Dodaj do ulubionych

przykro mi :(

04.11.14, 17:21
34 lata temu moja mama, a była wtedy młoda i bardzo ładna, była na okładce pewnej gazety. Nie wiem dlaczego, ale kupiliśmy tylko jeden egzemplarz. Okładka przez te wszystkie lata złożona na pół, z wyszczerbionymi brzegami leżała w albumie na zdjęcia. Postanowiliśmy z M wziąć tę okładkę, podkleić i zalaminować, żeby ją zabezpieczyć. Chcieliśmy ją też zeskanować, ale format jest nieco większy od A4 i na naszym domowym skanerze obcięło brzegi, a w pracy zeskanowałam całość, ale w czerni-bieli, a nie w kolorze.
Dzisiaj specjalnie pojechałam do takiego punktu, gdzie mieli mi zeskanować w kolorze i zalaminować okładkę. Skan się nie udał, bo skaner się zawiesił, pani z obsługi twierdziła, że może dlatego, że format dziwny, a skaner mają na A4. Potem laminarka zniszczyła mi okładkę... Pofałdowała, pogięła. Wygląda gorzej niż przed laminowaniem. Pani z obsługi nie wiedziała dlaczego, bardzo przepraszała, ale co mi po jej przeprosinach. Jedyny egzemplarz okładki jest zniszczony. Jest mi tak strasznie przykro ;( Nie wiem, jak to powiem mamie... Mogła sobie okładka następne trzydzieści lat leżeć w albumie, to nas podkusiło...
Obserwuj wątek
    • lucy_cu Re: przykro mi :( 04.11.14, 18:28
      Szukajcie na all i w antykwariatach- jeśli to był któryś z popularnych tytułów, nie powinno być problemu ze znalezieniem oryginału. :)
      Dobrze chciałaś, nie łam się.
      A na przyszłość, nie laminuj oryginału- folie do laminowania kruszą się i żółkną po paru latach.
    • porzeczka_mocna Re: przykro mi :( 04.11.14, 19:10
      A może dałoby się znaleźć w bibliotece i tam zeskanować? Wiadomo, skan to nie orginał, ale ze skanu można potem zrobić coś ładnego...
    • aurinko Re: przykro mi :( 04.11.14, 19:18
      A moze w redakcji cos by sie udalo zalatwic? Albo zeskanowac i dobry grafik by poprawil? Przeciez nie takie rzeczy potrafia.
      Szkoda bardzo :(
    • burdziaa Re: przykro mi :( 04.11.14, 20:27
      Przykro mimz Tobą, a jaka to gazeta może wszystkie będziemy szukać dla Ciebie jeszcze jeden egzemplarz?
    • lee_a Re: przykro mi :( 04.11.14, 21:09
      mów co to za gazeta, będziemy szukać!
      • metanira Re: przykro mi :( 04.11.14, 22:36
        To "Panorama", nr 7 (1345) z 17 II 1980 r.
        M napisał do dwóch osób sprzedających "Panoramy" na Allegro, bo tego numeru wystawionego nie mieli, czekamy na odpowiedź.
        W Bibliotece Śląskiej takie stare roczniki mają tylko na mikrofilmach :(
        Spróbuję jeszcze w wydawnictwie.
        Dzięki, dziewczyny.
    • maadga Re: przykro mi :( 05.11.14, 09:18
      Moja biblioteczna strona odsyła mnie przy szukaniu magazynów do tej strony może tam coś znajdziesz issuu.com/
      • metanira Re: przykro mi :( 05.11.14, 11:22
        Magda, dzięki :) szukałam, baaardzo długo przeszukiwałam tę stronę, ale jest tylko dwadzieścia kilka nowszych numerów zamieszczonych przez aktualnego wydawcę.
    • metanira Re: przykro mi :( 05.11.14, 11:19
      Myślę i kombinuję od wczoraj. Wieczorem aż się poczułam chora, nie wiem, czy to zbieg okoliczności, czy z tej przykrości.
      Napisałam do wydawcy, ale nie jestem pewna, czy cokolwiek pomoże, bo tamto wydawnictwo już nie istnieje, a nie wiem, czy aktualny wydawca ma dostęp do starych roczników.
      Znalazłam za to w mojej bibliotece miejskiej, w magazynie czytelni, do skorzystania na miejscu. Z informacji w katalogu wynika, że ten numer jest :) Może uda się zrobić kolorowy skan chociaż albo ksero. To wprawdzie nie będzie papierowy oryginał, ale dobre i to.
      No i przypomniało mi się, że jedna z dwóch ciotek (nie pamiętam która), sióstr mojego dziadziusia, ojca mamy, miała więcej niż jeden egzemplarz Panoramy, kiedyś je u niej widziałam, ale to było strasznie dawno. Jedna z nich nie żyje od 2005 r., nie wiem, kto likwidował jej mieszkanie. Muszę pogadać z tą drugą ciotką, ale potrzebuję nr jej telefonu. Mama pewnie go ma, ale będzie pytać po co mi, a tego na razie nie mogę jej powiedzieć :( Może jakoś cichaczem po kryjomu uda mi się dobrać do mamy zeszytu z kontaktami.
      Przyszła mi jeszcze na myśl inna ciotka, dla odmiany siostra ojca, ona też na pewno miała egzemplarz, ale boję się, że mogłaby coś chlapnąć mamie albo ojcu, więc muszę się do niej wybrać osobiście i poprosić o dyskrecję.
      • metanira Re: przykro mi :( 05.11.14, 11:21
        Może Wam się wydać dziwne, że tak ukrywam tę sprawę przed rodzicami, ale naprawdę nie wiem, jak zareagują. Na pewno powiem mamie, jak coś mi się uda załatwić. Wtedy się przyznam.
        • maadga Re: przykro mi :( 05.11.14, 11:52
          antykwariatkujawski.home.pl/pl/searchquery/panorama/1/full/5?url=panorama
          • metanira Re: przykro mi :( 05.11.14, 11:56
            To o taką Panoramę chodzi
            antykwariatkujawski.home.pl/pl/p/Panorama-1980-r./12482
            Uwielbiam to... opis, cena, koszty wysyłki i BRAK TOWARU :/ to po jaką cholerę to tam wisi?
            • zurawina100 Re: przykro mi :( 05.11.14, 19:23
              metanira, u mnie bibliotece jest ten numer, pół rocznika w jednej oprawie. I tak myślę, jak mogłabym Ci pomóc? Mogę śledzić druki zbędne z innych bibliotek, dublety itd, ale to może trwać i trwać.
              • zurawina100 Re: przykro mi :( 05.11.14, 19:24
                Aha i chodzi Ci o ten dokładnie tytuł : Panorama : śląski tygodnik ilustrowany?
                • metanira Re: przykro mi :( 05.11.14, 21:48
                  To się dokładnie nazywało Panorama Tygodnik Ilustrowany Robotniczej Spółdzielni Wydawniczej "Prasa-Książka-Ruch". Ale to chyba to samo.
                  W naszej bibliotece w katalogu wygląda to tak
                  212.106.191.105/cgi-bin/wspd_cgi.sh/wo2_opbib.p?ID1=FKOIJHNLNMKEEFORKON&ln=pl&RODZAJ=2&ID=183&widok=36&N1=W302334&N2=1&N3=36&N4=2,3
                  Mogę poczekać, póki co zeskanuję w naszej bibliotece.
                  Byłabym Ci bardzo wdzięczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka