Dodaj do ulubionych

ułamana stała jedynka..u lipcówki:(

01.10.13, 10:00
się wyżalę - wczoraj H wróciła z ułamaną stała jedynka do domu..upadła na szkolnej zjeżdżalni i 1/3 zęba odpadła..powiedziała mi w drodze do domu, i po chwili wahania- wracać do szkoły i robić awanturę (że nikt mi tego nie przekazał, mimo, ze pani świetliczance zgłaszała) czy ratowac ząb. Wybrałam ząb, do dentysty, od razu został nadbudowany i teraz do obserwacji, bo taki eurazy moga podobno wychodzić jeszcze długo..wkurzona jestem na szkołę, że panie takich informacji nie przekazują, a rekacja pani mnie osłabiła zupełnie- na zgłoszenie Hani, że upadła i nie ma części zęba pani stwierdziła- no trudno. No tak, trudno, ze nie ma stałego zęba,co za odpowiedzialność i przejęcie się sytuacją. Noż kurka..
byłam dziś u wychowawczyni, zgłosiłam problem, sama przyznałą, zę tam się coś niedobrego dzieje, skoro w ciągu miesiąca to 3 wypadek na świetlicy (rozwalonai i szyta warga, rozbite okolice ucha, teraz ząb). będzie o tym rozmawiac z panią dyr. W pkolu wiem o jedynm wypadku na 3 lata..tu 3 w miesiąc. Dzieci 25 i wypadki wteyd, gdy taka grupa maja świetlice...
Obserwuj wątek
    • lucy_cu Re: ułamana stała jedynka..u lipcówki:( 01.10.13, 10:14
      Taaaa...k. "No trudno". Brawo. :/

Mój najstarszy syn stracił sporą część jedynki po tym, jak wyrżnął w szynę tramwajową, drugą jedynkę poważnie naruszył, latała we wszystkie strony. Przez kilka tygodni miał zakaz gryzienia tymi zębami, jadł miksowane żarełko wyłącznie. I jakoś przez kilka tygodni miał częste kontrole żywotności tych zębów. Minęło już chyba 7 czy 8 lat- wszystko jest ok na razie- ale, tak jak piszesz, ząb może obumrzeć wiele lat po urazie niestety.

Coś dużo tych wypadków u Was faktycznie- dobrze, że zgłosiłaś problem.

Trzymam kciuki, żeby nic się z tym zębem nie działo!
    • uczula Re: ułamana stała jedynka..u lipcówki:( 01.10.13, 10:16
      szkola i nasze dzieci sa ubezpieczone od upadkow.
      Wez od dentysty rachunek (fakture?) i idz do ubezpieczyciela.
      PZU zwraca od reki ( no to zalezy jeszcze od rodzaju umowy ale warto sie dowiedziec)
      Ja bym i o odszkodowaniu porozmawiala z pania dyr.
      Moze wtedy sie przejmie?
      • blanka0 Re: ułamana stała jedynka..u lipcówki:( 01.10.13, 11:01
        Lena wybila sobie 3 zeby i PZU odmówiło
        sprawa jest w sądzie- nie odpuszcze im
        • spodnica_w_kratke Re: ułamana stała jedynka..u lipcówki:( 03.10.13, 08:51
          kurka, my też w PZU..musimy ze szkoły wiząć jakiś druk, od lekarza, który będize dopeiro w pon -opis historii i co tam trzeba i będziemy działać.
          Rozmawiałam z wychowawczynia, świetliczanką, wie o tym dyrekcja (od wychowawczyni), ale chcę temat świetlicy poruszyć na zebraniu, bo 3 wypadki w 2 czy 3 tyg to chyba jednak powyżej średniej.
          • olga727 Re: ułamana stała jedynka..u lipcówki:( 03.10.13, 10:40
            spodnica_w_kratke napisała:

> kurka, my też w PZU..musimy ze szkoły wiząć jakiś druk, od lekarza, który będiz
            > e dopeiro w pon -opis historii i co tam trzeba i będziemy działać.

W sprawie tego druku: idziesz do sekretariatu;sekretarka ten druk wypełnia i daje dyrekcji do podpisu. Natomiast od lekarza: to w rejestracji mają waszą kartę choroby/leczenia i występujesz z wnioskiem o skserowanie go (lekarz nie potrzebny,bo w karcie są już pieczątki i podpisy lekarza). Mając te obydwa dokumenty kontaktujesz się z infolinią PZU i tam zgłaszasz wypadek i pokrótce go opisujesz. Potem podajesz nr konta na który mają wpłacić odszkodowanie. Czas na odpowiedź to max. 30 dni.
      • olga727 Re: ułamana stała jedynka..u lipcówki:( 02.10.13, 14:38
        uczula napisała:

> szkola i nasze dzieci sa ubezpieczone od upadkow.
        > Wez od dentysty rachunek (fakture?) i idz do ubezpieczyciela.
        > PZU zwraca od reki ( no to zalezy jeszcze od rodzaju umowy ale warto sie dowied
        > ziec)
        W PZU wypadek zgłaszasz przez infolinię i dostaniesz odpowiedź najpóźniej za 30 dni. (zwykle jest wcześniej (my dostaliśmy po tygodniu od zgłoszenia) i pieniądze są praktycznie następnego dnia na koncie.

> Ja bym i o odszkodowaniu porozmawiala z pania dyr.
        > Moze wtedy sie przejmie?
    • smolineczka Re: ułamana stała jedynka..u lipcówki:( 01.10.13, 10:20
      bardzo współczuję... dopiero niedawno pisałam, że moja Marysia ma dół stałej jedynki w innym kolorze, bardzo się martwię tym ząbkiem i szukam dobrego dentysty, a tu ząbek ułamany... no i sytuacja w przedszkolu, rzeczywiście, wygląda na niepokojącą... dobrze, że ząbek można nadbudować, życzę, żeby już nie było z nim problemów, żeby Hania zawsze miała ładny czarujący uśmiech
      • lucy_cu Re: ułamana stała jedynka..u lipcówki:( 01.10.13, 10:23
        Smolineczko, chcesz namiary na fajną dentystkę? My do niej od lat chodzimy, sensowna dziewczyna bardzo i sumienna.
        • smolineczka Re: Lucy 01.10.13, 10:38
          Lucy, oczywiście, bardzo proszę, będę wdzięczna!
          • lucy_cu Re: Lucy 01.10.13, 10:42
            Zaraz Ci napiszę na FB.
            • smolineczka Re: Lucy 01.10.13, 10:49
              Lucy, bardzo dziękuję za namiary, lokalizacja jak najbardziej mi odpowiada, no i wierzę, że z ząbkiem będzie ok :-)
              • lucy_cu Re: Lucy 01.10.13, 18:33
                Nie ma za co.
                Trzymam kciuki! :)
                • graculka Re: Lucy 01.10.13, 19:56
                  Lucy może być na gazetowego i na ortodontę też mogę prosić namiary, z góry dziękuje :)
                  • lucy_cu Re: Lucy 02.10.13, 01:00
                    Już piszę. :)
            • graculka Re: Lucy 01.10.13, 17:39
              Lucy mogę też poprosić o namiary, też mamy problemy z ząbkami oby tylko nie skończyło się aparatem ortodontycznym .
              • lucy_cu Re: Lucy 01.10.13, 18:27
                No pewnie. Na gazetowego?
                Nawiasem mówiąc, ortodontka też tam jest fajna w pobliżu, genialna babka, w Stanach się szkoliła. Jedyny znany mi ortodonta, który nie rzuca się natychmiast do rwania i zbyt wczesnego zakładania aparatu.
    • yvonne79 Re: ułamana stała jedynka..u lipcówki:( 01.10.13, 10:55
      Strasznie mi przykro :-(
      Sama miałam podobny wypadek jako nastolatka. Tyle tylko, że miałam ułamane dwie górne jedynki. Z jednej zostało mi tylko 1/3 zęba. Rodzice dziecka, które mnie tak urządziło w ogóle się nie przejęli. Nawet za dentystę nie zapłacili, a były to spore kwoty jak na tamte czasy...
      Teraz ja za to płacę. Właśnie jestem w trakcie wymiany moich jedynek. Niestety, jedna całkiem obumarła, a obie były już bardzo brzydkie. Nie muszę pisać ile mnie to kosztuje dosłownie i w przenośni. Dlatego idź do dobrego dentysty i kontroluj ten ząb.
    • olga727 Re: ułamana stała jedynka..u lipcówki:( 02.10.13, 14:41
      Wyrazy współczucia dla Hani i dla ciebie;z powodu bólu,problemów i nieodpowiedzialnej świetliczanki. :(
    • spodnica_w_kratke Re: ułamana stała jedynka..u lipcówki:( 03.10.13, 08:53
      dzięki Dziewczny za wszystkie posty:) im więcej czasu mija, tym na szkołe wkurzona jestem bardziej-że sprawa zostałą olana a dziecko zostawione samo sobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka