Dodaj do ulubionych

Zus czy OFE

29.07.14, 21:49
co wybieracie, chętnie poczytam Wasze opinie
Obserwuj wątek
    • alcea3 Re: Zus czy OFE 29.07.14, 23:58
      OFE przekonał mnie argument,ze nie trzyma się wszystkich jaj w jednym koszyku :)
      • ridibunda Re: Zus czy OFE 30.07.14, 08:08
        Ja już wcześniej zakładałam taki wątek, było kilka odpowiedzi, ostatecznie razem z mężem wybraliśmy OFE.
      • moni_30 Re: Zus czy OFE 30.07.14, 08:17
        A najgorsze jest to, że nawet jak wybierze się OFE, to i tak na koniec wszystko trafi do ZUS. Nasze złodziejskie Państwo, rzekomo w trosce o nasze bezpieczeństwo wprowadziło tzw "suwak bezpieczeństwa". I dlatego 10 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego co miesiąc część zgromadzonych przez nas w OFE środków będzie stopniowo przenoszona do ZUS, aż w końcu trafi tam absolutnie wszystko.
        Ja mam wielki dylemat. W portfelu OFE są konkretne instrumenty finansowe, a nie „powietrze”, jak w ZUSie, ale trzeba pamiętać, że OFE nie mogą już inwestować w obligacje skarbowe a dodatkowo wprowadzono na nie limity wskazujące ile muszą inwestować w akcje, co sprawia, iż zbyt bezpieczne nie są.
        Co by się nie wybrało ZUS, czy ZUS i OFE, czekają nas głodowe emerytury. Niestety „z pustego i Salomon nie naleje”.
        • lucy_cu Re: Zus czy OFE 30.07.14, 09:11
          Zgadza się, Moni, niestety.
          I chyba ZUS wybiorę, bo on i tak zeżre wszystko, nie wierzę w cuda.
        • alcea3 Re: Zus czy OFE 30.07.14, 15:38
          Z ofe przynajmiej w razie czego dziedziczy się środki....
      • hildegarda128 Re: Zus czy OFE 31.07.14, 11:38
        Witajcie :) Przypomniał mi się skecz z kabaretu,o tym właśnie temacie:OFE czy ZUS ! Był król Zus,który przepuszczał naszą kasę na prawo i lewo i cieszył się,że na jego konto wpłynie jeszcze więcej...
        Za 2 lata (w razie teraz źle podjętej decyzji)będzie można ją NIBY zmienić. Pożyjemy zobaczymy.W każdym razie,przechodzę do ZUS-u. Ciekawe co SZYBCIEJ Padnie ? :/
    • aurinko Re: Zus czy OFE 30.07.14, 09:56
      Mimo wszystko zostajemy w ZUSie.
    • porzeczka_mocna Re: Zus czy OFE 30.07.14, 09:59
      OFE
      • pabia_a Re: Zus czy OFE 30.07.14, 13:32
        ZUS
    • monikaj21 Re: Zus czy OFE 30.07.14, 15:35
      OFE
    • yvonne79 Re: Zus czy OFE 30.07.14, 18:18
      OFE
      • zabka11 Re: Zus czy OFE 30.07.14, 19:32
        My też OFE. Nie łudzę się że będę mieć lepiej na stare lata...a;e Zusu nie znosze...więc z przekory im mniej im dam tym lepiej. Tyle moge;(
        • blanka0 Re: Zus czy OFE 31.07.14, 12:54
          no i wybrałam OFE
    • solaris31 Re: Zus czy OFE 09.08.14, 13:25
      zostaliśmy w ZUS.
      w sumie jest mi wszystko jedno, kto zje moje pieniądze. składka do OFE jest tak maleńka, że wg mnie nie ma totalnie żadnego znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka