takiego) o ludzkim ciele.
    • lipiec_2007 Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 14:45
      Widze, ze wiekszosc z was jest po lekturze lub w trakcie "dzieci z bullerbyn". my juz drugi miesiac sluchamy dzieci w formie audiobooka. ciekawa jestem dlaczego ta ksiazka jest lektura dopiero w drugiej klasie szkoly podstawowej? to juz beda przeciez nudy. tak samo Karolcia czy przygody filonka....
      • zumali Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 17:17
        My też kończymy właśnie "Dzieci z Bullerbyn", następny w kolejce "Mały książę" :)
        • zurawina100 Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 19:15
          Z ostatnich lektur domowych , które przypadły mi do gustu to ELIN LINDELL "SUPERWAKACJE Z SZALONĄ BABCIĄ"

tu opis:

www.czarnaowieczka.pl/previews/1
          • zurawina100 Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 19:30
            Przypomniało mi się jeszcze "Zuzia i Giler" Chylińskiej, świetna, polecam też audiobooka czytanego przez autorkę.
            • zurawina100 zezia i giler nie zuzia:) 25.02.13, 19:43

• zurawina100 lipiec_2007 25.02.13, 19:09
        "Dzieci z Bullerbyn" są w trzeciej klasie, syn właśnie przerabiał. No i znał je na pamięć (czytane przeze mnie w wieku lipocowych i audiobook kilka razy) ale i tak go zmusiłam by sam przeczytał. Wydaje mi się, że lepiej nie czytać dzieciakom lektur, bo potem ciężko je przekonać by same przeczytały.
        • jutka7 Re: lipiec_2007 25.02.13, 20:32
          U nas hitem jest Piaskowy Wilk od dłuższego już czasu, wszystkie 3 części. Dla mnie to genialne opowiadania, poruszają ważne a trudne tematy. A i jeszcze Czy umiesz gwizdać Joanno? Smutne, ale piękne opowiadanie.
          W okolicy Świąt przeczytałyśmy najnowszego Findusa- Niezwykły Święty Mikołaj, ale jak dla mnie- przydługawe i lekko nudne, Leny chyba też nie porwalo jakoś specjalnie.
          Poza tym Nusia i bracia łosie, pozostałe książeczki o Nusi też fajne. A i jeszcze czytamy z przerwami zbiór baśni pt. Słowik i inne najpiękniejsze baśnie, śliczne ilustracje, a w książce baśnie klasyczne, legendy, bajki polskie, ciekawy wybór.
          Czytałyśmy też niedawno książeczkę o uczuciach Kasdepke, drugą część, Lenie bardzo się podobała.
          W kolejce mamy Muminki, kilka książek Astrid Lindgren, Malutka czarownica, Ronja córka zbójnika, Karolcia, Potwór Kasdepke i parę innych.
        • lipiec_2007 Re: lipiec_2007 26.02.13, 09:49
          zurawina100 napisała:

> "Dzieci z Bullerbyn" są w trzeciej klasie, syn właśnie przerabiał. No i znał je
          > na pamięć (czytane przeze mnie w wieku lipocowych i audiobook kilka razy) ale
          > i tak go zmusiłam by sam przeczytał. Wydaje mi się, że lepiej nie czytać dziec
          > iakom lektur, bo potem ciężko je przekonać by same przeczytały

W 3-ciej klasie? Naprawde? To chyba duzo za pozno. wydaje mi sie, ze to moze byc mocno zniechecajace dla dzieciakow takie cofanie sie do "zamierzchlego" dziecinstwa. Przejrzalam sobie przy okazji inne lektury w klasach 1-3 i wydaje mi sie, ze moje dzieci zdaza prawie wszystkie poznac duzo wczesniej. A myslalam ostatnio o Ksiedze dzungli....
          • zurawina100 Re: lipiec_2007 26.02.13, 12:19
            Więc dlatego ja już lektur szkolnych nie czytam dzieciom, niech same czytają :) Jest tyle fajnych innych książek, szkoda, żeby to im przeleciało.
    • zabka11 Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 20:23
      My czytamy ostatnio Koszmarnego Karolka;)
      Wszystkie serie, jak leci, starsza wypożycza z biblioteki szkolnej:)

A ...i też nie znoszę czytać komiksów...brrr;) tu wyręcza mnie P.
      • andzia84 Re: Co czytaciez 5-latkami? 25.02.13, 22:09
        dziewczyny dzięki za inspracje, jutro jedziemy do biblioteki :)
        • zurawina100 Re: Co czytaciez 5-latkami? 28.02.13, 20:04
          "Pięcioro dzieci i coś" - czyli książka z mojego dzieciństwa, dzisiaj zaczęliśmy, fajnie się czyta.
          • andzia84 Re: Co czytaciez 5-latkami? 28.02.13, 22:58
            dzięki dziewczyny, wypożyczyłam 5 książek z serii mistrzowie ilustracji i super są :) Rochowi bardzo się podoba, czarodziejski młyn w jeden wieczór kazał sobie przeczytać :)
            zawsze z tych wątków o książkach podłapie jakieś fajne pozycje dla młodego, bo sońka to póki co na wierszykach usiedzi reszta ją nudzi
            • leluchow1 Re: Co czytaciez 5-latkami? 04.03.13, 18:24
              Jeszcze Biała żyrafa i 3 kolejne części.
    • lee_a Re: Co czytaciez 5-latkami? 08.05.13, 09:28
      my teraz czytamy Piaskowego Wilka (wybór Marty) i Przygody Astrid, zanim została Astrid Lindgren (wybór Ani). Biografia Astrid z odnośnikami do książek zaciekawiła dziewczyny niesamowicie.
      • paris4 Re: Co czytaciez 5-latkami? 09.05.13, 10:44
        My czytamy polecony przez was "Pamiętnik grzecznego psa" i rzeczywiście jest rewelacja :)
        "Piaskowym wilkiem" są zachwyceni (ja też) od dawna i czytamy na okrągło niektóre opowiadania
        podczytujemy też "Baśnie i legendy polskie" oraz "Dzieci z Bullerybyn" które o dziwo dla mnie po latach straciły jakoś urok, no ale dzieciom się podobają
        Plus czytają sobie na głos nawzajem biuro detektywistyczne Lassego i Mai - nie jest to rozrywka najwyższych lotów, ale bawi ich to, więc trudno ;)
        No i "załamuje" mnie, że nie chwytają moich ukochanych Muminków, ale może za młodzi są jeszcze...ja w dzieciństwie znałam to prawie na pamięć a i teraz nie rzadko wracam do tych książek
        • metanira Re: Co czytaciez 5-latkami? 09.05.13, 13:44
          Zainspirowana przez Was przeczytałam Konradowi Piaskowego wilka - bardzo mu się podobał, a obie części Grzecznego psa... no super po prostu, z niektórych opowiadań to całą rodziną się zaśmiewaliśmy :)
          W kolejce czekają "Ja i moja siostra Klara" oraz "U tatusiowej mamy" - książka mojego dzieciństwa, gdzieś mi się straciła i kupiłam niedawno na Allegro za 8 zł, już się nie mogę doczekać ;) Jest akurat o 6-letnim chłopcu, którego mama miała wypadek i został wysłany do niezbyt dobrze znanej babci, bo tata nie był w stanie się nim zająć.
          Paris, ja też boleję, ale, póki co, oryginalne Muminki Konrada nie wciągnęły, może jeszcze trochę za trudne, uwielbia Muminki animowane i prostsze historyjki o nich na podstawie bajek.
          Ja skompletowałam, przeczytałam i pokochałam Muminki dopiero na studiach, mam do nich ogromny sentyment, czasem jeszcze do nich wracam, więc czekam aż Konrad dojrzeje ;)
          • paris4 Re: Co czytaciez 5-latkami? 09.05.13, 17:53
            No Muminki zdecydowanie zaważyły na mojej miłości do książek. Przeczytałam je w dzieciństwie kilkakrotnie, w dorosłym życiu również i odbiór oczywiście był bardzo różny.
            Drugą książką mojego życia był "Władca pierścieni" przeczytałam jako małolata i padłam. I padam nad Tolkienem po dziś dzień.
    • a_beatle Zwierzaki cudaki! 10.05.13, 09:32
      Genialne! Polecam dziewczyny, świetna książka dla dzieci i dorosłych, dużo nowych rzeczy się dowiedziałam:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka