badowimo 10.05.07, 07:44 Strasznie cierpie... Biore magnez ( bez konsultacji z lekarzem) i nic mi to nie pomaga. Co robic?? Rano, po tych skurczach bola mnie nogi, ze ciazko chodzic. JAkies rady? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurinko Re: Mam skurcze w lydkach, co noc kilka. 10.05.07, 07:47 W jakiej dawce bierzesz magnez? Ja biorę "Magne-B6" 3 x 2 tabletki dziennie od grudnia i nie mam żadnych skurczów w nogach. Może masz za małą dawkę? Ale powinnaś się skonsultować z lekarzem, ja biorę z zalecenia lekarza. Odpowiedz Link
lizie81 Re: Mam skurcze w lydkach, co noc kilka. 10.05.07, 07:48 Hej ja tez mam, ale sie nie przejmuje, dziecko zabiera nam tyle mikroelementow ze jest to normalne, lepiej pojesc pestek z dyni albo mogdalow, nawet jablka zawieraja magnez, tabletek nie lykam. aha jak zlapie skurcz w lydce to palce do siebie trzeba sciagnac, od razu pomaga, a miesien tak nie ucierpi i rano noga nie boli. Pozdrawiam Odpowiedz Link
zabka1233 Re: Mam skurcze w lydkach, co noc kilka. 10.05.07, 08:56 Ja biore magnez i mam spokoj wydaje mi sie ze on naprawde pomaga tylko musisz miec odpowiednia dawke , z pierwszym dzieckiem nie bralam magnezu i mialam tak samo jak ty czeste skurcze łydek Odpowiedz Link
mynia0 Re: Mam skurcze w lydkach, co noc kilka. 10.05.07, 11:03 ja czasem popijam magnez w sporej dawce, ale nie biore go regularnie. skurcze łydek mnie raczej nie męczą, ale dopycham się nałogowo bananami - to na pewno pomaga ;) Odpowiedz Link
pipi_bipika Re: Mam skurcze w lydkach, co noc kilka. 10.05.07, 11:34 Nie zawsze magnez pomaga. ja miałam przez tydzień wlewy dożylne magnezu w szpitalu i nadal łapały mnie skurcze łydek. Teraz też biorę magnez 3 razy dziennie. Ale wyjściem okazały się wieczorne ćwiczenia łydek i masaże męża :-)) Odpowiedz Link
becik_l79 Re: Mam skurcze w lydkach, co noc kilka. 10.05.07, 21:04 ja miałam ale mi przeszły odkąd biorę Aspargin przepisany przez lekarkę. Poza magnezem zawiera też potas, więc może o to chodzi.. Skonsultuj się z lekarzem i daj znać co Ci polecił. Odpowiedz Link
anulka-m6 Re: Mój sposób na skurcz.... 11.05.07, 08:53 Cześć, ja do tej pory też miałam skurcze łudek, zwłaszcza w nocy i rano jak wstałam i chciałam sie troszke poprzeciągać. Wtedy zwykle prostowałam stopę na lini prostej z resztą nogi i pojawiał sie skurcz łydki nie do wytrzymania. Teraz jak tylko poczuje dziwny ból w łydce od razy łapię sie za palce u stopy i przyciągam je jak najbliżej do siebie, potrzymam tak chwilkę stopę i wszystko mija. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
sylpal13 Potas 11.05.07, 13:24 brak potasu też powoduje kurcze łydek, badałaś jego poziom? wiem że niewielu lekarze zleca to badanie, mój gin od samego początku, co miesiać bada potas, magnez itp. I ja zaczęłam mieć problemy właśnie z magnezem ale bardziej z potasem, łykałam kalizpoz (ale to na recepte) i magnezin, i jadłam dużo pomidorów i bananów i poprawiło sie . Także jak lekarz nie chce dać ci skierowania to zrób sobie prywatnie poziom potasu i magnezu i wtedy będziesz wiedzieć skąd te kurcze. Odpowiedz Link
bubunia1 Re: Potas 11.05.07, 13:29 Dokładnie, to nie tylko magnez. Porozmawiaj z lekarzem. Ja też miałam robione badania potasu i magnezu jak tylko powiedzialam o pierwszym skurczu - połykam aspargin i dodatkowo magnez i jest ok. Odpowiedz Link