olga727 06.03.14, 17:55 To są słowa p.minister/ministry edukacji na temat podręcznika dla NASZYCH tegorocznych pierwszaków. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucy_cu Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 06.03.14, 18:19 Powiedz, że żartujesz... Aż idę poczytać, chociaż w tej materii nerwa mam od początku i obiecywałam sobie, że bardziej się już denerwować nie będę. Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 06.03.14, 18:59 lucy_cu napisała: > Powiedz, że żartujesz... > > Aż idę poczytać, chociaż w tej materii nerwa mam od początku i obiecywałam sobi > e, że bardziej się już denerwować nie będę. Wierz mi,że chciałabym aby to był żart. Niestety NIE JEST. :( Odpowiedz Link
uczula Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 06:36 ciekawe jak do tego podejda szkoly,. Jak znam zycie moja i tak wprowadzi inny podrecznik.Byc moze platny. i tak to sie skonczy. Odpowiedz Link
maadga Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 09:05 Skończy się na tym że i tak nauczyciele każą kupić dodatkowe podręczniki :D I zaczynam się cieszyć z decyzji że Lilka już pierwszą klasę kończy. Odpowiedz Link
lucy_cu Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 09:30 Tak :D I będą podręczniki na czarno, spod lady, podziemie podręcznikowe! :D Dzieci będą je chować w skrytkach w klasie i drżeć przed Panem Inspektorem z Kuratorium! :D Kurczę, ale to na serio tak będzie, Ty masz rację, bo tak się zawsze kończy wprowadzanie jedynej słusznej sprawy i jedynego słusznego rozwiązania. Moja córka też kończy pierwszą, ale czekaj, to nie będzie potem w kolejnych latach sukcesywnie wprowadzane dla wszystkich? Nie, nie czytam już o tym, nie sprawdzam, szkoda nerwów, to szopka jest. Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 09:54 Ja się czuję oszukana przez MEN; nie po to zostawiłam Emilkę w zerówce jako sześciolatka,żeby teraz fundować jakiś badziewny podręcznik ( jaka może być jakość książki napisanej w 3 miesiące od podstaw). Wołałabym aby mieli normalne pakiety. Odpowiedz Link
lucy_cu Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 10:00 Ale to nawet nie o to chodzi. A może im się uda napisać coś przyzwoitego, kto wie, choć też wątpię. Tylko po jaką cholerę ta urawniłowka? Tzn wiemy, po jaką- kiełbacha wyborcza. Ale tak poza tym to komu to przeszkadza, że jest i 100 rodzajów podręczników? Niech sobie będzie, bardzo dobrze- nauczyciel ma wybrać ten dobry, marne wymrą śmiercią naturalną, bo nikt ich nie kupi. Wydawnictwa będą się starały wydawać porządne książki, żeby mieć zbyt, same plusy. Normalne prawa rynku. A tu mamy tylko i wyłącznie zagranie pod publiczkę, na dodatek za nasze pieniądze, nie prywatne pana premiera przecież. Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 10:19 W naszej szkole jest tak:sześciolatki mają łatwiejszy pakiet,siedmiolatki- trudniejszy. Myślałam,że tak będzie nadal i dlatego zostawiłam ją w tej zerówce( oprócz tego były jeszcze 2 inne ważniejsze powody).A nagle wyskakują z tymi darmowymi podręcznikami. Jako kiełbasę wyborczą,mogli z czymś innym wyskoczyć. :( Jeśli już chcą,to niech wprowadzą ten darmowy podręcznik ale w przyszłym roku szkolnym,a nie w tym 2014. ;) Odpowiedz Link
monikaj21 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 10:31 'Darmowy podręcznik' to największa głupota o jakiej słyszałam. Podręcznik jest jedną z wielu książek używanych w 1 klasie (tak na oko Jasiek ma 8 książek do edukacji wczesnoszkolnej w tym roku - reszta to ćwiczenia, ale wizualnie to takie same książki jak podręcznik). Nie wiem ile jest kosztuje osobno - może 30 zł? Pozostałe i tak trzeba będzie kupić. Jedyne pocieszenie jest takie, że wielkiej szkody nie zrobi w kontekście tego, że zdecydowanie więcej dzieci pracują z ćwiczeniami ;) Odpowiedz Link
porzeczka_mocna Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 10:32 Oj tam, oj tam. Ja wierzę, że MEN postąpi jak zwykle - czyli w odpowiednim momencie przesunie reformę. Na za rok. A potem będą wybory, nowy minister, nowe szczęście :P i oczywiscie nowe reformy :D :D :D. Jedną z pierwszych reform będzie reforma reformy podręcznikowej. Odpowiedz Link
maadga Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 10:51 porzeczka_mocna napisała: > Oj tam, oj tam. Ja wierzę, że MEN postąpi jak zwykle - czyli w odpowiednim mome > ncie przesunie reformę. Na za rok. A potem będą wybory, nowy minister, nowe szc > zęście :P i oczywiscie nowe reformy :D :D :D. Jedną z pierwszych reform będzie > reforma reformy podręcznikowej. Porzeczka super podsumowanie :D Odpowiedz Link
lucy_cu Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 10:54 No. Przy tym cyrku to całkiem prawdoopobne. :) Odpowiedz Link
alcea3 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 11:04 Kurczę czytam czytam i się zastanawiam czy tu już nie ma histerii ?:)) Nawet jeśli podręcznik będzie niedopracowany, to na litość, to będzie PIERWSZA klasa, szlaczki, literki liczby do 12. Luz dziewczyny nie mamy na to wpływu, a myślę, ze wiele to nasze dzieci nie stracą :) Odpowiedz Link
maadga Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 11:36 Alcea to nie będą szlaczki i liczenie do 12. Lilka już miała 3 lektury pełne do przeczytania a za 2 tyg ma czwartą. To nie są jakieś wielkie książki ale jednak te 20 str około mają. Były to "Pilot i ja"' i "Czarna owieczka", "Kopciuszek", a teraz zadane mają "Najmilsi" Ewy Szelburg-Zarębiny. Testy typu przeczytaj tekst ze zrozumieniem + odpowiedz na pytania do tekstu już w listopadzie był. Pewnie dużo zależy od szkoły i ambicji nauczyciela. Ale to nie jest zabawa w rysowanie szlaczków. Odpowiedz Link
ankas4 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 13:40 A ja sie zgadzam z alcea, bez przesady, nikt gniota nie dopuści do publikacji, poza tym ja akurat uważam ,ze to moze doprowadzić do zaprzestania manipulacji rynkiem wydawniczym, przeciez teraz jest taka masa ksiązek do pierwszej klasy ,ze głowa boli, a Pani i tak wybiera takie wydawnictwo ,ktore daje najlepsze rabaty ,naprawdę wierzycie, ze Pani czy dyrekcja przegląda cały rynek wydawniczy i decyduje się na ksiązkę jej zdaniem jest na najwyższym poziomie? oczywiscie ,ze mam pewne ;ale' ze dzieje się to w tak szybkim czasie, ale moze jednak to lepiej niż koleje dwa , trzy lata debatować nad 20 kartkami! Odpowiedz Link
lucy_cu Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 14:15 Yhm, a autorzy tego podręcznika z pewnością zostaną wyłonieni na drodze uczciwej konkurencji i wybrani ze względu na wysoki poziom ich pracy... Ankas, nie wierzę, że to piszesz Ty, taka zwolenniczka wolności wyboru. Wolność to są właśnie miliony książek na rynku. A nauczyciel ma wybierać najlepszą, nie taką, której sprzedawca przekupił go kalendarzem i długopisem. To nie histeria- ważne jest, z jakich książek uczą się dzieci. Macie jeszcze małe dzieci i mało dziwnych podręczników miałyście w rękach, widzę. Nauczyciel też ma z tą książką pracować, a nie stawać na głowie, żeby jakoś i zrealizować program według gniota, i czegoś nauczyć. Odpowiedz Link
alcea3 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 16:58 Lucy zgadzam się, ze to jest ważne, ale nie piszę o książkach dla starszych dzieci, bo tu moje zdanie byłoby inne, ale o książce dla pierwszoklasisty, który zaczyna od podstaw, powoli. Piszecie o błędach w ksiązkach jakiego typu błędów się boicie? Może według Was zbyt lekko akurat do tego tematu podchodzę, ale podtrzymuję swoje zdanie (i obym miała rację) ze nawet JEŚLI ten podręcznik, wyjdzie, nasze dzieci nie stracą na tym. Uśmiechnij się :) Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 20:35 alcea3 napisała: > Piszecie o błędach w ksiązkach jakiego typu błędów się boicie? Ja boję się takich głupich błędów w tekście do czytania(czytankach):ortograficznych,interpunkcyjnych jak i logicznych. > Może według Was zbyt lekko akurat do tego tematu podchodzę, ale podtrzymuję swo > je zdanie (i obym miała rację) ze nawet JEŚLI ten podręcznik, wyjdzie, nasze dz > ieci nie stracą na tym. Jesteś niepoprawną optymistką. ;) > > Uśmiechnij się :) Odpowiedz Link
alcea3 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 22:24 olga727 napisała: > > > Może według Was zbyt lekko akurat do tego tematu podchodzę, ale podtrzymu > ję swoje zdanie (i obym miała rację) ze nawet JEŚLI ten podręcznik, wyjdzie, na > sze dz ieci nie stracą na tym. > > Jesteś niepoprawną optymistką. ;) Za rok się okaże :) Odpowiedz Link
maadga Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 07.03.14, 14:17 Mimo wszystko wierzę, że nauczycielka wybiera taki podręcznik, z którym najlepiej jej się będzie pracowało, gdyż leży to w jej interesie, a nie ten od kogo dostanie najlepszy gratis. A gniotów ci u nas dostatek :) Jestem zadowolona z podręczników, które mają moje dzieci (2 różne wydawnictwa), ale każdy ma jakieś wady. Pytanie czy Państwo da podręcznik 1szt czy komplet? Lilka ma podręcznik, czytankę i po 4szt ćwiczeniówki z matmy i polskiego, zbiór zadań do matematyki dla klas 1-3, ćwiczenia do informatyki, karty ćwiczeń, po 2 zeszyty do kaligrafii i zeszytów matematycznych, do tego dochodzą zwykłe zeszyty do polskiego, matmy, alfabetnik, lekturnik, j.angielski, książka i ćw do angielskiego, ćwiczenia do ortografii. Pytanie co dostaną pierwszaki we wrześniu?? A dlaczego się denerwuję, bo wyjdzie bubel (bo nie da się stworzyć, wydrukować i rozdać w ciągu pół roku całego kompletu) , ktoś dostanie za to ładną kasę z naszych podatków, nauczyciele i tak każą dokupić podręczniki inne lub trzeba będzie dokupić ćwiczenia (a one są dużo droższe niż książka), premier sobie kampanię zrobił. Z tego co wiem to tyczy się nie tylko 1kl podstawowej ale i gimnazjum i liceum. To jaki podręcznik do gimnazjum? cały komplet? tylko do polskiego? Jedyne mądre słowa to te: "Minister edukacji zapowiedziała projekt ustawy, zgodnie z którą dopuszczone do użytku będą tylko podręczniki wieloletnie. - Naszą intencją jest, żeby podręczniki były wieloletnie, żeby służyły przynajmniej trzem kolejnym rocznikom dzieci - zaznaczyła. - W 2015 r. nakażemy wydawcom wyczyszczenie wszystkich tych treści, które czynią te podręczniki jednorocznymi - tłumaczyła. Według niej dzisiaj przedsiębiorcy robią z podręcznikiem coś, "co czyni go jednorocznym", coś, co trzeba "dopisać, wyrwać, przykleić". " Choć nie wyobrażam tego sobie, pewnie powstanie podręcznik + ćwiczeniówki co tak naprawdę teraz też funkcjonuje bo jest podręcznik, tyle że kupujesz komplet. Odpowiedz Link
uczula lektura w listopadzie... 07.03.14, 22:36 Ciekawe, w jaki sposob skoro zerowka w przedszkolu nie uczy czytania? od wrzesnia do listopada na dzieci splynela ta umiejetnosc cudownie? Odpowiedz Link
ankas4 Re: lektura w listopadzie... 08.03.14, 15:10 Ale to chyba uczula dotyczy 1 klasy, a nie zerówki,,,tak jak to rozumiem.. Odpowiedz Link
uczula Re: lektura w listopadzie... 08.03.14, 16:23 moj syn konczy w lipcu 7 lat (jak wiele dzieci lipcowek :) zreszta), aktualnie jest w zerowce w przedszkolu, gdzie NIE UCZY SIE LITER. To ja czarno widze lektury w listopadzie!!w pierwszej klasie. Witamy w polskiej rzeczywistosci...each... wspolczuje nauczycielce - i sobie i Michalowi tez, bo nie sadze by do wrzesnia zaczal czytac. no naprawde w to watpie. Uczy sie literek w domu, troche powtarza, troche robi szlaczki literkowe. wsio. Odpowiedz Link
ridibunda Re: lektura w listopadzie... 08.03.14, 16:34 Spokojnie, to chyba tylko jakiś lokalny zwyczaj, ja mam córkę lipcówkę w pierwszej klasie i do tej pory nie czytała sama żadnych lektur. Czytają tylko teksty z podręcznika, w których są litery już poznane. Moje dziecko jest czytające, w tej chwili czyta dość płynnie zdania i wyrazy, zacina się tylko na trudniejszych. Poszła do szkoły już czytając, mimo to nie wyobrażam sobie, aby była w stanie samodzielnie przeczytać lekturę w listopadzie. A panią ma wymagającą, najgorsza kosa w szkole, z czego się zresztą bardzo cieszę. Odpowiedz Link
alcea3 Re: lektura w listopadzie... 08.03.14, 21:39 Szczerze pisząc też mnie to zaskoczyło (ta lektura u lilki i pomyśłałam dokładnie to samo co uczula). Jak nie znające liter dziecko (bo nie wszystkie przedszkola uczą) ma nagle w 2 miesiące czytać? Odpowiedz Link
uczula Re: lektura w listopadzie... 09.03.14, 08:26 nie ma cudow - nie nauczy sie. ech ale presje to juz czuje jaka by byla...ech. Odpowiedz Link
maadga Re: lektura w listopadzie... 10.03.14, 08:52 Lila czyta jeszcze wolno to idzie, ale widać postępy. Lekturę przeczytałam ja wodząc poalcem po tekście a młoda czytała wtedy wyrazy 2,3 i 4 literowe. Odpowiedz Link
mama_ditte Re: lektura w listopadzie... 10.03.14, 09:44 Zuzia też w zerówce się nie uczyła liter a teraz to juz ponad miesiąc temu zapisani zostali do biblioteki i wypożyczają krótkie książki do czytania, zresztą po serii książeczek czytam sobie widzę że spokojnie nasze dzieci są ciekawe swiata i jak nauczyły sie kilku literek to potem drążą i znają wszystkie szybciej niż je przerabiają w klasie Odpowiedz Link
ankas4 Re: lektura w listopadzie... 10.03.14, 12:35 No też średnio widzę czytanie po dwoch miesiacach uczenia liter w 1 klasie, my nie chcielismy wlasnie takiej sytuacji i sami a w sumie to maz nauczylismy dziecko czytac, i zajęło nam to pol roku i teraz juz czyta ale wypracowane jest to przez codzienne pol godzinne uczenie przez pol roku , polecam ksiązkę: Uczę się czytać z rodzicami: merlin.pl/Ucze-sie-czytac-z-rodzicami_Siedmiorog/browse/product/1,1070580.html?gclid=CIfojvruh70CFSUUwwodYr0A2w Zajmie Wam to do wakacji po pól godziny dziennie, a dziecko pojdzie do 1 klasy przygotowane, i bez stresu zacznie naukę, bo wszystko niestety zalezy od nauczycelki potem w 1 klasie a z doswiadczenia innych rodziców starszych dzieci wynika, ze niby sie nie wymaga nauki czytania a pozniej okazuje się ,ze Pani tak goni z materiałem, ze dzieci zupelnie nie czytające mają mega problem aby nauczyć się czytać i tylko stresują się sytuacją. Odpowiedz Link
maadga Re: lektura w listopadzie... 10.03.14, 13:32 Zgadzam się z Ankas w 100% jeśli choć trochę teraz nie zaczniecie to we wrześniu będzie problem, nawet jeśli wasze dzieci to 7-latki w I klasie u syna też tak było. Odpowiedz Link
alcea3 Re: lektura w listopadzie... 10.03.14, 14:23 Też się tego boję. Pamiętacie już był wątek o nauce czytania dla dzieci już tutaj. Czesc pisała, ze od tego jest pierwsza klasa, by się nauczyć. Obawiam się ze pozostawienie tego jest ryzykowne, bo niestety nie jesteśmy w stanie przewidzieć podejścia do tematu nauczycielki to raz, dwa poziomu dzieci. Moim zdaniem póki czas, lepiej teraz bawić się czytaniem z dzieckiem "na luzie" niż później pod presją czasu czytać i stresować dziecko, bo np. odstaje z czytaniem. Odpowiedz Link
zurawina100 Re: lektura w listopadzie... 10.03.14, 17:22 Ja kupiłam tę książkę po Twoim pierwszym zalinkowaniu, ankas. Nie ćwiczymy codziennie, tylko jak nam się chce i już widzę postępy w czytaniu. Odpowiedz Link
ankas4 Re: lektura w listopadzie... 11.03.14, 09:26 Ja zanim zdecydowałam się na tą książkę to przeszukałam rózne fora, popytałam rodziców ,którzy sami uczą swoje dzieci w domu i prawie zawsze wskazywano na nią, i faktycznie Tymek ma rózne elementarze i cuda wianki ,a ta ksiązka najlepiej nam pasuje, i oczywiscie nie ma tutaj jakiegoś zaczarowanego sposobu nauki , bo jak wszezie trzeba zwyczajnie przerobić materiał ,zeby dziecko coś umiało, ale ta ksiązka jest bardzo zgrabnie napisana. Odpowiedz Link
alcea3 Re: lektura w listopadzie... 11.03.14, 10:38 No i już wielokrotnie polecana: www.ceneo.pl/326511 Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 18.03.14, 16:26 olga727 napisała: > To są słowa p.minister/ministry edukacji na temat podręcznika dla NASZYCH tegor > ocznych pierwszaków. To się wyjaśniło kto będzie/jest autorem/autorką podręczników dla naszych pierwszaczków: Maria Lorek. Znacie tę panią ? (podobno ma na swoim "koncie" kilka podręczników dla dzieci,ale prawdę mówiąc nie kojarzę tej kobiety. Odpowiedz Link
fassollka Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 18.03.14, 19:02 Tak, to autorka WSiP, gdzie pracuję. Cieszy się bardzo dużym uznaniem i autorytetem. Słusznie zresztą. Napisała podręcznik polonijny, o którym już od dawna plotkowano, że będzie wzorem dla podręcznika "rządowego". Pożyjemy, zobaczymy... Ja tymczasem szukam nowej pracy. No ileż można...? Odpowiedz Link
ankas4 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 19.03.14, 14:22 Olga a znasz autora teraźniejszej ksiązki???? Tak , znałam Panią wcześniej - poszperaj w necie, też uważam ,ze się zna i po co tyle hałasu? Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 19.03.14, 15:24 ankas4 napisała: > Olga a znasz autora teraźniejszej ksiązki???? Ta wiedza,nie jest mi potrzebna:aby znać obecną. :( > Tak , znałam Panią wcześniej - poszperaj w necie, też uważam ,ze się zna i po c > o tyle hałasu? Nie muszę szperać,bo na stronie MEN-u wszystko jest jasno i wyraźnie napisane.Czego ty się czepiasz do mnie ? nie rozumiem o jaki hałas ci chodzi ? Odpowiedz Link
ankas4 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 19.03.14, 18:25 Nie czepiam się- co Ty taka nerwowa jesteś:) , tylko ,że nie rozumiem tego szumu dookoła owego podręcznika, zresztą swoje zdanie wyraziłam w powyższych postach:) i chodziło mi o to ,ze nikt się nie interesował autorami terazźniejszych podręczników ,a nagle jak ma być napisany nowy to ta wiedza jest potrzebna , o to mi chodziło:) Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 19.03.14, 18:58 Nie interesuje cię jaki będzie podręcznik napisany w krótkim czasie dla pierwszaków ? - twoja sprawa. Mnie interesuje JAKI Poziom tego podręcznika będzie,a kto go napisze - to nie moja "bajka". Jest mi to zupełnie obojętne,czy napisze go Jan Kowalski czy ktoś inny.Ta kobieta,która go pisze ( z tego co wyczytałam -ma pojęcie o podręcznikach i pisaniu ich)- nigdy o niej nie słyszałam,w takim sensie jak np.o M.Falskim(Elementarz). Odpowiedz Link
uczula Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 19.03.14, 19:14 Wiesz Olga tak prawde mowiac calkiem spokojnie podchodze do tego podrecznika. A wiesz czemu? Bo to z czego sie bedzie uczylo moje dziecko wogole nie zalezy ode mnie. Naprawde. I to nie jest jakas nowina, zawsze tak bylo. 15 lat temu tez tak bylo, gdy moja starsza zaczynala szkolna edukacje. Naprawde zadnego wplywu na wybor podrecznikow nie mamy. Sa narzucone z giry i mjedynie co mozesz zrobic to za nie zaplacic. Takze ja sie z tego ciesze i mam nadzieje ze faktycznie tak bedzie ze podrecznik bedzie darmowy.oby sie z tego ministerstwo nie wycofalo. Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 19.03.14, 19:33 uczula napisała: > Naprawde. I to nie jest jakas nowina, zawsze tak bylo. 15 lat temu tez tak byl > o, gdy moja starsza zaczynala szkolna edukacje. Tylko,że te 15 lat temu to podręczniki Raczej nie były pisane "na kolanie" i w pośpiechu. ;) Mam tylko cichą nadzieję,że skoro pisze go ktoś kto się na tym zna, to ten podręcznik będzie "jakiś" tam poziom miał. > Naprawde zadnego wplywu na wybor podrecznikow nie mamy. Sa narzucone z giry i m > jedynie co mozesz zrobic to za nie zaplacic. Takze ja sie z tego ciesze i mam n > adzieje ze faktycznie tak bedzie ze podrecznik bedzie darmowy.oby sie z tego mi > nisterstwo nie wycofalo. Pożyjemy zobaczymy. Odpowiedz Link
uczula Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 19.03.14, 20:06 :) Jak wiemy u nas w kraju wszystko jest mozliwe. Takze i wersja: no nie zdazylismy! Sorki. - tez jest mozliwa. Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 19.03.14, 20:26 Zaczynam żałować,że nie wysłałam córki we wrześniu do szkoły (mimo braku gotowości szkolnej),ale przynajmniej miałaby normalny pakiet podręczników. Szlag by trafił cały ten rząd. :( W jakiej sytuacji oni stawiają rodziców ? :( Odpowiedz Link
ankas4 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 19.03.14, 22:46 Olga ale przeciez szkoly same wybierają teraz podręczniki, mam trzy kolezanki ,ktorych dzieci chodzą do róznych szkół( wszystkie dzieci w jednym wieku) i mają trzy zupełnie rózne zestawy podręczników... naprawdę nie masz się o co martwić, Twoje dziecko nauczy się czytać, spokojnie, powiedz mi jakie Twoim zdaniem ksiązka może mieć błędy ,których tak bardzo się obawiasz???? bo nie rozumiem Twojej paniki i gniewu, poza tym pomysl o innych, teraz kupienie zestawu ksiązek to mega wydatek szczególnie jak sie ma kilkoro dzieci, a takie rozwiązanie jest świetnym wyjście z finansowej masakry jaką się ma we wrzesniu, naprawdę taka ksiązka ,napisana teraz , przez doświadczonego pedagoga nie będzie mega gniotem, pewnie pojawią się jakieś błędy ale to naturalne. Odpowiedz Link
27agnes72 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 00:03 A ja może dlatego, że to trzecie moje dziecko zacznie edukację nie mam zupełnie parcia na te podręczniki. Uważam, że jak nauczyciel jest dobry to nauczy z każdego elementarza i z wycieczki do parku miejskiego :-) I boję się tylko, żeby Staś trafił na dobrą panią. Bo do tej pory moje dzieci miały szczęście jeżeli chodzi o wspaniałych nauczycieli !!! Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 07:01 ankas4 napisała: > Olga ale przeciez szkoly same wybierają teraz podręczniki, mam trzy kolezanki , > ktorych dzieci chodzą do róznych szkół( wszystkie dzieci w jednym wieku) i mają > trzy zupełnie rózne zestawy podręczników... To nie jest moje pierwsze dziecko,które pójdzie do szkoły.Szaleństwo różnych pakietów między kolejnymi rocznikami znam z autopsji. jakie Twoim zdaniem ks > iązka może mieć błędy ,których tak bardzo się obawiasz???? Po co tyle wykrzykników,jeden nie wystarczy ? Merytorycznych błędów się obawiam i wszystkich innych wynikających z pisania w pośpiechu i niemalże na kolanie.bo nie rozumiem Twoj > ej paniki i gniewu, poza tym pomysl o innych, teraz kupienie zestawu ksiązek t > o mega wydatek szczególnie jak sie ma kilkoro dzieci, a takie rozwiązanie jest > świetnym wyjście z finansowej masakry jaką się ma we wrzesniu Nie tłumacz mi jak dziecku ILE KOSZTUJĄ PODRĘCZNIKI - JA TO DOSKONALE WIEM.Sama idea jednego podręcznika jest dobra (wiadomo;z wielu powodów)ale książka MUSI też mieć odpowiedni poziom. Teraz jest przynajmniej szansa wyboru podręczników przez nauczycieli, a jak będzie jeden to szansa wyboru maleje praktycznie do zera. naprawdę taka ks > iązka ,napisana teraz , przez doświadczonego pedagoga nie będzie mega gniotem, > pewnie pojawią się jakieś błędy ale to naturalne. Widziałaś jakikolwiek podręcznik tej autorki,że tak zachwalasz ? Ja nie natknęłam się nigdy na jej podręczniki i mam tylko nadzieję,że ona wie co robi.Mi (i wielu innym rodzicom) pozostaje zaufać umiejętnościom pisarskim tej kobiety. Odpowiedz Link
monikaj21 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 10:47 takie rozwiązanie jest > świetnym wyjście z finansowej masakry jaką się ma we wrześniu Nie bardzo rozumiem dlaczego w ogóle się mówi o jakiejś oszczędności w kontekście tego zamieszania - wszystkie książki do 1 klasy kosztowały ok 300 zł, w tym koszt 2 podręczników to w sumie ok 40 zł. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 09:46 Nie moge sie emocjonalnie odniesc do calej dyskusji, bo mam dziecko w 1-szej klasie:) Korzystaja z roznych materialow. Czesto moje dziecko przynosi jakies kserowki z cwiczeniami do wykonania i powiem wam, ze niektore teksty wolaja o pomste do nieba - niestylistyczne, z bledami ortograficznymi, a czasem polecenia sformulowane sa tak, ze nie wiadomo o co chodzi. Dlatego mysle, ze jakosc jest niezywkle istotna. A jesli podrecznik dla tegorocznych 1-szakow ma byc przygotowany w ekspresowym tempie, to nawet, jesli przygotuje go jakas tega glowa, to moze nie byc wolny od bledow. Odpowiedz Link
monikaj21 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 10:52 Robiłam kiedyś testy podręczników do biologii do gimnazjum (były to podręczniki, które już były w użytku) - w jednym znaleziono ponad 50 błędów :/ Zgadzam się w 100% z którąś z Was, która napisała, że w 1 klasie dużo ważniejszy jest nauczyciel niż podręcznik. Oby tylko ministerstwo nie zabrało się za stworzenie jednego, idealnego nauczyciela dla wszystkich ;) Odpowiedz Link
lucy_cu Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 12:45 Oczywiście, że nauczyciel to 80% sukcesu. Ale- niestety nauczyciel ma obowiązek pracować z podręcznikiem. Jeżeli będzie miał do dyspozycji słabą książkę, będzie trudno i dzieciom, i jemu. Po prostu będzie musiał jakoś upchnąć w swojej pracy tę nieudaną książkę i na własną rękę podsuwac dzieciom swoje materiały. To nie o to chodzi. Wcale się Oldze nie dziwię, że pyta o autora. Przedsięwzięcie jest spore, opłacane, przypominam, z naszych kieszeni (mam nadzieję że już nie wierzycie w darmowość czegokolwiek). Natomiast nie macie racji co do tego, że nie mamy wpływu na to, z jakich książek uczą się nasze dzieci. Mamy. U nas w szkole na przykład na wniosek rodziców zrezygowano z proponowanego podręcznika do historii- który miał błędów mnóstwo. Jeżeli będzie jeden słuszny podręcznik ręce będziemy mieli zwiazane, nauczyciele też. Odpowiedz Link
lucy_cu Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 13:14 I jeszcze dopiszę za Kasią- mankamenty w materiałach dla najmłodszych (czyli tu, gdzie niektóre z Was pytają- jakież to błędy mogą wystąpić?) bywają rażące: fatalna polszczyzna, niechlujne ilustracje, nagminny błąd to źle przeliczone kratki w krzyżówkach (niby nic, a dzieci się denerwują, bo myślą, że źle zrobiły zadanie), brak linii do wpisywania (a w poleceniu jest mowa o tym, że właśnie poniżej coś trzeba w liniach wpisać), literówki. Teksty do czytania też bywają takie strasznie...byle jakie. Naprawdę, zęby cierpną czasem. O ile błędy, nazwijmy to, techniczne, czyli te kratki, linie i literówki to "tylko" zwykłe niechlujstwo wydawcy, o tyle już jakość tekstów jest poważnym problemem. Już widziałam w życiu trochę podręczników do różnych przedmiotów, serio, jest nad czym dyskutować. Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 13:21 Oj jest,nad czym się pochylać,ale niektórzy tego nie widzą lub co gorsza Nie chcą widzieć. :( Odpowiedz Link
monikaj21 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 13:34 Jeżeli będzie m > iał do dyspozycji słabą książkę, będzie trudno i dzieciom, i jemu. Po prostu bę > dzie musiał jakoś upchnąć w swojej pracy tę nieudaną książkę Ja nie wiem jak będzie tu rozwiązany jeszcze jeden problem (chyba ważniejszy niż ewentualne mankamenty książki, które i teraz wszystkie podręczniki posiadają) - kompatybilności podręcznika i ćwiczeń. Co zrobi taki biedny nauczyciel, który będzie miał podręcznik i ćwiczenia z innej beczki? Pewnie za rok da się to już dopasować (za co zapłacą rodzice), ale w tym - raczej nie. 'darmowy' podręcznik to mój typ numer 1 na liście pomysłów beznadziejnych. Odpowiedz Link
ankas4 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 14:30 A z ręką na sercu czy teraz rodzice tak wnikliwie analizowali każdy podręcznik z jakim Pani pracuje razem z dziecmi w szkole? no ludzie, dajcie żyć tym nauczycielom, przecież oni tez nie są jakimiś głąbami i ja ufam naszej Pani w 100% i przyznaję się ,że skoro ona na zebraniu zaproponowała elementarz jakiś tam i powiedziała ,ze z jej 30 letniego stażu wyika,że jest ok to nie wnikam , nie analizowała, nie szukałam błędów, i druga sprawa ja nie mówię,że podręcznik będzie czysty jak łza, ale jesli bedzie jeden i to teraz nadzorowany przez wiele wiele osob, to chyba latwiej jest kontrolowac co jest w środku, a jesli rodzice byli zasypani 100 mozliwosciami to wiadomo ,ze wszystkie te zestawy nie mogly być takie w 100% poprawne jak byśmy chcieli. Odpowiedz Link
lucy_cu Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 15:19 Tu chodzi o możliwość wyboru, o którą krzyczysz za każdym razem, tylko nagle tutaj jakoś nie. Zrozum, tu każdy nauczyciel, głąb czy nie głąb, dostanie tę samą książkę. Która może będzie dobra, ale i może nie. Może będzie odpowiadała jego stylowi pracy- przecież to też jest ważne. Naprawdę nie widzisz problemu? Ankas, coś Ci powiem. Pożyjemy, zobaczymy. Twoje dziecko jeszcze nie zaczęło chodzić do szkoły, więc, powiem brutalnie- niewiele wiesz. U nas nauczycielka historii zwyczajnie się przyznała, że nie zauważyła błędów. Błędów rzeczowych, dodam. Ok, jest tylko człowiekiem, przeoczyła. Chciałabyś, żeby Twoje dziecko uczyło się z książki z błędami? No pewnie, że nie. U nas podręcznik wywalono z listy. To teraz sobie wyobraź, że na rynku jest jeden jedyny słuszny podręcznik do tego przedmiotu. Bo tak chciał pan premier. Fajnie? Łapiesz się na kiełbachę rzekomego gratisu? Ja dziękuję za gratisy, wolę wolny rynek wydawniczy i wolny wybór książki przez nauczyciela, bo, uwaga, uwaga, zakładam, że nie jest głąbem i właśnie tez chcę, żeby mu się dobrze i efektywnie pracowało. Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 15:46 lucy_cu napisała: > Tu chodzi o możliwość wyboru, o którą krzyczysz za każdym razem, tylko nagle tu > taj jakoś nie. Zauważ,że ona po prostu chce komuś dowalić;a tym kimś jestem niestety ja. :( Zresztą zrobiła to już raz (wątek o świeczce dla Ukrainy). Odpowiedz Link
uczula Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 16:37 Olga - prosze, przestan Dziewczyny, czy warto kruszyc kopie o cos co jeszcze nieistnieje? Przeciez tu chodzi o cos innego zupelnie. O to by podrecznik byl wieloletni i darmowy Zreszta ministra wyraznie powiedziala ze podrecznik moze byc inny pod warunkiem ze bedzie darmowy. Osobiscie nie wierze ze uda sie przeprowadzic taka rewolucje, ale poczekamy, pozyjemy Olga, mnie osobiscie troche przesadza twoj ton w ktorym ja wyczuwam agresje. Wybacz. takie mam odczucia. Odpowiedz Link
lucy_cu Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 16:43 Uhm, a Ankas jest łagodna jak baranek. Uczulka, to NIE jest darmowe. NIE. NIE. NIE. Te pieniądze zostaną zabrane nam wszystkim- rany, dlaczego Wy w tym nie widzicie nic złego??? Mnie to przeszkadza na równi z tym, że nie widzę w tym sensu i jest to dla mnie uwstecznienie wolnego rynku- który pozostawiony sobie jest najzdrowszym i najlepszym wyjściem. Ta rewolucja jest kompletnie niepotrzebna, to chwyt pr. Nawet, jeżeli ten podręcznik będzie w porządku- to to dla mnie jest chore, że w ogóle ktoś wpadł na pomysł ujednolicenia. Odpowiedz Link
uczula Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 17:06 lucy Wiec czym to sie rozni od chwili obecnej? Bo teraz placimy w 100% za ksiazki. I tak zaplacimy i tak zaplacimy A wychowawca i tak bedzie wybieral. Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 19:03 uczula napisała: > lucy > Wiec czym to sie rozni od chwili obecnej? > Bo teraz placimy w 100% za ksiazki. Teraz nauczyciele mają szansę wybrać taki pakiet,jaki Oni(nauczyciele :) ) uważają za najlepszy dla danej grupy wiekowej. ( U nas w szkole: 6-o latki mają inny pakiet i 7-o latki mają inny),a teraz WSZYSCY będą musieli mieć ten sam podręcznik jeśli Samorząd (gmina) nie wyłoży kasy na inne. Czy to jest w porządku,wobec dzieci ? Nie sądzę. ;) > I tak zaplacimy i tak zaplacimy > A wychowawca i tak bedzie wybieral. J.W. :jeśli samorząd nie będzie miał kasy na inne książki,to pierwszaki będą miały tylko jeden "słuszny"(narzucony) podręcznik. Życzyłabym wszystkim dzieciom idącym w tym roku do pierwszej klasy,aby ten podręcznik był na odpowiednim poziomie,nie miał błędów i był Interesującym dla dzieci i ich nauczycieli. :) Odpowiedz Link
maadga Uczula 21.03.14, 09:08 uczula napisała: > lucy > Wiec czym to sie rozni od chwili obecnej? > Bo teraz placimy w 100% za ksiazki. > I tak zaplacimy i tak zaplacimy > A wychowawca i tak bedzie wybieral. Różni się to tym, że dadzą kasę na książki dla wszystkich, tych bogatych i tych biednych. Zapewne będzie to tylko podręcznik, a ćwiczenia rodzicu kup sobie sam. Podręcznik to jedna mała książeczka z kompletu 8-10 szt w boksie. Wydawca dorobi sobie podnosząc koszt ćwiczeń o 2 zł na sztuce. Pieniądze na tę książkę będą wzięte z ...???? i tu moje pytanie, bo mamy dziurę budżetową, którą chcą załatać naszymi pieniędzmi z OFE. To kto nie dostanie podwyżki świadczeń się PYTAM, rodzice dzieci chorych i niepełnosprawnych, którzy teraz strajkują i domagają się tego co im obiecano 5 lat temu, czy posłowie którzy narzekają, że wszystko drożeje i trzeba podnieść ich diety. Naprawdę można było tą kasę dać rodzinom biednym na pomoc w zebraniu wyprawki szkolnej. Teraz to my zwykli ludzie zrzucamy się na akcje wyprawka szkolna, świąteczna paczka (piękne akcje ale to jest obowiązkiem państwa a nie naszym). TO MNIE BOLI i tego nie rozumiem, jak marnowane są pieniądze nasze, bo to nie jest podręcznik za darmo to podręcznik sponsorowany rentą, emeryturą i lekami w szpitalach, kolejkami do służby zdrowia itd... Podręcznik, który nie przeżyje roku w dziecięcych łapkach w takim stanie by służył 3 lata. Bo nasze dzieci przyzwyczajone są już do książeczek wyklejanek, gazetek do uzupełniania itp. Nie ma już kultury dbania o książki, bo jest ich masa, bo papier jest nieszanowany jedna kreska i do kosza. No to mi się ulało. :( Odpowiedz Link
monikaj21 Re: Uczula 21.03.14, 09:36 No i właśnie o to chodzi - mam wrażenie, że niewielu ludzi rozumie taki zależności ... Odpowiedz Link
uczula Re: Uczula 21.03.14, 11:35 Magda - ale o dbalosc o ksiazke to sie wynosi nie tylko ze szkoly,ale i z domu. Przeciez. Nie tylko szkola uczy i wychowuje...prawda? Ja raczej dbam o to by szkola mi nie zaszkodzila...mnie i moim dzieciom. Bo zepsuc jest latwo ale naprawic trudno. Odpowiedz Link
olga727 Re: Uczula 21.03.14, 11:46 uczula napisała: > Magda - ale o dbalosc o ksiazke to sie wynosi nie tylko ze szkoly,ale i z domu. > Przeciez. > Nie tylko szkola uczy i wychowuje...prawda? > Tak się podłączę,do tego co napisałaś,że szkoła wychowuje: córka była chora i pojechałam do wychowawczyni po lekcje dla niej.Myślałam,że mi zwyczajnie powie odkąd dokąd ma zrobić;ale NIE - nauczycielka wzięła książki i w każdej(podręcznik,karty pracy i mat.) POZAGINAŁA ROGI. :( Ja byłam w szoku jej postępowaniem,a córka w jeszcze większym,że Pani TAK zrobiła. (Ja nie pozwalam zaginać rogów nawet w kartach pracy i córka tego nie robi). > Ja raczej dbam o to by szkola mi nie zaszkodzila...mnie i moim dzieciom. > Bo zepsuc jest latwo ale naprawic trudno. Odpowiedz Link
uczula Re: Uczula 21.03.14, 12:29 Olga-samo zycie Dlatego to nauczyciel jest taki wazny, bardzo bardzo wazny. na takie zachowanie nauczyciela to rece opadaja... Odpowiedz Link
maadga Re: Uczula 21.03.14, 13:12 Dbałość o książkę tak, ale teraz nawet podręczniki do angielskiego są z naklejkami, miejscami do uzupełnienia (nie mówię o ćwiczeniach tylko podręczniku) to będzie tak, że w jednej książce trzeba pisać w innej niewolno. Założenie jest, że podręcznik będzie służył 3 rocznikom nijak się ma do rzeczywistości. Może 10-20% uczniów 6-latków będzie na tyle "dobrze wychowana"/rozgarnięta/poukładana, że będzie szanować książki. Na 20 osób w klasach u moich dzieci 12-ciorgu w ciągu roku zdarzyło się wylać picie bądź rozgnieść jedzenie w plecaku między książkami. I nie wynika to ze złego zachowania, ale z roztrzepania, a u mojego syna tylko 3 dzieci poszło wcześniejszym trybem do szkoły. A na koniec ja nie neguję idei bo piękna, ale nijak ma się do rzeczywistości. Odpowiedz Link
uczula Re: Uczula 21.03.14, 17:36 oj to ja bardzo jestem do tylu. Nie przypominam sobie by w podrecznikach corki trzeba bylo cos wypelniac... a tu masz. No ciekawe jak to bedzie, bo jezeli ksiazka ma sluzyc 3 rocznikom, to nie moze byc wypelniana. Moze czas powrocic do starego schematu : zeszyt i ksiazka. i tylko w zeszycie piszemy? Bez cwiczen. w cwiczeniach za starych lat byly tylko zadania, ktorych rozwiazania wpisywalo sie w zeszycie? Odpowiedz Link
uczula Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 16:50 a propo sciezki edukacyjnej naszych dzieci, to podziele sie swoim odczuciem. Tym bardziej ze starsza powoli konczy juz edukacje, w tym roku pisze licencjat. Wiem jak to wyglada i wiem czym to pachnie i powiem wam jedno dziewczyny , ze w sytuacji gdy pani cos nie wychodzi to winne sa dzieci i rodzice. W podstawowce mielismy fajna wychowawczynie niestety rozchorowala sie powaznie i musiala odejsc z pracy( rak) niestety. Po jej odejsciu zaczela sie gehenna dzieci, przerzucanie nauczycielek , masakra. :/ Potem bylo roznie. Wszystko zalezy od nauczyciela. Taka prawda. Corka byla grzeczna, Michal to urwis. Az boje sie myslec co bedzie. Bo moje sloneczko bardzo tworcze. Ostatnio rozkrecil latarke z dynamo. Bo byl ciekawy co jest w srodku. Skrecic z powrotem sie juz nie da. Odpowiedz Link
ankas4 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 18:31 Ja nie wiem gdzie i kiedy zaatakowałam kogoś w tym wątku???? wyraziłam swoje zdanie, myslalam ,ze na tym forum można, nikogo nie obraziłam , a nota bene atakowania, to ja nawet Ciebie nie kojarzyłam już z wątkiem ukraińskim, dopiero teraz mi przypomniałas ,ze to faktycznie byłaś Ty, więc może zrób sobie rachunek sumienia i zastanów się czy od razu w tym wątku po moim wpisie nie ruszyłaś z atakiem mając w głowie urażoną ambicję z wątku ukraińskiego. No mam inne zdanie niż Wy , bo nie mogę znieść tej całej histerycznej reakcji z Waszej strony, już alcea nieśmiało napisała,że bez przesady to jest ksiązka do nauki czytania i pisania... a Wy dalej swoje, i macie takie prawo ,możecie się nastawić mega krytycznie do tego projektu , a ja właśnie jestem nastawiona entuzjastycznie, mam dosyć wybierania zestawów ksiazek ,bo " szkola ma prowizję od sprzedaży" choć to oczywiście nie jest otwarcie nigdzie napisane, będzie jedna darmowa ksiązka, napisana jak już wiecie przez specjalistę z tej dziedziny wiec czego oczekiwac więcej>>>???? może z tym biadoleniem jak bedzie poczekajmy do wrzesnia o ile własnie i tak dadzą radę zrealizować ten projekt. Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 19:05 Masz dzieci w szkole ? Jeśli nie,to poczekaj aż będą i wtedy zobaczysz jak to faktycznie jest.;) Odpowiedz Link
ankas4 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 19:10 Ale co ma doświadczenie w tym przypadku za znaczenie? podaj jakieś argumenty czemu mając dziecko w szkole masz większe preferencje aby oceniac podręcznik do 1 klasy? Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 19:28 ankas4 napisała: > Ale co ma doświadczenie w tym przypadku za znaczenie? podaj jakieś argumenty cz > emu mając dziecko w szkole masz większe preferencje aby oceniac podręcznik do 1 > klasy? Ponieważ widzę,co w tych dotychczasowych książkach się znajduje( poziom,błędy merytoryczne,durne polecenia do niektórych zadań matematycznych) i mając już kilkuletnie "doświadczenie" z podręcznikami starszej córki,obawiam się jeszcze mniej inteligentnego lub bardziej nudnego podręcznika. Już wiesz dlaczego panikuję,na temat tego nowego podręcznika ? Dlatego jak będziesz miała kilkuletnie kontakty z podręcznikami to zrozumiesz. ;) Odpowiedz Link
olga727 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 18:54 uczula napisała: > Olga, mnie osobiscie troche przesadza twoj ton w ktorym ja wyczuwam agresje. > Wybacz. takie mam odczucia. Gdzie "wyczuwasz"agresję ? to jest tylko odparcie BEZPODSTAWNYCH ataków ze STRONY ankas na mnie. :( Odpowiedz Link
ankas4 aLE JAKIE to są ataki? 20.03.14, 19:01 Bo ja nie wiem o co Ci chodzi w sumie??? kazda z nas ma inne zdanie ,wymieniamy sobie poglądy...o co Ci chodzi??? mówię Ci masz problem po wątku ukraińskim gdzie też wyraziłam swoje zdanie, inne niż Twoje i tyle, a jak napisałam ja nawet Ciebie nie pamiętałam. Odpowiedz Link
uczula Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 19:05 Olga, moze dlatego, ze wypowiedzi masz emocjonalne? No i szybkie :) Mnie one nasuwaja skojarzenie ze stolem i nozyczkami :) Wynika natomiast z tych naszych niepewnosci, ze musialybysmy same ocenic podreczniki do szkoly... Macie jakies propozycje? Moze jest jakis ranking podrecznikow do klas1-3? Pod wzgledem jakosci, ilosci bledow itp itd? Odpowiedz Link
ankas4 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 18:37 A wiesz co Lucy takie argumety,ze nic nie wiem , bo jeszcze moje dziecko nie chodzi do szkoly uważam za bezwartościowe, to tak jak nam rodzice bez względu a naszą argumetację gadali :" jak będziesz starszy to zobaczysz, a teraz jesteś mlody i nie wiesz o życiu" śmieszne nie???? bo przecież wiek, doświadczenie oczywiscie ,ze ma znaczenie ale bez przesady, bo już jednak cztery lata edukacji dziecka przeszłam, poza tym mąz jest nauczycielem i wierz mi ,że z doświadczenia wynika, ze akurat w tej dziedziinie jakiej jest szkolnictwo wolny wybór prowadzi do wolnej amerykanki, którą możemy oglądać przed początkiem roku jak rzesza przedstawicieli z wydawnictw ustawiają sie w kolejce do Pani dyrektor, naiwna jesteś myślać.że masz wpływ na wybór ksiązek czy ćwiczeń, bo nawet jeśli Pani się pyta o zdanie to tak czy siak zawsze decyduje większość i powiedz prosze czy z Tobą ktoś zawsze konsultował wybór podręczników do szkoly??? nasze zdanie nie liczy sie, wybiera i tak dyrekcja i nauczyciel, więc jeśli mam być pozbawiona wyboru to nie chce za to płacić! Odpowiedz Link
uczula Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 18:58 a wiecie czego do dzisiaj nie umiem wybaczyc ministerstwu edukacji? Za beznadziejny pomysl pana G jak g...o czyli Gierdycha ktory wymyslil sobie ze remedium na wszystkie bolaczki szkolnictwa beda " fartuszki". One obronia maltretowanego ucznia, poprawia warunki w szkole, naprawia bledy nauczycieli, dzieci i rodzicow. Co gorsza niektorzy rodzice tej retoryce uwierzyli! A mnie najbardziej zloscilo ze to ja musze wydac tak bezsensownie te 30 zl. Normalnie do dzisiaj mnie szlag trafia gdy o tym pomysle. I naprawde nie znam zadnej klasy w ktorej uczennice by chodzily z koczykami w pepkach. Sama chodzilam w fartuszku, ale on nie potrzebowal takiej retoryki. Byl po to bym nie pobrudzila ubrania. Odpowiedz Link
27agnes72 Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 20.03.14, 20:56 Oj taaaak, ja też mam w domu dwa polarki, jeden z podstawówki, drugi z gimnazjum :-) Moje dzieci miały je nawet kilka razy na sobie i bardzo chciały nosić ale...nikt już nie nosił więc... Druga rzecz...ja bardzo nie zazdroszczę autorce tego podręcznika bo będzie oceniany każdy jej oddech przez całą Polskę Odpowiedz Link
uczula Re: " Podręcznik napisze autor,wydrukuje drukarni 21.03.14, 07:11 u nas nie byly polarkowe, tylko takie dzianinowe - ala sweterek bez rekawow. jeszcze, po tylu latach jak o tym pomysle to mnie trzesie. Dziewczyny pozyjemy, zobaczymy jak to bedzie. moze byc wiele scenariuszy,czemu zakladacie ten najgorszy? Powiem szczerze, ze i tak wszystko zalezy od nauczyciela. Wiecie, znajoma mi opowiadala (nauczycielka na emeryturze) ze jak wychowawczyni jej wnuczki poszla na chorobowe (jakies bardzo dlugie) to na zastepstwach dzieci jedynie robily kolorowanki a nie material z ksiazki... to tez taka nasza rzeczywistosc... Ona namowila rodzicow, by corke przeniesli do prywatnej szkoly, bo nieobecnosc wychowawczyni sie przedluzala i przedluzala a zadna z nauczycielek na zastepstwie nie wrocila do podrecznika... Odpowiedz Link