Dodaj do ulubionych

dziwny lekarz

15.01.07, 09:41
mam pewne obawy, że mój lekarz mimo iż jak na nasze warunki (nie mieszkam w
warszawie)bierze duże pieniadze, to nie zajmuje się mną należycie.
1. Nie zrobil mi badań w 12-13 tygodniu, na przezierność karkowa itd, a mam
33 lata,
2. Stwierdzil na jednym badaniu odklejenie sie endometrium na 2 cm od ściany
macicy, to bylo w 10 tyg, a na kolejnych badaniach juz nie wspomnial, czy
jest źle czy dobrze, sama zauwazylam na nagraniu ze dziura dalej istnieje,
to z takich ewidentnych błędów, do tego sąsiadka która do niego chodzila,
powiediala, ze nie rozpoznal u niej zwykłego zapalenia jajników, chociaz
przyszla z silnymi bólami, i zmienilalekarza. Wszystko bym zrozumiala, ale
facet nie jest najmłodszy i ma 2 specjalizacje. Może niektorzy są po prostu
ignorantami??? Zastanawiam sie co zrobic upominac sie?? jestem na l4
zagrożona ciąża, i martwie sie ze jesli cos jest nie tak, to on na pewno tego
nie wykryje. Wiem co powiecie, zmien lekarza, ale tu nie ma wyboru,
wielkiego, a on przyjmuje tez w szpitalu, no i musze ciagnać l4.
Obserwuj wątek
    • monikaj21 Re: dziwny lekarz 15.01.07, 09:52
      A może byś poszła jednorazowo do innego lekarza, może ten twój lekarz jest po
      prostu mało 'wylewny' i nie opowiada Ci o tym co widzi jeśli nie widzi nic
      niepokojącego..
    • e-millie Re: dziwny lekarz 15.01.07, 10:01
      czesc lopez32,

ja bym od razu nie zmieniala lekarza, ale poszla na wizyte do innego i zapytala
      o rzeczy, ktore Cie zastanawiaja. jesli okaze sie, ze sprawy zostaly
      niodopatrzone, to rzeczywiscie powazny argument do zastanowienia sie nad zmiana
      lekarza, jesli wszystko bedzie w porzadku, to na nastepnej wizycie zapytaj o
      wszystko, co Cie nurtuje i niepokoi. zrob sobie liste pytan, zebys o niczym nie
      zapomniala i do dziela - jestes pacjentka, to Twoje prawo. przeciez o wszystko
      mozna zapytac grzecznie i nie trzeba od razu wchodzic na wojenna sciezke z
      lekarzem :) jesli chodzi o przeziernosc karkowa, to chyba teraz standardowe
      badanie, niezaleznie od wieku, wiec powinien byl je zrobic, ale proponuje wizyte
      u kogos innego i omowienie tych kwestii. a potem pisz jak bylo!
      pozdrawiam,
      e-millie
      • lopez32 Re: dziwny lekarz 15.01.07, 10:15
        myślę ze jesli nie widzi nic niepokojącego to powinien powiedziec chociaz jest
        OK, nie:)? macie racje, ale zeby isć gdzie indziej znow musialabym prywatnie, a
        mój lekarz ciagnie mnie do siebie 2 razy w miesiacu, oczywiscie prywatnie, ja
        juz nie wyrabiam, a on spokojnie móglby mnie przyjac w przychodni, ale po co,
        lepiej wziąść 100 zł.
        Ale nastpępnyum razem pogadam z nim dlaczego nie zrobil mi podstawowych badan,
        za mało mu jeszcze place?
        • e-millie Re: dziwny lekarz 15.01.07, 10:20
          zgadzam sie z Toba, ze nawet jesli wszystko jest w njlepszym porzadku, powinien
          o tym powiedziec. ale skoro jestes na L4 i ciaga Ciebie dwa razy w miesiacu na
          prywatne wizyty to widocznie nie jest to ciaza ksiazkowa i powinnas o wszystkim
          byc informowana. a skoro juz taki malomowny, to pytaj, pytaj i pytaj. z czasem
          pewnie przyzwyczai sie, ze tej pacjentce to trzeba wszystko mowic. trzymam kciuki!
          e-millie
    • sani14 Re: dziwny lekarz 15.01.07, 10:33
      ja mam to samo tzn lekarza któremu średnio ufam (ale u mnie "na wsi" wszyscy są
      jednakowi) ale dla pewności i sprawdzenia czy wszystko jest ok jeżdżę na usg do
      Poznania...
      może Twój lekarz nie sprawdził przezierności bo jego sprzęt nie jest
      wystarczająco dobry a wiedza średnia (mój dwa lata temu nie potrafił
      odpowiedzieć mi na pytanie co to jest cytomegalia i co sądzi o testach PAPA... -
      ja znałam oczywiście odpowiedzi na te pytania bo kilka dni czytałam o tym w
      necie i aż mnie korciło żeby podać mu adresy stron żeby uzupełnił swoją
      wiedzę...)
      z drugiej strony mojej koleżance która rodziła w wieku 39 lat pewien
      znany "specjalista" z Poznania który ma u nas w mieście gabinet też nie wysłał
      na usg prenatalne... ale on jest totalną ignorantką i nawet nie wiedziała o co
      ma się upominać...
      jeśli jesteś już po 14tc to na sprawdzenie przezierności za późno ale zaplanuj
      sobie usg połówkowe (to ok 20tc) u dobrego specjalisty i bedziesz wtedy
      przynajmniej wiedziała czy u dzidzi wyszystko wykształciło się tak jak powinno:-
      )
    • becik_l79 Re: dziwny lekarz 15.01.07, 12:09
      cześć Lopez, dziewczyny dobrze Ci radzą. idź na próbę do innego lekarza. Przezierność zrób u specjalisty (moja lekarka sama mnie odesłała na badanie specjalisty diagnostyka. Popytałam i koleżanki z dziećmi poradziły mi odpowiedniego lekarza. Lekarka pochwaliła wybór). A swoją drogą pytaj o wszystko lekarza i się nie przejmuj. Oni wszyscy jacyś tacy rutynowi są i czasami trzeba ich pociągnąc za język. KONIECZNIE SIĘ UPOMINAJ. JAKO PACJENT MASZ PRAWO DO INFORMACJI.
      Powodzenia i trzymam kciuki za Ciebie i dziecko.
      Beata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka