Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie

25.01.07, 18:28
Dziewczyny, chcialam spytac jak to jest.
Przylatuje do Polski ze Stanow w kwietniu, planuje rodzic w Krakowie.
Maz przyleci na porod w lipcu, nie mamy zadnego ubezpieczenia. Jak sie to
zalatwia, chyba w Urzedzie Pracy trzeba sie zarejestrowac, prawda?
Czy ktoras z Was jest w podobnej sytucji, ze nie ma pracowniczego
ubezpieczenia?
Jak juz sie zaresjtruje to jak czesto tam musze jedzic to tego Urzedu? Czy
wtedy moge sobie wybrac lekarza i szpital?
Dzieki za rady i pozdrawiam.
Gabrysia
Obserwuj wątek
    • becik1 Re: Ubezpieczenie 25.01.07, 21:03
    • becik1 Re: Ubezpieczenie 25.01.07, 21:04
      Ja nie mowie na 100% ale jak sie zarejestrujesz na bezrobociu to oni ci podbiją
      ksiązeczke ubezpieczeniowa i w tedy masz ubezpieczenie i szpital i lekarza
      gdzie chcez. Wstawiasz sie w urzedzie raz w miesiącu oni wyznaczają termin
    • bammbi Re: Ubezpieczenie 25.01.07, 21:38
      czesc koleżanko sierpniówko :-) a teraz lipcówko, ja teraz będę wrześniówką lub
      znów sierpniówką :-) jesli mogę coś napisać, to będąc zapisując się do urzędu
      pracy(zapisać się mozna w 1 dzień w up tam gdzie się ma zamieszkanie,
      zameldowanie choćby czasowe) nabywa się od razu ubezpieczenie zdrowotne i
      dostaje wydruk że jest sie ubezpieczonym. W ciązy nie musisz w ogóle chodzić do
      UP (co miesiąc) ani poporodzie przez czas odpowiadajacy urlopowi macierzyńsk.
      masz normalne ubezpieczenie takie samo jak każdy inny bo urząd płaci tę składke
      zdrowotną, więc mozesz rodzic gdzie chcesz, masz te same prawa. mogło sie coś
      zmienić ale raczej niewiele.
      Dodam że kobiety w ciązy i dzieci do 18 roku życia w Polsce mają zagwarantowane
      leczenie i opiekę medyczną nawet bez ubezpieczenia, więc jak nawet nie zdążysz
      się ubezpieczyć nikt nie może Ci odmówić leczenia jeśli jesteś w ciąży; to
      mozna przeczytać na stronie NFZu ale uwaga : nie każdy lekarz o tym wie ! :-)
      aha w tej sytuacji o którą pytasz jest wiele tysięcy kobiet w Polsce, z Up
      dostaje się wydruk na temat swojego ubezpieczenia, tak było 2 lata temu, ale
      myślę że teraz jest podobnie, pozdrawiam :-)
      • badowimo Re: Ubezpieczenie 26.01.07, 00:44
        OO czesc bammbi:)
        Gratulacje, nic sie nie chwalilas!
        Znam jeszcze kolezanki z naszego sierpniowego forum ktore najprawdopodobniej
        maja termin na sierpien, albo wrzesien ale nie moge zdradzic ktore to:) PEwnie
        oficjalnie sie dowiemy juz niedlugo.
        I o Twoim drugim bobasku pewnie tez info pojdzie w eter:)
        Zycze duzo zdrowka i szczesliwego przebiegu ciazy.
        Pozdrawiam
        Dzieki za info. fajnie, ze tak bezproblemowo mozna to zalatwic.
      • vasylkova Re: Ubezpieczenie 31.01.07, 22:12
        > W ciązy nie musisz w ogóle chodzić do
        >
        > UP (co miesiąc) ani poporodzie przez czas odpowiadajacy urlopowi macierzyńsk.

Niestety, ale w ciazy tez trzeba sie stawiac na owe "widzenia", chyba ze sie ma zwolnienie od lekarza (jak w pracy). Ksiazeczke podbijaja do kolejnej wizyty, na 2 mies.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka