Dodaj do ulubionych

czy są wśro was nauczycielki???

26.04.07, 11:44
nauczycielki na umowie na czas nieokreślony? powiedzcie proszę jak to jest z
następną umową, bo moja kończy sie w sierpniu i nie wiem czy dyrektor może
czy powinien zatrudnić mnie od września czy dobpiro jak wróce z
macierzyńskiego?
Obserwuj wątek
    • mynia0 Re: czy są wśro was nauczycielki??? 26.04.07, 12:19
      jestem ;)

z tego, co się orientuję, umowę określoną przedłuża się do dnia porodu. ty
      urodzisz szybciej, więc według mojej wiedzy, dyrektor powinien dać Ci nowa
      umowę od września / sama taką dostałam , będąc na macierzyńskim - była to umowa
      na podst. mianowania - przeszłam na nią z umowy na czas nieokreślony/. gdybyś
      takiej umowy nie dostała, wypłatę zasiłku przejmie zus, a Ty zostaniesz na
      lodzie :( dowiedz się dobrze u jakiejś mądrej kadrowej, albo lepiej u prawnika
      w zwiazkach zawodowych. ja nie jestem pewna tego, co napisałam - moja sytuacja
      była trochę inna, a poza tym - minęło już 3 lata, przepisy mogły się zmienić.
    • agusiajasia Re: czy są wśro was nauczycielki??? 26.04.07, 12:24
      witam kolezankę po fachu :)
      No więc po urodzeniu dziecka automatycznie idziesz na urlop macierzyński i za to
      płaci ci zus. Nie wiem jakie masz dalsze plany. Po urlopie macierzyńskim
      dyrektor przedłuża ci umowę. Chyba, że planujesz iść na urlop wychowawczy np do
      końca semestru czy roku szkolnego, wtedy umowa ze szkołą jest automatycznie
      zawieszana, bo urlop wychowawczy to tak jakby stan zawieszenia pracy, i po
      skończonych wszystkich urlopach wracasz do pracy i podpisujesz nową umowę.
      jest jeszcze jedna kwestia. Czy twoja szkoła podlega karcie nauczyciela? Moja
      jest prywatna podlega normalnemu kodeksowi pracy. Jeśli twoja też, to masz prawo
      do wykorzystania po urlopie macierzyńskim urlopu wypoczynkowego. Co do jego
      długości najlepiej porozmawiać z dyrekcją. Mi dali 2 miesiące jeszcze dodatkowo
      płatne, ale to już jest dobra wola pracodawcy :)
      • agness79 Re: niusia5 26.04.07, 19:39
        Ja miałam dokładnie taką samą sytuację rok temu (jestem lipcówką 2006).
        Urodziłam w lipcu, umowa skończyła mi się w sierpniu podczas macierzyńskiegi i
        moja dyrektorka nie chciała mi dać następnej zaraz, bo powiedziała, że nie
        można tak, ale ja się dowiadywałam w Inspekcji Pracy - i podczas
        macierzyńskiego można podpisać umowę! No ale co miałam zrobić, siłą nie zmuszę
        dyrektorki no nie. Macierzyński płącił mi ZUS, a do pracy wróciłam w styczniu i
        dopiero podpisałam nową umowę.
        • niusia5 Re: niusia5 27.04.07, 07:40
          Dzięki za informacje. Wypada mi więc czekać i liczyć na uprzejmość dyrektora:)
          Oj jak ja tak nie lubię. No ale cóż. W prawi zawsze były luki i niektórzy
          ludzie mieli dużą władzę.
          pozdrawiam
          • mynia0 Re: niusia5 27.04.07, 10:02
            pytałam wczoraj szefowej - można dać umowę podczas macierzyńskiego. ale z
            dyrektorem raczej kłócić się nie będziesz - chociaż ja może bym się i kłóciła,
            bo będziesz miała przerwę w umowach i stosunku pracy, a to zawsze jest
            niekorzystne.
    • ridibunda Re: czy są wśro was nauczycielki??? 28.04.07, 21:47
      Mi pani dyrektor obiecała, że podpisze ze mną umowę w sierpniu na cały rok. Mam
      nadzieję że nie zmieni zdania, ale raczej nie, bo mam naprawdę świetną szefową.
    • meniaaa Re: czy są wśro was nauczycielki??? 29.04.07, 12:04
      ja mam na czas nieokreslony, ale podpisalam ja we wrzesniu 2006, a zaszlam w
      pazdzierniku:-) wiec przynajmniej tym sie nie martwie. Proponuje najzyklejsza
      szczsera rozmowe z dyrektorem,zanim odejdziesz na macierzynski, powiedz o
      swoich planach i oczekiwaniach, tak bedzie najlepiej inaczej oni sami nie
      wiedza na czym stoja i czy wrocisz czy nie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka