Dodaj do ulubionych

Mam skurcze w lydkach, co noc kilka.

10.05.07, 07:44
Strasznie cierpie...
Biore magnez ( bez konsultacji z lekarzem) i nic mi to nie pomaga. Co robic??
Rano, po tych skurczach bola mnie nogi, ze ciazko chodzic.
JAkies rady?
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Mam skurcze w lydkach, co noc kilka. 10.05.07, 07:47
      W jakiej dawce bierzesz magnez? Ja biorę "Magne-B6" 3 x 2 tabletki dziennie od
      grudnia i nie mam żadnych skurczów w nogach. Może masz za małą dawkę? Ale
      powinnaś się skonsultować z lekarzem, ja biorę z zalecenia lekarza.
    • lizie81 Re: Mam skurcze w lydkach, co noc kilka. 10.05.07, 07:48
      Hej ja tez mam, ale sie nie przejmuje, dziecko zabiera nam tyle mikroelementow
      ze jest to normalne, lepiej pojesc pestek z dyni albo mogdalow, nawet jablka
      zawieraja magnez, tabletek nie lykam. aha jak zlapie skurcz w lydce to palce do
      siebie trzeba sciagnac, od razu pomaga, a miesien tak nie ucierpi i rano noga
      nie boli. Pozdrawiam
      • zabka1233 Re: Mam skurcze w lydkach, co noc kilka. 10.05.07, 08:56
        Ja biore magnez i mam spokoj wydaje mi sie ze on naprawde pomaga tylko musisz
        miec odpowiednia dawke , z pierwszym dzieckiem nie bralam magnezu i mialam tak
        samo jak ty czeste skurcze łydek
        • mynia0 Re: Mam skurcze w lydkach, co noc kilka. 10.05.07, 11:03
          ja czasem popijam magnez w sporej dawce, ale nie biore go regularnie. skurcze
          łydek mnie raczej nie męczą, ale dopycham się nałogowo bananami - to na pewno
          pomaga ;)
          • pipi_bipika Re: Mam skurcze w lydkach, co noc kilka. 10.05.07, 11:34
            Nie zawsze magnez pomaga. ja miałam przez tydzień wlewy dożylne magnezu w
            szpitalu i nadal łapały mnie skurcze łydek. Teraz też biorę magnez 3 razy
            dziennie. Ale wyjściem okazały się wieczorne ćwiczenia łydek i masaże męża :-))
            • becik_l79 Re: Mam skurcze w lydkach, co noc kilka. 10.05.07, 21:04
              ja miałam ale mi przeszły odkąd biorę Aspargin przepisany przez lekarkę. Poza magnezem zawiera też potas, więc może o to chodzi.. Skonsultuj się z lekarzem i daj znać co Ci polecił.
              • anulka-m6 Re: Mój sposób na skurcz.... 11.05.07, 08:53
                Cześć, ja do tej pory też miałam skurcze łudek, zwłaszcza w nocy i rano jak
                wstałam i chciałam sie troszke poprzeciągać. Wtedy zwykle prostowałam stopę na
                lini prostej z resztą nogi i pojawiał sie skurcz łydki nie do wytrzymania.
                Teraz jak tylko poczuje dziwny ból w łydce od razy łapię sie za palce u stopy i
                przyciągam je jak najbliżej do siebie, potrzymam tak chwilkę stopę i wszystko
                mija.
                Pozdrawiam.
                • sylpal13 Potas 11.05.07, 13:24
                  brak potasu też powoduje kurcze łydek, badałaś jego poziom? wiem że niewielu
                  lekarze zleca to badanie, mój gin od samego początku, co miesiać bada potas,
                  magnez itp. I ja zaczęłam mieć problemy właśnie z magnezem ale bardziej z
                  potasem, łykałam kalizpoz (ale to na recepte) i magnezin, i jadłam dużo
                  pomidorów i bananów i poprawiło sie . Także jak lekarz nie chce dać ci
                  skierowania to zrób sobie prywatnie poziom potasu i magnezu i wtedy będziesz
                  wiedzieć skąd te kurcze.
                  • bubunia1 Re: Potas 11.05.07, 13:29
                    Dokładnie, to nie tylko magnez. Porozmawiaj z lekarzem. Ja też miałam robione
                    badania potasu i magnezu jak tylko powiedzialam o pierwszym skurczu - połykam
                    aspargin i dodatkowo magnez i jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka