Dodaj do ulubionych

Chleb żytni- pomocy potrzebuję.

17.02.15, 08:28
Piekłam z 3 różnych przepisów i guzik! ŻADEN nie wyszedł, nawet z super przeisu kolezanki, której wychodzi :(

Co może isc nie tak? Za każdym razem to samo, z zewnątrz twardy/chrupki, a w srodku mokra bryja, niedopieczony, mokry....Nie pomaga kolejne dopiekanie.

Może wy macie przepis, który zawsze wychodzi?
Bez mąki pszennej.
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 08:48
      Pati, a musi być żytni? Jakiego zakwasu używasz, może to wina właśnie zakwasu?
      Ja wczoraj upiekłam jaglany chlebek, wyszedł rewelacyjny. Jutro robię chleb na sodzie.
      Na żytni na zakwasie jeszcze się nie porywam, chcę najpierw poćwiczyć na innych.
      • alcea3 Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 09:25
        Zakwas mam od tej kolezanki, jest ok. Chleb ładnie rosnie itd, tylko ten środek :(

Jaki jaglany?
        • aurinko Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 09:28
          Jaglany wg tego przepisu (wersja z glutenem) www.olgasmile.com/chleb-jaglany.html
          • alcea3 Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 09:58
            Ela wygląda super. Spróbuję. W ogole świetna strona!
            • kamamama2 Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 10:03
              O! tego jaglanego to i ja napiekę!!! dzięki!
              • alcea3 Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 12:08
                Kama, a wiesz, ze własnie pomyślałam o Tobie!!! :) Już zawsze ta jaglankę będę kojarzyc z Tobą i Twoimi dziećmi :)

Nie mam gara. Kolezanka tez nie ma a jej wychodzi :(
                A jak zytnio orkiszowy?
          • alcea3 Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 20:23
            Ojej, chciałam upiec juz wyciągam składniki a tu czytam: ? 1,5 szklanki kefiru wodnego ?

No i po chlebie ;/
            • aurinko Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 21:41
              Ja daję maślankę albo rzadki kefir, czasami serwatkę - jak akurat twaróg robię.
              • alcea3 Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 21:45
                Nabiał też odstawiony ;/

Nie wiem czy zaszkodzi, czy nie ale u mnie w mysl zasady, "albo wszystko albo nic" jak dodam tutaj, to potem i tam, i tam i tam... :)
                • aurinko Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 21:53
                  Bede szczera- przesadzasz.
                  • alcea3 Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 18.02.15, 09:52
                    Ela, ależ ja cenię sobie szczerosć :)

Znam siebie doskonale i wiem, że tak jak napisałam, albo wszystko albo nic. Jesli dodam do chleba, to dodam "odrobinę" o sosu, "odrobinę" do muffinek itd.:)

Pragnę odstawić mąkę pszenną całkowicie, chleb nie musi byc zytni koniecznie.

Mleko i produkty mleczne też odstawiliśmy.Trochę z chęci, trochę z musu.

Mam nadzieję, że się to uda na stałe :)
    • burdziaa Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 08:49
      a może piekarnik Ci nie dopieka?a próbowałaś w glinianym garnku piec,zawsze wyjdzie
    • lucy_cu Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 10:06
      Burdzia dobrze radzi gliniany garnek.
      Możesz mieć za wysoką temperaturę i za sucho w piekarniku też- wtedy spiecze i wysuszy wierzch, a środek zostanie surowy.
      Żytni nie jest prosty tak w ogóle, ja robię mieszany, żytnio- orkiszowy, samo żyto mi się dużo razy skopało.
    • lee_a Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 16:48
      ja robię z tego przepisu - ale piekę w garnku glinanym. Koleżanka piekła w keksówce i też było ok.
      zapachchleba.blogspot.com/2013/03/chleb-pytlowy.html
      • zurawina100 Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 19:58
        Ja robię z 0,5 kg mąki żytniej 720, 7 łyżek pszennej i 7 łyżek żytniej 2000 i 2 szkl. wody + zakwas i zawsze wychodzi, pieczony w keksówce.
      • alcea3 Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 20:56
        Lee_a , zurawina dziękuję, ale wasze są z dodatkiem pszennej, a ja chciałabym zupełnie bez :(
        • aurinko Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 17.02.15, 21:42
          A w czym Ci ta odrobina mąki pszennej zaszkodzi?
        • lee_a Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 18.02.15, 09:09
          Pszenna mąka poprawia strukturę i dlatego jest dodawana do chleba. Na samej żytniej bardzo trudno upiec chleb. Jeszcze mi do głowy przyszedł tatterowiec, wpisz sobie w Google, tam chyba pszennej nie ma a jest łatwy i baaaardzo żytni z tego co pamietam.
          • lee_a Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 18.02.15, 09:17
            Jednak tatterowiec tez z pszenna. Ale wiesz, ze w życie tez jest gluten? Tylko trochę mniej niż w pszenicy.
          • alcea3 Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 18.02.15, 09:53
            A jak myślicie, czy zamiast tej pszennej można inną ?Nie wiem np jaglaną, owsianą czy inną?
            • iki2007 Re: Chleb żytni- pomocy potrzebuję. 18.02.15, 12:32
              a może żytnio-orkiszowy, niby orkisz to też pszenica ale to nie to samo, my się o niebo lepiej czujemy na orkiszu niż zwykłej pszenicy

mam fajny przepis jakbyś chciała, piekę w maszynie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka