blanka0 29.07.14, 21:49 co wybieracie, chętnie poczytam Wasze opinie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alcea3 Re: Zus czy OFE 29.07.14, 23:58 OFE przekonał mnie argument,ze nie trzyma się wszystkich jaj w jednym koszyku :) Odpowiedz Link
ridibunda Re: Zus czy OFE 30.07.14, 08:08 Ja już wcześniej zakładałam taki wątek, było kilka odpowiedzi, ostatecznie razem z mężem wybraliśmy OFE. Odpowiedz Link
moni_30 Re: Zus czy OFE 30.07.14, 08:17 A najgorsze jest to, że nawet jak wybierze się OFE, to i tak na koniec wszystko trafi do ZUS. Nasze złodziejskie Państwo, rzekomo w trosce o nasze bezpieczeństwo wprowadziło tzw "suwak bezpieczeństwa". I dlatego 10 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego co miesiąc część zgromadzonych przez nas w OFE środków będzie stopniowo przenoszona do ZUS, aż w końcu trafi tam absolutnie wszystko. Ja mam wielki dylemat. W portfelu OFE są konkretne instrumenty finansowe, a nie „powietrze”, jak w ZUSie, ale trzeba pamiętać, że OFE nie mogą już inwestować w obligacje skarbowe a dodatkowo wprowadzono na nie limity wskazujące ile muszą inwestować w akcje, co sprawia, iż zbyt bezpieczne nie są. Co by się nie wybrało ZUS, czy ZUS i OFE, czekają nas głodowe emerytury. Niestety „z pustego i Salomon nie naleje”. Odpowiedz Link
lucy_cu Re: Zus czy OFE 30.07.14, 09:11 Zgadza się, Moni, niestety. I chyba ZUS wybiorę, bo on i tak zeżre wszystko, nie wierzę w cuda. Odpowiedz Link
alcea3 Re: Zus czy OFE 30.07.14, 15:38 Z ofe przynajmiej w razie czego dziedziczy się środki.... Odpowiedz Link
hildegarda128 Re: Zus czy OFE 31.07.14, 11:38 Witajcie :) Przypomniał mi się skecz z kabaretu,o tym właśnie temacie:OFE czy ZUS ! Był król Zus,który przepuszczał naszą kasę na prawo i lewo i cieszył się,że na jego konto wpłynie jeszcze więcej... Za 2 lata (w razie teraz źle podjętej decyzji)będzie można ją NIBY zmienić. Pożyjemy zobaczymy.W każdym razie,przechodzę do ZUS-u. Ciekawe co SZYBCIEJ Padnie ? :/ Odpowiedz Link
zabka11 Re: Zus czy OFE 30.07.14, 19:32 My też OFE. Nie łudzę się że będę mieć lepiej na stare lata...a;e Zusu nie znosze...więc z przekory im mniej im dam tym lepiej. Tyle moge;( Odpowiedz Link
solaris31 Re: Zus czy OFE 09.08.14, 13:25 zostaliśmy w ZUS. w sumie jest mi wszystko jedno, kto zje moje pieniądze. składka do OFE jest tak maleńka, że wg mnie nie ma totalnie żadnego znaczenia. Odpowiedz Link